Samsung musí platit, rozhodl soud. Nokia získá za patenty miliardu euro

8

Soudní spory mezi sebou vedou téměř všichni větší výrobci mobilních telefonů a není překvapením, že se navzájem nemohla dohodnout ani Nokia se Samsungem. Patentový spor tak dospěl až k soudu, který dal za pravdu finské společnosti, která bude inkasovat každý rok 200 miliónů euro.

Nokia a Samsung představí internetový obchod s aplikacemi

Spor mezi Nokií a Samsungem se dostal před Mezinárodní rozhodčí soud, který dal za pravdu finské společnosti. Ta požadovala vyšší poplatky za to, že Samsung využívá patenty právě Nokie. Bylo rozhodnuto, že Nokia od Samsungu obdrží přibližně 200 miliónů euro každý rok. Současná dohoda mezi oběma společnostmi je platná od 1. ledna 2014 do 31. prosince 2018 a ve výsledku tak Nokia zinkasuje zhruba 1 miliardu euro. Poté bude nutné vyjednat novou dohodu. I přes pro Nokii dobrý konec celého sporu nejsou investoři společnosti zcela spokojeni. Očekávali o něco vyšší částku.

Konec sporu se Samsungem však pro Nokii rozhodně neznamená možnost si oddechnout. Velmi podobný případ totiž řeší také s jihokorejským LG a nová jednání o budoucích smlouvách čeká Nokii s americkým Applem.

Zdroje: reuters.com, talkandroid.com

Diskuze ke článku
Jakub
Vidíte, takto sa dostávajú do popredia a stávajú sa veľkými tie veľké SPOLOČNOSTI ako Samsung, apple. Microsoft
Pretože vedia jediné lobovať a kradnúť a zneužívať monopolné postavenie(nápady, Patenty)
Velda
"Soudní spory mezi sebou vedou téměř všichni větší výrobci mobilních telefonů a není překvapením, že se navzájem nemohla dohodnout ani Nokia se Samsungem."

Kdyby si autor přečetl ten článek, který se pokusil přeložit, tak by nenapsal takový off-topic perex, jako že mobilní výrobici. Ericsson je také jeden z největších výrobců mobilních telefonů? Možná by bylo si to fakt lepší první pročíst, PAK POCHOPIT, O ČEM ČLÁNEK PÍŠE, a pak teprve z něj udělat přeložený výcuc! Pak by nevyšel takový zmetek.
pudl
vzniká otázka, jestli to bude chodit každý rok lumpovi, co zničil Nokii - Elopovi, nebo těm, kteří odkoupili zdevastovanou firmu Elopem - Microsoft.
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Nuž, nech len platia. Majú za čo. Aké patenty boli predmetom sporu?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze