Naučte se ovládat svůj Android hlasem a hezky česky (aktualizováno)

15

Hlasové ovládání Google se pomalu učí česky. Svému telefonu nebo hodinkám tak můžete diktovat textovky, emaily, spouštět různé aplikace anebo využít jednu z mnoha funkcí vyhledávače. I když seznam není tak dlouhý jako u angličtiny, obsahuje toho docela hodně a znalost těchto příkazů může proměnit způsob, jak pracujete s telefonem.

Je to tak trochu paradoxní situace. Prakticky neustále slýcháme o tom, co nového se hlasové asistentky Siry nebo Cortana naučily. Jak jsou neustále chytřejší a lépe chápou svého uživatele. Jenomže kvůli jazykové bariéře a firemní politice je český uživatel v pozici dítěte dívajícího se do cukrárny skrze tlusté sklo výlohy.

Nyní máme možnost ochutnat pár bonbónků. Je to sice jenom zlomek toho, co má k dispozici anglicky mluvící uživatel, ale stejně jako se učí mluvit člověk, tak i Google začíná s jen pár slůvky.

K hlasovému ovládání Google se dostanete snadno. Má vlastní ikonu v seznamu programů, případně stačí kliknout na ikonu mikrofonu ve vyhledávacím poli Google. Velkou výhodou rovněž je, že všechno níže popsané funguje nejenom na telefonu nebo tabletu s Androidem, ale i skrze připojené hodinky s Android Wear. Jejich praktická využitelnost se tak zase zvyšuje o pár bodů.

Hlasové ovládání Google

Pošli SMS/e-mail [jméno kontaktu] [text zprávy] – Začněme asi tou nejužitečnější funkcí, tedy posílání textovek. Od chvíle, kdy jsem si tuto funkcionalitu osvojil, jsem začal posílat daleko více zpráv a vy budete jistě také. Hlasové ovládání sice není vhodné k diktování dlouhých románů, ale perfektně poslouží k tomu, k čemu jsou krátké zprávy určeny ze své podstaty. Zvláště ve spojení s hodinkami je to opravdu praktická a návyková záležitost. Pokud má kontakt vícero telefonních čísel nebo adres, můžete zvolit, na kterou se má zpráva poslat.

Volat [jméno kontaktu] – Hlasové vytáčení rovněž funguje překvapivě dobře, s využitelností už je to ale horší, protože bez hlasového výstupu se musíte dívat na displej, abyste měli jistotu, že vám program porozuměl správně. Proto například v autě nebo s připojenými sluchátky raději používejte Cyberon Voice Commander.

Nastavit Wi-Fi/Bluetooth/hlasitost – Tady asi bude rychlejší použití widgetu nebo přepínače v liště, ale proč ne.

Spustit [jméno aplikace] – Zde se můžete dostat k aplikacím a ve specifických případech je i ovládat, například můžete požádat o přehrání určitého interpreta. Příkaz pro spuštění aplikace je však sázkou do loterie, tady se hlasové ovládání nejvíce plete.

Kolik obyvatel má Praha? – Vyhledávač Googlu umí zodpovědět tuto a další podobné otázky. Nejenom, že vám nabídne seznam relevantních stránek, ale vybere vám z nich i požadovanou informaci.

Tři krát tři – Vyhledávač pro vás obstará práci s kalkulačkou pro jednoduché aritmetické operace a hned vám vrátí výsledek.

Sto euro na koruny – Podobně funguje i převodník jednotek. Nemusíte se omezovat pouze na měny, ale zadávat i váhy, míry a další.

První slůvka

Není toho zatím mnoho, zvláště když se podáváte na seznam příkazů, kterými se může ohánět anglicky mluvící osoba. Ale i těch pár základních příkazů vyvolá v nadsázce stejnou radost jako první slůvka vlastního dítěte. Jak jsem již říkal, pokud máte například chytré hodinky, můžete jim velice snadno nadiktovat, že se o deset minut zpozdíte – zkušenost s platformou Android Wear je tak hned výrazně jiná, než jak jsem ji popsal ve svém nedávném článku.

Hlasové ovládání dává smysl hlavně ve spojení s chytrými hodinkami.

Aktualizováno 2. 8. 2015

Nová aktualizace přidala do hlasového ovládání smartphonů s Androidem další příkazy, které můžete vyslovit česky. A když k tomu přičtete pár tipů od vás, od čtenářů, dostaneme docela obsáhlý seznam. Ovládat tak můžete nejenom funkce telefonu, ale dostat se i k zajímavým tipům vyhledávače Google.

Počasí [název města] – otevře kartu s aktuálním počasím a stručnou předpovědí pro danou lokaci.

Přehrát [název] – funguje, pokud používáte Google Music.

Vyfoť – spustí fotoaparát.

Vzbuď mě [kdy/za jak dlouho] – budík můžete nastavit hlasovým povelem. Ale pozor. Když si budete odpoledne nastavovat budík na osmou, nastaví se 20.00. Naštěstí ale Android porozumí tomu, když chcete vzbudit v „osm ráno“. Anebo můžete použít relativní určení ve stylu „za dvě hodiny“.

Připomeň mi [co, kde, kdy] – Připomínání je navázáno na Chytré karty Google, které je potřeba mít aktivní.

Poznámka [obsah] – Tato funkce je navázána zase na aplikaci Keep. Pro správné fungování je potřeba mezi slovem poznámka a jejím obsahem nechat trochu delší mezeru.

Nejbližší [cokoli vás napadne] – Tento pokyn zase otevírá databázi z Google Map. Jedním kliknutím si pak můžete spustit navigaci k nejbližší benzínce, bankomatu, restauraci...

Zajímavá místa [město] – Speciální funkce vyhledávače, nad seznamy výsledků otevře karusel s obrázky, které fungují jako rozcestník k dalšímu vyhledávání.

Víte ještě o nějakých, která zde nebyly zmíněny? Podělte se o ně v diskusi pod článkem!

Diskuze ke článku
RoTe
ikona není potřeba....od Androidu 4.4 stačí říci "ok google".....a telefon se vám probudí do vyhledávání.Ovšem je potřeba v nastavení asi 4x říci "ok google" vždy pokaždé trochu jiným tónem hlasu.....
Ami
Je to dobry začátek, jen mě mrzí, že prozatím Google neumí integrovat dva jazyky - resp. telefon to umí, avšak hodinky již ne, ty mi rozpoznají vždy jen angličtinu (s čímž bych se smířil nebýt toho, co vše nelze nadiktovat a převést do EN jazyka, především jména či jednoduchý text)...
Marika
Chytré hodinky zatím nemám, takže nemohu říci.Ale pár hlasových příkazů znám.Většinu jich mám odsud:
https://youtu.be/LFe3LO29XVk
Šimon Tomov
Šimon Tomov
Treba to aj nejako aktivovať, alebo to na slovensku nefunguje..? dikes

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze