ZTE Blade V
recenze

ZTE Blade V

Plastové čtyřjádro pro masy

Levných a papírově výkonných pracantů naleznete na trhu více než dost, realita je ale většinou o poznání smutnější. To samé by se dalo říci o dnes recenzovaném ZTE Blade V. Ač se „Véčko“ pyšní čtyřjádrovým procesorem, 5Mpx fotoaparátem nebo například 4palcovým displejem, celkový dojem z něj kazí hned několik drobností. Pojďme se na ně tedy společně podívat.

Nepřehlédněte:

Telefony čínské společnosti ZTE se staly velice oblíbenými především díky své nízké cenovce a poměrně dobré funkční výbavě, která leckdy odpovídá mnohem dražším přístrojům známějších značek. ZTE Blade V se na tento trend snaží navázat, jeho cesta však bude trnitá. Může za to především hned několik drobností, které celkový dojem z telefonu nenapravitelně ničí.

ZTE Blade V na oficiálních fotografiích

Technické parametry ZTE Blade V

Kompletní specifikace
Konstrukce126 × 64 × 10,9 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 864 × 480 px, 25 FPS
ChipsetQualcomm S4 Play MSM8225Q, CPU: 4×1,2 GHz
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2013, ?

ZTE Blade V – rychlý videopohled

Design a konstrukce

Začneme rovnou od samotného vzhledu zařízení. Na oficiálních snímcích působí ZTE Blade V sympatickým dojmem, realita je bohužel o poznání horší. Zaoblené tělo není na škodu, naopak napomáhá samotnému úchytu zařízení, horší je to se zpracováním těla telefonu. Samozřejmě je nutné uvědomit si, v jaké cenové hladině se pohybujeme (cena v době psaní recenze je zhruba 3 500 Kč), přesto si ZTE mohlo dát větší práci a telefon obohatit o trochu kvalitnějším materiálem, než je obyčejný (a opravdu velice lacině působící) plast. Ještě než se dostaneme do popisu samotného zařízení, zastavíme se nad kvalitou samotné konstrukce.

ZTE Blade V v celé své kráse

Zadní kryt, který mimochodem lze sejmout, je zřejmě největší slabinou. Nedoléhá přesně, i při lehkém „zmáčknutí“ se ozývají nepříjemné zvuky. Upřímně pochybujeme, že se jedná o chybu tohoto konkrétního kousku. Kvalita zpracování je tedy na velice špatné úrovni a jedná se tak o první zásadní nedostatek tohoto telefonu. Situaci nezachrání ani poměrně zajímavá - tmavě modrá - barva zadního krytu, struktura navíc připomíná leštěný hliník, stejně jako například u modré barevné varianty Samsungu Galaxy S III. Nevýhodou je opět lesklá úprava, která zachytává všechny vaše otisky prstů, navíc v ruce poměrně prokluzuje.

ZTE Blade V zezadu

Rozměry telefonu jsou konkrétně 126 milimetrů na výšku, 64 milimetrů na šířku a tenký je 10,9 milimetrů. Díky zakulaceným rohům je uchopení bezproblémové, rozměry odpovídají telefonům se čtyřpalcovými displeji. Váha telefonu se zastavila na hodnotě 130 gramů, což už je ale trochu více, než na co jsme zvyklí. Vzhledem k menším rozměrům a vyšší váze působí telefon poměrně těžkopádným dojmem. Přední straně telefonu dominuje 4palcový displej, pod kterým naleznete klasické senzory pro ovládání operačního systému Android (zleva: šipka zpět, Home tlačíko a kontextová klávesa). Nad displejem pak ještě naleznete čočku předního fotoaparátu, téměř neviditelnou mřížku sluchátka a také nezbytné senzory. Místo si zde našla také LED dioda, která upozorňuje na zmeškané události. Za notifikační diodu ZTE rozhodně chválíme.

Boky telefonu
Z přední strany je to vše, teď se v krátkosti podíváme na boky telefonu. Na levé straně nalezneme poměrně nestandardně kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti a pod ním vstup microUSB konektoru. Na vrchní straně si pak našel místo 3,5 milimetrový jack konektor a tlačítko pro vypnutí/zapnutí displeje a telefonu samotného. Tlačítko je poměrně malé, ale přesto se pohodlně ovládá, jelikož je na ostré hraně převisu vrchní části. Na pravé straně telefonu nenaleznete nic. Zadní kryt jsme si po stránce kvality už přiblížili, na jeho vrchní části nalezneme čočku integrovaného fotoaparátu, vedle něj pak poměrně silnou přisvětlovací LED diodu a také druhý mikrofon, který poslouží při nahrávání videa. Místo si na zadním krytu našlo také logo společnosti ZTE a ve spodní části také výdech hlasitého reproduktoru. Jelikož jsou záda telefonu bez znatelného zakřivení, je hlasitý reproduktor při položení na stůl poměrně odstíněn. Ve spodní čísti zadního krytu naleznete také výřez, který poslouží při sundávání zadního krytu.
ZTE Blade V

Pod zadním krytem nalezneme vyměnitelnou baterii s kapacitou 1 800 mAh. Místo si zde také našel slot pro paměťovou kartu microSD a také slot na klasickou miniSIM kartu. Zatímco microSD kartu vyměníte bez vyjmutí baterie, pro výměnu SIM karty ji bohužel vyjmout musíte. Celkově hodnotíme vzhled a kvalitu zpracování zařízení jako velice podprůměrné. Situaci nezachrání ani lišta táhnoucí se po celém obvodu telefonu, která má za cíl vzhled zařízení ozvláštnit. I v této cenové kategorii lze najít sympatičtější a lépe zpracovaná zařízení, i když jsou stejně jako ZTE Blade V z velké části plastová.

Baterie

Pod zadním snímatelným krytem pak naleznete Li-Ion baterii o kapacitě 1 800 mAh, což je na poměry zařízení slušná hodnota. Baterie je bez problémů vyměnitelná, což udělá radost všem uživatelům, kteří s sebou nosí náhradní záložní zdroj. Výdrž baterie není vůbec špatná, při častém odesílání SMS zpráv, pár hovorech, několika desítkách minutách „brouzdání“ po internetu a vyfocení několika fotografií není problém dosáhnout téměř dvoudenní výdrže. Pokud začnete využívat služeb GPS nebo plánujete často hrát náročnější hry, výdrž samozřejmě úměrně (prudce) klesá. Na druhou stranu, i ti nejnáročnější uživatelé by měli dosáhnout minimálně kompletní jednodenní výdrže, což je v dnešní době zkrátka standard.

Baterie s kapacitou 1 800 mAh

Provedli jsme také standardizované testy výdrže, kdy telefon streamoval za pomocí Wi-Fi 360p video, v telefonu byla vložena SIM karta s přihlášením k síti 3G, aktualizace byly potlačeny na minimum a jas displeje byl nastaven na 50%. Zvuk byl směřován do standardně dodávaných sluchátek, hlasitost byla nastavena na 50%. Video bylo přehráváno celkem 4 hodin a 57 minuty, což je průměrný výsledek. Nabíjení z úplného vybití na 80% trvá 1 hodinu a 45 minut, k úplnému nabití bude telefon potřebovat 2 hodiny a 28 minut.

Zvuk

I když je výstup zadního hlasitého reproduktoru při položení na stůl poměrně odstíněn, maximální hlasitost telefonu rozhodně nepřeslechnete. Výstup hlasitého reproduktoru bych ohodnotil jako průměrný, při maximální hlasitosti je zvuk už poměrně deformován a působí dosti plechovým dojmem. Po připojení vlastních (a kvalitních) sluchátek se dočkáte poměrně slušného zvukového projevu, který méně náročnému posluchači jistě postačí, náročnější posluchači se jako vždy poohlédnou po telefonu z jiné cenové kategorie.

Displej

Displej, jak jsme se již zmínili, nabízí poměrně malou, 4palcovou úhlopříčku. V dnešní době 5palcových displejů působí poněkud úsměvně, každopádně pro mnoho uživatelů je velikost dostatečná. Displej nabízí na dnešní dobu již poněkud obstarožní rozlišení 800 x 480 pixelů, vzhledem k velikosti je však rozlišení dostatečné. Spíše než nízké rozlišení nás trápil „mlžný opar“ displeje, který za předním sklem působí dosti utopeným dojmem. I při nastavení maximálního jsme bohužel žádné zlepšení nezaznamenali. K tomu se váže i horší čitelnost na přímém slunci a horší pozorovací úhly.

Displej

Abychom pouze nekritizovali, pochválil bych příkladné rozpoznání dotyků kapacitní vrstvy displeje. I přes menší úhlopříčku displeje je ovládání zařízení poměrně pohodlné. Stejně tak pohodlné je ovládání senzorových kláves, které reagují příkladně a bez jakékoliv prodlevy. V této cenové kategorii se tak jedná o klasiku, které ani nenadchne, ale ani neurazí.

Hardware

ZTE v případě modelu Blade V použilo čtyřjádrový procesor od Qualcomm s frekvenci 1,2 GHz. Všemu sekunduje 1 GB operační paměti RAM, pro uživatele je však po spuštění telefonu dostupných zhruba 550 MB. Uživatelská paměť se zastavila na hodnotě 4 GB, což je poměrně málo. Po spuštění systému je navíc dostupných pouze 1,5 GB, zbytek zabírá samotný operační systém a další předinstalované aplikace. Naštěstí je zde stále možnost vložení paměťové karty o maximální velikosti 32 GB. Ne všechny aplikace však lze přemístit na paměťovou kartu a proto je na tento nedostatek dobré myslet před koupí telefonu. Grafický akcelerátor je v Blade V už poměrně zastaralé Adreno 203, na náročné 3D hry s maximem detailů tak můžete předem zapomenout. Výkonnostně by na to Blade V sice stačilo, ale s optimalizací je to horší. To se dá vlastně říci o chodu zařízení jako celek. I když papírově „čtyřjádro“ o taktu 1,2 GHz může vypadat zajímavě, s občasnými záseky se stejně setkáte, a to vám ani nemusí dojít interní paměť. Celkově bychom chod telefonu označili jako stabilní, záseky a občasné samovolné restarty zařízení ale nepotěší a je nutné se na ně připravit. V tomto ohledu by mohla razantně pomoci softwarová aktualizace, která by chod zařízení doladila. I tak jde za 3 500 Kč o svižné zařízení a určitě vás v tomto ohledu nijak nezklame.

Prostředí

ZTE vsadilo na operační systémem Android v jeho starší verzi, konkrétně 4.1.2, což je pro tuto cenovou kategorii typická verze. I v modelu Blade V naleznete stejnou grafickou a pro ZTE tolik typickou nadstavbu, která do jisté míry čistý Android mění. Hned s první takovou změnou se setkáte při odemknutí displeje, kdy stačí položit prst na ikonku zámku a počkat, jakmile se kolem něho opíše kružnice. Žádné posouvání ani „mrštění“ se v tomto případě nekoná. To ale není vše, pokud si připravíte prsty dva a ikonku zámku „rozevřete“, objeví se také nabídka několika rychlých zástupců, což je praktické. Zástupce si samozřejmě můžete upravit k obrazu svému, od výrobce zde naleznete vstup do SMS, telefonní aplikace, profilům, kalendáři a e-mailové poště, šestá položka je ponechána od samého začátku vaší volbě.

Uživ

Po odemknutí zařízení se dostanete na úvodní obrazovku. Těch samozřejmě může být více, maximálně však 9, což by mělo postačit i nejnáročnějším uživatelům. Na spodní části naleznete kromě tlačítka pro vstup do menu další 4 další zástupce nejpoužívanějších aplikací. Procházení úvodních obrazovek navíc můžete ozvláštnit pomocí různých grafických přechodů, což vypadá efektně. Vzhledem k přítomnosti senzorových kláves telefonu na displeji neubírá blok pro tyto tlačítka, což je vzhledem k menší úhlopříčce potěšující zpráva.

Hlavní menu je sestaveno do matice 4 x 5 ikon a samozřejmě si můžete aplikace přeskládat dle libosti (podle času, abecedy, nejčastěji používaných nebo manuálně). V případě, že se rozhodnete rozmístění zástupců změnit, některé překvapí možnost určitou aplikaci z nabídky skrýt. To je výhodné především v případě, že chcete skrýt aplikaci, která je od výrobce předinstalována a nejde jednoduchým způsobem odstranit, případně by její odinstalování mohlo znamenat chybu v systému. Stejně tak můžete skrýt aplikace, o jejichž existenci nechcete informovat svoje nejbližší okolí. Celkově grafickou nadstavbu od ZTE (ač se snaží působit nenápadným dojmem) nehodnotíme příliš pozitivně. Hodně animací a doplňkových možností má bohužel za následek horší svižnost a telefon se zkrátka sem tam sekne nebo restartuje. Nejedná se o pravidelné restarty, přesto tento problém zamrzí.

Multimediální funkce

Uživatelé mobilního telefonu se samozřejmě chtějí v případě dlouhé chvíle také zabavit, v tom momentě přichází na řadu multimediální dovednosti ZTE. Například hudební přehrávač. Ten se v telefonu vyskytuje ve dvou vydáních, jak je to v poslední době zvykem u všech telefonů s operačním systémem Android. Nechybí tedy tradiční Hudba Play, což je nativní aplikace od Googlu a pak také aplikace Hudba, kterou připravilo samotné ZTE. Ta po grafické stránce vypadá zdařile, nabízí třídění dle ID3 štítků, ale také po složkách. Při přehrávání je k dispozici pokročilý ekvalizér s možností vlastních úprav, což hodnotíme velice pozitivně. Pokud vás přestane bavit hudba, můžete si pustit oblíbený film nebo seriál. Pro tento případ je v telefonu videopřehrávač předinstalovaný, jeho schopnosti jsou na standardní úrovni. Bez problému si přehrajete video o rozlišení 720p, potěší také možnost přehrávání formátu AVI i s kodeky DivX a Xvid. Na přehrávání FullHD videa však raději předem zapomeňte. Naopak potěší defaultní podpora externích titulků, stačí je do telefonu nahrát společně s daným videosouborem. Celkově prostředí videopřehrávače působí uceleným dojmem.

Galerie je stejná jako u čistého Androidu. Nabízí třídění do alb a zobrazuje on-line galerie z vašeho Google účtu. V základní nabídce nenajdete žádnou hru, avšak není problém si nějaké hry stáhnout z obchodu Google Play. Grafický výkon Bladu V neohromí, avšak na základní hry typu Angry Birds či Subway Surfers bohatě postačuje. Zahrát si můžete i náročnější tituly, vždy je ale lepší počítat s omezenou hratelností. V kompatibilitě aplikací jsme na žádný problém nenarazili.

Fotoaparát

Integrovaný fotoaparát nabízí rozlišení 5 Mpx, konkrétně 2 592 × 1 944 pixelů. Nechybí přisvětlovací LED dioda, která je poměrně výkonná, a také druhý mikrofon, který napomáhá při nahrávání videa (a samozřejmě slouží i pro odstranění rušivých elementů při hovoru). Samotné prostředí je velice jednoduché a přehledné. Z možného nastavení vyzdvihneme barevné efekty, blesk, scény, mezi kterými nechybí HDR či panorama, dále lze nastavit hodnotu ISO, dobu náhledu pořízeného snímku, vyvážení bílé či zvuk uzávěrky.

Čočka 5Mpx fotoaparátu

Ten lze i zcela vypnout a telefon tak při focení utlumit. Kvalita výsledných fotografií sice neohromí, ale na druhou stranu se jedná vzhledem k ceně o příjemný průměr. Největším zlem pro telefon je pak ubývající světlo, poté jsou snímky zahaleny mlžným oparem a celkově je jejich kvalita dosti diskutabilní. Pochválit musíme makro režim, který funguje spolehlivě zhruba od 8-10 centimetrů.

Videokamera

Se ZTE Blade V můžete nahrávat také video, rozlišení ale bohužel zaseklo na hodnotě 640 x 480 pixelů při 19 snímcích za sekundu a tak se hodí především pro přehrávání na displeji telefonu, maximálně jako pozdrav nasdílený na některou ze sociálních sítí. Jeho kvalitu si můžete prohlédnout na následující ukázce.

ZTE Blade V (testovací video) – 480p

Telefonní seznam

Aplikace pro hovory je rozdělena do 3 záložek pro lepší orientaci. Pod první záložkou naleznete typický číselník, který znáte z čisté verze Androidu. V druhé záložce se nachází všechny uskutečněné, zmeškané a přijaté hovory. V třetí záložce se nachází kompletní telefonní seznam. Kontakty jsou propojené s vaším Google účtem, ze kterého si mohou brát online stav, případně fotografii. Pokud je u kontaktu telefonní číslo, nachází se u něj přímo ikonka telefonu.

Telefon

Dále nechybí tvorba skupin volajících. Při hovoru je kvalita reproduktoru na velice dobré úrovní a neměli jsme problém ani s maximální hlasitostí, která zvuk nijak nedeformovala. Kvalitě hovoru napomáhá také již zmíněný zadní mikrofon, který se snaží nežádoucí ruchy potlačit na minimum. Problém tedy nenastane ani v rušenějším prostředí, kdy i druhá strana rozuměla bez jakýchkoliv problémů.

Zprávy a e-mailová pošta

Při psaní zpráv si můžete vybrat mezi běžnou Android klávesnicí nebo klávesnice typu TouchPal, kterou známe především díky telefonům od Alcatelu. Ta vyniká především možností psát oblíbenou metodou Swype. Při psaní přijde vhod odpočítávání naspaných znaků i informace o počtu zpráv, do kterých se váš text rozdělí. E-maily má na starost aplikace E-mail a samozřejmě Gmail. Podporovány jsou přílohy, automatické stahování pošty a různé druhy třídění. Samozřejmostí jsou protokoly POP3, SMTP a IMAP. Sociální sítě zastupují aplikace Facebook, Google+.

Zprávy

GPS

GPS v telefonu potěší svižným chodem, kdy fixace satelitů i bez asistence internetu proběhne do několika málo vteřin (většinou okolo 15 vteřin). S internetem, tedy s A-GPS je lokalizace ještě rychlejší, v tomto případě jsme tedy nenarazili na žádný problém. Z aplikací jsou k dispozici Google Mapy a Google Navigace, které ke svému chodu potřebují internet, bez předplaceného internetu si tedy dejte pozor. Do mezipaměti lze navíc stáhnout jen části map a pouze dočasně. Samozřejmě není problém zakoupit některou z off-line verzí navigačních aplikací na Google Play.

Mapy

Data

Co se týče datové nabídky, nabídne ZTE Blade V v podstatě vše potřebné. Samozřejmostí je přítomnost GPRS, EDGE, ale také rychlejších 3G sítí s HSDPA o maximální rychlosti 7,2 Mb/s a HSUPA s maximální rychlostí uploadu 5,76 Mb/s. Samozřejmě se nezapomnělo také na Wi-Fi s protokoly b/g/n. Sítě LTE jsou v této cenové kategorii prozatím z říše snů. Zamrzí však nepřítomnost NFC. Na internet se dostanete pomocí standardního/nativního prohlížeče operačního systému Android, ale také pomocí předinstalovaného Chromu, který je však o trochu pomalejší. Opět za to může horší optimalizace systému, na druhou stranu potěší provázanost se stolní verzí.

Internet

Závěrečné zhodnocení

Jak zhodnotit ZTE Blade V jako celek? Za zhruba 3 500 Kč jde o poměrně dobrou koupi pro všechny, kteří nepotřebují luxusně vypadající a reprezentativní zařízení, na druhou stranu potřebují co největší výkon za co nejnižší částku, což Blade V splňuje. Vzhledem k ceně můžeme koupi ZTE Blade V doporučit, je ovšem potřeba dopředu se smířit s některými nedodělky. Radost ovšem kazí nejenom samotný vzhled, ale také zpracování konstrukce, ne příliš kvalitní displej a také špatná odladěnost operačního systému Android. Potěší čtyřjádrový procesor a vzhledem k cenové kategorii také poměrně kvalitní fotoaparát. Navíc některé problémy by mohla vyřešit softwarová aktualizace, alespoň tedy zrychlení a optimalizaci operačního systému.

ZTE Blade V

Konkurence

ZTE Blade V samozřejmě není jedinou možností v této cenové kategorii, proto se Vám pokusíme představit možné alternativy. Prvním možným konkurentem by mohl být například Huawei Ascend G510. Za cenu přibližně 3 800 Kč nabídne 4,5palcový displej, líbivější design a také odladěnějsí prostředí. Fotoaparát je stejně jako v případě ZTE Blade V.

Huawei Ascend G510

Další možností je například Alcatel OT-6010D Star. Za cenu okolo 4 000 dostanete telefon se skvělým displejem a poměrně luxusním designem. Zamrzí však menší paměť RAM, i když optimalizace systému je na lepší úrovni.

Vodafone Smart III

Zajímavým konkurentem by mohl být také Vodafone Smart III, ten rovněž nabídne 4palcový displej s rozlišením 800 x 480 pixelů, zůstává také 5Mpx fotoaparát. Mnohem lepší je to ovšem v oblasti videa, nahrávat ho totiž můžete v HD rozlišení (1 280 × 720 pixelů) při rychlosti 30 snímků za vteřinu. Paměť RAM se zastavila na hodnotě 512 MB, interní uživatelská paměť je stejná jako u ZTE, 4 GB. Rovněž nechybí slot na paměťové karty. Potěší také cena, která lehce převyšuje 3 000 Kč.

Nokia Lumia 520

Pokud netíhnete k operačnímu systému Android, mohla by vás zaujmout například Nokia Lumia 520. Cenovka je opět velice podobná, nesrovnatelně lepší je však kvalita fotoaparátu a také optimalizace systému. Nokia Lumia 520 díky Windows Phone patří k opravdovým rychlíkům.

zte-blade-v
Klady
  • cena
  • reakce displeje a senzorových kláves
  • čtyřjádrový procesor
  • výkonná přisvětlovací dioda
  • 5Mpx fotoaparát
  • podpora paměťových karet microSD
Zápory
  • umístění karty SIM
  • kvalita displeje
  • kvalita zpracování a laciné provedení
  • odladěnost prostředí
Diskuze ke článku
Redmarx
"Pod první záložkou naleznete typický číselník, který znáte z čisté verze Androidu. V druhé záložce ....."

No to je naprosto fascinujici, zvlaste zmineny odstavec jsem doslova hltal, protoze skoro nemohu uverit, ze ten telefon je tak famozni, ze dokonce obsahuje predinstalovany telefonni seznam.
Tak co rikate na to se na tyhle kecy, ktere stejne do recenzi pridavate pres CTRL-C a CTRL-V uz konecne vykaslat a dat si trochu prace a napsat tam skutecne dulezite informace, namatkou napriklad zda existuji custom ROM a pripadne v jake kvalite, jestli nam tenhle foun podporuje CyanogenMod atd.

K samotnemu telefonu - bez vyhrad, NFC je trochu skoda, ale jinak musim rici, ze takhle nejak si predstavuju levnyho Androida, jen skoda, ze vyrobce nenasadil jeste o chlup agresivnejsi cenu, za 3.000,- by byl vazne famozni. :-)
JIRKA
poněkudje úsměvná poznámka o malém displeji 4". Ještě nedávno každý kritizoval pádla do kapsy a najednou...
V článku je chyba v kapacitě baterie, která nebude 18000 ale 1800.
OPRAVDU SI MYSLÍTE, DNEŠNÍ STANDARD JE JEDNODENNÍ VÝDRŽ? JEDINĚ U VÝROBCŮ NIKOLIV U ZÁKAZNÍKŮ.
Jiří Batěk
Jiří Batěk
Největší konkurence je ZTE V687S a spousty dalších Číňanů s lepšími parametry ta stejnou cenu.
fail
Mrňavý displej s nedostatečným rozlišením, mizerný foťák, HSPA pouze 7,2. Zoufalost za bláznivou cenu 3.500Kč!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze