Rychlé srovnání LG G Watch R a Urbane: otázka vzhledu

11

Do redakce dorazila nová verze kulatých hodinek od LG. Při pohledu na ně vyvstávají otázky, jak moc se liší od svých předchůdců a které si případně vybrat či snad zvažovat výměnu. Novinka je totiž dražší než předchůdce a rozdíl to není nijak malý. Ještě než se pustíme do jejich podrobné recenze, uděláme rychlé srovnání.

Design a vzhled: to je to, oč tu běží

Nebudeme chodit kolem horké kaše a rovnou na úvod si povězme, že vzhled hodinek je prakticky to jediné čím se od sebe tyto dva kousky liší. Otázka vzhledu je čistě subjektivní, hodinky vám padnou do oka nebo ne – pak je veškeré diskutování zcela zbytečné. Pokusme se ale na celou věc podívat nezaujatě.

LG G Watch R a Urbane

LG G Watch R používají černou barvu. Působí tak velice nenápadně, někdo by mohl říci levně a snad i nudně. Naopak novinka s názvem Urbane má tělo z lesklého kovu. To upoutá pozornost hned na první pohled a při přímém srovnání působí hodinky hodnotnějším dojmem. Leckomu by se mohl líbit i fakt, že z obruby zmizela čísla s označením minut. Mohlo by se zdát, že Urbane válcují v otázce vzhledu starší model na celé čáře, ale je zde jedno „ale“. Novější model se dá jen stěží sladit se sportovním oblečením. Zatímco G Watch R vypadají dobře s oblekem, džínsy i šortkami na pláž, Urbane v poslední zmíněné situaci působí poněkud nepatřičně.

Hodinky se liší svými rozměry, ale milimetrové a gramové rozdíly nestojí za řeč. Přesto Urbane působí masivněji, ale to je jen optický klam. Liší se však pásky. I když jsou oba dva kožené, ten na Urbane působí mnohem hodnotnějším dojmem. Kůže je jemnější, ohebnější, voní jako kůže a navíc je obšitý světlou nití.

LG G Watch R a Urbane

Výsledek srovnání je tedy jasný. Protože jde o vzhled, vybírejte srdcem a podle svého stylu oblékání. Je ale dobré si hodinky prohlédnout na živo. Retušované produktové fotografie jim obvykle přidávají, na těch našich zase hodinky tak nevyniknou jako ve skutečnosti.

Hardware a software: jako vejce vejci

Opět můžeme začít závěrem a říci si, že Urbane vyhrávají souboj jenom o milimetr. Mají totiž pár virtuálních ciferníků neboli watchfaces navíc. Tento nedostatek lze ale snadno napravit jejich dodatečným stažením.

Ještě před pár dny byly Urbane ve velké výhodě tím, že to byly hodinky podporující Wi-Fi. Naštěstí ale dorazila aktualizace, která tuto funkci zpřístupnila i na starším modelu. Protože se v oblasti hodinek jedná stále o poměrně novou věc, pojďme se na ni podívat trochu blíže.

Často totiž slýchávám otázku, čemu je takové Wi-Fi v hodinkách vůbec dobré. Využité bude vícero, osobně vidím největší přínos pro ty, kteří žijí ve větších bytech nebo domech. Když totiž přijdete domů, žíznivý smartphone obvykle putuje na nabíječku, zatímco jeho majitel se pohybuje všude okolo. Brzy pak zjistí, že slibovaný desetimetrový dosah bluetooth je spíše teoretický. Stačí jedna železobetonová zeď a spojení se rozpadá. Wi-Fi se šíří o něco lépe a taky je tu fakt, že spousta lidí má pokrytí vyřešeno ke své plné spokojenosti vícero routery, repeatery a podobnými domácími sítěmi.

LG G Watch R a Urbane

Jsou zde jen dva drobné nedostatky. Hodinky jsou docela citlivé na sílu a kvalitu signálu, což není vzhledem k velikosti jejich antény žádné překvapení. A za druhé, nedokáží se připojit k sítím, které vyžadují nějakou akci ve webovém prohlížeči, jako například ty v hotelích nebo některých kavárnách. I přesto je Wi-Fi v hodinkách celkem důležitá funkce a neměla by ve vašem příštím přístroji chybět.

Zbytek výbavy je pak naprosto stejný: displeje, procesory a paměti, baterie, způsob nabíjení (kolébky jsou kompatibilní) odolnost proti vodě i všechen software. Při přímém srovnání sice vypadá displej nových Urbane o něco jasnější (při stejné intenzitě jasu), ale to může být dáno tím, že moje G Watch R jsou v provozu už skoro tři čtvrtě roku.

LG G Watch R a Urbane

Těžká volba

I když Urbane prakticky nepřišly s ničí novým, i po několikaměsíčním odstupu je opět můžeme pasovat na jedny z nejlepších chytrých hodinek na trhu. To jenom ukazuje, jak byly původní G Watch R povedené a jak vysoko nastavily laťku pro to, jak by takové hodinky s Android Wear měly vypadat a fungovat. Ani s jedněmi rozhodně neuděláte chybu, ale se kterými, na to si budete muset odpovědět sami.

Nakonec tak bude asi nejpádnějším argumentem cena. Zatímco starší LG G Watch R se doprodávají za cenu mezi 6 a 7 tisíci, za novinku si LG žádá bezmála osm tisíc. A to je za trochu vzhledu docela velký příplatek.

Technické parametry LG G Watch R

Kompletní specifikace
Konstrukce46,4 × 53,6 × 9,7 mm, 62 g, odolnost: IP67
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejPOLED, 1,3" (320 × 320 px), tvar: kruhový
SystémAndroid Wear, kompatibilní s: Android
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ne
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 MSM8212, CPU: 4×1,2 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor410 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnostlistopad 2014, 6 499 Kč

Technické parametry LG Watch Urbane

Kompletní specifikace
Konstrukce45,5 × 52,2 × 10,9 mm, 66 g, odolnost: IP67
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejPOLED, 1,3" (320 × 320 px), tvar: kruhový
SystémAndroid Wear, kompatibilní s: Android
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: 802.11b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ne
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 MSM8212, CPU: 4×1,2 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor410 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
DostupnostQ1 2015, 7 990 Kč
Diskuze ke článku
Hexagon
mam G Watch R a za Urbane by som nemenil. Sice vyzeraju krajsie,ale R sa hodi viac ku vsetkemu. Jedine by som ich vymenil za Urbane LTE,tie uz fakt vyzeraju ako prave hodinky. Tuto by som sa skor bal o to,ze po chvilke nosenia budu rychlo doskrabane,kedze su leskle.
Pillowrecker
Mám Urbane a hned po tydnu jsem musel dokoupit ocelový tah, protoze ten kozeny nejen ze se k telu moc nehodi, ale je i celkem nepoddajny a nepohodlny. A hodinky s ocelovym tahem ziskaly uplne jiny dojem, daji se vzit jak ke sportovnimu tak k obleku a kdyz jsem je ukazal tem kterym se nejdriv nelibily vetsina se shodla, ze ted je to úplně jine kafe...
Eldží
A jak to je s měřením tepu? Tato otázka je pro mne docela zásadní:

1) Jsou hodinky schopné tep měřit a ZAZNAMENÁVAT kontinuálně, během např. tříhodinového výstupu na nějakou horu?

2) Jsou hodinky schopné údaje o tepu posílat do telefonu, resp. do standardních aplikací jako Endomondo či Runtastic, nebo je tep dostupný jen v nějaké proprietární LG aplikaci?

Nyní používám kombinaci Sony Smartwatch SW2 + Polar hrudní senzor tepu s bluetooth 4.0.

O nových hodinkách bych uvažoval POUZE tehdy, když odpověď na dvě výše uvedené otázky bude kladná a tedy nové hodinky mi stoprocentně nahradí kombinaci starých hodinek a hrudního pásu. Ale pokud je senzor tepu v LG hodinkách jen pro parádu, tak ať si je LG nechá.

Samozřejmě by bylo ideální, kdyby hodinky posílaly do Endomondo/Runtastic i údaje z dalších senzorů (akcelerometr, barometr, teploměr, ...).
Márty
Jelikož jsem si před pár měsíci pořídil po dlouhém rozhodování LG G4. Původně jsem přemýšlel, že bych k LG G4 právě koupil LG Watch Urbane. Po dlouhém přemýšlení a po přečtení tohoto článku jsem došel k názoru, že lepší bude si počkat na nové Motorola Moto 360 druhé generace či Huawei Watch, které budou zajisté elegantnější a dle mého názoru snad nabídnou i více a v podstatě za stejnou cenu jako jsou LG Watch Urbane. Nehledě na to, že na trh by se tyto dva modely mohli dostat snad koncem tohoto roku, maximálně začátkem toho příštího :) ...
Pokud do té doby nepřijde LG s nějakou novinkou, jako třeba LG G Watch R2 či neco podobného, Morotola či Huawei jsou tedy jasnou volbou :) ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze