Sony chystá externí fotoaparáty pro smartphony se špičkovou optikou

26

Přestože se výrobci snaží vybavovat své smartphony stále kvalitnějšími fotomoduly, až na výjimky je jejich obrazová kvalita spíše průměrná a nedosasahuje kvalit špičkových fotoaparátů. O to zajímavější je právě příslušenství, na kterém pracuje Sony. To se vrací zpět v čase do dob připojitelných fotoaparátů a chystá externí fotoaparát pro své vlajkové telefony. Vypadá jako samostatný objektiv, který připnete na svůj smartphone.

Příslušenství na první pohled vypadá jako vyměnitelný objektiv k zrcadlovce, ale první dojem je chybný. Uvnitř se kromě kvalitní optiky skrývá obrazový senzor, procesor Bionz, dokonce i vlastní akumulátor a slot na paměťovou kartu a moduly Wi-Fi a NFC. Jedná se tak v podstatě o kompletní fotoaparát, kterému chybí pouze ovládací prvky a hledáček, který supluje připojený smartphone, s nímž se fotoaparát spáruje přes NFC a data pak přenáší přes Wi-Fi.

Potěšitelná zpráva je, že by toto příslušenství nemělo být určené pouze pro Xperie od Sony, ale připojit by podle úniku informací měly jít i další smartphony s Androidem a podporován bude i operační systém iOS od Applu, tam ale párování kvůli absenci NFC bude samozřejmě složitější. Majitelé smartphonů s Windows Phone a další platformy však zřejmě budou mít smůlu, ale nechme se překvapit na oficiální představení.

Na trhu by se přitom neměl objevit jen jeden, ale hned dva modely. První s označením DSC-QX100 bude vybavený palcovým dvacetimegapixelovým snímačem a objektivem s pevným ohniskem Carl Zeiss, který se bude pyšnit špičkovou světelností f/1,8. Pokud byste dali raději přednost optickému zoomu za cenu menšího senzoru a horší světelnosti, pak vás spíše nadchne model DSC-QX10, který nabídne objektiv se světelností F/3,3 a desetinásobným zoomem, spolu s 1/2,3" CMOS snímačem s rozlišením 18 megapixelů. Oba objektivy ale vypadají na těle smartphonu dle fotografií hodně nepatřičně a divně, nechme se ale překvapit, možná to v reálu nebude tak hrozné.

Dostupnost i cena jsou v tuto chvíli jednou velkou neznámou, protože objektivy nebyly ještě ani oficiálně představeny. Ale přinejmenším cenovou relaci bychom si mohli odvodit. Server SonyAlphaRumors, který se zprávou přišel, si povšiml, že model DSC-QX100 nabízí prakticky identickou výbavu jako špičkový kompakt pro náročné Sony DSC-RX100M2, který se v českých internetových obchodech prodává v průměru za necelých 19 tisíc korun. Druhý model DSC-QX10 pak svým hardwarem odpovídá kompaktu Sony Cyber-shot DSC-WX150, který se již na českém trhu neprodává, ale který můžete například na Amazonu pořídit za necelých 7800 Kč. Cenovka ale bude stejně řádově nižší, než u plnohodnotných fotoaparátů, a to zejména proto, že se jedná o příslušenství například bez displeje nebo velkého těla.

Zdroje: talkandroid.com, androidcentral.com, sonyalpharumors.com

Diskuze ke článku
Xzeit
Hrůza, toto je krok zpět mobilních zařízení. Tahat sebou další přístroj, to je opravdu velice mobilní. V Sony už asi neví, jak by mohli vylepšit kvalitu a možnosti integrovaného fotoaparátu...
Majkl
Proc bych si mel koupit tohle a ne rovnou fotak?
PaliHornak
PaliHornak
Nie som uchylak ale prve co ma napadlo, naco toto davat na mobil, ked to ma svoj zdroj a serva na zoom? Pokial to ma aj spust, da sa to ukryt v zovretej dlani a paparazzovat :-)))
Andreas Deutscher
Andreas Deutscher
Nějak nechápu, proč bych si za 15 klacků neměl koupit pořádný kompakt namísto téhle vyfikundace. Tak jako tak to bude poměrně veliké, takže bude jedno jestli tahám tohle nebo kvalitní kompakt. Za tyhle peníze jich je na trhu přehršel.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze