Nokia 113
recenze

Nokia 113

Telefon pro nenáročné

Společnost Nokia se v poslední době snaží propagovat především chytré dotykové telefony řady Lumia. Nesmíme ovšem zapomínat na to, že stále vyrábí obyčejné "hloupé" telefony s klávesnicí, jeden takový vám představíme v dnešní recenzi. Pokud patříte k nenáročným uživatelům nebo chcete-li levný záložní telefon, bude Nokia 113 to pravé pro vás.

Úvod: klasické telefony ještě nevymřely

Posledních několik let zaplavuje trh velké množství chytrých telefonů s dotykovými displeji. Ne každý však takové telefon chce a potřebuje, řadě uživatelů stačí pouze klasický telefon s menším nedotykovým displejem a standardní telefonní hardwarovou klávesnicí. Kromě společnosti Nokia na takové levné telefony jiní výrobci, zdá sem skoro úplně zanevřeli. Dnes si představíme novinku z této kategorie, model Nokia 113 s prostředím Series 40 šesté generace.

Ten, i když jeho označení začíná jedničkou, přinese překvapivě množství pokročilých funkcí, které jsme u nejlevnějších telefonů rozhodně nebyli zvyklí vídat. Nechybí totiž slot pro paměťové karty, fotoaparát nebo webový prohlížeč. Telefon je funkčně velmi podobný loňskému modelu C1-01, se kterým má řadu funkcí stejných.

Nokia 113: Oficiální fotografie

Technické parametry Nokia 113

Kompletní specifikace
Konstrukce110 × 46 × 14,8 mm, 77 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 1,8" (160 × 128 px)
Fotoaparát0,3 Mpx (640 × 480), , video: 176 × 144 px, 10 FPS
Chipset, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: 10 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia S40 6th Edition
Akumulátor800 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčervenec 2012, 1 000 Kč

Obsah balení: chybí jen paměťová karta

  • Telefon Nokia 113
  • Baterie
  • Headset
  • Nabíječka
  • Záruční list
  • Stručná uživatelská příručka

Hned po vybalení, zapnutí a nastavení data a času můžete telefon používat. Paměťová karta není vyloženě nutností, v telefonu najdete k dispozici zhruba 10 MB interní úložné paměti. To ale, jak sami uznáte, moc není a pro běžné použití včetně poslechu hudby se bez ní myslím neobejdete.

Design a konstrukce: elegantní klasika

Telefon Nokia 113 jsme měli na recenzi k dispozici v azurově modré variantě, mimo ní si můžete ještě koupit černý a limetkově zelený telefon. Rozměry činí 110 x 46 x 14,8 milimetrů a telefon je tak malý a kompaktní. Velmi dobře padne do ruky a velmi jistě se drží. Člověk zde musí zavzpomínat, jak příjemnou velikost a pohodlné držení poskytovaly mobily před několika lety. V dnešním světě velkých tenkých placek je to již úplně o něčem jiném… Hmotnost je na dnešní poměry také velmi nízká – zastavila se na 77 gramech. Nízká hmotnost je dána jak tím, že je tělo i kryty vyrobeny z plastu, tak absencí mnoha moderních prvků výbavy, které hmotnost zvyšují. Pokud si zvolíte jinou, než černou variantu, pak budete mít tento telefon v kombinaci dvou barev – základní černé plus zvolené barvy. Odlišnou barvou bude provedeno lemování přední strany a zadní kryt.

Dominantou přední strany není displej, jak tomu bývá u dotykových telefonů, ale hardwarová klávesnice. Ta se skládá z 16ti obyčejných tlačítek a jednoho čtyřsměrného joypadu. Žádná jiná tlačítka na telefonu nenajdete. Chybí oddělené tlačítko pro zapínání, které je nahrazeno dlouhým stiskem tlačítka pro zavěšení hovoru. Též tu není žádné dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti, tu v případě potřeby měníte horním a spodním stiskem joypadu. Tlačítka jsou bíle podsvícená.

Nokia 113 – videopohled

Na horní straně telefonu se nachází 3,5 mm zdířka pro připojení sluchátek a konektor pro nabíječku, který je poplatný dobám minulý a jedná se o klasickou tenkou zdířku pro Nokia nabíječku. Na zadní straně najdeme čočku digitálního fotoaparátu, který se dostává i do nejlevnějších telefonů. Vedle něj je zhruba centimetr čtvereční dírkovaného prostoru, pod nímž se nachází hlasitý reproduktor. Zadní kryt se dá zatlačením a posunutím celý odsunout a pod ním se nachází vyměnitelný akumulátor a dva sloty. Jeden pro SIM kartu a druhý pro microSD paměťovou kartu. Mnoho levných telefonů mívá problém s povrzáváním po nějaké době používání. Pokud ho jako nový vybalíte z krabice, tak se s vrzáním nesetkáte, všechny plasty drží pevně u sebe. Zkusili jsme trochu nasimulovat, jak by se mohla kvalita konstrukce změnit po pár týdnech nebo měsících, a každý den jsme jednou až dvakrát sundali a opětovně nasadili zadní kryt. Po zhruba deseti takových „pokusech“ začal telefon při silnějším stisku lehce vrzat. Nebylo to nic kritického, ale poznat to bylo.

Displej: malý a nedotykový

Po dlouhé době tu máme telefon, který nemá dotykový displej, a vracíme se trochu do dob minulých. Jeho rozlišení je klasických 160 x 128 bodů, úhlopříčka činí 1,8 palců a zobrazí 65 tisíc barev. Jedná se o klasický TFT panel., který jsme měli možnost u Nokií Series 40 v uplynulých mnoha letech vidět už mnohokrát. Trochu mě zarazilo, že jsem nikde v nastavení telefonu nenaleznul možnost změny intenzity podsvícení. Opravdu tam není, nebo je před mým zrakem skryta v nějakém nelogickém menu? Očekával bych ji v menu Displej, tam ale chybí. Čitelnost na slunci je hodně slabá, musíte se hodně snažit, abyste na displeji něco rozpoznali, což je problém hlavně při fotografování. Co se týče pozorovacích úhlů, tak nejlépe vypadají barvy samozřejmě při přímém pohledu, čí více se díváte zboku, tím více jsou zkreslenější.

Baterie: pracovní týden vydrží

Po zadním krytem se nachází vyměnitelná Li-Ion baterie (označení má BL-5CB) s kapacitou 800 mAh. Výrobce udává maximální možnou pohotovostní dobu 800 hodin nebo 470 minut volání. V praxi na tom byl telefon tak, že při občasném použití vydržel průměrně nabitý týden, při intenzivním využívání (internet, fotografování, video, poslech MP3 a podobně) zhruba tři dny. Hodnoty to jsou v dnešní době jedno až dvoudenních telefonů pohádkové a pokud hledáte levný záložní telefon s dobrou výdrží například pro výlety do přírody či zahraničí, mohla by být nová Nokia 113 dobrým kandidátem.

Je škoda, že Nokia nezvolila pro tento model klasický microUSB nabíjecí konektor a zůstala věrná svému tenkému konektoru. Kladně hodnotím nabíječku, která tak malá, že už snad menší ani být nemůže. Pryč jsou doby, kdy Nokia k low-endům dávala velké, nevzhledné a těžké adaptéry.

Zvuk: příjemné překvapení

Velmi příjemně překvapen jsem byl kvalitou zvukového výstupu. Navzdory tomu, že se jedná o telefon nejnižší třídy, nabídne vynikající podání zvuku, bez šumu či různých jiných pazvuků během přehrávání hudby. Zvukové podání preferuje nižší frekvence, náročným posluchačům mohou chybět výraznější výšky. Jediným drobným zklamáním je praskající zvuk, který ve sluchátkách slyšíte v okamžiku, kdy stiskem kláves na telefonu regulujete hlasitost. Co zmáčknutí klávesy, to zapraskání. Můžeme jen doufat, že by to mohl vyřešit nějaký nový firmware, ale i kdyby ne, tak to naštěstí není žádný zásadní problém. Opravdu jsem na něj narazil jen za této situace, při přehrávání nic rušivého slyšet nebudete.

Telefon nemá žádná boční tlačítka pro regulaci hlasitosti, zastupuje ho hlavní kurzorová klávesa, kdy hlasitost regulujete během přehrávání / hovoru stiskem nahoru a dolů.

Dodávaná bílá sluchátka působí na první pohled docela luxusně a nezklamou, ani když si je nasadíte do uší. Jedná se o klasické pecky a jsou kombinované s mikrofonem, lze je tedy používat i jako handsfree. Na kabelu mají sponku pro připnutí k oděvu a tlačítko, které lze použít buď pro příjem hovoru, nebo k ovládání hudebního přehrávače, kdy se stiskem posouváte o skladbu vpřed.

Od hlasitého reproduktoru nic moc nečekejte, hodí se jen na vyzvánění. Není nijak extrémně hlasitý, jeho zvukové podání není nijak excelentní.

Uživatelské prostředí: starý dobrý Series 40 v šesté edici

Jak už jste z předešlých odstavců jistě postřehli, Nokia 113 není žádný chytrý telefon, běží tedy na omezenější a „hloupější“ platformě Series 40 (6th Edition Lite). Po vzoru chytrých telefonů má do jisté míry upravitelnou domovskou obrazovku, na kterou si můžete umístit zástupce vašich oblíbených aplikací nebo her. Mimo tohoto panelu s ikonami je zde ještě multimediální panel, ze kterého můžete rychle zapnout hudební přehrávač nebo rádio, kde se při přehrávání zobrazují informace o aktuální skladbě. Zbytek obrazovky je vyhrazen názvu operátora, indikátoru stavu baterie a signálu, digitálním hodinám a několika dalším stavovým ikonám. Moduly pohotovostního režimu si můžete nastavit dle svého a mít tak displej zcela prázdný, nebo například zcela zaplněný zástupci. K dispozici je například i modul pro zobrazení nadcházejících schůzek z kalendáře či odpočítávací měřič. Na displeji lze mít zobrazeny vždy maximálně tři moduly, které si vyberete.

Stiskem levé funkční klávesy pod displejem se dostanete na seznam vašich oblíbených funkcí telefonu, pravá spustí aplikaci pro správu kontaktů. Stiskem hlavního ovládacího tlačítka se dostanete do menu.

Menu je tvořeno maticí ikon, na jednu obrazovku se jich vejde devět. K desáté ikonce už musíte zascrollovat směrem dolů, jde o ikonku SIM Toolkit. Ikonky nemají pod sebou žádné popisky, pokud vám není jasné, k čemu která slouží, stačí se na ni postavit a popisek se zobrazí v horní stavové liště. Pokud ale chcete, lze si menu zobrazit i formou jedné velké ikonky na jeden displej, což bude vyhovovat hlavně uživatelům s horším zrakem. Třetí variantou je zobrazení seznamu. Položky v menu si můžete libovolně přesouvat dle libosti, což se také někdy může hodit.

V telefonu najdete předinstalováno 5 her, z toho dvě (Asphalt 6, Real Football) jsou pouze demoverze, které můžete hrát jen 5 minut, pak se musíte rozhodnout, jestli si je koupíte či nikoli. Další tři jsou již plné verze, jde o Snake III, Solitaire a Sudoku.

Další aplikace a hry si můžete stáhnout z Nokia obchodu, jehož zástupce najdete v hlavním menu pod ikonkou Obchod. Pokud jste tuto službu ještě nikdy nevyužili, budete se muset zaregistrovat, bez registrace si nestáhnete nic, byť by to bylo zdarma. Popravdě ale řečeno, z her si bohatě vystačíte s těmi třemi, co nabízí přímo v telefonu Nokia, na tak malém displeji není hraní žádný velký požitek. Čím jednodušší hra, tím lépe.

Multimédia: zvládne hudbu, rádio i video

Jak už jsem dříve zmiňoval, kvalita zvuku, reprodukovaného přes sluchátka, mě mile překvapila, pojďme se proto podívat, ve kterých aplikacích toto můžeme využít. Tou stěžejní aplikací je Hudba, jejíž ikonku najdete přímo v hlavním menu. Po zvolení této položky dostanete na výběr, zdali chcete poslouchat vaši vlastní hudbu nebo rádio.

Hudbu ve formátu MP3 / WMA / AAC můžete mít uloženou buď v interní paměti nebo na paměťové kartě. Vzhledem k malé velikosti interní paměti zvolíte jistě druhou volbu. Na kartě můžete skladby umístit do libovolných složek, telefon celou kartu prohledá a všechny skladby si najde. Je dobré mít MP3 soubory otagované, přehrávač umí totiž písničky třídit podle interpretů, alb nebo žánrů. Přehrávač podporuje též vaše vlastní playlisty, které si přímo v telefonu můžete vytvořit.

Po volbě skladby se dostanete na obrazovku přehrávání, kde vidíte název skladby a interpreta, grafický ukazatel pozice ve skladbě, obrázek alba, tři ovládací ikonky (dopředu, dozadu, play / pause) a odehraný a celkový čas. V kontextovém menu pod levou funkční klávesou najdete i volbu přehrávání na pozadí, náhodného přehrávání a opakování.

Pro spuštění FM rádia musíte mít připojena sluchátka, která zároveň slouží jako anténa. Po prvním spuštění dojde k automatickému vyhledání všech stanic. Rádio umí RDS, takže na displeji uvidíte i název stanice.

Rádio nemusíte poslouchat jen přes sluchátka, je možnost přepnout zvukový výstup i na integrovaný reproduktor. Podmínka s připojenými sluchátky ale samozřejmě trvá. Stejně jako hudební přehrávač i FM rádio podporuje přehrávání na pozadí.

Mimo hudby umí telefon přehrávat i video. To už si musíte ručně na paměťové kartě vybrat, podporované formáty jsou MP4/H.264. Je více než vhodné převést rozlišení videa na rozlišení blízké displeji, jinak telefon prostě nebude stíhat video dekódovat a vy uslyšíte jen zvuk. Video můžete přehrávat buď v režimu horizontálním nebo vertikálním. V menu najdete opět volbu pro přehrávání na pozadí, což u videa trochu nedává smysl, ale budiž, najdou se patrně i uživatelé, kterým zvuk u filmu stačí nebo chtějí poslouchat například jen zvukovou stopu z hudebních videí a podobně.

Fotoaparát a videokamera

Fotografování a nahrávání videa už je takovým nepsaným standardem u všech telefonů, přičemž nyní to už začíná platit i pro ty úplně nejlevnější. S Nokií 113 lze pořizovat fotografie v maximálním rozlišení 640 x 480, objektiv nepodporuje automatické zaostřování, je zaostřen fixně. Též u něj nenajdete žádnou přisvětlovací diodu, takže na focení v šeru nebo ve tmě můžete zapomenout.

Nejlepší kvalitu fotografií dosáhnete s co největším množstvím denního nebo umělého světla, v tom případě dokáže fotoaparát vyrobit docela kvalitní a hlavně ostrou fotografii. Samozřejmě je nesmysl srovnávat kvalitu fotografií s jakýmkoli dražším telefonem, ale ve své třídě je myslím kvalita fotek nadprůměrná a na nouzové momentky postačí.

V menu fotoaparátu můžete aktivovat samospoušť, upravit snímek některým z předvolených efektů nebo změnit režim vyvážení bílé. Fotografie se ukládají buď do paměti telefonu nebo na paměťovou kartu. Průměrná velikost fotografie je 100 KB.

Kvalita nahrávaného videa je naopak zcela mizerná, jeho maximální rozlišení je 176 x 144, rychlost je pouhých 10 snímků za sekundu. Obraz videa je extrémně komprimovaný, připomíná spíše slideshow rozmazaných fotek, nežli videozáznam.

Telefonní funkce: návrat ke kořenům

S nástupem chytrých telefonů se paradoxně samotné telefonování dostalo tak trochu na vedlejší kolej, u obyčejných telefonů jde ale společně se SMS o nejpoužívanější funkce. Číslo můžete buď namačkat přímo na klávesnici, nebo vybrat nějaký kontakt z telefonního seznamu, u nějž máte číslo uložené. Do telefonního seznamu se dostanete buď stiskem pravé funkční klávesy z pohotovostní obrazovky nebo z menu volbou položky „Kontakty“. Pokud stisknete v pohotovostním režimu tlačítko se sluchátkem, dostanete se k seznamu posledně použitých čísel.

Do telefonu lze uložit maximálně 1000 vícepoložkových kontaktů. Ty lze díky Bluetooth synchronizovat i s počítačem skrze Nokia Suite. Ke kontaktu můžete kromě telefonního čísla a jména zadat ještě e-mail, obrázek, webovou adresu, klasickou poštovní adresu, přezdívku, narozeniny a mnoho dalších údajů. V seznamu kontaktů se vyhledává podle postupně podle prvního a poté následných znaků.

Chcete-li si kontakty zálohovat, nemusíte je opisovat, stačí, když využijete funkci „Synchronizovat vše“ v menu kontaktů, ty budou synchronizovány na příslušný server, který si zadáte v nastavení. Server musí podporovat protokol SyncML, který synchronizační služba požaduje.

Druhou možností pro zálohu nejen kontaktů, ale i ostatních dat z telefonu, je využít zálohování na paměťovou kartu. Tuto funkci najdete v Nastavení. Po připojení telefonu přes Bluetooth k počítači můžete ale telefon kompletně synchronizovat nebo zálohovat i do něj.

Zprávy: zvládne SMS, MMS a e-maily

Z telefonu můžete odesílat zprávy SMS a MMS, totéž samozřejmě platí pro jejich přijímání. Během psaní jednoduchý editor odpočítává znaky, takže víte, kolik ze 160 znaků vám v jedné SMS zbývá. Chcete-li napsat SMS delší, pak můžete, i toto telefon umí, jen počítejte s tím, že se rozdělí na více zpráv.

Jelikož máme v ruce klasický telefon, psát se bude na hardwarové klávesnici. V záplavě dotykových telefonů už možná ani nevíte, jak se na této klávesnici píše, tak jen lehké osvěžení – pokud chcete například napsat písmeno „k“, musíte 2x stisknout klávesu „5“, která je označena symboly „jkl“. To samé platí pro ostatní klávesy, například na dvojce je „abc“, na trojce je „def“ a podobně. Pokud si na tento styl psaní zvyknete, bude se vám na klávesnici psát docela dobře, s trochou snahy i rychle. Je to hlavně díky tomu, že tlačítka jsou z tvrdého plastu a ne z pryže.

Pro usnadnění psaní si můžete zapnout predikci slov (T9), to znamená, že pak stačí jen jednou stisknout tlačítka, na kterých se nachází písmena slova, které máte na mysli a telefon je porovná se svou databází. V případě, že najde slovo, které se z těchto písmen dá složit, přednabídne vám ho. Nalezených slov bývá obvykle více, čili pokud vám nevyhovuje první nabídnuté, můžete zvolit jiné. Tento systém psaní není žádnou novinkou, na obyčejných telefonech se používá už dlouhé roky, výrazně vám psaní na klasické telefonní klávesnici ulehčí.

Mimo SMS a MMS zpráv umí Nokia 113 pracovat i s e-maily. Nejprve je nutné nastavit v přehledném průvodci váš e-mailový účet. Pokud žádný ještě nemáte, tak vám telefon přednabídne založení emailu na Yahoo!.

Organizační funkce: na jedničku

I takový levný telefon, jako je Nokia 113, nabízí základní organizační funkce, které by jí mohl závidět lecjaký dražší telefon. Tou první je kalendář, který umí tři režimy zobrazení - měsíční, týdenní a denní. Do kalendáře si můžete zapsat šest druhů různých událostí - upomínka, jednání, volání, narozeniny, výročí a poznámka. Události se liší atributy, které k nim můžete zapsat, například jednání má navíc místo, narozeniny mají datum narození a podobně. U záznamů lze nastavit i upozornění (tiché nebo s tónem) a opakování (denně, týdně, měsíčně, ročně). Kalendář lze rovněž synchronizovat, a to například s Outlookem.

Druhou organizační funkcí jsou úkoly. Popis a předmět každého úkolu může mít až 256 znaků, můžete mu nastavit prioritu, datum a čas splnění a upozornění. Úkoly vidíte v seznamu pod sebou, lze je třídit buď podle data nebo podle priority.

Třetí funkcí jsou poznámky. Délka jedné poznámky je omezena 3000 znaky, což je zcela dostačující hodnota vzhledem k obyčejné mobilní klávesnici. Upřímně řečeno si nedovedu představit, že bych na tomto telefonu měl napsat něco tak dlouhého. Poznámku lze poté odeslat jako SMS nebo e-mail.

Hodit se vám může ještě kalkulačka, diktafon, stopky, minutka a nechybí samozřejmě ani budík. V přeinstalovaných Java aplikacích najdete ještě převodník a světový čas.

Internet, sociální sítě: použitelné jen v nouzi

Nokia 113 se jako drtivá většina aktuálně prodávaných telefonů umí připojit k internetu. Jelikož ale nemá wi-fi, tak jedinou možností je mobilní datové připojení. 3G sítě neumí, takže musíte vzít za vděk buď GPRS nebo trochu rychlejšímu EDGE.

V základní výbavě telefonu je nový internetový prohlížeč platformy Series 40 6th Edition. Na základní prohlížení webových stránek to stačí. Umí přizpůsobit obsah malému displeji, to znamená, že potom nemusíte scrollovat do stran, ale jen nahoru a dolů. Dále si pamatuje zadaná hesla, která nemusíte na vašich oblíbených stránkách zadávat pořád dokola a ve výbavě mu nechybí ani možnost stahování souborů. Podpora Adobe Flash chybí, to už bychom po něm chtěli moc. Je postaven na jádru WebKit a komponentách webere a JavaScriptCore. Zvládne HTML 4.01, CSS2, JavaScript 1.5 a Ajax. Jestliže vám tento prohlížeč nebude vyhovovat, můžete si nainstalovat například Operu Mini.

Prohlížeč podobně jako Opera Mini stahuje stránky, které jsou prostřednictvím serveru komprimovány na co nejnižší velikost, výrazně tak ušetříte za mobilní data. U obrázků si můžete vybrat mezi několika stupni kvality.

Komfort při procházení internetových stránek je hodně špatný, na malý displej s malým rozlišením se vejde jen trocha textu a prohlížeč je i celkově dost pomalý, O kvalitním prohlížení obrázků si můžete nechat jen zdát. V případě nouze, když neplánovaně potřebujete vyhledat nějakou informaci, se internetový prohlížeč hodí, ale pokud nemusíte, raději ho nepoužívejte.

V telefonu najdete předinstalovaný klient pro Facebook a pro Twitter. Oba jsem zkoušel, jsou funkční, ovšem platí pro ně to samé, co pro internetový prohlížeč, to znamená, že vzhledem k malému displeji není používání těchto aplikací moc komfortní. Žádný z klientů není nijak integrován do systému ani kontaktů, jde opravdu jen o obyčejné aplikace, skrze které ale provedete prakticky vše, co lze na těchto sociálních sítích provádět. Musíte ale počítat s výrazně horším komfortem. Java aplikace neumí běžet na pozadí.

Závěr

Nokia 113 je sympatický malý nedotykový telefon, za který se určitě nebudete muset stydět. Mladší uživatele zaujmou jeho variace v pastelových barvách, starší dají přednost patrně méně výrazné černé variantě. Mimo základních funkcí, jako je telefonování nebo psaní SMS, zvládne i internet skrze mobilní datovou síť. Holdujete-li sociálním sítím, uvítáte předinstalovaného Facebook a Twitter klienta. Samozřejmostí je podpora Java aplikací a her, které můžete pohodlně stáhnout nebo zakoupit skrze integrovaný obchod s aplikacemi.

Telefon potěší alespoň základním fotoaparátem a kvalitním zvukovým výstupem, díky kterému můžete ve spojení se slotem pro paměťové karty používat levnou Nokii docela dobře i jako hudební přehrávač. Mezi negativa bych zařadil menší displej s malým rozlišením a horší čitelností na slunci, přece jen mohla Nokia alespoň pár desetin palce a více pixelů přidat. Hodilo by i wi-fi, ale to už bych v této cenové hladině chtěl moc.

Konkurence

Pokud se podíváme do stejné firemní stáje, pak najdeme dva modely, které by mohly Nokii 113 konkurovat. Jsou to Nokia C1-01 a Nokia C2-01.

Nokia C1-01

Nokia C1-01 se řadí mezi nejlevnější telefony na trhu. Cenu lehce nad tisíc korun ospravedlňuje velmi dobře zpracovanými telefonními a organizačními funkcemi. Stejně tak slotem pro paměťové karty, který z velmi levné Nokie dělá i poměrně schopný hudební přehrávač. Vhod může uživateli přijít i podpora GPRS. Na druhou stranu je zde zcela nepoužitelný a tudíž zbytečný fotoaparát a inovace by se mohl dočkat také displej.

Tip: Recenze Nokia C1-01: recenze z levného kraje

Nokia C2-01

Nokia C2-01 je zástupkyní zcela klasického telefonu, oproti Nokii 113 má výhodu v trochu větším displeji s lepším rozlišením. C2-01 padne skvěle do ruky, potěší zdařilým designem i zpracováním a navíc kromě základních funkcí nabídne i něco navíc. Hodit se může obstojný fotoaparát či 3G připojení.

Tip: Recenze Nokia C2-01 – 3G z levného kraje

Samsung C3750

Z telefonů jiných značek stojí za zmínku Samsung C3750. Na rozdíl od Nokie 113 jde o model s výsuvnou klávesnicí, má též o něco větší displej. Velmi dobře si ho dokážu představit v rukou mladších uživatelů a ostudu by rozhodně neudělal i v rukou něžného pohlaví. Cenné body získává za povedené konstrukční provedení vyvedené v elegantní barevné kombinaci a vyšší výdrž baterie ve srovnání s jinými telefony. Na druhou stranu se ale dobře rozmyslete, zda budete více využívat internet, neboť stejně jako v případě Nokie 113 o zvlášť pohodlném brouzdání po webu nemůže být moc řeč a mohli byste být v konečném výsledku zklamáni.

Tip: Recenze Samsung C3750 – Tak pravil klasik

Nokia 113 můžete zakoupit ve značkovém obchodě Nokia.

nokia-113
Klady
  • Slušný zvukový výstup
  • Slot na microSD kartu
  • Na svou třídu slušný fotoaparát
  • Jednoduché prostředí a ovládání
  • kompaktní rozměry, velmi nízká hmotnost
  • Velmi dobrá výdrž baterie
Zápory
  • Špatná čitelnost displeje na slunci
  • Malý displej s malým rozlišením
  • Neumí 3G sítě
  • Chybí microUSB konektor
  • pomalý internetový prohlížeč
Diskuze ke článku
Jura
Díky za pěknou recenzi. Myslím si, že pro uživatele, který potřebuje hlavně volat a posílat sms, je tento telefon přímo vynikající a další funkce jsou jen příjemným bonusem.
Čudly Mudly
Jen bych upozornil komentátora videa, že Nokia 100 nemá monochromatický displej. Tím je vybavena Nokia 103.
Eduard Sokol
prosim o pomoc,neviem nastavit aby sa mi za 15 sekund zamkli klavesy.nasiel som len manualne zamykanie,lavym tlacitkom a tam sa neda nastavit cas zamknutia.Dik
trish
Pracujem v zahranici a tak mam dva telefony, aby som nemusela kazdu chvilu menit SIM kartu. Tento piatok mi definitivne dosluzil stary mobil, ktory som pouzivala na Slovensku. Moja obava bola o to vacsia, ze poskodeny mobil mi neustale hlasil, ze je poskodena SIM karta a nedalo sa dovolat ani na sos cisla. Zastavila som sa v prvom elektrodome co som mala po ceste a z ponuky mobilov (same dotykove a len male mnozstvo "klasickych") ktore ponukali som si vybrala Nokiu 113. Bol to moj najrychlejsi nakup telefonu. Za 15minut som odchadzala z telefonom a pamatovou kartou. Doma som ho sprevadzkovala a tesila sa, ze sim karta je v poriadku. Patrim medzi ludi co od telefonu ocakavaju, ze si zavolaju, poslu sms (a naopak), telefon ma budik, pripomienkovac, kalkulacku... vsetko co ja potrebujem, to ostatne je naviac. Fotoaparat sice najnizsej kvality, ale aj tak ho pouzijem len na nejaku momentku, na fotenie aby bol kvalitny vysledok radsej pouzijem fotak. Zatial som spokojna, splnuje vsetko co od telefonu cakam.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze