Apple MacBook Pro 13 (2015)
recenze

Apple MacBook Pro 13 (2015)

Nejuniverzálnější stroj
60

Nádherný displej, skvělé zpracování a výborná výdrž. To jsou velké trumfy třináctipalcového MacBooku Pro s Retina displeje. Na druhou stranu konkurence výdrž MacBooku zdárně dotahuje a nabízí i displeje s vyšší jemností. Vyplatí se tedy investovat do MacBooku? Jaká je jeho třináctipalcová verze a co všechno vám za vaše peníze nabídne jsme vyzkoušeli.

MacBook Pro cílí na náročnější uživatele, kteří potřebují výkon a především výdrž na celý den. Jak už to u Applu bývá, MacBook Pro je precizně zpracovaný a designově i po letech velmi elegantní. Retina displej je jedním slovem výborný a pokud jej jednou budete používat, jen těžko se budete chtít vrátit k horšímu rozlišení.

Apple MacBook Pro 13 – videopohled

Technické parametry Apple MacBook Pro 13 Retina Early 2015 MF840CZ/A

Kompletní specifikace
Konstrukce314 × 219 × 18 mm, 1 580 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (2 560 × 1 600 px)
ChipsetIntel Core i5 5257U, CPU: 2×2,7 GHz, GPU: Intel HD 6100 Iris
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: microSD
Konektory2× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: HDMI, další: Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémMac OS X
Akumulátor75 Wh, udávaná výdrž: 10 hodin
Dostupnostbřezen 2015, 45 990 Kč

K testování jsme si vybrali základní variantu. V útrobách tedy pracuje 2,7GHz dvoujádrový procesor Intel Core i5, kterému sekunduje 8 GB paměti RAM a 256GB flash úložiště. Právě SSD disk s větší kapacitou je jediným příplatkem na testované variantě. K dispozici je i disk o kapacitě 128 GB a 512 GB. O grafický výkon se stará grafická karta Intel Iris 6100.

Obsah balení

Krabice, ve kterých naleznete produkty Applu, patří k těm nejlepším na trhu. Příklad za všechny je krabička od námi testovaných hodinek Apple Watch. I krabice, ve které dostanete zabalený MacBook, se nemá za co stydět. Po sejmutí víka narazíte na MacBook, který je chráněný fólií. Pod počítačem je pak elegantně zabalená nabíječka MagSafe a její prodlužovací kabel. To vše v klasickém, černém designu, jenž je Applu vlastní.

Součástí balení není žádná redukce pro připojení externího monitoru ani redukce na Ethernet. To vše, stejně jako obal a další příslušenství, si budete muset dokoupit a jak už to tak u Apple bývá, například za redukci z Thunderboltu na Ethernet zaplatíte téměř 900 Kč.

Design a konstrukce: osvědčená kvalita

Design počítačů od Applu se již pár let moc nemění. Pokud pomineme zeštíhlení a vynechání dnes již sporadicky dodávané CD mechaniky, která byla naposledy k dispozici v MacBooku Pro z roku 2013, je design prakticky totožný. To svědčí o nadčasovosti, který Apple použil, protože ani po několika letech vás design neurazí a spousta výrobců se designové křivky Applu snaží napodobit. Unibody tělo je vyrobeno z hliníku, na kterém udělat lehký škrábanec není až takový problém. Ať své ruce opřete kdekoli, nikde nic nevrže, nic se neprobíhá. Kloub držící displej má příjemnou tuhost. Vytknout mu snad můžeme jen to, že se nedá odklopit do většího úhlu.

Apple MacBook Pro 13 (2015)

Celé tělo je jen o něco málo vyšší než nejtenčí varianta s názvem MacBook Air. Ani hmotnost zde není vůbec vysoká. MacBook Pro váží 1,58 kilogramů, což je pouze o 200 gramů více než zmíněný třináctipalcový MacBook Air. Kompletní rozměry MacBooku Pro jsou 219 × 314 × 18 mm.

Klávesnice: pohodlná na celý den

Klávesnice na počítačích Applu má jednu obrovskou výhodu. Mimo nového přírůstku do rodiny s prostým názvem MacBook, mají všechny počítače stejnou klávesnici, a to dokonce i ty externí. Odpadá tedy problém, když v kanceláři pracujete na klávesnici externí a poté musíte využívat tu na vašem MacBooku. Zdvih tlačítek je obecně nižší a tuhost příjemná. Tlačítko pro zapnutí počítače se nachází vpravo nahoře, jinak se jedná o standardní rozmístění, které u počítačů od Applu známe.

Klávesnice je samozřejmě podsvícená. Jas jde ručně regulovat, ale ve většině případů se můžete spolehnout na automatiku, která jas upravuje podle okolního světla. Pokud však z nějakého důvodu chcete, podsvícení můžete zcela vypnout.

Trochu škoda, že s příchodem počítačů bez CD mechaniky se Apple také vzdal LED diod, jež sloužily jako ukazatel baterie při zavřeném nebo vypnutém MacBooku.

Trackpad: velký elegán s novou technologií

Nejnovější generace MacBooku Pro dostala nový Force Touch trackpad. Jedná se o technologií, která pozná sílu stisku, což přináší nové možnosti ovládání systému. Díky trackpadu vyvoláte možnost přejmenování souboru nebo si otevřete jeho náhled. Stejnou technologii mají i Apple Watch, jež testujeme.

Apple MacBook Pro 13 (2015)

Displej: Radost pohledět

Retina displej s LED podsvícením a technologií IPS o úhlopříčce 13,3 palců s rozlišením 2 560 × 1 600 pixelů je kapitolou samou o sobě. Podání barev je skvělé a pokud často pracujete například s fotografiemi, pak nemáte moc důvodů proč přemýšlet nad jiným počítačem z repertoáru americké společnosti.

Výsledná jemnost činí 227 pixelů na palec, což je na počítač skvělé, konkurence s Windows ale má i jemnější displeje. Například Dell XPS nabízí 276 pixelů na palec. Konkurence už tedy sice dokáže nabídnout i větší rozlišení, ale ne vždy je vše výborně optimalizováno a občas také trpí výkon, z něhož si právě displej velkou část ukrojí.

Displej má automaticky upravitelný jas, ale lze jej upravovat i manuálně. Osobně právě jas si nejvíce nastavuji ručně, protože MacBook vždy zvolí o jeden až dva body jas vyšší, než očekávám. Na sluníčko je občas i maximální jas příliš nízký a pokud potřebujete opravdu pracovat, je dobré si najít místo, kdy displej bude ve stínu. Čitelnost by tedy mohla být lepší. Pozorovací úhly má displej naopak velmi dobré, takže problémů při sledování filmů v několika lidech se bát nemusíte.

Zamrzí zbytečně velký rámeček kolem displeje. Pokud by se Apple inspiroval například u nedávno testovaného Dellu XPS, mohli bychom v třináctipalcovém těle mít minimálně o jeden palec displej větší.

Konektivita: nutný základ?

Ačkoli MacBook Pro patří k počítačům, jenž mají menší tělo, jeho konektorová výbava není špatná. Ovšem IT nadšence neohromí a jistě bude muset sáhnout po USB hubu a ostatních redukcích. Na jedné straně se nachází obligátní magnetický MegSafe konektor pro nabíjení. Vedle něho je dvojice Thunderboltů. Jeden můžete použít pro připojení Thundeboltového externího disku a druhý například na redukci pro Ethernet, který dnes již ztrácí své místo i v profesionálně vybavených strojích. Počítejte s tím, že ve světě Applu vás pár redukcí může vyjít i na 2 000 Kč. Pak už zde nejdete jen USB standardu 3.0 a 3,5mm jack. Na druhé straně je druhý USB vstup, HDMI a čtečka paměťových karet. Především přítomnost HDMI potěší. Nemusíte sebou nosit redukci a počítač můžete připojit do jakéhokoli novějšího monitoru či televize. Nechybí ani čtečka karet SDXC.

Komunikace: nic důležitého nechybí

Ve směru komunikace nabízí MacBook Pro vše důležité. K práci na internetu můžete využít Wi-Fi standardu 802.11ac. Pro připojení externích reproduktorů nebo jiného druhu zařízení je zde i Bluetooth ve verzi 4.0. Ani s jedním jsem neměl problém, Wi-Fi se bezproblémově automaticky chytá na známé sítě a ani Bluetooth nemá problém s opětovným připojením k externím reproduktorům. Nechybí zde ani iMessages a FaceTime, kterým díky novému systému sekunduje možnost psaní klasických SMSek a volaní přes MacBook. Samozřejmostí je přítomnost webové kamerky, kterou Apple označuje jako FaceTime. Její rozlišení je 720p, což pro běžné videohovory postačuje.

Apple MacBook Pro 13 (2015)

Zvuk: příjemné stereo

Po zvukové stránce nečekejte žádné velký orchestr. Stereo reproduktory maximální hlasitostí problém nemám a ani s kvalitou zvuku ne. Jedná se o dnes běžný standard v této cenové kategorii. Mikrofony zde najdete hned dva. Nachází se vedle 3,5 mm jacku a nabízí běžný standard. Při hovorech nás druhá strana vždy slyšela bez problému, ale v případě menšího ruchu je lepší sáhnout po sluchátkách s mikrofonem. Výstup na sluchátka si také odvádí své.

Výdrž baterie: nejlepší z nejlepších

Pokud se někdy bavím s majitelem jakéhokoli MacBooku, tak moje otázka směřuje k tomu, proč právě MacBook. Možná to pro vás nebude takové překvapení, ale většina lidí odpovídá takto: “Protože to má výbornou výdrž a prostě to funguje.” Jak prosté, ale pravdivé.

Apple MacBook Pro 13 (2015) - baterie
Testovaný MacBook Pro má podle oficiálních údajů až desetihodinovou výdrž na jedno nabití. V praxi se při kancelářské práci s menším jasem dostanete i na hodin patnáct. Naopak jsou i činnosti, které MacBook Pro vybijí i za dvě hodiny.

udáváno Applem 10 hodin
kancelářská práce 9 hodin
minimální spotřeba 15 hodin
stream videa 1080p 12 hodin a 41 minut

Zabezpečení: nic velkolepého

Po stránce zabezpečení je na tom MacBook průměrně. Heslo pro přístup do vašeho profilu je standardní. Při úvodním nastavování si můžete zvolit, zda chcete disk šifrovat pomocí FileVaultu, který chrání data na disku tím, že jeho obsah automaticky šifruje. Po stránce zálohování využívá Apple výbornou aplikaci Time Machine, kde si opět můžete zvolit, zda své zálohy chcete šifrovat heslem. Totéž platí i pro zálohy iOS zařízení, které provádíte do iTunes. Na pokročilé zabezpečení například skrze otisky prstů zapomeňte.

Procesor a operační paměť: dostačující základ

V útrobách se nachází procesor architektury Broadwell, konkrétně dvojádrový Intel Core i5 o taktu 2,7 GHz, kterému sekunduje 8 GB RAM paměti typu 1 866 MHz DDR3. Celý výkon kancelářskou práci zvládá hravě. O hardwaru nebudete prakticky vědět. Větráček se kolikrát ani netočí a pokud ano, pak o tom vůbec nevíte. Ano, opravdu jsem napsal, že větráček se netočí. V nové generaci MacBooku situaci totiž Apple vyřešil poměrně šalamounsky. Pokud teplota komponentů nepřesáhne určitou teplotu, větráček se netočí, což při práci na baterii jistě dokáže ušetřit nějakou tu energií. Pokud se teplota přehoupne přes určitou hodnotu, větráček se dá do práce.

Extrémně se nezadýchá ani při občasném stříhání videa nebo úpravě fotografií ve formátu RAW. Zde už teplota mírně stoupne a větráček s také více zapotí, ale ve většině případů jeho 3 000 otáček slyšet nebudete. Ovšem na dennodenní stříhání videa nebo práce v náročných editorech typu Photoshop bych raději sáhl po vyšší variantě s Core i7 nebo rovnou skočil do výkonnější 15palcové varianty. V případě potřeby se procesor dokáže díky funkci Turbo Boost přetaktovat až do frekvence 3,1 GHz.

Apple MacBook Pro 13 (2015)

Už z názvu je patrné, že původní zaměření MacBooku Pro bylo směrem k počítačovým profesionálům a lidem co potřebují výkon. I se základní variantou s Core i5 a 8 GB RAM můžete stříhat video, zpracovávat fotografie ve formátu RAW či řešit jen kancelářské potřeby. Vše rychle a spolehlivě. Samozřejmě že vyšší varianta s procesory i7, popřípadě 16 GB paměti RAM by vše zvládala ještě rychleji, ale pokud se například střihem videa či úpravou fotek přímo neživíte, pak se základní variantou MacBooku Pro bát rozhodně nemusíte. Za své peníze totiž dostanete velmi rozumný poměr ceny a výkonu, který je vyšší, než u tenčích modelů Air.

O větším výkonu v porovnání s předcházející generací svědčí i hodnoty benchmark testu. Aplikace Geekbench 3 nám naměřila 6 190 bodů, tedy 2 959 bodů na jedno jádro.

MacBook Pro 13 Retina Late 2013 MacBook Pro 13 Retina Early 2015
GeekBench 5 632 (2 703 na jedno jádro) 6 190 (2 959 na jedno jádro)

Chlazení je vyřešeno standardně. Vzduch MacBook nasává kolem jednotlivých kláves a všechen teplý vzduch je vyváděn mezerou mezi klávesnicí a kloubem držící displej. Díky tomu můžete s MacBookem pracovat i v peřinách a přehřátí se nedočkáte.

Při 30 minutách hraní Call of Duty Modern Warfare při rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů a normálních detailech se větráček roztočil na 4 522 otáček a teplota SSD stoupla z 33 na 43 °C. Zmíněnou hru si na MacBooku Pro v klidu zahrajte, větráček už uslyšíte, ale jednotlivé komponenty dokáže uchladit, takže se o počítač nemusíte bát.

Úložný prostor: věc názoru

Základní provedení MacBooku Pro nabízí 128GB SSD disk. V námi testovaném modelu je kapacita disku dvojnásobná a připlatit si můžete i za velké 512GB úložiště. Jedná se o rychlé paměti, čtení zde dosahuje rychlosti 1 268 MB/s, zápis pak 1 201 MB/s. Příplatek za 256GB disk činí rovných 6 000 Kč. Za tyto peníze se nemusíte omezovat, nemusíte řešit špatnou synchronizaci cloudu nebo to, že fotografie, která máte zpracovat, mají více jak 20 GB a vám se na disk prostě nevejdou.

Výkon ve hrách: nic pro herní fanoušky

Pokud je vašim cílem práce a hraní her, tak bych se raději rozhlédnul někde jinde. Prakticky žádný počítač od Applu není postavený na hry, ale to nutně neznamená, že si zde nic nezahrajete. Jen musíte slevit z nároků na grafiku a výkon. Pro lepší představu jsme na MacBooku otestovali hru Mafia II, při rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů se standardním nastavením detailů. Při zapnutí hardwarového testu, který ve hře trvá okolo tří minut, se větráček roztočil z nuly až na 4 461 otáček. Teplota SSD stoupla o 11 stupňů Celsia na finálních 43 stupňů. A výsledek? Průměr snímků za vteřinu činil 9,2, což znamená, že hra je prakticky nehratelná. Nezoufejte, Mafii II jsem osobně dohrál i na loňském MacBooku Air, jen musíte slevit z věcí, které hardware vytěžují.

Hlasitost a teplota: potichu především

Hlasitost komponentů je zde neznámý pojem. Při běžné práci se větráček netočí. Pokud otáčky povyskočí při náročnější kancelářské práci na hodnotu 2 000 otáček za minutu, pak skoro nic nepostřehnete. Až při otáčkách kolem 3 000 a výše je patrný lehký hluk. Pokud byste měli přímé srovnání se starší generací MacBooku Pro, například stejného modelu s označením Late 13, pak si při stejné práci všimnete, že se novinka o něco více zahřívá. Za vše může zmíněný větráček, který u starších modelů ihned pracoval, ale u novinky nikoli. Největší teploty MacBook dosáhne například při hraní her. Zde už je cítit vyšší teplota i na klávesnici, ale nejedná se o nic hrozného, co by milovníci počítačových her nepřekousli. A pokud se do těchto teplot dostanete při stříhaní videa a podobném využití, tak se vsadím, že z více jak 90 procent tyto úkony budete provádět na externím monitoru a příslušenství a teplota vás nebude nikterak omezovat.

Operační systém: ve jménu spolehlivosti

Na testovaném Macbooku je nainstalován nejnovější OS X Yosemite. Po celou dobu testování vše běželo precizně. Pokud už nějaká aplikace vykazuje nestabilitu, pak se vždy jednalo o aplikaci, kterou nenajdete v App Storu, ale musíte ji stáhnout z webového prohlížeče. Jako příklad za všechny můžu jmenovat aplikaci Skype, se kterou mám problémy, a občas to platí i pro VLC.

OS X Yosemite plocha

Uživatelé ocení stabilitu systému, který dbá na práci pomocí gest a velmi pohodlnou věcí je práce na více plochách. Pro lepší představu si na jedné ploše otevřete Word, na druhé webové stránky, ze kterých čerpáte a na třetí například vaše poznámky z přednášek. Pomocí jednoduchého gesta se mezi plochami přesouváte a práce je tak daleko efektivnější, než když musíte okna stále maximalizovat a minimalizovat. Maličkost, ale věc, kterou jistě oceníte, je režim čtečky, kterou využívá prohlížeč Safari. Z textu vám vyfiltruje reklamy a zobrazí pouze text a obrázky. Na takové maličkosti Apple myslí, což potvrzuje i již zmíněná možnost posílání klasických SMS zpráv a přijímání hovorů z vašeho MacBooku s připojením iPhonem.

Zmínit musíme také to, že v ceně, kterou za MacBook utratíte, máte již spoustu aplikací pro vaší práci v ceně. Zmínit můžeme software aplikace Fotky pro správu fotografií nebo balíček iWork, který zahrnuje Pages, Keynote a Numbers, což je konkurence pro Microsoft Office. Bohužel v Pages není česká kontrola gramatiky a pravopisu, ale dá se do aplikace nahrát. Zapomenout nesmíme ani na GarageBand pro editaci zvuku.

OS X Yosemite je důkazem toho, jak operační systém může nabídnout zajímavé funkce a výbornou stabilitu. Programování softwaru na vlastní kus hardwaru zde má stále velkou výhodu oproti konkurenci, která Apple sice pomaličku dohání, ale i tak nedokáže nabídnout takto vyladěný software. A pokud si myslíte, že ano, pak jen těžko budete hledat konkurenční počítač, který na jedno nabití zvládne až 10 hodin práce.

Závěr: všechno má svou cenu

Třináctipalcový MacBook Pro s Retina displejem zaujme výbornou a léty prověřenou konstrukcí. Na displej je radost se dívat a s výborně odladěným systémem radost pracovat. Někdo může namítnout, že pracovní stroj, který nemá numerický blok, není na práci, ale zde bych problém neviděl. Pokud mě osobně něco na MacBooku trápí, pak je to především horší čitelnost displeje na slunci.

Apple MacBook Pro 13 (2015)

Ani MacBook Pro tak není dokonalý. Smířit se musíte s omezenou možností nastavení a v případě přechodu z Windows se také připravit na hledání alternativ pro některé aplikace a celkově jiné ovládání systému. Naopak pro uživatele, kteří mají zkušenosti s počítačem od Applu, spousta problémů odpadá.

MacBook Pro je výborný společník na celý den. Zvládne i náročnější práci a odmění vás výborným displejem, krásným designem i prvotřídní konstrukcí. To celé podtrhuje výborně optimalizovaný systém, který Apple prostě umí. Za to vše si ale nechá Apple již tradičně pořádně zaplatit. Ceny za základní verzi startují na 39 990 Kč , nejdražší varianta s Core i7, 1 TB SSD a 16 GB RAM stojí 84 790 Kč.

Mezi nejvážnější konkurenty patří téměř bez rámečkový model Dell XPS 13, jehož cena lehce převyšuje 40 000 Kč. Dell sazí na stylovost svého počítače, ale MacBook nabízí vyšší výkon.

Své zástupce proti MacBooku staví i Lenovo, konkrétně ThinkPad Yoga, který má výhodu v podobě konvertibilní konstrukce. Na druhou stranu nabízí pouze 12,5" displej s FullHD rozlišením, oproti Retina displeji v MacBooku Pro a také výkonem na MacBook ztrácí. Zmínit můžeme také Toshibu Portégé Z30, který nabízí totožnou výdrž, procesor Intel Core i7 s frekvencí 2,0 GHz a pouze FullHD rozlišení displeje.

apple-macbook-pro-13-2015
Klady
  • stabilita systému
  • výdrž
  • retina displej
  • kompaktní rozměry
  • zpracování
Zápory
  • špatná viditelnost na přímém slunci
  • cena
Diskuze ke článku
Andrej M
Hateri budú zase písať aký je predražený, ale to aký software ponúka už nikto nevidí. Nemyslite si, že vývojári oracujú zadarmo.
mm
A co ZenBook Pro UX501?
Chlazení?
Ukažte mi prosím někde něco, co by potvrzovalo, že tento macbook nasává (aktivně) vzduch přes klávesnici. Tak to má třeba Lenovo IdeaPad U300s, MacBook ale nikoliv...
Mno
Bulvárnejší nadpis vás už nenapadol?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze