Nokia C1-01: recenze z levného kraje
recenze

Nokia C1-01: recenze z levného kraje

2

Přestože Nokia ve vyšších třídách ztrácí, mezí low-endy neochvějně svoji pozici upevňuje. Dnes testovaný model C1-01 s cenovkou 1200 Kč totiž nabízí například fotoaparát, internetový prohlížeč a díky podpoře paměťových karet poslouží i jako hudební přehrávač. Co chtít víc?


Nokia C1-01

I v dnešní době existuje mnoho lidí, kteří hledají obyčejný telefon a stačí jim aby uměl volat a posílat textové zprávy. Vhod jim přijde také větší výdrž. Tito potenciální zájemci určitě nehledají telefon za mnoho tisíc s dotykovým displejem, spíše naopak. Právě pro ně by mohla být nová Nokia C1-01 určena. Nabízí pohodlnou klávesnici, jednoduché a intuitivní ovládání a slušnou výdrž. Jako bonus je zde obyčejný fotoaparát, základní organizační funkce a poslouží i jako MP3 přehrávač. Výrobce totiž přidal i slot pro paměťové karty.

Technické parametry Nokia C1-01

Kompletní specifikace
Konstrukce108 × 45 × 14 mm, 78,8 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 1,8" (128 × 160 px)
Fotoaparát0,3 Mpx (640 × 480), , video: 128 × 96 px, 10 FPS
Chipset, GPU: ano
PaměťRAM: 16 MB, vnitřní paměť: 21 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia S40
Akumulátor800 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostúnor 2011,

Nokia C1-01 – videopohled

Design a konstrukce: plastový bochánek

Základní model finského výrobce si na nic nehraje. Design je jednoduchý, ale přesto vcelku líbivý. Naše šedo-černá variace sice působí fádně, naštěstí si však lze vybrat i z jiných, pestřejších variací. Celý telefon je oválný a působí tak trochu jako malinký bochánek. Zadní strana je z matného plastu, zatímco přední vsadila na lesklý povrch. Otisků prstů se ovšem obávat nemusíte. Konstrukční zpracování je velmi solidní a menší výhrady lze mít jen k zadnímu krytu, který ve své poloze jakoby pruží.

Rozměry telefonu jsou velmi příjemných 108 x 45 x 14 milimetrů. Necelých 80 gramů také v ruce takřka neucítíte. Přední stranu si rovným dílem rozdělil displej a klávesnice. Efektně působí chromové lemování čtyřsměrné klávesy. Pravý bok skrývá 2 mm nabíjecí konektor a hned vedle něj je pod krytkou schován microUSB konektor. Na horní straně pak hledejte třetího do party. I do levných Nokií již dorazil 3,5 mm jack konektor. Levý bok je pak prázdný, pokud tedy nepočítáme otvor pro poutko.Ve spodní části je v otvoru pro odejmutí zadního krytu umístěn mikrofon.

Zadní strana je pak příjemně hladká a vyvedena v jedné barvě. Oživuje ji několik průduchů hlasitého reproduktoru a také velké sklíčko fotoaparátu. Pěkně působí taktéž stříbrné logo Nokie.

Baterie a výdrž: skoro týden bez zástrčky

Ačkoliv výrobce k telefonu přibalil baterii s pouze průměrnou kapacitou 800 mAh, na nadprůměrné výdrži to nic nemění. Malý displej a minimum funkcí mnoho energie nespotřebuje. Při běžném používání se dostanete zhruba na 5 dní. Pokud budete více volat či využívat datových přenosů, počítejte se třemi dny. Nabíjet je možné bohužel pouze skrze 2 mm konektor, nikoliv přes microUSB.

Klávesnice: pohodlná, ale malá

Nejvíce prostoru si ukousl funkční blok kláves spolu s čtyřsměrným ovladačem. Základní obsluha telefonu je tak pohodlná. Trochu na to však doplácí alfanumerická část klávesnice. Mně osobně se na ní sice píše dobře, ale kupříkladu mi chybělo oddělení kláves ve vertikálním směru. Naopak jistý je zdvih kláves a každý stisk kláves je doprovázen tichým cvaknutím. Celkově jsou ale všechna tlačítka poměrně malá a lidé s většími prsty s klávesnicí rozhodně nebudou spokojeni.

Displej: nutné minimum

Displej dostal do vínku rozlišení 128 x 160 a úhlopříčku 1,8 palce. Mohl být sice větší, ovšem to už bychom potřebovali i vyšší rozlišení a cena by byla zcela jinde. Disponuje aktivní TFT technologií a zobrazí 65 tisíc barevných odstínů. Nijak slavné nejsou pozorovací úhly. Při větším naklonění telefonu toho už příliš neuvidíte. Na přímém slunci je displej poměrně čitelný, lepší však bude, když si jej ještě rukou zastíníte. Regulovatelnost intenzity osvětlení nebo něco podobného nečekejte. Lze nastavit tapetu, barvu písma v pohotovostním režimu, velikost písma nebo přechodové efekty.

Uživatelské prostředí: okleštěná S40

Platforma S40 se pohodlně nastěhovala i do úplně levných Nokií. Kvůli menšímu displeji však musela přijít nějaká omezení. V základu jsou na pohotovostním displeji hodiny a datum. Nechybí samozřejmě indikace stavu baterie a signálu. V nastavení si však můžete zobrazení přeskládat a umístit si na pohotovostní displej výpis e-mailů či kalendáře. K dispozici vám budou tři bloky.

Hlavní menu tvoří matice deseti ikon, které lze libovolně přesouvat. Na výběr máte ještě další dvě zobrazení. Obyčejný seznam nebo vždy jednu položku s velkým obrázkem. Procházení prostředí je vcelku rychlé. Výrobce dokonce udává hodnotu paměti RAM, která činí 16 MB. Interní paměť nabízí prostor 21 MB a je rozšiřitelná paměťovými kartami až do kapacity 32 GB.

Různé podoby hlavního menu

Fotoaparát: zbytečná věc

I v levné Nokii se objevil integrovaný fotoaparát. Bohužel je velmi špatný a Nokia by udělala lépe, kdyby jej pro příště zcela vynechala. Namísto něj bych si představil například přítomnost mnohem praktičtější svítilny. Nyní je zde k dispozici fotoaparát s maximálním rozlišením 640 x 480 pixelů. Ačkoliv lze i něco nastavit, na trestuhodné kvalitě snímků to nic nezmění. Záznam videa v rozlišení 128 x 96 pixelů snad komentář ani nepotřebuje. Fotografie a videonahrávky stačí stěží na poslání přes MMS a telefon tak poslouží pouze jako zcela nouzový záznamník klíčové situace, pokud ve velkém okruhu nenaleznete kvalitnější zařízení.

Ukázkové fotografie

Výsledné snímky jsou vždy zcela neostré a rozmazané

Videoukázka - 128 x 96 px, 10 FPS (527,50 KB, 3gp)

Multimédia: přehrávač potěší

O zábavu se v Nokii stará trojice předinstalovaných her a není problém si další díky podpoře Javy doinstalovat. Vhod přijde i FM rádio. Mnohem lákavější je však možnost využít Nokii C1-01 jako hudební přehrávač. Stačí jen dokoupit paměťovou kartu. Přehrávač je shodný s jakoukoli jinou Nokií na platformě S40. Nabízí třídění dle interpreta či skladby a poradí si s obrázkem alba. Chybí jen možnost nastavit si ekvalizér. I přesto ale Nokia C1-01 hraje velmi obstojně a díky 3,5 mm jack konektoru vám nic nebrání si připojit i vlastní sluchátka.

Telefonní seznam a zprávy: beze změny

Telefon si zapamatuje 1000 kontaktů. Ke každému z nich si přidáte mnoho detailů, fotografii, i vyzváněcí tón. Máme zde také skupiny volajících. Zvolit lze používanou paměť, typ zobrazení (normální seznam jmen, jméno a číslo, jméno a obraz). Zde tedy není třeba se nijak rozepisovat, Nokia C1-01 zvládne to samé, jako její další finští kolegové.

Stejné je to u SMS zpráv. Editor je shodný pro všechny zprávy. Standardně jde o textovou zprávu, kde máte možnost vložit jakýkoliv objekt. Zvolit můžeme velikost písma, tradicí zůstávají doručenky zpráv. Při psaní se slovníkem T9 sice telefon zprávy zkracuje, ale v nastavení zpráv lze zapnout ořezávání diakritiky před odesláním a mít tak k dispozici celých 160 znaků pro jednu zprávu.

Organizační a datové funkce: tentokrát jen GPRS

Nokia C1-01přináší budík i kalendář se zobrazením dne, týdne a měsíce. Na nic důležitého určitě nezapomeneme, protože nabízí i úkolovník a poznámky. V matematických úkonech určitě pomůže kalkulačka, která si poradí i se složitějšími operacemi. Dále je tady odpočítavací měřič a stopky. Z dalších aplikací jmenujme třeba převodník nebo správce výdajů. Po stránce organizační výbavy tak můžeme novinku pochválit, protože nabídne vše, co její dražší kolegové.

Nokia C1-01
Nokia C1-01 Nokia C1-01 Nokia C1-01 Nokia C1-01 Nokia C1-01

Po stránce datové výbavy nečekejme nic světoborného. Dostalo se dokonce jen na přenosy GPRS. Nokia C1-01 také není určena na nějaké velké prohlížení webu. Jako prohlížeč Nokia zvolila Operu Mini ve čtvrté verzi. Není problém si však doinstalovat novější. I když se jedná o low-end, spojení mezi telefony či s počítačem zajistí Bluetooth 2.0. Díky němu je možná například synchronizace kontaktů, úkolů, poznámek a kalendáře s Outlookem. Vhod pro přenos dat přijde i microUSB konektor. V základním balení však datový kabel nenajdete.

Nokia C1-01

Závěrečné zhodnocení

Nokia C1-01 se řadí mezi nejlevnější telefony na trhu. Cenu lehce nad tisíc korun ospravedlňuje velmi dobře zpracovanými telefonními a organizačními funkcemi. Stejně tak slotem pro paměťové karty, který z velmi levné Nokie dělá i poměrně schopný hudební přehrávač. Vhod může uživateli přijít i podpora GPRS. Na druhou stranu je zde zcela nepoužitelný a tudíž zbytečný fotoaparát a inovace by se mohl dočkat také displej. Vcelku ale jde o povedený model, který ocení zejména nenároční uživatelé, starší osoby, kterým se bude hodit velký font písmen, anebo by telefon mohl vyhovovat mladším a méně náročným dětem.

Nokia C1-01 můžete předobjednat na značkovém e-shopu Nokia

nokia-c1-01
Klady
  • 3,5 mm jack a microUSB konektor
  • GPRS a Bluetooth
  • jednoduché prostředí a ovládání
  • slušný hudební přehrávač
  • slot pro paměťovou kartu
Zápory
  • nelze nabíjet přes microUSB konektor
  • mizerný displej
  • otřesný fotoaparát
Diskuze ke článku
Ales
Ahoj, nevíte jak dostat do telefonu Nokia C1-01 češtinu? Zkoušel jsem editovat v programu Phenix Product code na kód: 0595540, ale češtinu jsem tam nedostal. Děkuji za odpověď.
Aleš
Michal
Nokia C1 je super používám ho jako firemní telefon dneska jsem ho utopil ve WC chvilka na topení a maká jako dřív je to jednoduchý přístroj a je bezproblémoví :-))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze