Samsung Star II Duos
recenze

Samsung Star II Duos

Vylepšená legenda se dvěma SIM

Samsung v modelu Star II Duos přichází s osvědčenou kombinací masového vzhledu, nízké ceny a jednoduchého ovládání skrze prostředí TouchWiz, a k tomu navíc přidává podporu dvou SIM karet. Jak se mu to všechno nakonec podařilo skloubit dohromady? Dozvíte se v dnešní recenzi.

Samsung Star II Duos - oficiální fotografie

Mobilní telefony s podporou dvou slotů pro SIM kartu jsou na českém, a konzervativním evropském trhu vůbec všemi velkými výrobci často opovrhovaným a opomíjeným segmentem, který zdaleka není tak rozšířen, jako v zemích třetího světa tipu Indie či různých afrických států. Částečně za to může naprosto odlišná mentalita lidí, ale hlavně již zmíněný nezájem výrobců. Mezi zářné výjimky patří jihokorejský Samsung, který jednou za čas představí Dual SIM, jak se těmto modelům přezdívá. Pro odlišení od ostatních modelů je zařazuje do samostatné řady s názvem Duos. Možná nejznámějším a nejúspěšnějším příslušníkem v její historii by se mohl stát model Star II Duos. V jeho dnešní recenzi se pokusíme odpovědět proč.

Technické parametry Samsung Star II Duos

Konstrukce109,5 × 56 × 12,2 mm, 100 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (240 × 400 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 535), , video: 320 × 240 px, 15 FPS
Chipset
Paměť0 Bvnitřní paměť: 30 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systém
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčerven 2011, ?

Samsung Star II DUOS – videopohled

Obsah základního balení: někde se šetřit muselo

Hned na začátek musíme Samsung za obsah základního balení pokárat, a nebo snad pochválit? Záleží na úhlu pohledu. Pokud jste například uživatel, který s mobilem teprve začíná, pak vás jistě bude mrzet, že k Samsungu Star II Duos kromě nabíječky nedostanete žádné jiné příslušenství. Pokud ale mobil kupujete již po několikáté, pak vás absence ne příliš kvalitních sluchátek a nízko kapacitní paměťové microSD karty nějak štvát nebude, neboť jich již doma máte dostatečnou zásobu z předchozích telefonů. Zamrzí snad jen absence synchronizačního USB kabelu, ale to jenom v tom případě, pokud jste před tímto modelem v minulosti používaly telefony s nestandardním konektorem, jako je například nenáviděný Sony Ericsson Fast-port, a nemáte tak mobil jak spojit s PC, či jinými periferiemi.

Základní balení Samsungu Star II Duos není příliš bohaté, což však nemusí každému dělat vrásky na čele...

Design a konstrukce: sázka na osvědčenou jistotu která přitáhne masy

Jako bývalý majitel první generace modelu Star mohu říct, že v oblasti designu a celkové konstrukce a zpracování těla telefonu jako takového se zas tak moc nezměnilo. Telefon jen oproti svému předchůdci díky displeji, který je 3,2 palcový, o něco vyšší a širší. Rozměry původního Staru jsou přesně 104 × 53 × 12 mm s hmotností 92 gramů, zatímco u Staru II v modifikaci Duos 109,5 x 56 x 12,2 mm, s váhou rovných 100 gramů. Pocitově však při držení v ruce rozdíl vůbec nepoznáte, tedy co se týče rozměrů. Pokud mluvím o pohodlnosti držení a jistotě úchopu jako takového, pak jasně vede Star II Duos, který má okraje zadního krytu zaobleny a zkoseny, čímž se držení v ruce posouvá minimálně o úroveň výše.

Zadní kryt jako takový je pak vyroben, jako ostatně celý telefon z plastu. To však v této cenové kategorii levných dotykových mobilů není ničím výjimečným, a jiní výrobci praktikují velmi podobná řešení. Potěší snad jen fakt, že zmíněný zadní kryt na první pohled působí jako leštěný kov. Zadní strana pak ještě obsahuje čočku 3,2 megapixelového fotoaparátu a hlavní reproduktor, nad kterým se skví bílé logo výrobce.

Designové pojetí Staru II Duos plně navazuje v rodové linii řady Star

Boky telefonu jsou rovněž vyvedeny trochu jinak. Pokud si pamatujete, tak na první generaci zadní kryt přesně navazoval na lištu kolem displeje. U Staru II Duos je tato lišta výrazně zredukována, a mezi ní a zadním krytem je nově umístěna širší stříbrná linka, která působí celkem efektně, a nezapře inspiraci u iPhonu 4. Na pravém boku se nachází tlačítko pro uspání displeje, které při delším podržení slouží jako vypínací. Pod ním se k mé osobní nechuti nachází tlačítko pro rychlé přepínání displeje. Zkušenější z vás již jistě napadlo, že na tomto místě obvykle najdeme spoušť fotoaparátu, která se díky tomu musela vyřešit softwarově. Jak ale nedávno napsal jeden čtenář v diskuzi pod nejmenovaným článkem. Pokud by ale výrobce osadil telefon hardwarovou spouští, která by měla jen jednu polohu, pak ať ji tam raději nedává vůbec.

Po stranách zaujme boční stříbrná lišta, která jakoby z oka vypadla té z poslední generace legendárního iPhonu

Přední strana je kromě již zmíněného displeje osazena ještě trojicí hardwarových ovládacích tlačítek. Vpravo je "zelené" sluchátko, které slouží pro zahájení hovoru. Uprostřed najdeme elegantně vysoustružené středové tlačítko ve tvaru obdélníku se zaoblenými hranami, které slouží vždy pro návrat do menu. Vlevo se pak nakonec nachází pro změnu červené sluchátko, které logicky slouží pro ukončení nebo odmítnutí hovoru, případně pro ukončení aplikací nebo k návratu na úvodní obrazovku. Z přední strany pak lze zmínit už jen oproti první generaci naprosto nezměněný chromovaný výdech sekundárního reproduktoru, který je však tentokráte na rozdíl od "Staru I" určen výhradně pro hovory, a loga Samsungu a řady Duos.

Samsung Star II Duos v detailu: poznáte na něm, že je určen konzervativnějším uživatelům

Baterie a výdrž: není Android a ejhle, dá se i 5 dní!

Samsung Star II Duos je oproti svému sesterskému modelu Star II a staršímu Star osazen Li-ion baterií s větší kapacitou 1200 mAh (dva zmíněné modely měly baterii s kapacitou "pouze" 1000 mAh). Nárůst kapacity je způsoben tím, že mluvíme o modelu, ve kterém můžeme používat dvě SIM karty naráz, čímž se nároky na výdrž zvyšují. V praxi se při střídmém používání dostanete na výdrž okolo 5 až 6 dnů. Při častém využívání datových přenosů 2G a Wi-Fi může klesnout klidně i na dva a půl dne. Stejně tak pokud intenzivně využíváte obě SIM karty naráz. Velká úspora energie se dá vytěžit nastavením nižšího jasu displeje. Samsung musíme pochválit za relativně širokou škálu 10 stupňů jasu.

Samozřejmě platí, že na čím nižší úroveň si zvyknete, tím déle vám telefon vydrží, než jej bude potřeba opět dobít. Na tomto modelu se krásně ukazuje, že absence otevřeného OS výrazně snižuje náklady na spotřebu. Proslulý je jí například úspěšný Android, jehož komunikátory dokážou vydržet klidně i jeden den. Ale o tom zase v jiném článku, nyní se jdeme podívat na zhodnocení zvukového výstupu přístroje.

Zvukový výstup: hudebník z něj rozhodně nebude!

Nyní se zaměříme na to, jak telefon dokáže podat zvuk z vestavěného reproduktoru. Již podle názvu tohoto odstavce musí být každému hned jasné, že to žádná sláva nebude. Hlavní reproduktor se nachází na zadní straně v její spodní části pod logem Samsung. Je celkem nenápadný, poznáte jej však podle dvojice výřezů. Jestliže výrobce šetřil na příslušenství, pak i reproduktor se tomu nevyhnul. Jeho zvuk je oproti modelu Star první generace o třídu horší. Většinou jej lze popsat jako silné údery do plechu. Postrádá jakékoliv basy, a ve výškách je zbytečně razantní. Navíc je poněkud plochý a dochází i k mírnému zkreslení. Pochválit můžeme snad jen docela dobrou hlasitost, která jde nastavit ve 14 úrovních. Luxus v podobě nastavitelného ekvalizéru se tady bohužel nekoná.

Displej: hurá, konečně je kapacitní!

Samsung Star II Duos nabízí displej se stejným rozlišením 240×400 pixelů, jako ostatní modely Star. Proti nim však disponuje o 0,2 palce větší úhlopříčkou. Zobrazit dokáže až 16 milionů barevných odstínů, a nově oproti původnímu modelu používá kapacitní technologii, která je jak známo určena spíše k ovládání prsty. Vyroben je v naprosto běžné technologii TFT. Samsungu se kupodivu podařilo eliminovat hrubost rastru, a na tak vysokou úhlopříčku není vůbec špatný.

Displej přístroje se na první pohled tváří jako z mnohem dražšího zařízení než ve skutečnosti je

Mírné rozpixelování lze dobře pozorovat třeba u digitálních hodin v pravém horním rohu, jinak však výrobce chytře zvolenými ikonkami a textovým fontem vše jednoduše a celkem povedeně zamaskoval. Bohužel neimplementoval žádné ochranné sklíčko, takže displej bude náchylný k poškrábání či při špatném pádu i k prasknutí. Alespoň trochu pomůže krycí ochranná fólie, kterou najdete na displeji nalepenou přímo po vybalení z krabice. Na docela dobré úrovni jsou i pozorovací úhly, tedy čitelnost displeje při náklonu do stran.

Uživatelské prostředí: levná a povedená napodobenina Androidu

Jak víme, Samsung Star II Duos není chytrý telefon, takže nedisponuje žádným z otevřených operačních systémů, jako je třeba v případě jihokorejského výrobce Android nebo Bada. Běží v něm pouze léty prověřené, a právě prvním modelem Star nejvíce proslavené prostředí TouchWiz. Za roky svého působení na trhu prošlo řadou změn, a ve verzi s označením 3.0, která je použitá na Staru II Duos se již hodně přibližuje UI, které Samsung používá právě u výše zmíněných smartphonů s Androidem a Badou. Už jen zpracování zamykací obrazovky je od nich téměř k nerozeznání. Funguje klasickým přetahovacím gestem směrem nahoru či do stran.

Pohotovostní obrazovka s widgety a výsuvnou lištou, kde se nachází rychlé zkratky a přepínání SIM karet

Po odemčení se objeví základní domovská obrazovka, která čítá celkem 3 plochy určené na widgety. U tří ale zdaleka nemusíte skončit, a můžete si jich přidávat libovolný počet. Vedle malých bublinek, které indikují plochu, na které se právě nachází je umístěno tlačítko widget, po jehož stisknutí se dostanete do výběru widgetů. Samsung jich připravil celkem cca 20. Nechybí mezi nimi třeba widget s hodinami, počasím, kalendářem, narozeninami, vyhledávačem Google, Yahoo financemi, uživatelskou nápovědou a mnoha dalšími.

Podoba hlavního menu, jednotlivé položky lze různě přeskupovat, nové složky či kategorie vytvářet nejdou

Nad trojicí hardwarových tlačítek pod displejem najdete tři sofwarová. První zleva slouží k vyvolání alfanumerické klávesnice, a můžete tak rychle vytáčet čísla, psát SMS zprávy, či třeba přidat nový kontakt do adresáře. Prostřední softwarové tlačítko s názvem kontakty vyvolá tří položkovou nabídku, která v sobě integruje seznam kontaktů, a filtrace s názvy skupiny a oblíbené. Poslední tlačítko pak slouží k vyvolání aplikace pro psaní SMS zpráv.

Nyní už se dostáváme do hlavního menu. To se skládá z matice 12 ikon, a je rozděleno na dvě plochy. Jednotlivé ikonky lze mezi sebou libovolně přesouvat. Nechybí aplikace pro Facebook, Twitter, YouTube, e-mail, slovník, kalendář, internetový prohlížeč a spousta dalších. Modrý design se mi zpočátku příliš nezamlouval, ale po čase se na něj dá zvyknout. Jde jen o to, jaký máte vkus. Z prostředí bych ještě zmínil horní lištu, která indikuje například budík, čas, intenzitu signálu a podobně. Přítomna je rovněž výsuvná roletka s rychlými spouštěči Wi-Fi, Bluetooth a tichého režimu. Pokud také například právě posloucháte nějakou skladbu z přehrávače, tak ji zde můžete lehce ovládat. Celkově lze prostředí ohodnotit pozitivně. Rozhodně by mu ale slušela vyšší rychlost reakcí na vaše doteky, která ale téměř s jistotou přijde v některém z opravných firmwarů.

Fotoaparát: i bez autofocusu docela ujde

Už fotoaparát u Samsungu Star první generace nefotil i přes nepřítomnost automatického ostření vůbec špatně. Snímač v modelu Star II Duos pak předvádí snad ještě lepší výsledky. Potíže mu pochopitelně dělá focení makro snímků, a také snímků ve zhoršených světelných podmínkách. Fotit můžete v rozlišní maximálně 3,2 megapixelu. Videa pak natáčet v QVGA rozlišení, což je v dnešní době celkem nepěkný podprůměr.

K dispozici je široká škála nastavení od vyvážení bílé, rozlišení, přes nastavení scény, úložiště až k samospoušti. Volit můžete z různých režimů jako třeba panorama, sport, noc, úsvit/západ slunce apod. Spoušť je softwarová a fotí hned po stisknutí. Nad ní se nachází rychlý přepínač mezi natáčením videa a focením, pod ní pak rychlý náhled vyfocených fotografií.

Multimediální funkce: turistická třída

Star Duos se vyznačuje silnými možnostmi v oblasti multimédií. Výrobce oproti první generaci Staru zapracoval na možnostech zábavy a podstatně je rozšířil. Patrným důkazem toho jsou indicie na každém kroku týkající se sociálních sítí a jejich provázanosti. Například přímo v hlavním menu je odkaz na klienta IM. Klient IM poskytuje přihlášení na sociální sítě Facebook, Yahoo Messenger nebo Gtalk. Tyto odkazy jsou dále vedeny ve formě aplikace, psané v jazyce java.

Prostředí aplikací Facebook a Twitter

Další zábavnou kapitolou je hudební přehrávač, který spolu se slotem na paměťové karty typu microSDHC a zdířkou pro 3,5 mm jack konektor nahradí alternativní mp3 přehrávač. Vestavěný hudební přehrávač nabídne jednoduché prostředí, bohužel ale chybí ekvalizér. Přehrávač lze minimalizovat, skladby lze přehrávat výběrem z alb, seznamů skladeb či podle interpreta. I když sám sebe nehodnotím jako hudebního fajnšmekra, dokáži ocenit kvalitní hudební výstup. V tomto ohledu mne Star Duos zklamal. Reprodukovaná hudba je i do dražších sluchátek nekvalitní a jednolitá, přestože má referenční sluchátka kladou důraz na basy, při poslechu jsem měl pocit, jako by se dočista vytratily. Zvukový výstup je opravdu pouze pro základní a nouzový poslech např. při jízdě v dopravním prostředku.

Ve vší skromnosti jsme využili Star Duos i jako přehrávač videoklipů, plynule lze přehrávat klipy ve formátu MP4. Kontejner avi s kodeky Xvid či DivX jsou nežádoucími návštěvníky. Zařízení s Androidem mají svůj Market. Telefony bez operačního systému značky Samsung pak nabídnou alternativní market pod názvem Samsung Apps. Nabídka tamního marketu zahrnuje množství aplikací, her i vyzváněcích melodií či tapet, které jsou dostupné ke stažení i pro Českou republiku.

Market Samsung Apps, lépe řečeno odkaz na webové stránky poskytující daný obsah ke stažení

Telefonní seznam: ze všech koutů světa

Je na poměry a danou cenovou kategorii více než dostatečný. Telefonní seznam pojme do svých útrob až 1 000 vícepoložkových kontaktů. Podle našich preferencí je možné zvolit, zda chceme zobrazovat kontakty z obou SIM karet plus telefonu dohromady, případně pouze z jedné SIM karty. Výrobce opět zvolil cestu konektivity se sociálními sítěmi. Mezi standardními kontakty mohou být zobrazovány i kontakty, přidružené například ze sítě Facebook nebo Twitter. Tímto je tak výčet možností u konce. Námi oblíbené kontakty můžeme označit jako oblíbené, případně je zařadit do námi definovaných skupin. Při zadávání čísla přes klávesnici na pohotovostním displeji se nám souběžně vyhledává kontakt, příslušného čísla které je zadáváno.

Kvalita hlasového hovoru je velmi dobrá, subjektivně bych řekl, že zvuk je hlasitější a čistší než u leckterého zařízení v cenové kategorii kolem deseti tisíc korun. Co se týče hlasových hovorů, pokud je právě aktivní hovor na jednu SIM kartu, tak v případě příchozího hovoru na druhou SIM kartu se ozve tón nedostupnosti. Samozřejmě obě SIM karty indikují přijaté události (hovory, zprávy) bez ohledu na to, jaká SIM karta je právě aktivní.

Zprávy: to je kapacita

Prostředí zpráv prošlo lehkou inovací, které je po vzoru nejmodernějších prostředků textové komunikace. Přijaté zprávy jsou sjednocovány do formy konverzací. Editor zpráv je přehledný s náhledem odpočítávání znaků od samotného začátku psaní zprávy. Při psaní lze volit mezi alfanumerickou klávesnicí nebo QWERTZ klávesnicí v horizontálním režimu. Pomalejší ale zato originální způsob vytváření zprávy je představován ručním zadáváním znaků v kreslícím režimu. Pro uspíšení tvorby zprávy můžeme aktivovat prediktivní slovník T9. Interní úložiště pojme až 1 300 textových a multimediálních zpráv.

Aplikace Social Hub sdružuje příchozí textovou komunikaci ze sociálních sítí i zpráv

Další nabídkou, kde se odehrává textová komunikace je vestavěný klient E-mail. Prvotní krok naznačí, u kterého poskytovatele se chceme přihlásit, zda se jedná o Gmail, případně Windows Live Hotmail nebo jiný poskytovatel.

Organizační funkce: barevná duha

Dnes již i zařízení levných tříd mohou nabídnout plnohodnotné zázemí pro kancelářskou práci. Star Duos tento trend razí se vší parou. Uvítal jsem například poznámky, jejichž zadání může být barevně odlišeno. Špatně na tom nejsou ani úkoly, které umí pracovat se třemi stupni důležitosti a jejich připomenutí může být odlišeno námi vybranou vyzváněcí melodií. Pokud se ocitnete v cizí zemi, jistě uvítáte pomocnou ruku vestavěného slovníku. Před odjezdem do cizí země je ale nutné stáhnout příslušný slovník. V základu od výrobce se totiž žádný slovník nenachází.

Barevné odlišení jednotlivých poznámek je praktické, úkoly a jejich priority, číslo jedna je nejvyšší

Při poradách bude důležitým pomocníkem funkce záznamníku, maximální doba pořízené nahrávky může činit až 12 hodin. Důležité jednání či projev tak nezmeškáte. Nakonec nezbytnou součástí plánování je kalendář. V tomto směru se můžeme spolehnout na kalendář, který podporuje denní nebo měsíční náhledy. Všechny události si pak můžeme nechat zobrazit v přehledném seznamu událostí. Nové události, které vkládáme do kalendáře, můžou být rozděleny do kategorie schůzka nebo výročí. Maličkosti, které jsem zatím často neviděl, spočívají v možnosti doplnění účastníků z telefonního seznamu.

Prostředí kalendáře

Datové funkce: já chci bezdrát!

V této oblasti novinka víceméně příjemné překvapí, leckdy způsobí drobné vrásky, ale přesto zaslouží pochvalu. Datové funkce již z definice vyžadují připojení k internetu – čím rychlejší technologie jsou k dispozici, tím lépe samozřejmě. Citelně chybí přítomnost sítí 3G a s nimi související technologie HSDPA či HSUPA. Pro trpělivější příznivce prohlížení internetu v mobilu je pak připravena pomalejší technologie EDGE. Novinka si ale trošku napravuje reputaci přítomnosti bezdrátových sítí Wi-Fi b/g/n.

Internetový prohlížeč občas pozlobí, zvláště pokud na pozadí běží více aplikací

Co bychom od zařízení dané kategorie neočekávali je poměrně kvalitní webový prohlížeč Dolfin 2.0 pracující na jádře WebKit. Podporuje Flash ve verzi lite a umožňuje plynulé prohlížení webových stránek, které nejsou graficky náročné. Ani spouštění YouTube videí není tabu, jejich přehrávání je pak delegováno v klasickém video přehrávači. Webový prohlížeč podporuje čtečky RSS.

Přehrávání videí YouTube ve videopřehrávači

Propojení s PC má na starost Bluetooth ve verzi 2.1 nebo skrze datový kabel s konektorem microUSB. Telefon může být bez nutnosti instalace softwaru zároveň i paměťovým diskem, za předpokladu vložení paměťové karty.

Závěr: přesvědčí vás DUOS?

Samsung Star II Duos dokázal, že série Star určitě má šanci i v modifikaci se dvěma SIM kartami. Oproti svému dvojčeti Star II nabízí společně s touto vymožeností ještě třeba větší displej, což také určitě není na škodu. Rozdíl mezi oběma modely je necelá tisícikoruna, a záleží pouze na vás, který z nich nakonec zvolíte. Každopádně pokud vaše konečné rozhodnutí padne právě na Samsung Star II Duos, pak rozhodně nešlápnete vedle. Telefon má své mouchy, ale ty jsou většinou softwarového charakteru, a vydání několika opravných firmwarů jich většinu jistě napraví. Z hardwarových nedostatků určitě nejvíce pálí absence mechanické spouště fotoaparátu, či alespoň přisvětlovací LED diody.

Hlavní konkurenti v podobě Samsngu Star II, Sony Ericssonu Xperia X8 a Nokie 5250

Jako hlavní konkurenci jsme vybrali Samsung Star II, Sony Ericsson Xperia X8 a Nokii 5250. Jde o stejnou cenovou kategorii, a dnes recenzovaný Samsung to v ní nebude mít vůbec lehké. Ostatní telefony totiž za takřka totožnou cenu nabídnou operační sytém, což je na dnešním trhu velmi velké plus. Otázkou je, zda nezkušený uživatel, který si nejspíše tento telefon zakoupí pozná nějaký rozdíl. Výrobce se při implementaci UI totiž hodně snažil, aby tomu tak nebylo.

samsung-star-ii-duos
Klady
  • možnost připojení na rychlé Wi-Fi
  • Dual SIM
  • vzhledem k ceně velmi dobrý displej s výbornými reakcemi
  • prostředí Touch Wiz s některými užitečnými funkcemi z Androidu
  • cena
  • líbivý design
  • 1200 mAh baterie s výbornou výdrží
Zápory
  • odfláknutý primární reproduktor
  • fotoaparátu chybí autofocus, přisvětlení a mechanická spoušť
  • místy pomalé a opožděné reakce prostředí
Diskuze ke článku
Slovensko
mi nabidlo B7722 a ma to 3g. tady pisete že nemá 3g a dole resume,ze se pripoji k 3g. Kdo ma pravdu Kaddafi nebo Ceska televize???
Jana
Děkuji za recenzi. Dnes jsem si udělala radost a telefon si koupila. Snad bude vše k mé spokojenosti ;o)
MonikaSh
Dobrý den, jak je na tom displej s čitelností na sluníčku? A pak by mě zajímala informace o javě. Instaluje se jednoduše (třeba z karty) nebo se stále musí instalovat jen přes wap nebo z PC?
Honza
Půjde se v mobilu propojit s Kiesem? Našel jsem jen Velkokapacitní paměť.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze