Huawei na MWC prezentoval mobilní sítě 5.5G. Těšte se na rychlosti přes 10 Gb/s

Huawei na MWC prezentoval mobilní sítě 5.5G. Těšte se na rychlosti přes 10 Gb/s
Fotografie: Ondřej Pohl, mobilenet.cz
  • Po celém světě funguje již přes 300 komerčních 5G sítí
  • Rychlý internet zpřístupňují 1,5 miliardám lidí
  • Testování sítí 5.5G probíhá v Číně, Finsku i Německu

Mobilní sítě již zdaleka neslouží pouze telefonům, ale vzniká komplexní ekosystém, ve kterém komunikují celé domácnosti, automobily i samotná města. S tím logicky rostou nároky na samotnou infrastrukturu a samozřejmě i na rychlost spojení. Loňský rok se v tomto ohledu vyvíjel velmi pozitivně – s jeho koncem bylo po celém světě v provozu přes 300 komerčních sítí 5G, které slouží více než 1,5 miliardám uživatelů. Rozvoj 5G je nyní v plném proudu, přičemž tempo růstu celosvětového počtu uživatelů bylo za stejné období u sítí nové generace výrazně vyšší než u jejich předchůdce 4G.

Vývoj jde však neustále kupředu a v rámci veletrhu MWC 2024 společnost Huawei prezentovala i své dosavadní úspěchy s nastupujícími sítěmi 5.5G, jejichž testování už napříč světem probíhá. Operátoři ve více než dvou desítkách zemí po celém světě také díky spolupráci s Huawei již zahájili komerční ověřování a testování 5.5G. Například všech šest členů Rady pro spolupráci v Perském zálivu (GCC) už dokončilo ověřování rychlosti 5.5G 10 Gb/s i inkubaci nových služeb, jako je RedCap a pasivní IoT.

Podobnou situaci lze pozorovat i v Číně, kde tři hlavní operátoři zahájili zavádění sítí 5.5G ve velkých městech, aby prozkoumali služby související s propojenou dopravou, průmyslem, domácnostmi i IoT. Operátoři v Hongkongu rovněž dokončili testování a ověřování rychlosti 5.5G 10 Gb/s v pásmu tzv. C-bandu a s využitím milimetrových vln a začali poskytovat služby 5.5G FWA (Fixed Wireless Access).

Z evropských operátorů má skvěle nakročeno Finsko, kde již dokončili ověřování technologie 5.5G v komerčních sítích, dosáhli špičkové rychlosti vyšší než 10 Gb/s a ověřili pasivní technologii IoT. Němečtí operátoři rovněž dosáhli v pásmu 6 GHz špičkové rychlosti 12 Gb/s.

Sítě 5.5G by se komerčního spuštění měly dočkat již letos, ovšem samozřejmě jen na prvních trzích. Rozšiřování by však mělo probíhat poměrně rychle, minimálně stejně jako v případě zavádění sítí 5G.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze