Google začíná s produkcí samořiditelných aut

11

Vypadá to, že se samořiditelná auta od Googlu pomalu přesouvají od testování prototypů k sériové malovýrobě. Sarah Hunter, která vede oddělení Google X, řekla, že by se jejich letošní produkce mohla vyšplhat až na několik stovek. Konkurence v této oblasti totiž narůstá a Google si nehodlá ujít šanci být u největší revoluce v automobilovém průmyslu od zavedení pásové výroby.

Původní plán Googlu byl totiž vyrobit asi jen stovku těchto aut, toto číslo však letos několikanásobně vyrostlo. Sarah Hunter to oznámila při slyšení před kalifornskou komisí pro veřejné služby.

Důvodů může být hned několik. Buďto jdou testy nad očekávání dobře, anebo se také dobře daří konkurenci. Plány Applu v této oblasti lze jen těžko přehlédnout, do lukrativního odvětví se také tlačí Uber. Jeho plány se nesou v duchu této alternativní taxislužby. Auta by tak zůstávala majetkem společnosti a bylo by je možno si je pronajmout na určitou cestu.

Google auto

Při slyšení padly také některé technické detaily. Nově vyrobená vozidla mají pouze tři tlačítka a mikrofon – to jsou veškeré ovladače, které v nich nalezneme. Dále bylo zmíněno, že Google musel posunout mapování na novou úroveň. V mapách jsou například zaneseny semafory nebo šířka silnice. Nasazení tak bude záviset na postupu mapování.

Dobrou zprávou je, že nejspíše půjdou systémem samořízení vybavit i stávající auta. Kupříkladu nyní Google testuje Lexus RX450h. Nicméně do plného nasazení je stále ještě daleko. V současnosti úřady povolují provoz, ale s přísnými omezeními. Samořiditelná auta tak například nesmí jet rychleji než 40 km/h.

Zdroje: androidheadlines.com

Diskuze ke článku
satai
Uz aby, lidsti ridici nemaji na silnicich co delat.
Var-G
Nikdy si nekoupím auto, které bude za mě řídit.
Wimpi
Piráti silnic by tím měli jezdit za trest.
Mar-tin
Když jsem byl ucho, ani ve snu by mne nenapadlo, že někdy budu jezdit nadšeně s automatickou převodovkou. Proto už teď vím, že takové autonomní vozítko jednoznačně uvítám. Před chvíli jsem dorazil z 250km štreky a 2km před cílem jsem srazil srnku. Minimálně z 50% byla na vině únava z cesty + tma. Myslim., že s tímto vozítkem by se to nestalo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze