Retro: Siemens S65 – německý manažer s paměťovkou

14
Retro: Siemens S65 – německý manažer s paměťovkou
  • Od představení Siemensu S65 uplynulo již více než 14 let
  • Jednalo se o vlajkový model německého výrobce s velkým displejem či 1,3megapixelovým fotoaparátem
  • Ačkoliv podporoval paměťové karty, nenabízel oficiálním způsobem možnost přehrávat MP3 soubory

Dnes se podíváme na mobilní telefon Siemens S65. V jiném díle našeho pořadu jsme se již věnovali odolnému Siemensu M65. „Céčka“ byla „lidovým“ modelem a „eSka“ naopak vždy u Siemensu označovala nejvyšší modely, které byly určeny svou bohatou výbavou těm nejnáročnějším uživatelům, například manažerům.

Siemens S65

Všechny tři modely spatřily světlo světa v březnu roku 2004 a měly nahradit předchozí řadu 55. Svým vzhledem S65, na rozdíl od dvou dalších telefonů, působí vcelku nadčasovým, elegantním a luxusním dojmem, a to i přes celkové plastové zpracování.

Krátké představení

Rozměry telefonu činily 109 milimetrů na výšku, 48 milimetrů na šířku a tloušťka se zastavila na 18 milimetrech, to vše při celkové hmotnosti 98 gramů. Přední straně vévodí na tehdejší dobu veliký, 2,1palcový aktivní TFT displej s pětašedesáti tisíci barvami. Nabízí však pouze rozlišení 132 × 176 a jemnost 105 PPI. Jemnost nebyla ani ve své době nijak oslnivá a oproti konkurenci měl Siemens skutečně hrubý displej.

Retro: Siemens S65

Nad displejem nalezneme hezky zpracované sluchátko, které telefonu dodává luxusnější vzhled. Pod displejem se nachází sada funkčních kláves – dvě funkční klávesy zvýrazněné vystouplými tečkami, pětisměrnný joystick, který je i po letech překvapivě velmi přesný, tlačítka pro ovládání hovorů a pod joystickem klávesa na spuštění wapu. Alfanumerická klávesnice tvoří přibližně jednu třetinu celé přední strany, tlačítka jsou opticky zmenšena drážkami a přijdou nám až nepohodlně blízko u sebe – daly se sehnat telefony s pohodlnější klávesnicí. Klávesy se navíc malinko viklají nahoru a dolů, psaní tedy není tak jisté.

Siemens S65

Na pravé straně je kolébka na ovládání hlasitosti, dají se jí ale nastavit i alternativní funkce. Na levé straně nalezneme infraport. Horní stranu autoři telefonu vybavili prohlubní pro upevnění do držáku například v autě. Na zádech telefonu je vedle digitálního fotoaparátu konektor pro externí anténu a kryt baterie. Ten ukrýval akumulátor typu Li-Ion o kapacitě 750 mAh. Dle údajů výrobce měl telefon vydržet 250 hodin v pohotovosti, 6 hodin při hovoru, praxe byla tradičně o poznání střízlivější – reálně vydržel tři až čtyři dny. Na spodní straně nalezneme konektor a nad ním je krytka slotu pro paměťovou kartu RS-MMC. RS-MMC byla zmenšená varianta paměťové karty, do telefonu se dala vložit i klasická MMC karta, avšak notně vyčnívala.

Siemens S65

Paměť telefonu činila 10 MB a výrobcem dodávaná paměťová karta měla dalších 32 MB. Vzhledem k tomu, že telefon nepodporoval přehrávání MP3, což bylo pro mnohé uživatele zklamáním, šlo o dostatek místa. Vešlo se do něj až sto textových zpráv, které šlo posléze přesouvat do archivu, který byl omezen pouze zbývající pamětí. Telefon také nabízel telefonní seznam pro 1 000 kontaktů s dalšími informacemi. Paměť také pochopitelně sloužila k ukládání obrázků z 1,3megapixelového fotoaparátu, který pořizoval snímky v maximálním rozlišení 1280 × 960 bodů a videa o rozlišení 176 × 144 bodů. Z dnešního pohledu skutečně miniaturní řešení, avšak Siemens v některých telefonech nabízel záznam v ještě nižším rozlišení 128 × 96 pixelů. Fotoaparát nepatřil k těm nejlepším, neboť snímkům s ním pořízeným často chyběly barvy, byly tedy málo kontrastní a měly bílý nádech.

Siemens S65

Konektivita Siemensu S65 dovolovala uživateli kromě GSM na frekvencích 900, 1 800 a 1 900 MHz připojit se na internet pomocí GPRS. Propojení s PC bylo možné přes USB a taktéž šlo využívat i Bluetooth a již zmiňovaný infračervený port. Nechyběla podpora MMS a e-mailového klienta, diktafonu, budíku, poznámek kalendáře a úkolů. Telefon uměl Javu a bylo v něm několik předinstalovaných her. Mimo jiné i povedený titul 3D Rally.

Siemens S65

Závěr

Celkově se tedy jednalo o slušně vybavený manažerský telefon, kterému chyběl k dokonalosti lepší fotoaparát, vyšší rozlišení displeje a především podpora přehrávání souborů MP3. Byl určen tedy spíš na práci a ne pro multimédia. I proto si nemohl Siemens za přístroj říci tolik, kolik si říkala konkurence za jeho současníky jako Sony Ericsson K700i. Cena námi vzpomínaného Siemensu se tedy ustálila kolem hranice 11 tisíc korun, což nebylo na manažerský přístroj vůbec špatné.

Na textu dnešního dílu seriálu Retro se podílel pan Lukáš Vávra, který taktéž Siemens S65 zapůjčil. Tímto mu děkujeme.

Siemens S65

Rozměry109 × 48 × 28 mm, 98 g
DisplejTFT TN, 2,1" (132 × 176 px)
Fotoaparát1,3 Mpx, video: 176 × 144 px
Procesor
Paměťúložiště: 10 MB, RS-MMC
Akumulátor750 mAh
Diskuze ke článku
Offečka Jablečna
Jak všichni víme, paměťovka je zcela zbytečná a Siemens na to dojel.
Tečka
Ještě ho mám někde doma,kdyby mu neumřela baterka,tak jede dodnes. Ještě teda trpěl joystick,ale jinak to byl svého času výborný stroj,rád si na něj vzpomenu...
Krleš
Jo jo, tohoto mazlika mám ještě v provozu s náhradním číslem, občas ho použiju, ale už je to trochu nezvyk oproti mému SGS7 :-)
Generace 65 byla poslední, co se Siemensu povedla, 75 byl displejový úlet (jak je zmenšili) a pak Siemens odešel.... víme kam :-(
Blue Sun
Blue Sun
To jeste byly doby, kdy telefony mohly mit design...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze