Samsung C3750
recenze

Samsung C3750

Tak pravil klasik
4

Výrobce mobilních telefonů Samsung narušil dobu dotykovou a přináší všem příznivcům klasické výsuvné konstrukce sympaťáka v podobě Samsungu C3750. Za líbivou cenu nabídne 2,4 palcový displej, povedenou klávesnici, hudební přehrávač, podporu sociálních sítí a slušnou výdrž baterie.

Samsung C3750: klasický vysouvák v líbivém designu

Mobilních telefonů s klasickou výsuvnou konstrukcí a nedotykovým displejem je na dnešním trhu stále méně a méně. O to více potěší, pokud se i v době převažujících dotykových modelů sem tam objeví i nějaký fešný vysouvák. Mezi zákazníky se totiž stále najde spousta „klasiků“, kteří nedají dopustit na tradiční ovládání skrze alfanumerickou klávesnici a nechtějí se smířit s poklepáváním na dotykový displej. Právě proto se možná jihokorejský Samsung rozhodl pro tuto skupinu lidí uvést na trh Samsung C3750 s již zmíněnou výsuvnou klávesnicí a rozumně nastavenou cenou. Slider nalezne svého zákazníka především mezi nenáročnými uživateli, kteří nepotřebují otevřený operační systém a telefon majípředevším na volání a SMS. O tom, jak telefon obstál v redakčním testu, se můžete přesvědčit na následujících řádcích.

Technické parametry Samsung C3750

Kompletní specifikace
Konstrukce98 × 49 × 15,4 mm, 89 g, konstrukce: vysouvací, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 176 × 144 px, 15 FPS
Chipset, GPU: ano
Paměťvnitřní paměť: 37 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor800 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčerven 2011, 2 299 Kč

Samsung C3750 – videopohled

Obsah balení

Stává se již pomalu tradicí, že obsah prodejního balení je střídmý co se týče bonusového příslušenství. Nejinak je tomu i u Samsungu C3750. V balení kromě samotného přístroje a baterie naleznete pouze nabíječku s microUSB konektorem a stručnou uživatelskou příručku. Chybí bohužel jakákoliv paměťová karta, USB kabel či sluchátka pro poslech z hudebního přehrávače a FM rádia.

Design a konstrukce: vysouvací elegán

Náhled na design mobilních telefonů bývá dosti subjektivní a velmi záleží na osobních sympatiích a preferencích samotného uživatele. Pozitivně na mě ihned zapůsobily oválný tvar bez jakýchkoliv hranatých prvků a elegantní tmavě šedivé barevné provedení s kovovým nádechem. Efektně působí orámování horního vysouvacího mechanismu, u kterého bychom mohli usuzovat na kovové provedení. Ve skutečnosti tomu tak není a na celém těle přístroje se setkáváme výlučně s plastem. Po důkladném prohmatání plastových dílů jsem se nesetkal s nežádoucími zvuky a vše sedí na svém místě. Rovněž neulpívání otisků prstů na zadním krytu hodnotím pozitivně.

Výsuvný mobilní telefon Samsung C3750 s klasickým ovládáním

Samsung C3750 patří k zástupcům levných mobilních telefonů s vysouvací konstrukcí. Díky této konstrukci disponuje rozměry 98 x 49 x 15,4 mm při váze příjemných 89g. Uvedená tloušťka přístroje dosahuje na rozdíl od jiných přístrojů samozřejmě poněkud většího čísla, což je ale daň za vysouvací mechanismus. Pro zpřístupnění alfanumerické klávesnice je třeba mírně zatlačit na spodní část přístroje.Vysunutí, doprovázené mírným klapnutím, proběhne bez jakýchkoliv potíží a působí plynule. Konstrukčně se jeví pevné, nicméně zde z důvodu použitého mechanismu můžeme v zavřeném stavu vysledovat nepatrnou vůli projevující se minimálním vikláním. Přes to ale hodnotím konstrukční stránku tohoto slideru jako zdařilou.

Výsuvný mechanismus pracuje na jedničku

Na řadě je nyní bližší představení jednotlivých částí telefonu. Přední část Samsungu C3750 se nese ve znamení 2,4 palcového nedotykového TFT displeje s rozlišením 240 x 320 pixelů. Nad displejem, chráněným vskutku jednoduchou ochrannou fólií z výroby, našlo místo pouze „chromované“ sluchátko. Moderní prvky, jakými jsou snímač vzdálenosti, čidlo světla či kamerka pro videohovory zde bohužel absentují. Samsung si zvolil pro umístění svého loga místo pod displejem a pod tímto logem již nalezneme hlavní ovládací prvky celého telefonu. Uprostřed ovládacího bloku dominuje lehce vyvýšený čtyřsměrový ovladač s potvrzovacím tlačítkem uprostřed orámovaným efektní stříbrnou linkou. K ovládání telefonu dále slouží levá kontextová klávesa pro vstup do menu a pravá pro krok zpátky. Samozřejmě nechybí ani levé tlačítko „Volání“ a pravá klávesa „Ukončit“. Ke stisku kláves je zapotřebí rozumného tlaku a prakticky ani nedochází k jejich nechtěné aktivaci.

Klávesnice je dostatečně veliká a podsvícená

Čistá linie levého boku je narušena pouze malým otvorem pro poutko v horní části. Marně byste zde hledali kolébkovou klávesu ovládání hlasitosti. Více prvků nalezneme až na pravém boku. Zde našly místo jednak pod krytkou se nacházející microUSB konektor pro nabíjení a připojení k PC a v dolní části i praktická mechanická spoušť fotoaparátu. Žádaný a v dnešní době již téměř samozřejmý 3,5mm jack pro připojení vlastních sluchátek našel své místo na horní straně telefonu. Spodní část disponuje pouze malým vykrojením pro snadnější otevření zadního krytu. Sejmutím krytu budete mít možnost vložit do přístroje vámi dokoupenou paměťovou kartu microSD. Pro vložení SIM karty je zapotřebí ještě vyjmout baterii.

Prohlídku přístroje završíme zadní částí. V horní části uprostřed na nás shlíží čočka 3,2MPx fotoaparátu s elegantním stříbrným rámečkem. Napravo od fotoaparátu výrobce umístil hlasitý reproduktor s malým středním vyvýšením. Mohlo by se zdát, že toto vyvýšení zabrání tlumenému zvuku při položení na podložku, ale bohužel zde stejně ke slyšitelnému zkreslení dochází. V dolní části zadního krytu se ještě Samsung připomíná se svým nezaměnitelným logem.

Baterie a výdrž: neboj se, něco vydržím

Testovaný slider Samsung C3750 má díky absenci otevřeného operačního systému jednu podstatnou výhodu – výdrž baterie. Jako vlastník výkonného smartphonu jsem zvyklý a především smířený nabíjet svého „jedlíka“ každý den, což u testovaného „dietáře“ odpadá. Vyzkoušel jsem si, jak dlouho bude telefon s 800 mAh Li-Ion baterií schopen života v pohotovostním stavu. Během zkušební doby jsem obdržel pouze několik SMS, uskutečnil do 10 min hovoru a běžně bez připojení k internetu jsem procházel systémem. V takovémto režimu mi telefon pod 10 dnech ještě signalizuje dva články na baterii. Jak si ale telefon vedl při ostřejším provozu? Po dobu necelých 5 dní mi vydržel při volání každý den do 15 min, 10 SMS, několika emailech, internetu 20 min denně, pár fotografiích, poslechu hudby a FM rádia každý den cestou do práce. Doba výdrže baterie kolísá s ohledem na nastavení intervalu stahování pošty a připojení k sociálním sítím či brouzdání na netu. V případě, že neholdujete internetu či sociálním sítím a nestahujete poštu, může se vám poštěstit nabíjet telefon jen jednou, dvakrát za týden.

Li-Ion baterie o kapacitě 800 mAh má slušnou výdrž

Zvuk: hraju slušně

Zvukový výstup vysouváku Samsung C3750 nedělá rozhodně ostudu. Kvalita reprodukce skrze hlasitý reproduktor dosahuje poslouchatelného výsledku, přičemž až při nastavení na maximální hlasitost již lehce dochází ke zkreslení a šumu. Jinak ale při běžné hlasitosti nedochází k nějakému chroupání, praskání či chrastění. Neduhem může být umístění reproduktoru na zadní kryt, což má při položení na pevnou či měkkou podložku za následek určité zkreslení přehrávané reprodukce. Umístěním reproduktoru do boku přístroje by se tento „přiškrcený“ zvuk zcela jistě vytratil. Pro poslech hudebního přehrávače či FM rádia si musíte připojit vlastní sluchátka, na která výrobce v balení opět pozapomněl. Po připojení sluchátek do 3,5mm jacku vám již nic nebrání poslechu. Subjektivně hodnotím zvuk linoucí se do sluchátek jako příjemný, okořeněný trochou basů navíc, ale vše v rozumných a zejména poslouchatelných mezích. Kvality hudebních Nokií či Walkmanů od Sony Ericsson sice nedosahuje, ale běžný smrtelník zpříjemňující si cestu do práce či do školy hudbou by neměl být zklamán.

Displej: nedotykový ohrožený druh

Dominantním prvkem telefonu v zavřeném stavu je bezesporu nedotykový 2,4 palcový TFT displej s rozlišením 240 x 320 pixelů (QVGA) a podporou 262 tisíc barev. Věrnost barevného podání nedosahuje nijak oslnivých výsledků, ale v této cenové kategorii nám nezbývá nic jiného, než se s tímto smířit. U písma při detailním pohledu spatříme viditelný rastr, který se ale ze vzdálenějšího pohledu snadno vytrácí. Smířit se musíte s chybějícími vychytávkami, jakými jsou například čidlo automatické regulace jasu displeje či snímač vzdálenosti. Chybí rovněž automatické otáčení displeje spolu s jakoukoliv informační diodou pro rychlejší postřehnutí zmeškaného hovoru či zprávy. Zaměříme-li se na čitelnost displeje a pozorovací úhly, zde musíme telefon pokárat. Na ostrém slunečním světle i při nastavení na maximální jas se čitelnost displeje zhoršuje a rovněž pozorovací úhly dosahují neuspokojivých výsledků. V nastavení si můžete manuálně nastavit v pěti stupních intenzitu jasu displeje spolu s délkou podsvícení.

Samsung C3750 disponuje 2,4" nedotykovým displejem

Uživatelské prostředí

Recenzovaný telefon Samsung C3750 řadíme do skupiny přístrojů nedisponujících otevřeným operačním systémem. V telefonu si musíte vystačit s vlastním uživatelským prostředím Samsungu, které by vám při seznamování nemělo činit výraznější obtíže a vyznat se v něm je otázkou chvíle. Pro procházení se prostředím telefonu je zapotřebí odemknout displej, což můžete dvěma způsoby. Buď v zavřeném stavu pro odemknutí telefonu použijete levou horní kontextovou klávesu a vzápětí pravou nebo využijete vysouvací konstrukci. Naopak uzamčení displeje učiníte pouze zasunutím. Není tedy možné uzamknout displej kombinací kláves.

Domovskou obrazovku si lze libovolně upravit

Po odemknutí displeje máte před očima přehledné, jednoduché a intuitivní prostředí, které skýtá řadu možností nastavení. Domovská obrazovka nabízí v horní části displeje panel zástupců nástrojů, který si můžete libovolně přizpůsobit svým potřebám. Usnadníte si tak přístup k nejpoužívanějším aplikacím či nástrojům. Pro efektnější podobu domovské obrazovky lze navolit inteligentní pohotovostní režim (jakoby widget) umožňující přidání například měsíčního kalendáře, Facebook či Twitter klienta.

Inteligentní pohotovostní režim

Vstupem do menu přístroje spatříte na obrazovce matici 3 x 4 se zástupci jednotlivých aplikací. V pravém dolním rohu na vás pokukuje možnost nastavení pro individuální přizpůsobení telefonu. Vybrat si můžete z celkem tří barevných schémat (modré, oranžové či zelené) a rovněž si lze navolit až čtyři různé přechodové efekty pro procházení v systému telefonu. Samsung C3750 umožňuje úpravu velikosti písma pro individuální potřebu (malé, střední, velké) a k dispozici jsou i čtyři druhy písma (Global, Choco cooky, Cool jazz a Rosemary). Osvěžit barevnost displeje si můžete i tapetou či vlastním obrázkem.

Pohled na Menu přístroje s barevnými schématy

U telefonu Samsung C3750 se musíte spokojit pouze s 37MB interní paměti, tudíž považuji za nutné dokoupit si paměťovou kartu microSD pro ukládání obrázků či oblíbených skladeb. Za celou dobu testování jsem se nesetkal s tím, že by telefon začal protestovat a nedej bože i zamrzat. Pohyb v prostředí telefonu byl plynulý, svižný a bezproblémový.

Telefonní funkce

Mobilní telefon Samsung C7350 najde svého potencionálního zákazníka především mezi nenáročnými uživateli. Takoví chtějí s telefonem především volat, být na příjmu, poslat si občas nějakou tu SMS či zkontrolovat co je nového na Facebooku. Toto všechno recenzovaný telefon zvládne. Nedělají mu problém všechna čtyři GSM pásma – 850, 900, 1 800 a 1 900 MHz. Uskutečnit telefonní hovor můžete několika způsoby. Buď si jednoduše ťuknete na pravou horní kontextovou klávesu pro přístup do kontaktů (zde si již žádaný kontakt narolujete) nebo můžete využít rychlé volby přes klávesnici či inteligentní režim s nadefinovanými kamarády.

Do telefonu lze uložit 1000 kontaktů s řadou detailů

Telefon poskytne dostatek místa pro uložení až 1 000 kontaktů s řadou detailů. Jednotlivé kontakty se dají přiřazovat do pěti skupin (práce, přátelé, rodina, škola, nepřiřazeno). Probíhající hovor lze snadno přepnout do reproduktoru či ho přidržet. Kliknutím na klávesu „Volání“ získáte přehled buď o všech uskutečněných operacích, nebo jen o zmeškaných, ochozích či přijatých hovorech, odeslaných či přijatých zprávách. Při testování kvality hovoru mě druhá strana slyšela bez potíží a rovněž i já jsem nezaznamenal nějaké trable. K těm by mohlo dojít v opravdu velkém hluku, kdy by vůbec neškodilo přidat na hlasitosti sluchátka.

U nového kontaktu lze vyplnit řadu detailů

Zprávy: hurá, tlačítka

Zastánci klasické konstrukce telefonů s alfanumerickou klávesnicí budou zajisté rádi, že mají v době převažujících dotykovek ještě nějakou tu klasiku. Po vysunutí konstrukce je pro vás přichystána čtyřřadá klávesnice, přičemž jednotlivá tlačítka nejsou od sebe nijak výrazně oddělená a jsou seskupena. Pro snadnější nahmatání a jistější stisk poslouží mírné vyvýšení pro každou klávesu. Popisky kláves jsou rozumné a čitelné velikosti s praktickým podsvícením. Ke stisku požadovaného znaku budete muset lehce přitlačit, tudíž se v praxi budete zřídka setkávat s nechtěnými uklepnutími.

Psaní SMS si užijete s alfanumerickou klávesnicí

Ke vstupu do editoru zpráv můžete využít rychlejší způsob v podobě zkratky na domovské obrazovce. V jednoduchém editoru SMS zpráv můžete ke zprávě přiřadit i obrázek, video, zvuk, řadu emotikonů, vizitku, soubor či poznámku. Dáváte-li přednost rychlejšímu psaní skrze T9 slovník, nebudete o něj ochuzeni. Paměť telefonu je schopna pojmout na 500 SMS. V případě omezené paměti MMS lze uložit do paměti 100 MMS.

Internetový prohlížeč, e-mail a organizační funkce

Klasický vysouvák Samsung C7350 můžete využívat i pro přístup na internet a sociální sítě Facebook či Twitter. Spokojit se ale musíte pouze s GPRS a EDGE. Na rychlé datové přenosy 3G či bezdrátové Wi-Fi připojení zapomeňte. Nutno přiznat, že prohlížení si internetových stránek na mobilním telefonu s úhlopříčkou pouhých 2,4 palců není kdovíjaký zážitek a těžko mohu hovořit o kladném dojmu.

Vestavěný internetový prohlížeč se příliš nevyvedl

V přístroji nalezneme pro procházení internetu předinstalovaný internetový prohlížeč NetFront Browser v4.1. Prohlížeč se snaží obstát a nabídnout určitý standard, ale o rychlosti se mu může jen zdát. Posun po stránce s větším obsahem není příliš plynulý a rozměry displeje nepřispívají ke komfortu prohlížení. Několikrát se mi dokonce i stalo, že prohlížeč nebyl schopen pro velký obsah stránku správně načíst a hlásil chybu. Načtenou internetovou stránku lze v několika krocích přiblížit/oddálit a v nastavení se myslelo i na možnost zobrazení na šířku či celou obrazovku. V nastavení prohlížeče nechybí ani možnost přidání si oblíbených záložek či nahlédnutí do historie. Alternativně si můžete do přístroje stáhnout Operu Mini, která podává daleko lepší výkon a lépe zobrazí i na data náročnější stránky. A jak jsou na tom stále populárnější sociální sítě Facebook či Twitter? Z důvodu menšího displeje není pohled na „Zeď“ nějak extra přehledný, ale pro aktualizaci profilu může bohatě dostačovat. Systém telefonu již obsahuje jednotlivé klienty, tudíž není třeba pro připojení k sociálním sítím přistupovat přes internetový prohlížeč.

S prohlížečem Opera Mini je to daleko lepší

V telefonu máte možnost sledovat až pět e-mailových účtů, u kterých si můžete navolit různé možnosti odesílání či příjmu. Pro potřeby recenze jsem si vyzkoušel internetový protokol IMAP4 v případě Gmail účtu a POP3 v případě Seznamu. Synchronizace probíhala bez obtíží. S ohledem na výdrž baterie si můžete navolit buď ruční stahování emailů či různý interval kontroly – od 1 min do 6 hodin. Rozhodnete-li se napsat email, můžete ho obohatit o obrázek, video, zvuk, vizitku či událost z kalendáře.

Správa e-mailových účtů čítá řadu nastavení

Nesmíme opomenout ani organizační funkce, které mají v menu přístroje své vyhrazené místo. Pro všechny náruživé spáče je přichystán budík s možností zvolit si název upozornění a opakovací periodou jednou, denně či týdně. Pro lepší naplánování času poslouží přítomný kalendář schopný pojmout na 500 záznamů. Výchozí měsíční zobrazení si jednoduchým způsobem upravit na týdenní či denní. Do kalendáře se dá snadno vepsat schůzka, výročí či nějaká událost spolu s nastavením intervalu opakování (žádný, denně, týdně, každých čtrnáct dní, měsíčně či ročně). U kalendáře jsem ale zklamán z jedné věci. Pokud si nastavíte událost s určitou periodicitou opakování a v průběhu doby se rozhodnete některý termín odstranit, dojde bohužel ke smazání celé řady. Není zde tedy na výběr možnost smazat pouze jeden výskyt. V organizačních funkcích našly své místo i poznámky, úkoly, převodník (měny, délky, hmotnosti, objemu, plochy, teploty), jednoduchá kalkulačka ovládaná čtyřsměrným tlačítkem, diktafon, slovník, časovač či stopky.

Podoba kalendáře, kalkulačky a diktafonu

Fotoaparát a video

Slider Samsung C3750 poslouží majiteli i pro zachycení momentek z výletu, a to díky přítomnosti 3,2MPx fotoaparátu nacházejícím se na zadní části krytu. Nekrytá čočka fotoaparátu je líbivě orámována stříbrným rámečkem a čas od času si tedy budete muset sklíčko přeleštit. Plusovým bodem hodnotím přítomnost mechanické spouště fotoaparátu nacházející se na pravém boku přístroje. Pro přístup do prostředí fotoaparátu můžete využít buď zástupce na ploše nebo o něco déle přidržet spoušť fotoaparátu. Průměrný fotoaparát dokáže pořizovat snímky v maximálním rozlišení 2048 x 1536 pixelů, přičemž k dispozici jsou i další čtyři režimy - 1600 x 1200 pixelů, 1024 x 768 pixelů, 640 x 480 pixelů a 320 x 240 pixelů.

Vestavěný 3,2MPx fotoaparát je schopen fotit v maximálním rozlišení 2048 x 1536 pixelů

Prostředí fotoaparátu působí přehledně a orientace v něm mi nečinila problémy. Stisknutím levé kontextové klávesy se přes „Volby“ dostanete do nastavení fotoaparátu. Zde si můžete nastavit preferované rozlišení pro fotografování, dále nechybí možnost aktivovat si samospoušť, pohrát si s vyvážením bílé, efekty, upravit jas obrázku či vyzkoušet noční režim. Pro pořizování fotografií pěkně v tichosti přijde vhod možnost deaktivace zvuku spouště.

V následující sérii snímků se na vlastní oči můžete přesvědčit, jakých výkonů přítomný 3,2MPx fotoaparát dosahuje. Ač přes nastavení na velmi kvalitní fotografie, nejsou pořízené snímky příliš povedené. Z důvodu absence automatického zaostřování či přisvětlovací diody působí snímky v některých případech neostře a barevně příliš neodpovídají skutečnosti. Při focení na maximální rozlišení není možnost využít digitálního zoomu. Zachycení blízkých předmětů ve většině případů dopadne nepříliš obstojně. Telefon lze tedy spíše doporučit pro občasné fotografování a pro obohacení rodinného alba o nádherné snímky doporučuji výkonnější modely.

Z důvodu úplnosti ještě zmiňme i přítomnou videokameru, která svými schopnostmi spadá tak trochu do dob dávno minulých. Však posuďte. Pořizovat koukatelné videonahrávky při maximálním rozlišení pouhých 176 x 144 pixelů snad ani nelze a raději je snad ani nepořizujte. Nezachrání to ani možnosti nastavení vyvážení bílé či různé efekty.

Multimediální funkce a zábava

Zatímco vestavěný fotoaparát hodně uživatelů mobilních telefonů u svých přístrojů oželí a nepřiklání mu tolik významu, přítomnost hudebního přehrávače či FM rádia patří často každý den k hojně využívaným funkcím. Hudební přehrávač u Samsungu C3750 působí přehledně a intuitivně. Nabízí dělení skladeb podle alba, interpreta, žánru, skladatele, roku či podle vlastního hodnocení. U hudebního přehrávače si lze pohrát s různými efekty pro úpravu přehrávané skladby, tedy najdeme zde jakýsi ekvalizér (normální, automaticky, pop, rock, jazz, tanec, klasika, živě, široký, koncertní sál, čistý zvuk, zvýraznění basů či externalizace). Vyzkoušet si jednotlivé efekty lze rychle za použití klávesy s dvojkou. Pokud se nechcete například při usínání starat o manuální vypnutí hudby, lze si aktivovat v nastavení její automatické vypnutí (po 30 min, 1 h nebo 2 h). Nechybí podpora vytvoření vlastního seznamu skladeb a opakování jedné či všech skladeb. Samsung trochu nedomyslel vypnutí právě přehrávané skladby. Stisknutím potvrzovacího tlačítka dojde pouze k jejímu pozastavení a ukončit definitivně skladbu lze až na domovské obrazovce za použití ukončovacího tlačítka, což se mi nezdá příliš pohodlné. Po přenosu videa přes Bluetooth jsem se pokusil toto video pořízené ve formátu MP4 přehrát, ale bohužel tento formát není podporován. Vystačit si musíte pouze s 3GP. K poslechu písniček či aktuálních zpráv lze snadno využít i přítomného FM rádia s RDS. Dopřát si ho můžete pouze po připojení vlastních sluchátek. Preferované stanice se dají snadno uložit a pro opětovné přehrání si písničky poslouží i možnost nahrání si hrající skladby. Uložit se dá až deset oblíbených kanálů, k jejich nalezení lze využít automatického či manuálního ladění.

Hudební přehrávač lze vypnout až na domovské obrazovce

Pro všechny hračičky si Samsung C3750 nachystal pětici předinstalovaných Java her. Nejde samozřejmě o bůhvíjaké herní bomby, ale pro zahnání nudy můžou posloužit. Nejzajímavěji zní závodní hra od společnosti Gameloft Asphalt 6, ovšem pouze v bezplatné zkušební verzi a se střídmou grafikou. Dále jsou instalovány hry Luxor (adventura), Bejeweled Twist (pohybování s obrazci), Minigolf99 a Sukoku Master. V Samsung Apps si můžete do přístroje stáhnout i další hry, vyzvánění, pozadí, videa či hudbu.

Nudíte se? Pokud ano, zahrajte si některou z předinstalovaných her

Hodnocení a konkurence

Samsung C3750 ve mně za celou dobu testování vyvolal převážně kladné dojmy se stanoviskem, že mobilní telefon s výsuvnou konstrukcí zvaný slider, má ještě něco do sebe. Velmi dobře si ho dokáží představit v rukou mladších uživatelů a ostudu by rozhodně neudělal i v rukou něžného pohlaví. Cenné body získává za povedené konstrukční provedení vyvedené v elegantní barevné kombinaci a vyšší výdrž baterie ve srovnání s jinými telefony. Na druhou stranu se ale dobře rozmyslete, zda budete více využívat internet, neboť o zvlášť pohodlném brouzdání po webu nemůže být moc řeč a mohli byste být v konečném výsledku zklamáni. Zavoláte si s ním, fofrem odešlete SMS, mrknete co nového na Facebooku či internetu, poslechnete si oblíbeného interpreta či FM rádio – to přeci za cenu lehce nad 2 000 Kč není vůbec zlé.

A jak je na tom konkurence? Nabízí se na trhu vůbec ještě nějaký další ryzí vysouvák? Klasických sliderů jako je Samsung C3750 není příliš mnoho a v podobné cenové hladině to není žádná sláva. Zavítáme-li k finské Nokii, můžeme zde vysledovat telefon s výsuvnou alfanumerickou klávesnicí Nokia 7230, který už je na trhu nějakou tu dobu. Výbava se dosti podobá testovanému Samsungu, navíc ale nabídne rychlá data 3G, větší vnitřní paměť 70MB, nahrávání videa ve vyšším rozlišením a bohatší příslušenství. Za tyto bonusy si ale musíte nejméně 500 Kč přihodit, průměrně se nabízí za cenu kolem 2 700 Kč.

Čtěte: Nokia 7230: stylovka s kazy

Nokia 7230: oficiální fotografie
Konkurencí může být také zbrusu nová Nokia C2-02, která nabídne rovněž vysouvací konstrukci a podobnou výbavu, avšak s horším fotoparátem. Navíc ale nabídne větší a dokonce dotykový displej. Novinka se začíná právě prodávat za cenu 2 650 Kč a cena tak bude zanedlouho klesat.

Přečtěte si preview Nokie C2-02

Nokia C2-02 - oficiální fotografie

V nabídce Sony Ericssonu by mohl zaujmout model Zylo, který má o něco tenčí tělo, větší 2,6 palcový displej, rozumí si s 3G, disponuje vnitřní pamětí 256 MB. Našetřit si je třeba o něco více, kolem 2 800 Kč.

Čtěte: Recenze Sony Ericsson Zylo: hudební průšvih

Sony Ericsson Zylo: oficiální fotografie

Ve vlastních řadách Samsungu by mohl být možným kandidátem i postarší Samsung S3550 Shark, který ale poněkud ztrácí v oblasti displeje. Pouhé 2 palce už jsou pro prohlížení obsahu webových stránek skutečně nedostatečné a na komfortu to příliš nepřidá. Stejně tak, 2MPx fotoaparát na alespoň průměrné fotografie nestačí. V současné době se dá ještě pořídit pod 2 000 Kč.

Samsung S5350 Shark
samsung-c3750
Klady
  • 3,5mm jack
  • hudební přehrávač a FM rádio
  • slot na paměťové karty microSD
  • výdrž baterie
  • intuitivní ovládání a svižné prostředí
  • povedený design a zpracování
Zápory
  • chybí 3G
  • špatný vestavěný internetový prohlížeč
  • mizerné nahrávání videa
  • průměrný fotoaparát
Diskuze ke článku
Jan šedivka
kdybyste si vzali nesmrtelnou Nokii N86 8MP, tak byste udělali nejlíp. Ta předčí ve vybavenosti mnohé hlásné trouby Samsungu. A tato samsungovská hrůza nesahá Nokiím ani po paty.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze