Retro: Samsung Galaxy Mini – jeden z prvních dostupnějších Androidů

8
Retro: Samsung Galaxy Mini – jeden z prvních dostupnějších Androidů

Čas letí neúprosně kupředu a do seriálu Retro se nám dostávají kousky, které ve své době využívaly operační systém Android a mnozí tyto modely možná donedávna měli nebo dokonce stále mají v kapsách. Dnešní vzpomínka je věnována Samsungu Galaxy Mini, což byl jeden z prvních cenově dostupnějších modelů řady Galaxy.

V rámci seriálu Retro se někdy vracíme i o více než 20 let nazpět, tedy až do minulého tisíciletí. Tentokrát se samozřejmě opět vydáme proti proudu času, avšak pouze o necelých 7 let. Právě tolik totiž brzy uplyne od představení chytrého telefonu Samsung Galaxy Mini.

Retro: Samsung Galaxy Mini

Krátké představení

Píše se leden 2011, operační systém Android od Googlu se nadechuje ke své dominanci a my jsme vám na mobilenet.cz přinesli preview Samsungu Galaxy Mini. Dnešní optikou se to může zdát až nepravděpodobné, ale před 7 lety se mezi levnými telefony mnoho takových, které by nabízely otevřený operační systém, nenacházelo. Vesměs šlo o základní modely se Symbianem a tu a tam nějaký prvopočin s Androidem. A to byl případ i dnes vzpomínaného Samsungu Galaxy Mini.

Šlo o malinký telefon, který jste takřka schovali ve své dlani. Plastové materiály zajišťovaly příjemně nízkou hmotnost 105 gramů. Malé rozměry se podepsaly na displeji, kterému výrobce přiřkl pouze 3,14palcový displej s nepříliš jemným QVGA rozlišením. Inu, někde se šetřit muselo. Pro základní práci však displej zcela postačoval. V dnešní době by jím však pohrdli i ti nejméně nároční.

Samsung Galaxy Mini

Pod displejem našly své místo hardwarové klávesy. Kromě klasického tlačítka s domečkem jde o tlačítko se šipkou a klávesu vyvolávající nabídku možností. Toto tlačítko postupem let zmizelo. Zadní kryt telefonu byl samozřejmě odnímatelný a baterie s kapacitou 1 200 mAh uživatelsky vyměnitelná. Nepříliš vysoká kapacita nasvědčovala, že výdrž nebude bůhví jaká. To se například potvrdilo i v naší tehdejší recenzi.

Výbava

Výbava se odvíjela od operačního systému Android 2.2 Froyo, který byl později aktualizovaný na verzi 2.3.4 Gingerbread. Právě ta se nachází i na kousku, který můžete vidět v našem článku. O výkon se staral jednojádrový procesor taktovaný na 600 MHz kombinovaný s 279MB operační pamětí. Z dnešního pohledu úsměvné parametry nebyly oslňující ani před sedmi lety. Přesto telefon fungoval velmi slušně a ani po letech nemůžeme říci, že by se nedal, alespoň na krátký čas, používat.

Svá data jste ukládali do 160MB interní paměti, avšak pro multimédia bylo možné využívat i paměťovou kartu. Telefon samozřejmě umožňoval poslech hudby či hraní jednodušších her. Nechyběl ani základní 3,2megapixelový fotoaparát.

Závěr

Samsung Galaxy Mini se na českém trhu objevil zhruba v březnu 2011 a jeho cena startovala pod hranicí 5 tisíc korun.

Mobilní telefon Samsung Galaxy Mini do seriálu Retro zapůjčil pan Jan Pešek, kterému tímto děkujeme.

Technické parametry Samsung Galaxy Mini

Kompletní specifikace
Konstrukce110,4 × 60,8 × 12,1 mm, 105 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,14" (240 × 320 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 320 × 240 px, 15 FPS
ChipsetARM1136, CPU: 1×600 MHz, GPU: ano
PaměťRAM: 279 MB, vnitřní paměť: 160 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostúnor 2011, 4 750 Kč
Diskuze ke článku
Lukáš
Měl jsem ho a už v té době to byl k ničemu mobil. Pomalý, hnusný displej, malé uložistě, na nic foťák. Ještě, že jsem se ho zbavil.
Petr
Nejhorsi byl asi Samsung G. Ace - nejhorsi ty doby
Heft
To mi připomělo první Galaxy S. To byly časy. Paradox je, že i na tak starém telefonu běží android sedum.
kubik
Ten jsem měl asi čtrnáct dní a šel do kytek.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze