Sony Ericsson K850i: test fotoaparátu a kamery
recenze

Sony Ericsson K850i: test fotoaparátu a kamery

12

Sony Ericsson K850i je v současnosti tím nejvybavenějším u nás prodávaným Sony Ericssonem bez operačního systému. Nabídne datové přenosy GPRS, EDGE, 3G a HSDPA, dále Walkman 3.0, FM rádio s RDS, 5 Mpx fotoaparát s automatickým zaostřováním a xenonovým bleskem. Právě na jeho schopnosti se v našem tradičním testu fotoaparátu zaměříme.

TIP: Následující článek se zabývá pouze 5 Mpx fotoaparátem v Sony Ericssonu K850i. Recenzi celého telefonu si již můžete přečíst v článku zde.

Po veleúspěšných modelech K750i, K790i/K800i a K810i, které disponovaly hlavně velmi kvalitním fotoaparátem, bylo jasné, že se bude muset Sony Ericsson hodně snažit, aby jejich pokračovatel navázal na vysoké prodeje. Švédsko-japonský výrobce tak přispěchal s nekompromisním řešením. Ke kvalitnímu fotomobilu značky Cyber-shot navíc přidal i výborný přehrávač Walkman 3.0 a tak vznikl nový Sony Ericsson K850i. Budou mít ale dosavadní uživatelé slavných předchůdců této novinky důvod přejít právě na tento vylepšený model? To se již brzy dozvíte. Pojďme se tedy podívat na nový klíčový mobil švédsko-japonského výrobce trochu podrobněji. Zatím jsme pro vás otestovali 5 Mpx fotoaparát a kameru.


Oficiální fotografie Sony Ericssonu K850i

TIP: Přečtěte si také naše podrobné preview Sony Ericssonu K850i.

Technické parametry fotoaparátu a kamery

Rozlišení fotografií 5,0 Mpx (2592 x 1944 pixelů)
Nižší rozlišení fotografií 3 Mpx, 1 Mpx, VGA (640 x 480 px)
Zoom ano, až 16x digitální zoom
Blesk xenonový blesk s přisvětlovací LED diodou
Autofocus, makro režim ano, s automatickým makrorežimem
Stabilizátor obrazu ano
Krytka fotoaparátu ano, automatická krytka pod krycím sklíčkem
Paměť 40 MB vnitřní + paměťové karty Memory Stick Micro (512 MB v balení) nebo Micro SD
Režimy snímání Normální (jeden snímek), BestPic (9 snímků pořízených rychle za sebou, lze nastavit snímání rychle nebo pomalu), Panorama, Rámečky
Samospoušť vypnuto, 10 sekund
Vyvážení bílé automaticky, denní světlo, oblačno, zářivka, žárovka
Měření expozice normální, podle středu
Barevné efekty vypnuto, černobílý, negativ, sépiový odstín, solarizace
Barevné rámečky ano
Náhled zapnuto, vypnuto
Vynulovat čísla souborů ano
Citlivost ISO automaticky, ISO 100, ISO 200, ISO 400
Kvalita obrázku vysoká, normální
Světlo ostření automaticky, vypnuto
Zvuk závěrky Zvuk 1, Zvuk 2, Zvuk 3, Zvuk 4, vypnuto
Automatické otočení zapnuto, vypnuto
Přední kamerka pro videohovory ano, rozlišení VGA (640 x 480 px)
Video MP4, QVGA (320 x 240 pixelů), 30 snímků za sekundu
Možnosti videa noční režim, samospoušť, mikrofon (zapnuto, vypnuto), měření expozice, vyvážení bílé, barevné efekty, stabilizátor obrazu, přisvětlení bílou LED diodou
Další funkce PhotoDJ (editor fotografií), možnost poslat obrázek do blogu, prezentace (tichá, smutná, romantická, šťastná, energetická)


Oficiální fotografie Sony Ericssonu K850i

Ovládání a konstrukce: to jsme tu ještě neměli

Modul fotoaparátu uvnitř Sony Ericssonu K850i disponuje rozlišením 5 Mpx a je již tradičně umístěn na zadní straně telefonu. Pokud bychom si dále chtěli přeci jenom trochu přiblížit polohu snímacího čipu, tak by to bylo vzdálenostně pár centimetrů za polovinou délky celé zadní plochy a ve 2/3 šířky. To je celkem dobré umístění, neboť by jste si neměli při focení zakrývat objektiv. Čočku vestavěného fotoaparátu kryje "zvenku" pouze minerální sklíčko odolné proti poškrábání. Pod ním se však ukrývá i automatická krytka, která se vždy po spuštění fotoaparátu sama otevře. Na "machrování" jak dělané, ale to, že se nachází krytka až pod jeho povrchem, je celkem nepraktické. Pokud si totiž poškrábáte právě vnější minerální sklíčko, tak se vám výsledná kvalita pořízených fotografií razantně sníží a zbudou vám jen oči pro pláč. Sony Ericsson se ale zaručuje vysokou kvalitou minerálního sklíčka odolného proti poškrábání.

Na zadní straně se kromě modulu fotoaparátu nachází i velmi silný xenonový blesk, kterému v případě nutnosti napomáhá bílá přisvětlovací LED dioda. Chybí tak jen zrcátko pro autoportréty. Škoda, že nelze využít také druhou (přední) VGA kamerku pro pořízení fotografií. Ta by totiž mohla leckdy i suplovat právě absentující zrcátko pro autoportréty. Nejen u Sony Ericssonu, ale i u jiných předních světových výrobců mobilních telefonů, se však s tímto řešením dnes a denně nesetkáváme. Jeden z mála výrobců, který neblokuje tuto sekundární kamerku pro pořízení fotek, je korejský Samsung nebo Nokia u svých chytrých telefonů.

Prostředí fotoaparátu: rychlé a přehledné

Fotoaparát lze nejrychleji aktivovat stisknutím speciálního tlačítka pro spuštění fotoaparátu na pravém boku přístroje. Na zadní straně telefonu přitom můžeme nastejno sledovat zajímavou světelnou show, kdy se celé okolí čočky fotoaparátu zbarví do modra a po 1 vteřině zase zhasne. Start aplikace trvá zhruba 3 až 4 vteřiny, což lze označit spíše za dnešní průměr. Poté nám naběhne podobné prostředí, jaké známe například ze staršího modelu K790i/K800i.

Sony Ericsson K850i se při fotografování drží horizontálně, tedy na šířku. Ve stejné poloze jej musíte mít i při nastavování funkcí. Telefon zvládá tzv. automatické otáčení obrazu, nebo-li při následném prohlížení fotografií stačí telefon otočit do horizontální polohy a fotka se automaticky překlopí. To lze dost často a snadno využívat. Sony Ericsson K850i dále nabízí nepřeberné množství nastavení. Pokud si ale nevíte rady, co jaká možnost přesně znamená, pak raději nic nenastavujte a nechte za sebe pracovat telefon, stačí ponechat vše na automatice. Většinu důležitých funkcí však lze zapnout skrze užitečné klávesové zkratky. Nejčastější čtveřice z nich: režim snímání, scény, samospoušť a blesk, na sebe navíc ještě upozorní modře svítícími ikonkami nad dotyčnými tlačítky.

Fotíme se Sony Ericssonem K850i

Spoušť je u Sony Ericssonu dvoustupňová, stejně tak, jako u běžných digitálních fotoaparátu. První stupeň je pro zaostření, které trvá zhruba tak 2 vteřiny, a poté již následuje vyfocení. Fotografie nejvyšší možné kvality a rozlišení se ukládá tak 3 vteřiny. S pořízenými snímky lze rovnou dále pracovat, a to buď v aplikaci PhotoDJ nebo zvolit možnost "oprava fotografie" (to znamená, že se telefon snaží automaticky snímek zesvětlit, někdy ovšem až moc přehnaně). Fotografii dále můžete odeslat například na svůj internetový blog.


Sony Ericsson K850i v noci...

Kvalita fotografií: zázraky se nekonají

Sony Ericsson K850i disponuje zatím tím nejvýkonnějším modulem fotoaparátu od švédsko-japonského výrobce. Ten má již předem papírově dobré předpoklady k tomu, stát se králem fotomobilů. Mezi mobilními telefony s 5 Mpx fotoaparátem se určitě řadí k těm lepším, ale v boji s Nokiemi N95, N95 8GB či novým modelem N82 to bude mít Sony Ericsson K850i velmi, ale velmi těžké. Mimo hru však není ani duo Samsung G600 a G800 či nové LG KU990 Viewty. Čočka i čip nového Sony Ericssonu K850i jsou dostatečně velké, ve srovnání s nejlevnějšími digitály je však rozdíl patrný již na první pohled. Vysoké rozlišení s poměrně malým čipem (v porovnání s digitály) se vždy podepíše na výsledných snímcích fotomobilů. U mobilních telefonů je to ale vrchol, co dnes u nás na trhu můžete sehnat.

Testovací fotografie pořízené Sony Ericssonem K850i (Pozn.: verze firmware je R1CA029)


V dobrých světelných podmínkách si s přehledem poradí, někdy je ovšem znát částečná neostrost v tmavších místech...


...a někdy je znát i menší šum...


Barvy na výsledných fotografiích jsou velmi reálné...


...to telefon dokazuje i na těchto fotografiích...


Se Sony Ericssonem K850i jsme vyfotili i pár dobrých přátel...a jednu vtipnou botu...


Telefon si dobře poradí i s makrem...


Tyto dvě fotografie jsou pořízené v absolutní tmě jen s pomocí xenonového blesku...s textem si také celkem poradí...


Při použití funkce "oprava fotografie" telefon automaticky snímek zesvětlí...někdy to ovšem přežene a tzv. přepálí…


Plamen dokáže Sony Ericsson K850i vyfotit celkem věrohodně...


Režim panorama na Sony Ericssonu K850i...

Na pořízených fotografiích je občas prokazatelný menší šum či neostrost v tmavších místech, kterou bychom čekali spíše jen u několika málo předprodejních vzorků. Bohužel se tak nestalo a tyto neduhy zatím přetrvávají i v prodejních verzích. Řešením by tak měl být téměř jistě nový firmware výrobce. Někdy také zklame xenonový blesk, který dokáže osvětlit scénu tak silně, že je výsledná fotografie téměř celá nepřirozeně tmavá. Tento problém však řeší funkce "oprava fotografie" (to znamená, že se telefon snaží automaticky snímek zesvětlit, někdy ovšem až moc přehnaně). Na druhou stranu nás ale potěšila dobrá kresba a nízká komprese fotografií. To je poznat hlavně na kresbě listů stromů, které některé fotomobily proměňují na ošklivé zubaté čtverce. Sony Ericsson K850i podává velmi reálné barvy, narozdíl třeba od finské Nokie, která leckdy syté barvy tzv. "přepaluje".

Video: snad už se blýská na lepší časy

Sony Ericsson K850i se dočkal razantní inovace v oblasti natáčení videa. To je totiž možné konečně natáčet ve vyšším rozlišení QVGA s 30 snímky za sekundu (oproti předchozímu rozlišení 176 x 144 px). VGA video by však novince slušelo více, konkurence je v této oblasti již mnohem dál. I tak si ale švédsko-japonský výrobek zaslouží značnou pochvalu. Snad už se v této oblasti blýská na lepší časy.

Zkušební video 1 (mp4, 1 959 KB, 240 x 320 bodů)
Zkušební video 2 (mp4, 1 695 KB, 240 x 320 bodů)

Zhodnocení: vyplatí se pořídit si nástupce modelu K790i/K800i (resp. K810i)?

Na otázku, jestli je chytré si pořídit za Sony Ericsson K790i/K800i (resp. K810i) nový model K850i, není jen jedna odpověď. Záleží na tom, co komu stačí a co naopak nechce nebo nepotřebuje. Sony Ericsson K850i sice nabízí navíc například propracovaný hudební přehrávač Walkman 3.0, kvarteto datových přenosů GPRS, EDGE, 3G a HSDPA, či vyšší rozlišení pořízených fotografií, ale přináší i jiné ovládání - 3 dotyková kontextová tlačítka pod displejem, čtyřsměrný ovládací prvek uprostřed numerické klávesnice, nebo i nová čtvercová tlačítka na numerické klávesnici. Volba je tedy na každém zákazníkovi spíše individuální. Kdo si však bude chtít pořídit skvělý fotomobil značky Cyber-shot s hudebním přehrávačem Walkman 3.0, zvolí právě Sony Ericsson K850i.

sony-ericsson-k850i
Klady
  • rozlišení fotoaparátu 5 Mpx
  • autofocus
  • xenonový blesk
  • pomocná LED dioda
  • automatická krytka
  • natáčení QVGA videa
  • přirozené podání barev
Zápory
  • krytka fotoaparátu je až pod minerálním sklíčkem
  • absence zrcátka pro autoportréty
  • mírný šum v rozích fotografií
  • neostrost v tmavších místech
Diskuze ke článku
Not found
Mily mlady pisateli clanku, zapracujte prosim na sve cestine nebo zvazte moznost, ze byste nepublikoval. Dekuji.
BeBe
Opravdu demence zabalit vsechny fotky v plnem rozliseni do jednoho 70 MB baliku, kdyz by mi stacilo podivat se treba na jednu. Vsichni uzivatele s pomalejsim pripojenim uzivateli clanku podekuji!!
BeBe
Oprava: pisateli clanku...
Honza
Proc porad musite jen nadavat co tu kdo dela spatne?Kdyby radeji napsal neco pozitivniho,to by bylo super.. sami nic nedokazete ale pany redaktory umite za vse jen karat :o(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze