Retro: Siemens M65 – tvrďák sevřený kovem

20

Odolné telefony patřily neodmyslitelně do portfolia německého Siemensu. Nebudeme přehánět, když řekneme, že co model, to úspěšné tažení v prodejnosti a oblíbenosti. Příkladem může být i model M65, který si své uživatele získal i přes poněkud extravagantnější vzhled. Mohl za to především vyvážený mix výbavy, slušné ceny a již zmíněné odolnosti.

Siemens M65

Siemens M65 byl světu oficiálně představen již v březnu 2004. Poslední dny, kdy se o něm spekulovalo, si můžete připomenout i v našem dobovém článku.

Krátké představení

Siemens M65 se zařadil do později veleúspěšné řady modelů x65. Šlo také o návrat Siemensu k odolným modelům a M65 se tak stala nepřímým nástupcem mnohem staršího modelu ME45. Na první pohled bylo vidět, že Siemens dělal telefony s jednotným základem, neboť jsme již znali vlajkový model S65. I odolná varianta nabízela relativně velký displej a klávesnici krčící se ve spodní části.

Retro: Siemens M65

Rok 2004 již byl ve znamení opětovného zvětšování telefonů, avšak stále nešlo o nijak velká zařízení. I odolný Siemens M65 měl rozměry 109 × 49 × 19 milimetrů a především velmi dobrou hmotnost 104 gramů. Do ruky padl pohodlně, a to i přesto, že materiály na jeho těle se různily. Na jednom místě plast, spousty různých pogumovaných částí a pak také poznávací znamení v podobě kovového pásu, který celý telefon svíral a v podstatě zabraňoval jeho případnému rozpadnutí při pádu.

Obrněnec mnoha barev i materiálů

Čelní stranu z velké části zabíral displej, jehož rozměry byly 2,1 palce. Dokázal zobrazit 65 536 barev, avšak v případě rozlišení se Siemens tradičně nevytáhl. 132 × 176 pixelů a jemnost 105 ppi opravdu ani v roce 2004 neoslnila. Nicméně nešlo o vyloženou tragédii a pokud jste neměli srovnání s jemnějším displejem, zvykli jste si.

Klávesnici se také nesla v netradičním duchu, jako celý telefon. Hlavním ovládacím prvkem byl joystick a okolní funkční klávesy byly plastové či kovové, v každém případě velmi titěrné. Malou náplastí byla jejich přesná odezva. Alfanumerický blok kláves se spoléhala v krajních sloupcích na pryž, prostřední sloupec byl plastový. Nesourodé materiály však nebránily v pohodlném psaní.

Po celém těle telefonu byly rozmístěné různé gumové krytky. Chránily nový a tenčí konektor na spodní hraně, konektor externí antény a dokonce také celý fotoaparát. Není se čemu divit, Siemens M65 totiž odolal i potopení do vody.

Výbava

Funkční výbava odolného Siemensu vycházela z vlajkového S65. Uživatelé se tak mohli těšit na propracované telefonní funkce a taktéž v organizačních funkcích platil Siemens za absolutní špičku mezi běžnými telefony. Spolehnout jste se mohli na vícepoložkový seznam, synchronizaci, kalendář, upomínky či úkolovník.

Nezapomnělo se ani na datové funkce, byť ty byly poplatné roku narození telefonu. Základem byl wapový prohlížeč a samozřejmě datové přenosy GPRS. Přenos dat dále mohl zajistit ještě datový kabel, kterým bylo možné telefon i nabíjet, nebo bezdrátovým způsobem pomocí infraportu. Bluetooth chybělo, to zůstalo výsadou pouze vlajkového modelu.

Nezapomnělo se však ani zábavu. V roce 2004 Siemens šokoval 10MB interní pamětí, která vesměs pětinásobně převyšovala běžné úložné kapacity u konkurence. O tento prostor se dělily obrázky, melodie a také hry. Siemensy řady 65 si totiž poradily i se 3D Java hrami a o zábavu bylo rozhodně postaráno. Mnozí si jistě vybavíte snadné posílání her skrze infraport, neboť instalační balíček byl díky správci souborů vždy přístupný. Netřeba asi připomínat, že šlo o nelegální způsob šíření.

V řadě 65 se již také stabilně objevují fotoaparáty a M65 není výjimkou. Dostal do vínku VGA snímač a také možnost záznamu videa. Bohužel v rozlišení 128 × 96 pixelů a video tak nevypadalo nijak skvěle ani na samotném displeji telefonu.

Závěr

Blížíme se ke konci dnešního vzpomínkového ohlédnutí. Pokud vás zajímá, jaký názor jsme na Siemens M65 měli před 10 lety, odkáži vás na náš článek se zkušenostmi. Zajímavostí může být také speciální příslušenství v podobě Bike-o-meteru, díky kterému jste mohli Siemens M65 využívat i na kole.

Siemens Bike-o-meter

Technické parametry Siemens M65

Kompletní specifikace
Konstrukce109 × 49 × 19 mm, 104 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 2,1" (132 × 176 px)
Fotoaparát0,3 Mpx (640 × 480), , video: 128 × 96 px, 10 FPS
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 10 MB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor750 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčerven 2004, ?
Diskuze ke článku
Anonymní jméno
Zrovna jeden mám doma a dokonce funkční ve výborném stavu.
doro
zase nepouzielny telefon ktery je nefunkci uz dete nekam!!! ukazujte nam funkcni telefony ne rozbyty jako to delate porad !!!!
František Šafr
Můj druhý telefon (první byla Nokia 3210). Vzpomínám na ty časy s láskou. :) Plno obrázků, melodie v mp3 a ze všeho jsem byl paf. :)
Petr Kellner
Petr Kellner
Naposledy upraveno: 25. 4. 2015 09:00
Můj první mobil .<3 Nikdy na něj nezapomenu. Kdyby ještě fungoval tak ho porad používám ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze