Sobotní GadgetMix: zaostřeno na fotografování

8

Mobilní telefony nemusí sloužit pouze k telefonování. Ke svým mobilním miláčkům si můžete pořídit celou řadu příslušenství. Nalézt mezi ním můžete nejen úplné šílenosti, ale i řadu praktických vychytávek. Tentokrát vám v našem seriálu ukážeme některé zajímavé příslušenství, kterým rozšíříte možnosti fotoaparátu ve svém telefonu nebo tabletu.

Proměňte telefon nebo tablet v mikroskop

Ty nejlepší gadgety bývají až geniálně jednoduché. Příkladem takového gadgetu je i šikovná čočka Micro Phone Lens, kterou vymyslel dvaadvacetiletý Thomas Larson ze Seattlu. Jedná se o drobnou čočku, která má v průměru pouhých šest milimetrů a je tak menší než lidský nehet. Přesto však nabízí velký efekt, a to doslova. Dokáže totiž přeměnit libovolný telefon nebo tablet, který má rozlišení fotoaparát ideálně alespoň 5 megapixelů na výkonný mikroskop.

Použití čočky je velice jednoduché. V podstatě jí jen vezmete a přitisknete k čočce fotoaparátu. Protože je čočka vyrobená z měkkého materiálu, tak snadno přilne k čočce a můžete rovnou fotit. V základu nabízí patnáctinásobné zvětšení. Pokud však použijete digitální zoom v telefonu, tak se můžete dostat až na šedesátinásobné přiblížení. Zde je však nutné podotknout, že se tak děje za cenu ztráty kvality obrazu, pokud zrovna nepoužíváte Nokii Lumii 1020. Za to však nemůže čočka, ale je to vlastností digitálního zoomu.

Nemusíte se přitom bát, že když se jedná o měkký materiál, že se čočka snadno poškodí. Larson, který na jejím vývoji pracoval déle než rok, použil jako materiál patentovanou platinou katalyzovanou silikonovou technologii. Díky tomu nejen, že je objektiv odolný proti poškrábání, ale má i identické optické vlastnosti jako sklo. Čočku můžete samozřejmě používat opakovaně. Pokud se znečistí, tak jí stačí umýt vodou a mýdlem. Jen si dejte pozor, aby vám při svých miniaturních rozměrech neuplavala!

Larson doufal, že na Kickstarteru vybere $5 000 na svůj další výzkum, ale za 11 dní se mu však již podařilo vybrat více než desetinásobek a jeho kampaň i nadále pokračuje, takže se do ní můžete stále zapojit. Pokud chcete být mezi prvními vlastníky Micro Phone Lens, stačí jen přispět $15 (292 Kč) a připlatit dalších $5 za dopravu mimo USA. První kusy by se měly dostat ke svým novým majitelům již na konci září.

  • Odkaz: www.kickstarter.com
  • Kdy: 20. 8. – 10. 9. 2013
  • Požadovaná částka: $5 000
  • Celkem vybráno: stále probíhá ($51 220 – 31. 8. 2013 10:30)

Přídavný blesk dodá vašim snímkům konečně maximum světla

Nejste spokojeni s výkonem přisvětlovací LED diody u vašeho fotoaparátu ve smartphonu či tabletu nebo dokonce úplně chybí? Řešením je iblazr, který pochází z ukrajinského Kyjeva. Jeho tvůrci ho hrdě označují jako první přenosný blesk, který je plně synchronizovaný se smartphony a tablety, na světě. Jednoduše jej zasunete do konektoru pro připojení sluchátek, díky čemuž ho můžete dle potřeby natočit a použít, jak se zadní, tak i přední kamerou.

Blesk je osazený hned čtyřmi vysoce výkonnými CREE LED diodami, které poskytují skutečně nekompromisní světelný výkon. Pro rovnoměrné rozložení světla je před diodami umístěná speciální optika, která jej rozptyluje v šedesátistupňovém úhlu.

Tak výkonný blesk si žádá i svůj příděl energie, ale v tomto ohledu se nemusíte bát, že by vám fotografování s iblazrem vycucalo baterku. Jeho tvůrci myslí na vše a vybavili je vlastní baterií s kapacitou 200 mAh. To vystačí buď na 1000 záblesků, nebo na 40 minut konstantního svícení na maximální výkon. V úsporném režimu dokáže iblazr svítit nepřetržitě více než tři hodiny.

Pro využití maximální možností iblazru se stará fotoaplikace, která je zdarma pro zařízení s iOS a Androidem. Jejím prostřednictvím můžete mimo ovládat redukci červených očí a zejména regulovat intenzitu blesku, takže se při fotografování zblízka vyhnete nevzhledným přepalům.

Tvůrci iBlazru doufali, že na Kickstarteru vyberou alespoň $58 000. V době psaní tohoto článku, tři dny před koncem kampaně, již měli na svém kontě $136 367, tedy více než dvojnásobek požadované sumy a mohou si gratulovat. Protože se podařilo překročit metu $110 000 rozhodli se přidat ke každému iblazru i silikonový difusér zdarma. Pokud by se podařilo pokořit i hranici $150 000 slibují kromě černé a bílé i další pestré barevné varianty.

Pokud byste se chtěli také zapojit, tak si musíte pospíšit. Za jeden iblazr v černé nebo bílé barvě včetně USB nabíječky musíte přispět minimálně $39 (758 Kč). Hliníková varianta vás vyjde $59 (1147 Kč) a dalších $14 zaplatíte za poštovné mimo USA.

  • Odkaz: www.kickstarter.com
  • Kdy: 23. 7. – 3. 9. 2013
  • Požadovaná částka: $58 000
  • Celkem vybráno: stále probíhá ($137 305 – 31. 8. 2013 10:30)

Přídavný fotoaparát pro ženy s iPhonem

Projekt ladibird se svou koncepcí podobá nedávno ohlášeným externím fotomodulům Sony, které kromě hledáčku, který supluje připojený smartphone, obsahují kompletní fotoaparát. Na rozdíl od nich je ladibird určený výhradně pro Apple iPhone 5 a jeho nástupce, a cílí na ženy.

Také ladibird obsahuje kromě kvalitního objektivu, který se může pochlubit pevnou ohniskovou vzdáleností 50 mm a světelnosti f/1.8, nabídne i rozměrný CMOS čip s jakým se můžete setkat i kompaktních fotoaparátů s vyměnitelnými objektivy, který nabídne 7,5× větší plochu než běžně používané senzory ve smartphonech.

Používání ladibird bude velice jednoduché. Na fotoaparátu najdete jediné červené výrazné tlačítko, a to spoušť. Do telefonu si nainstalujete obslužnou aplikaci ladibird app, která nabídne přímé sdílení fotografií přes email, SMS, chatovací aplikace a na sociálních sítích, ale i snadné použití filtrů na Instagramu, editování fotografií přes aplikace jako je Photoshop Express a zálohování v cloudu na službách, jako je třeba Dropbox.

V tuto chvíli je ladibird teprve na počátku svého vývoje a jeho tvůrci shánějí $20 000 na vyrobení prvního prototypu. Vzhledem k tomu, že však mají 13 dní před vypršením lhůty pohromadě téměř celou požadovanou sumu, není pochyb, že se jim to podaří. Na podzim hodlají spustit další kolo kampaně na serveru Indiegogo.com a v prodeji by se ladibird měl objevit na konci roku 2014.

Pokud přispějete v této rané fázi vývoje, vyjde vás jeden ladibird na $167 (3247 Kč), což je podle výrobce přibližně polovina toho, co by měl ladibird stát, až se dostane na pulty obchodů.Dostat byste jej měli v září 2014.

  • Odkaz: www.indiegogo.com
  • Kdy: 28. 7. – 12. 9. 2013
  • Požadovaná částka: $20 000
  • Celkem vybráno: stále probíhá ($19 983 – 31. 8. 2013 10:30)

Jednoduchý nástavec pro iPhone nahradí flashmetr

Poslední dnešní gadget sice nevylepšuje fotografování se smartphonem, ale přesto ho ocení nejeden fotograf, který se tomu věnuje vážněji, ať již na amatérské nebo profesionální úrovni. Drobný doplněk nazvaný Luxi totiž dokáže nahradit drahý flashmetr, který fotografové používají k měření jasu světla dopadajícího na fotografovaný objekt, na jehož základě pak nastavují správnou expozici.

Luxi je v podstatě malý difuzní nástavec, který nasadíte na svůj iPhone, tak aby bílá polokoule difuzoru byla přímo nad přední kamerou. Světlo, které jím projde, vyhodnotí speciální aplikace, která je ke stažení zdarma, a zobrazí v přehledném rozhraní naměřené hodnoty, podle nichž pak nastavíte svou digitální zrcadlovku nebo jiný pokročilý fotoaparát s manuálním režimem.

Luxi je také jedním z projektů, který úspěšně nasbíral prostředky na Kickstarteru. Během své kampaně od konce letošního února do počátku dubna se mu místo požadovaných $10 000 podařilo nasbírat $120 921, což svědčí o zájmu mezi fotografy. Od té doby byla spuštěna produkce Luxi a zakoupit si jej můžete na stránkách výrobce.

Zdroje: kickstarter.com, kickstarter.com, indiegogo.com, esdevices.com

Diskuze ke článku
Andrej Michalek
Andrej Michalek
Ak by bol ten prvý gadget k dostaniu na území Slovenskej republiky, tak ho bez váhania kúpim ....:)
Milan Kutaj
Milan Kutaj
A čo tak sa nabudúce zamerať aj na iné gadgety, nie len na tie pre iPhone? :)
Najviac ma zaujal ten blesk, len škoda, že nepoužili kombináciu xenonu a LED + kompatibilitu aj s inými platformami :)
Logout
Flashmetr? Neříkalo se tomu náhodou odjakživa expozimetr?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze