Nokia Asha 311
recenze

Nokia Asha 311

Klasika v chytrém rybníce

Výraznou změnou prošla v druhé polovině letošního roku řada telefonů Asha od Nokie. Už nejde o kombinaci dotykového displeje a klávesnice. Nově už se jedná pouze o dotykový displej, který je součástí malého telefonu. Asha 311 láká nízkou cenou, pěkným designem, rychlými daty či Wi-Fi.

Nokia hodlá výrazněji posílit svou pozici mezi levnými telefony a tak představila trojici novinek – 305, 306 a 311. První dvojici, jsme si již otestovali. Dnes se zaměříme na vybavenější „tři sta jedenáctku“. Ta je výbavou blízká k nižším modelům, přidává ale oproti modelu 306 podporu sítí 3.generace nebo kapacitní technologii dotykového displeje. Vhod může přijít větší paměť nebo lepší fotoaparát. Prostředím ale není Nokia (Symbian), natož Windows Phone, ale staré známé prostředí Series 40, které dostalo zcela nový kabátek i filozofii ovládání.

Nokia Asha 311 - oficiální fotografie

V každém případě tu máme pěkný mobil se slušnou výbavou za zajímavou cenu. Vyplatí se jej pořídit a obhájí si Nokia odklon od hardwarových klávesnic? Na to se pokusí odpovědět dnešní recenze.

Technické parametry Nokia Asha 311

Kompletní specifikace
Konstrukce106 × 52 × 12,9 mm, 95 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3" (240 × 400 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 640 × 480 px, 15 FPS
ChipsetARM1176, CPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 128 MB, vnitřní paměť: 140 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia S40
Akumulátor1 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2012, 2 500 Kč

Nokia Asha 311 – videopohled

Obsah balení

U levných telefonů nelze očekávat nějaké velké krabicové hody. Nejinak tomu je u Ashy 311, v jejíž miniaturní krabici najdete jen obyčejná pecková sluchátka a nabíječku. Překvapením je starý typ nabíječky s 2 mm konektorem. Počítat musíte s tím, že datový USB kabel bude nutné dokoupit, případně použít z jiného telefonu. Naštěstí se ale Asha 311 umí nabíjet i přes microUSB konektor, který má na těle, takže doma nemusíte zapojovat další nabíječku, pokud už jednu s microUSB používáte. Posledním dílem příslušenstvím je základní paměťová karta s kapacitou 2 GB.

V balení toho moc nenajdete

Design a konstrukce: v kapse se ztratí

Jako kdyby byla Asha 311 z úplně jiného světa. Je malá a barevná. Skoro přesný opak dnešního trendu mobilních telefonů. Na redakční test dorazila ve vínové barvě s růžovou bradou. Tedy ve variantě, která bude imponovat především ženám. Vínová část je navíc skoro jako zrcátko, ve kterém se spolehlivě uvidíte. Nokia tedy i přes nízkou cenu vypadá velmi dobře a hodnotně.

Malá a sympatická, to je Nokia Asha 311

Doslova miniaturní jsou rozměry, když na výšku Asha 311 měří jen 106 milimetrů, široká je 52 milimetrů a tloušťka 12,9 milimetrů. Ano, tloušťka je na dnešní poměry velká, jenže ono je to ku prospěchu věci. Díky příjemně zaobleným bokům Nokia padne úžasně do dlaně, ve které ji takřka schováte. Přesně po takovém telefonu mnoho lidí volá. Zdá se, že Nokia na volání slyší.

Čelní strana se halí do temně černé, kde takřka nerozeznáte, kam až sahá displej. Nad displejem nemůže chybět logo výrobce, reproduktor či čidlo přiblížení. Pod displejem je stříbrný pruh obepínající celý telefon a jsou v něm zanesena dvě hardwarová sluchátka. Jedno je červené a druhé zelené, čímž jsme zároveň prozradili jejich funkci jakožto telefonních sluchátek.

Do ruky padne skvěle

Boční strany začněme na té pravé. Tam se nachází druhá skupinka tlačítek. Níže je odemykací klávesa a nad ní dvojtlačítko regulující hlasitost. Mají bohužel poměrně velký odpor a k jejich stisku musíte vždy vyvinout nadměrný tlak. Horní strana patří konektorům. Zprava jde o 3,5 mm jack konektor, micro USB konektor a výčet uzavírá postarší 2 mm nabíjecí konektor. Levý bok i spodní strana žádné prvky neskrývají.

Vše důležitá je na prvém boku a horní straně

Zadní strana je doménou fotoaparátu, který je lemován černou a ještě stříbrnou linkou. Myslím, že by se v tomto případě mohla Nokia trochu krotit a fotoaparát zakomponovat do krytu decentněji. Dále na zádech najdeme logo výrobce, typ telefonu a v bradě i hlasitý reproduktor.

Zadní strana může posloužit jako nouzové zrcátko

Levná Asha 311 je samozřejmě celá z plastu. Konstrukční zpracování se Nokii ale povedlo na jedničku. Telefon působí pevně, jednotlivé části navzájem lícují a ani při silném promačkání nic nevrže. Zadní kryt nevyjímaje.

Baterie a výdrž

Nokia vybavila Ashu 311 Li-Ion akumulátorem s kapacitou 1100 mAh, což je s ohledem na absenci otevřeného operačního systému a malý displej dostatečná kapacita. Při běžném používání, kdy ji použijete jen k občasnému volání a poslání zprávy, můžete počítat se čtyř až pěti denní výdrží. Pokud si občas zajdete na internet, zkontrolujete maily či pustíte hudbu, budou to zhruba tři dny. Samozřejmě ale můžete dát Ashe 311 pořádně zabrat a celý den živit chat, neustále s telefonem pracovat, s čímž souvisí rozsvícený displej. Pak se výdrž může dostat i jen na jeden či dva dny.

Baterie na svém místě vůbec nedrží

Nabíjení probíhá přes klasický Nokia konektor, ale možností je využít i micro USB s patřičnou nabíječkou. Pod samotnou baterií se ukrývají sloty na běžnou SIM kartu a paměťovou kartu. Překvapením pro mě bylo, že baterie na svém místě nijak nedrží. Odejmete-li zadní kryt, okamžitě vypadne.

Zvuk: kdo ohluchne?

Nokia se řádně opřela do hlasitého reproduktoru, který na nejvyšší hlasitost trhá uši. Výhodou je, že rozhodně nepřeslechnete vyzvánění ani v hlučném prostředí. Poslouchat hudbu na nejvyšší úroveň hlasitosti ale opravdu nejde. Trhá to uši nejen hlasitostí, ale také zkreslením zvuku. Stačí ale snížit hlasitost zhruba o tři stupně a rázem zjistíte, že reproduktor dokonce i pěkně hraje. Potěší náznak produkce basů i čistota projevu. To se Nokii rovněž povedlo.

Katastrofou jsou však přibalená sluchátka. Je celkem jedno, jak doopravdy hrají, protože i když byla řádně zapojena až nadoraz, praskala a pravé i levé sluchátka občas vynechávalo. Sluchátka tedy můžete rovnou z krabice odhodit do koše. Po zapojení lepších sluchátek hraje Nokia velmi pěkně, především s ohledem na danou třídu.

Displej: návrat ke klasice

Konec pokusů s rezistivními displeji, jako v případě modelů 305 a 306. Vyšší Asha 311 nabízí kapacitní displej, který je na ovládání mnohem vhodnější. Zapláčou tak jen majitelky dlouhých nehtů, které možná raději zvolí levnější modely. Velikost displeje jinak zůstala zachována. Opět tu máme úhlopříčku 3 palce a rozlišení 240 x 400 pixelů. Hitparádu v jemnosti sice Asha 311 nevyhraje, ale pro základní potřeby je v dané třídě rozlišení více než dostatečné. Mile překvapily pozorovací úhly. I když budete displej sledovat z boku, nedojde k nijak výrazné změně barev. Velké plus. Čitelnost na slunci je poměrně slušná, výhodou jest také to, že na displej neulpívá tolik otisků prstů. O ochranu celého displeje se stará sklíčko Corning Gorilla Glass.

Displej je konečně kapacitní

Hardware a uživatelské prostředí: MeeGo, jsi to ty?

Srdcem telefonu je jednojádrový procesor s taktem 1 GHz. Poslední dva roky klasika pro Nokie s prostředím S40. Nápomocna bude i operační paměť 128 MB RAM, která je více než dostatečná pro potřeby tohoto telefonu.

Prostředí řady Asha, tedy staré známé Series 40, doznalo zásadních změn, protože se již nelze spoléhat na klávesy a navíc se zvětšil i displej. Jakmile telefon prvně zapnete, dostanete se ihned do seznamu všech aplikací. Zřejmě si řeknete, proč Asha 311 přeskočila jeden krok a neukázala vám klasickou pohotovostní obrazovku. A tak budete mačkat červené tlačítko jako o život. Naneštěstí se nic nestane. Řešení najdete náhodou ve chvíli, kdy budete rezignovaně posouvat prst po displeji až do chvíle, kdy se z vertikálního pohybu stane horizontální.

Poznámka: Z důvodu takřka zcela shodného prostředí, jsou v některých případech použity snímky obrazovky z modelu Asha 306.

Prostředí telefonu je řazeno do tří obrazovek - pohotovostní, hlavní menu a číselník

Pohybem zleva doprava se dostanete na onu kýženou pohotovostní obrazovku. Pohybem zprava doleva se zase objeví číselník, který jde nahradit ovládáním hudebního přehrávače či rádia. Tyto tři obrazovky se střídají stále dokola. Vše je po ruce, jak jednoduché. Moment, neviděli jsme to už někdo? Ano, viděli. Velmi podobný princip ovládaní nabídla totiž Nokia N9 s operačním systémem MeeGo, u kterého se tedy dotykové S40 inspirovalo.

Zpět ale k pohotovostnímu displeji. I ten totiž doznal změn. V horní části jsou pevně umístěny velké hodiny a vedle datum se dnem v týdnu. Pod tuto trojici si můžete umístit zástupce aplikací či oblíbené kontakty. Tím ale celá paráda končí. Kde jsou widgety? Na ty musíte zapomenout, což je s ohledem na fakt, že je starší Ashy s klávesnicí měly, poměrně divné.

Přítomna je i užitečná nofitikační lišta

Praktickým prvkem prostředí je výsuvná horní lištou. V ní najdeme čtyři zástupce, díky kterým nastavíme mobilní data, Wi-Fi, Bluetooth a zvuk. Dále je zde přímý vstup do hudebního přehrávače, k hovorům a ke zprávám. Samozřejmě se zde dozvíte i o zmeškaných hovorech i zprávách.

Seznam aplikací je tvořen maticí ikon v rozložení 3x4. Zobrazení není možné nijak měnit, maximálně si můžete přeházet ikonky dle svých potřeb. Bohužel nefunguje přímé umístění na pohotovostní obrazovku. Na odemykací obrazovce uvidíte čas a datum a také horní lištu. Tedy vše potřebné. Odemknutí telefonu provedete tlačítkem na boku a tahem prstu, čímž odsunete odemykací obrazovku. Jak již bylo řečeno výše, boční tlačítko se netiskne zrovna dobře. Jeho funkci k odemknutí ale supluje i červené tlačítko. Boční klávesu budete muset využívat jen při uzamykání.

Nejnovější prostředí S40 udělalo jisté pokroky, stále však neumí multitasking. Respektive to dokáží jen některé aplikace, které dokáží „spát“ na pozadí. Jde například o e-mailový klient, který se s příchodem zprávy probudí. Totéž platí pro chatovací program. O něco lépe je na tom webový prohlížeč, který si načtenou stránku nějakou chvíli pamatuje. Můžete si tak například odskočit napsat SMS zprávu. Po delší době už ale poslední práci zapomene.

Nechybí barevné motivy, firmware telefonu je možné aktualizovat jak prostřednictvím PC, tak v samotném telefonu

Chod celého prostředí je krásně plynulý, byť animace by mohly působit o něco lépe. Málokdy budete na něco čekat a skupina lidi, na kterou tento telefon cílí, bude nanejvýš spokojena.

Fotoaparát: slušné tři megapixely

Dalším viditelným zlepšením oproti dvojici 305/306 je fotoaparát, který dostal další megapixel a dohromady má rozlišení 3,2 megapixelu. Na danou cenovou kategorii zcela běžné. Bohužel chybí jak automatické ostření, tak i LED dioda. Samotné prostředí působí jednoduše, v podstatě stačí jen mačkat softwarovou spoušť, která je neobvykle uprostřed spodního okraje displeje, přičemž je jedno, jak telefon držíte.

Prostředí fotoaparátu je velmi strohé a mnohdy působí nepřehledně

Horší je to s nastavením, které bych si u jednoduchého telefonu představoval i jednoduše a jasně zpracované. Po kliknutí na volby, se otevře nabídka čítající fotorežimy, zábavu, pro a nastavení. Pod první položkou se nachází možnost sekvenčního snímání a samospouště. To je v pořádku. Druhá položka zábava skrývá efekty, rámečky a zábavné zvuky spouště, které jsou natolik šílené a hlasité, že je těžko kdo někdy použije. Opět ale v pořádku. Třetí položka nazvaná pro už je ale méně pochopitelná. Místa je dost, výrobce mohl být konkrétnější. Pod pojmem „pro“ se skrývá mřížka, vyvážení bílé a nastavení expozice. Čtvrtá položka se jmenuje nastavení, jako kdybychom ve výše zmíněných nenastavovali, a volí se v ní rozlišení fotografie, kam se mají snímky ukládat a zdá chcete spoušť doprovázet zvukem. Tentokrát normálním.

Výsledné fotografie jsou za slunného počasí pěkné a po celé ploše ostré. Trochu se sice slévají vzdálenější detaily, ale nad tím můžeme přimhouřit oko. S ubývajícím světlem ale nadále ubývá detailů a zvyšuje se riziko vzniku mazanice. Zapomenout musíte na focení blízkých předmětů či textu. Nepřemožitelným protivníkem je pak samozřejmě i tma.

Ukázkové fotografie

Ukázkové snímky

Záznam videa se poměrně vyšvihl. Po CIF tragédii u modelů 305/306 (176 x 144 pixelů) nás Asha 311 potěšila VGA záznamem videa (640 x 480 pixelů), na které už jde nouzově koukat. Bohužel to kazí frekvence pouhých 15 snímků za vteřinu.

Nokia Asha 311 (testovací video) – exteriér, 480p

Multimédia a sociální sítě

Základem multimediální výbavy je samozřejmě hudební přehrávač. V Nokii Asha 311 je dělen na čtyři záložky. V první je samotné přehrávání, při kterém vidíte náhled obalu alba, časovou osu i ovládání. Druhá záložka nabízí dělení vašich skladeb na interprety, alba, žánry, všechny skladby a překvapivě se zde nacházejí i videa, které bych pod položkou hudba nečekal. Ve třetí záložce jsou seznamy skladeb a zároveň i možnost tvorby vlastních seznamů. Při přehrávání si v nastavení můžete zvolit náhodné přehrávání i opakování skladeb. Nechybí ani jednoduchý ekvalizér se čtyřmi přednastavenými profily.

Prostředí hudebního přehrávače, kterému nechybí ekvalizér s napevno danými profily

Video přehrávač je tedy více méně zakomponován do hudebního přehrávače. Velmi příjemným překvapením bylo zjištění, že Asha 311 podporuje formát AVI, a to včetně kodeků DivX a Xvid. Problém jí nečiní televizní rozlišení. Na titulky ale musíte zapomenout. Na zkoušku jsme zkusili spustit i FullHD video, u kterého se ale dle očekávání spustil jen zvuk.

Podpora formátu AVI dává poměrně zajímavou příležitost. Proč? Nokia Asha 311 totiž podporuje funkci USB host a snadno si přes redukci připojíte flash disk s oblíbenými filmy či seriály. Tím rozšíříte interní, zhruba 140 MB paměť. To na „hloupý“ levný telefon není vůbec špatné, co říkáte? Samozřejmě jsou ale podporovány i paměťové microSDHC karty.

Videopřehrávač

V základní nabídce najdete šest plných her, ze kterých zaujmou především oblíbení Angry Birds. Zábava na několik dlouhých podzimních večerů je tedy zajištěna. Dále objevíte ještě tři demo verze. To však není vše. Nokia i nadále přináší ve spolupráci s EA Games akci, kdy máte možnost si po dobu 60 dnů stáhnout z obchodu Nokia 40 her od výše zmíněného vývojářství. Bohužel jde většinou o velmi osekané verze známých titulů a třeba závody Need For Speed jsou vždy jen ve 2D. Mnohé ale na druhou stranu potěší různé logické hříčky.

Nokia Obchod nabízí ke stažení mnoho aplikací a her, především zde uživatelé naleznou bonus 40 her zdarma

Sociální sítě jsou zastoupeny aplikací Komunity, která sdružuje Facebook, Twitter, Orkut a Flickr. Prvně dvě jmenované sítě se dočkaly ještě extra ikon v hlavním menu. Bohužel všechny klienty neumějí česky, což mi přijde jako zásadní nedostatek, byť se většinou každý zorientuje. Například Facebook je poměrně přehledný a rychlý. Především ale potěší stabilní běh.

Podoba galerie a aplikace Komunity, která sdružuje sociální sítě

Další aplikací je Chat, která sdružuje různé kanály. Jde o GTalk, Facebook, Windows Messenger, Nokia Chat a Yahoo!. Tato aplikace dokáže navíc běžet na pozadí, což indikuje zelené kolečko v horní liště. Bohužel informace o tom, že mi někdo napsal, nebyla vždy bezchybná a občas Nokia Asha 311, i přes zelené kolečko, neudělala vůbec nic, i když zpráva opravdu dorazila. Na štíru je aplikace také se stabilitou, několikrát jsem byl informován o chybě a odhlášen. Zde by to chtělo ještě na použitelnosti trochu zapracovat.

Telefonní seznam: co chtít víc?

Aplikace kontakty je jednoduchá a přehledná. Skládá se ze čtyř záložek, hned v první vidíte veškeré své kontakty. Ke každému můžete přidat číslo na mobilu, domů, e-mailovou adresu, adresu domů, firmu, poznámku či narozeniny. Samozřejmostí je možnost přiřazení obrázku. Ve druhé záložce se skrývá protokol všech hovorů a ve třetí číselník k vytočení čísla. Hlubší možnosti vyjma synchronizace s počítačem před Nokia Suite ale nečekejte.

V telefonním seznamu nelze zálohovat kontakty na paměťovou kartu

Nokia Asha 311, stejně jako všechny Nokie S40, podporuje vyzváněcí profily, které jsou navíc časové. Když jdete spát, nastavíte si například, že v sedm ráno se má tichý profil přepnout zpět na normální. Navíc si můžete vytvářet své vlastní profily a podrobně je nastavit. Vhod může přijít i funkce počítadlo, ve které získáte přehled o provolaných minutách, ale i poslaných zprávách a prodatovaných MB.

Zprávy a e-maily

Žádné složitosti nehledejte ani u zpráv. Všechny se shromažďují do konverzací a uložíte si jich prakticky neomezeně. Tvorba probíhá za asistence slovníku T9, který můžete učit nová slova nebo jej zcela vypnout. Text zadáváte v režimu na výšku na alfanumerické nebo české QWERTZ klávesnici. Doporučuji prvně jmenovanou. Druhá varianta je na malém displeji o nervy. V režimu na šířku je vždy k dispozici QWERTZ klávesnice, na které se píše pouze průměrně. Tlačítka jsou malá, opticky nejsou nijak oddělena, ale po chvilce zvyku je klávesnice pohodlná a spolehlivá. Každý dotyk může být doprovázen vibrační odezvou. Při psaní máte neustálý přehled o napsaných znacích a také o počtu zpráv, do kterých se váš text rozdělí. Po odeslání vám může přijít doručenka.

Psaní na softwarových klávesnicích je poměrně obtížné, zvláště pak na QWERTZ klávesnici v režimu na výšku, kde jednotlivé klávesy jsou miniaturní s malými rozestupy

Ashe 311 nechybí ani jednoduchý e-mailový klient, který dokáže spravovat více účtů najednou. Nemusíte si většinou ani lámat hlavu se složitým nastavováním. Máte-li účet na Googlu, Seznamu, Centrumu, Windows Live nebo Yahoo!, nastaví Asha 311 vše za vás. Příjem e-mailů může běžet na pozadí a o novém e-mailu vás Nokia bude informovat zvukovým upozorněním a vibracemi. Bohužel například na odemykací obrazovce není ani malá ikonka, která by nový e-mail indikovala, o novém e-mailu se dozvíte vždy až po odemčení obrazovky. Problémem nejsou ani přílohy.

Organizační funkce

Zajímavý způsob integrace organizačních funkcí zvolila Nokia u nových modelů řady Asha. Pod položkou kalendář se totiž skrývá mnohem více. Ale nepředbíhejme. Kalendář nabízí jen měsíční a denní náhled. Přidávat můžete různé typy položek – upomínku, jednání, volat, narozeniny, výročí či poznámku. Mimo kalendář zde najdete také úkolovník a poznámky. Vcelku praktické. Partu pak trhá opakovaný budík, který je v menu zvlášť. Bohužel je k dispozici jen jeden. Nabídku uzavírá jednoduchá kalkulačka, diktafon a správce souborů.

V aplikaci kalendář se navíc nacházejí i poznámky a úkoly. Všechno se tak nachází v jedné aplikaci, která zároveň nabízí veškeré funkce.

V menu najdete také aplikaci Mapy. K jejich plné funkčnosti ale chybí GPS, což je velká škoda. Mapy jsou nejprve závislé na internetu a to jak obsahem, tak možností, jak určit vaší polohu. Řešením je připojit Ashu k počítači přes program PC Suite a požadované mapy si do telefonu stáhnout. Poté je budete moci prohlížet offline. Nezapomeňte však, že pokud budete chtít určit vaší polohu, internet budete potřebovat stejně. Práce s mapami je následně rychlá, což umocňuje i podpora multidotykových gest. Snadno si také můžete naplánovat nějakou trasu. Bohužel plánování využijí jen chodci, auto navigace dostupná není. Zvolit si také můžete, jaké zájmové body se na mapě mají zobrazovat. V nastavení lze také nechat vyhledat, co se nachází poblíž. Tato funkce by však ještě chtěla doladit, neboť mnoho míst Asha 311 nenajde.

Datové funkce a internet

V této oblasti je Nokia Asha 311 velmi dobře vybavena. Chlubí se podporou nejen dvojice GPRS a EDGE, ale také 3G včetně nadstaveb HSDPA a HSUPA, tedy rychlých datových přenosů přes mobilního operátora. Kdo by se chtěl spíše spoléhat na bezdrátové připojení, není problém. Wi-Fi s protokoly b/g/n je podporováno. S počítačem pak Nokii propojíte přes USB kabel nebo Bluetooth 2.1. Opomenout nemohu ani již jednou zmíněnou funkci USB host.

Webový prohlížeč postrádá Flash, nepodporuje režim více oken, avšak vyznačuje se dobrou použitelnost a přijatelnou rychlostí vykreslování stránek

Prohlížení internetu na malém displeji není kdovíjak pohodlné. Nicméně se stránky načítají vcelku svižně a rychlý je i následný pohyb po obsahu stránky. Každá webová stránka je před samotným načtením komprimována na externích serverech ve stylu Opera mini, která využívá podobný princip. Tím se dosáhne rychlejšího načtení stránky. Mezi standardy chybí podpora Flashe, naopak JavaScript je přítomen.

Zhodnocení a konkurenti

Mnohým jistě přijde Nokia Asha 311 v dnešní době zbytečná. Vždyť nemá žádný otevřený operační systém. A co ten malý displej? To vše je samozřejmě pravda, jenže početná skupina uživatelů by velký displej nevyužila a otevřený operační systém by byl skoro ke škodě. Asha 311 nabízí přesně to, co hledají. Kompaktní rozměry, líbivý design, výběr z barevných variant, snadno obsluhovatelné funkce pro volání a zprávy, přehledné menu a další funkce, na které jsou zvyklí. Asha 311 dále přináší ještě bonus navíc v podobě rychlých dat či Wi-Fi. Uživatel tak může nahlédnout do tajů mobilního internetu či sociálních sítí. Mohl bych říci, že Asha 311 může být takovým můstkem mezi „hloupým“ a „chytrým“ telefonem.

Nokia Asha 311

Po zhruba dvoutýdenním používání mě pomalu nenapadá, co Ashe 311 vytknout. Systém je stabilní a vcelku rychlý. Některé animace by sice vypadaly lépe, pokud by byly plynulejší, ale nad tím ale lze vzhledem k ceně přimhouřit oko zhýčkané smartphony nad deset tisíc. Mínusem je pouze částečný multitasking, který je navíc umocněn bídným upozorňováním na nové zprávy z chatů. Jenže to už je funkce, kterou by cílová skupina možná ani nevyužila.

Mezi konkurenty lze jednoznačně zařadit nižší modely Asha 305 a 306. Jejich koupi zvažte v případě, že nevyužíváte internet a oceníte odporový displej, který reaguje i na nehty. Další konkurentem je Samsung Star II, který za nižší cenu sice přišel o rychlá mobilní data, ale to opět koncovým uživatelům nemusí třeba vadit. Sérii Star od Samsungu lze obecně doporučit, tedy i první a třetí generaci.

Mezi hlavní konkurenty patří levnější Nokia Asha 306/305 či celá série Star od Samsungu

Vážnější konkurencí pro Ashu 311 jsou mobilní telefony s otevřeným operačním systémem. Už i ty se totiž dostaly pod tři tisíce korun. V těchto hladinách aktuálně kraluje Vodafone 860 Smart II, který za 2500 Kč nabídne kvalitní displej, rychlé prostředí, Android nebo přidává i GPS. Je tu také Samsung Galaxy Y, který Ashu 311 překonává ve všech ohledech vyjma displeje a fotoaparátu. Pokud nefandíte Androidu, mohla by vás ještě zaujmout doprodávající se Nokia C5-03 se starým Symbianem, ale velkým a kvalitním rezistivním displejem, který reaguje na nehty.

Konkurenty jsou ale i telefony s otevřeným OS - Vodafone 860 Smart II, Samsung Galaxy Y a Nokia C5-03

Nyní by to chtělo shrnutí. Před koupí si položte základní otázku: využiji možnosti otevřeného operačního systému a budu si chtít instalovat a používat různé nové aplikace? Pokud bude vaše odpověď kladná, nebude pro vás Asha 311 to pravé. V opačném případě se ale stane horkou kandidátkou na koupi, protože lepší telefon bez otevřeného operačního systému na českém trhu momentálně nenajdete.

Nokii Asha 311 můžete zakoupit v oficiálním e-shopu Nokia.

nokia-asha-311
Klady
  • 40 her od EA zdarma ke stažení
  • hlasitý reproduktor
  • přehledné prostředí
  • USB host (připojení Flash disku)
  • přítomnost Wi-Fi
  • rychlá data HSDPA a HSUPA
  • slušný displej
  • kvalitní dílenské zpracování
  • líbivý vzhled
  • kompaktní rozměry
Zápory
  • jen velmi omezený multitasking
  • velmi špatná sluchátka v balení
Diskuze ke článku
Naecken
Super recenze =)
tom
Dobrá recenze,díky za ní.
Rozhoduji se mezi Asha 306 za 2300kč a touto Asha 311 za nějaké 3200kč a stále nevím kterou.Největší rozdíl je v kapacitním displeji,podporou 3G,rychlejším CPU a větší RAM.
Stále nejsem pevně rozhodnut,ale myslím že půjdu do 306ky,displej ač retzistivní má výbornou citlivost,osobně mi víc vyhovuje když musím trošku přitlačit a designově se mi líbí také více http://mobilenet.cz/clanky/recenze-nokia-asha-306-potlesk-pro-prvni-predstaveni-9808
Velda
Dovolím si upozornit na menší zmatky v pojmech.
"... rychlými daty či Wi-Fi." – Nejsou na Wi-Fi snad rychlé data?!?
"Chlubí se podporou nejen dvojice GPRS a EDGE, ale také 3G včetně nadstaveb HSDPA a HSUPA, tedy rychlých datových přenosů přes mobilního operátora. Kdo by se chtěl spíše spoléhat na bezdrátové připojení, není problém. Wi-Fi s protokoly b/g/n je podporováno."
– 3G síťe je pouze označení mobilních sítí 3. generace. Patří tam sítě UMTS i LTE. A rozhodně imho LOL není HSDPA a HSUPA žádná nádstavba. Oni tam právě patří. Nádstavba 3G je 4 G, teda LTE-A a WiMax... Mimochodem, přijde vám mobilní připojení, že není bezdrátové?!? A kdežto Wi-Fi je? Co to má být? Čtete to po sobě vůbec? A b/g/n jsou standardy – odkazují na standardy 802.11a,... Protokol je HTTP nebo třeba vámi zmiňované HSDPA a HSUPA. (Takže nemůžete říct, že telefon podporuje HSDPA sítě, protože on podporuje UMTS sítě včetně HSDPA protokolu...)
samson
Nokii asha 311 vlastním již 3 týdny a zatím jsem plně spokojen. Nechtěl jsem příliš drahé chytré telefony (k čemu taky) ale chtěl jsem wifi s kapacitním displejem, a kompaktní rozměry (žádnou desku, kterou nestrčím do kapsy). Baterie drží při minimálním používání i 4 dny. Na prostředí jsem si rychle zvykl, ač se jedná o můj první dotykový telefon. Lesklé plasty se rychle opatlají, ale zpracování je opravdu dobré. Nevím jestli to autor recenze postřehnu,l ale všiml jsem si, že telefon upozorňuje na zmeškanou událost blikáním bílé diody umístěné ve stříbrné liště, mezi tlačítky- ve dne to není vidět, ale ve tmě ano.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze