Samsung Galaxy S: nejtenčí a nejchytřejší Android

7

Špičková korejská novinka z Las Vegas, celým označením Samsung GT-I9000 Galaxy S, je opravdu Androidem bez kompromisů. Vzhledem k monstrózní výbavě je velmi tenká, přinese 4 palcový Super AMOLED displej, 1 GHz procesor a řadu šikovných multimediálních, organizačních i sociálních funkcí. Zajímá vás, co vše novinka umí?

Las Vegas se včera večer stalo místem představení vlajkového telefonu společnosti Samsung. Galaxy S je přímým konkurentem pro HTC Desire (více informací o HTC Desire zde)a potažmo tedy samozřejmě Google Nexus One. Rovnou můžeme říct, že je v mnoho ohledech lepší. Vezměme to ale pěkně popořádku.

Poznámka: tabulku s technickými údaji naleznete v závěru článku


Samsung I9000 Galaxy S - oficiální fotografie

I přes špičkovou výbavu zaujme Galaxy S opravdu minimální tloušťkou 9,9 milimetrů, což je o celé dva milimetry méně, než zmiňovaný HTC Desire. Navíc je podstatně lehčí. Místo cvalíkovských 135 gramů (HTC Desire) se můžeme těšit na příjemných 118. Design se nese přesně v duchu posledních Samsungů a ničím zvláštním nepřekvapí.

Lákadlem je ale určitě velký, 4 palcový dotykový displej se zobrazovací SUPER AMOLED technologií a rozlišením 800 x 480 bodů. Pro lepší obraz je přichystána technologie mDNIe (mobile Digital Natural Image engine), jež se uplatnila i ve velmi úspěšných LCD a LED televizorech společnosti Samsung. Přináší ještě ostřejší a jasnější obraz. Protože Samsung displeje opravdu umí, můžeme se určitě těšit na jeden z nejlepších obrazů na poli mobilních telefonů.


Samsung I9000 Galaxy S - oficiální fotografie

Dalším pozitivem bude rychlý 1 GHZ procesor, který bude zajišťovat svižný běh operačního systému Android 2.1 i všech aplikací, nainstalovaných z rozsáhlé Android Marketu. Sám Samsung nám však naservíruje několik zajímavých funkcí. Novinkou je Social Hub pro jednotný přístup k sociálním sítím a emailům. Zajímavostí je i funkce Write and go (Nejprve si poznamenejte myšlenku a teprve pak se rozhodněte, jaký formát k jejímu uložení nebo sdělení použijete – zda SMS/MMS, e-mail, položku kalendáře nebo poznámku) nebo možnost použít Galaxy S jako digitální fotorámeček, stolní hodiny, kalendář nebo hudební centrum. Další tisíce aplikací je možno stáhnout z Android Marketu.


Samsung I9000 Galaxy S - oficiální fotografie

Pokud však budeme pokračovat v hardwarových schopnostech novinky, narazíme na 5 Mpx fotoaparát s autofocusem a nahráváním HD videa v rozlišení 720p rychlostí 30 snímků za vteřinu. Zamrzí ale absence jakéhokoliv přisvětlení formou blesku či LED diody. Kromě FM ridia a všech možných hudebních a video formátů potěší zejména schopnost přehrávat DivX a MKV filmy, opět v HD rozlišení. Potěší Bluetooth 3.0, asistované GPS nebo Wi-Fi - mimo jiné i standardu 802.11 n (opět něco, co HTC Desire nenabídne).

Že to s využíváním funkcí myslí v Koreji opravdu vážně dokazuje i baterie s kapacitou 1500 mAh, což je opět více, než u HTC Desire. Nemělo by se tak opakovat fiasko, které se svou N900 zažila ohledně výdrže baterie Nokia.

Také se už na novinku těšíte tak, jako my? Nového Samsung GT-I9000 Galaxy S se dočkáme už v první polovině roku 2010, tedy žádné dlouhé čekání. Cena však zatím zveřejněna nebyla.

Technické parametry

Rozměry64,2 x 122,4 x 9,9 mm
Hmotnost118 gramů
Konstrukce klasická - dotykový displej
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displej dotykový, kapacitní, Super AMOLED, rozlišení WVGA (480 x 800 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 4", technologie mDNIe
ProcesorSamsung S5PC110
Paměť512 MB RAM, 16 GB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 32GB)
Otevřený operační systém Android 2.1
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů, Smart Alarm, Write to go, Swype, prohlížení Office dokumentů (ThinkFree), Daily Briefing
Multimédiaaudio (MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA, OGG, AMR-NB, WAV, MID, AC3, IMY, FLAC, XMF)
video (HD(720p@30fps) video reprodukce a nahrávání - kodek: mpeg4, H.264, H.263, H263Sorenson, DivX/ XviD, VC-1. Formát: 3gp (mp4), WMV (asf), AVI (divx), MKV, FLV), klasický 3,5 mm jack
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1944 pixelů), autofocus
nahrávání videa (1280 x 720 px, 30 snímků/s)
Navigace GPS vestavěný GPS přijímač, A-GPS, Google Maps, digitální kompas
Datové funkce Bluetooth 3.0 (profil A2DP) GPRS, EDGE, 3G, HSPA (HSDPA s downloadem až 7,2 Mb/s, HSUPA s uploadem až 5,76 Mb/s), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g/n)
Baterie a výdrž 1500 mAh
Doba hovoru: ? minut (3G)
Pohotovostní doba: ? dní
Cena a dostupnost cca ? Kč
2.čtvrtletí 2010
Diskuze ke článku
Aspen
FM radio je vidět v menu hned na druhé ploše ikon v menu při předvádění
Martin Pultzner
Dobrý den,
máte ostříží zrak :) . Děkuji za upřesnění, článek je již upraven.

Martin Pultzner
Michal
Nechápu proč tam Samsung nenacpal žádnou přisvětlovací diodu...?
Metoděj
Nechápu jak může někoho štvát, že tam není blesk... Od focení mám foťák a mobil NIKDY nenabídne tak kvalitní fotky jako foťák.. (Možná tak ten novej Emgeton..)
Foťák v mobilu používám fakt jenom na momentky, nebo když se okolo mě děje něco co bych chtěl ukázat ostatním (bouračka a tak..) a já při sobě zrovna nemám foťák.. ;-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze