Samořiditelná auta Googlu nebourají tak často jako lidé. Opravdu?

8

Bezpečnost samořiditelných aut bude ještě velké téma. I když je jejich počet nehod na velmi nízké úrovni, stále tu je jisté nebezpečí. Avšak je menší, než jaké si způsobí lidé. Alespoň to vyplývá z dat, které poskytl sám Google. Má to ale pár háčků.

Podle něj jsou samořiditelná auta v dlouhodobém horizontu o 27 % bezpečnější než auta řízená lidmi. Řečí absolutních čísel to znamená o jednu nehodu na milión mil méně. Zatímco automobily řízené lidskými bytostmi mají v USA průměrně 4,2 nehody na milión mil (1,6 miliónů kilometrů), ta od Googlu 3,2.

Google auto

To nevypadá špatně, v rámci rétoriky „kdyby to zachránilo byť jen jeden lidský život“, bychom se mohli dožadovat okamžitého zavedení samořiditelných aut do praxe. Avšak jak řekl jeden moudrý muž, nevěří žádné statistice, kterou si před tím sám nezfalšoval.

Takže zatímco auta od Googlu se testují jenom ve vybraných státech, kde mohou být lepší podmínky (provoz, klima), než jaké mají řidiči v celých USA. Z podstaty testovacího provozu pak vyplývají i další omezení, například rychlost nesmí být vyšší než 40 km/h. A do třetice – autonomní vozidla najednou ve srovnání s řidiči jen malou porci kilometrů. Až se čísla srovnají, může celý poměr počtu nehod vypadat úplně jinak.

Zdroje: reuters.com

Diskuze ke článku
reus
Tak pokud by auto od googlu nabouralo vinou chybného softwaru byť jen jedinkrát, tak bych byl hodně nervózní si do toho sednou :D
Motorka
K cemu to je? Bavi me ridit. Kdybych nechtel a potreboval nekam jet autem, vezmu si taxi.1791
John
Autonomni auta uz existuji, rikame jim autobus a pripadne vlak :-) tohle co pripravuji v Google a dale je nesmysl, ktery tezko nekdo bude chtit v budoucnu a hlavne to dost tezko bude fungovat. Tech vstupu, ve smyslu situaci co muze nastat, je tolik, ze se na to da pocitac tezko pripravit. A jak uz se nekde tento tyden psalo, v BMW resi dilema, jak se pocitac rozhodne v kriticke situaci, rozhodnuti mezi prejetim nekoho na silnici nebo narazem do stromu a tedy usmrcenim ridice…. Jak je naprogramovane uz dnes reseni situace tesne pred celnim stretem? Tech otazek je milion, zajimaji me odpovedi, ne ze google najel rychlosti 40km/h miliony mil...
Josef
Software a AI system se ale neustale zdokonaluje a bude zdokonalovat navzdy. Pokud jiz ted je system od Googlu bezpecnejsi nez clovek o 25 procent, za dva roky to bude treba o 40 procent, za deset let o 120 procent atd. Clovek ale bude stale stejne chybujici.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze