Retro: Sony Ericsson T630 - deset let od zrození

13

Po delší odmlce se opět vracíme k seriálu Retro a rovnou ve velkém stylu. Zavzpomínáme totiž na legendární Sony Ericsson T630, který navázal na úspěchy modelu T610. V těchto dnech uplynulo rovných deset let od představení. Pojďme se společně podívat, co před jednou dekádou uměl takový nejlepší telefon.

V dnešním 31. díle seriálu Retro se podíváme na jeden z nejúspěšnějších telefonů nového tisíciletí. Na svědomí jej měl Sony Ericsson a od jeho představení uplynulo právě deset let.

Sony Ericsson T630 - oficiální fotografie

Krátké představení

Vracíme se tedy v čase do roku 2003, konkrétně desátého měsíce. Tehdy byl světu představen Sony Ericsson T630, což byla přímá evoluční větev možná ještě oblíbenějšího modelu T610. Švédsko-japonský výrobce zažíval svá nejlepší léta a v podstatě všechny jeho modely byly většími či menšími bestsellery.

Čistě manažerský design Sony Ericssonu T630

Před deseti lety byla mezi telefony ještě dobře patrná snaha o minimalizaci. Její vrchol již však byl za námi a počínaje rokem 2003 se začaly displeje telefonů zvětšovat. Například displej Sony Ericssonu T630 měl úhlopříčku 1,78 palce a rozlišení 128 x 160 pixelů. Tato kombinace vykouzlila jemnost 115 PPI. Oproti dnešní době neuvěřitelné, avšak tehdy jsme takové displeje vynášely za jejich kvalitu do závratných výšin. Nutno podotknout, že například pozorovací úhly T630 byly opravdu velmi dobré a i po mnoha letech by mohly konkurovat dnešním levným telefonům.

Rozměry telefonu činily 102 milimetrů na výšku, 43 milimetrů na šířku a tloušťka byla 17 milimetrů, tedy zhruba dvojnásobná oproti dnešní době. Hmotnost byla příjemných 92 gramů. O telefonu jste v kapse v podstatě nevěděli. I ty nejvybavenější modely, mezi které se T630 řadila, byly z plastu. Ke zpracování však nemůžeme říct větší kritiky. Po letech se unavil pouze kryt baterie a nyní jej není problém sundat pouhým zavaděním. U baterie se můžeme zastavit. Nabízela kapacitu 750 mAh a typově šlo o tehdy vzácný lithium-polymerový akumulátor.

Velkým lákadlem byl integrovaný fotoaparát

Pod displejem se skrýval blok kláves. Ty byly v podstatě nasázeny jedna vedle druhé. Každá však byla mírně vypoulená, čímž bylo umožněno psát i poslepu. Zdvih byl ideální, rovněž odpor a psaní tak pohodlné. Rovnoměrné bílé podsvětlení v případě černé varianty vypadalo exkluzivně. Stěžejním prvkem ovládání však byl joystick, který i po letech funguje skvěle. Do joysticku byla integrována také informační LED dioda.

Tlačítka se vyskytovala také na bocích telefonu. Vpravo vás speciální klávesa zavedla na internet, respektive na jeho wapovou podobu. Horní hrana skrývala nenápadnou klávesu, která sloužila k vypnutí telefonu. Na levé straně byla tlačítka hlasitosti a také speciální tlačítko pro spuštění fotoaparátu, která poté sloužilo i jako spoušť.

Prostředí a fotoaparát

Pojďme se podívat také na prostředí Sony Ericssonu T630. Začít můžeme spořičem displeje, na kterém mohli být stále viditelné hodiny. Užitečné a energeticky nenáročné, displej nijak nesvítil. Odemknutí proběhlo stiskem kláves C a *. Na hlavní displej jste si mohli umístit tapetu. Nechyběly informace o baterii, stavu signálu či zmeškaných událostech formou malých ikonek. Hlavní menu bylo maticové v sestavě 3x4 ikonky.

Ve výbavě telefonu stojí za zmínku wapový prohlížeč ve spojení s GPRS třídy 8, nebo také bezdrátové spojení, které probíhalo nejen přes infračervený port, který byl umístěn na horní hraně telefonu, ale také přes Bluetooth 1.0. Nechyběl ani kalendář s běžnými typy náhledů, poznámky, budíky či kalkulačka.

Prostředí telefonu

Sony Ericsson pamatoval také na zábavu. Začít můžeme polyfonními melodiemi, které zněly opravdu skvěle. Vlastní hudbu jste si mohli také složit. Svoji kreativitu jste mohli ukázat také v editoru obrázků, kde bylo možné si i vlastní obrázek nakreslit. Výsadou Sony Ericssonu T630 byly také hry. Nejen že podporoval Javu, ale nechyběla ani herní platforma Mophun. Někteří si možná vzpomenou na legendární V-Rally 2 či Golf. Limitujícím faktorem pak byla paměť pouhé 2 MB, která byla už i v roce 2003 nedostatečná.

Závěrem nezapomeneme ani na fotoaparát. Prostředí bylo orientováno na výšku a fotit bylo možné levou kontextovou klávesou, případě zmíněným tlačítkem na boku. V nastavení se nacházela samospoušť, noční režim a také efekty. Maximální rozlišení bylo 352 x 288 pixelů. Softwarově jste mohli dosáhnout až na 640 x 480 pixelů, nicméně tím trpěla kvalita výsledných fotografií. S fotoaparátem souvisí i zrcátko umístěné na zadním krytu, které sloužilo k pořízení autoportrétů.

Závěr

Sony Ericsson T630 se na českém trhu objevil zhruba v únoru 2004 a jeho startovací cena se pohybovala kolem 11 000 Kč. Za tuto částku jste dostali výborně vybavený telefon, který zvládal pracovní záležitosti levou zadní a po práci vás spolehlivě pobavil. Vhod přišel alespoň základní fotoaparát. Největším mínusem, který byl T630 vyčítán, byla malá interní paměť.

Seriál Retro se opět vrací a za čtrnáct dní se můžete těšit na další díl, kdy opět vzpomeneme na nějaký legendární mobilní telefon z let dávno minulých.

Technické parametry Sony Ericsson T630

Kompletní specifikace
Konstrukce102 × 43 × 17 mm, 93 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 1,78" (128 × 160 px)
Fotoaparát0,1 Mpx (352 × 288),
Chipset, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: 2 MB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 1.0, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor770 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostúnor 2004, 11 000 Kč
Diskuze ke článku
Breta
Tak to sem musel zamacknout slzu v oku. Tohle zlato je muj druhy nejoblibenejsi telefon. Elegantni s max. vybavou sve doby a za rozumnou cenu(kupoval sem dotovanej za cca 5tis, ale i tak palka pro studenta). Je to fakt paradni kousek, diky za tohle retro:-).
vlado
A tu sa to vsetko zacalo pre mna. Na Vianoce roku 2003 sme sa stretli s bratrqncom. Ten mal vtedy svoj SE T610 a ja som vedel, ze ho chcem. Neskor, cca vo februari 2004 som marodoval, tak som si z nudy kupil jeden mobilny casopis,kfory vydavsla vasa konkurencna redakcia a v nom bola recenzia prave T630ky. Mobily ma zacsli zaujimat coraz viac, casopis dom si kupoval pravidelne a od tej doby nepresiel den, aby dom si nepresiel spravy o diani v mobilnom biznise. Dokonca som si vdaka tomu nasiel aj pracu.... Bolo to velni prijemne spomynanie. Dakujem!
danteantik
Můj druhý telefon! taky jsem si nostalgicky zavzpomínal... utopil jsme ho v čaji:o)
aaa
Krásný retro :-) Asi před 14 dny jsem tento telefon půjčil známé, která potřebovala druhý přistroj. A světe div se, T630 i po těch asi 5 letech nepoužívání naskočila a co víc .... už 14 dní bez problému běží. Původní baterie vydrží na příjmu i 5 dní! Byl (vlastně stále je) to skvětlý přístroj!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze