Jak se žije s Apple Watch? Měření tepu (aktualizovaný blog)

49

V redakci testujeme nové Apple Watch, které jsou prvním nositelným příslušenstvím přímo od Applu a zároveň jedny z mála hodinek, které si připojíte k iPhonu. Jak se hodinky povedly a jak se s nimi žije? Je netradiční ovládání výhodou? Jak je na tom výdrž baterie, rychlost a celková použitelnost. Ještě před recenzí na tyto otázky odpoví náš průběžně aktualizovaný blog.

Apple Watch

Hodinky Apple Watch jsme minulý týden pro vás rozbalili a od té doby je používáme. Ještě před vydáním podrobné recenze vás neochudíme o průběžný blog s postřehy z používání, který budeme každý den doplňovat o nové poznatky. V diskuzi pod článkem se nás rovněž můžete ptát na to, co vás zajímá.

V redakci testujeme Apple Watch ve verzi Classic s ocelovým tělem, safírovým sklíčkem a ve velikosti 42 mm, s černým sportovním páskem. Cena těchto hodinek je zhruba 20 tisíc Kč s DPH.

Měření tepu pro nenáročné postačí - 16.7. - 14:00

Lákadlem pro mnohé zájemce o Apple Watch je sledování fitness aktivit, a to dokonce i s monitorováním tepu. Jak je ale přesné? Lze říci, že přesnost je podobná, jako u konkurenčních hodinek a pro běžné používání stačí. Přesnosti specializovaných měřičů a hrudních pásů se ale samozřejmě ani zdaleka rovnat nemůže. Poměrně přesně v porovnání s nimi měří tep v delších časových úsecích, například při běhu. Naopak velký problém Apple Watch dělá změření okamžitého tepu, a to větší, než konkurenci nebo třeba Microsoftu Band. Častokrát se mi stalo, že když jsem měl tep vysoký, ukázaly my Apple Watch tep oproti ostatním přístrojům asi poloviční. I v klidovém stavu mají tendenci hodnoty spíše podhodnocovat, někdy se měření nepovede vůbec. Vždy ale platí, že musíte mít hodinky dostatečně utažené. Zvláště při pohybu mají z pochopitelných důvodů hodinky s měřením problém, pokud se na kůži mírně pohybují.

Jaký je tedy závěr? Na měření tepu v průběhu běhu či jiných aerobních aktivit, kdy si potřebujete hlídat tepovou hladinu, postačí. Na cokoliv přesnějšího nebo náročnějšího ale nestačí a specializované přístroje nenahradí. Také lze říci, že s přesností jsou na tom Apple Watch podobně jako konkurence, mají jen větší problém s okamžitým měřením, které je často nepřesné a odchyluje se od skutečnosti.

Výdrž baterie se zlepšuje - 16.7. - 9:00

Pokud si s hodinkami nehraji, používám je na základní notifikace a dokonce si ani neměřím žádnou fyzickou aktivitu mimo kroky, zůstává hodinkám o půlnoci, kdy je dávám zpět do nabíječky, zhruba 45 % baterie. V běžném režimu tedy sice hodinky stále dva dny nevydrží, ale pokud zvolíte režim Power reserve, kdy hodinky ukazují jen čas tehdy, kdy je nepotřebujete, tak dva dny za velké snahy vydrží.

Fitness aktivity - 14.7. - 12:00

Mít na ruce malý počítač s aktivním krokoměrem a měřičem tepu svádí si více hlídat svoje fyzické aktivity. Ostatně to už známe z Android Wear a různých fitness náramků. Aby vás Apple Watch motivovaly k pohybu, mají připravenou speciální aplikaci Activity. Ta vám v přehledném (a hodně motivujícím grafu) ukazuje tři veličiny: počet spálených kalorií, počet minut, po které jste cvičili nebo prováděli nějakou fyzickou aktivitu, a poté počet hodin, ve kterých jste se alespoň na chvíli postavili a prošli. Poslední věc vám Apple Watch i vehementně připomínají a pokud v kanceláři sedíte až moc dlouho, řeknou vám, abyste se na chvíli prošli.

Další dvě veličiny se ale dost překrývají, protože za fyzickou aktivitu se bere i chůze. Když se vám podaří alespoň jeden ukazatel splnit, hodinky zajásají, trojnásob, pokud se vám podaří splnit všechny tři. Ukazatele ale můžete naplnit klidně na 300 %, záleží na vás. Váš denní pokrok si můžete zobrazit buď spuštěním aplikace na hodinkách nebo pomocí takzvaného přehledu, vysunutím z dolní strany. Na druhou stranu mohou být takové ukazatele pro někoho až moc virtuální, hodinky vám totiž neukáží počet kroků. Ty si musíte případně zjistit v aplikaci Zdraví na iPhonu. A tam je to hodně podrobné, aplikace totiž umí zobrazit počet naměřených kroků v každé jednotlivé minutě. Není to šílené?

Pokud chcete s hodinkami sportovat, Apple si pro vás přichystal speciální aplikaci nazvanou, logicky, Workout. Zde si můžete nastavit typ cvičení, přičemž přítomné jsou pouze základní pohybové aktivity, které Apple Watch mohou měřit skrze pedometr, tedy běh, chůze, steppery nebo kolo. Jiné aktivity si musíte měřit pomocí záložky Ostatní a spálené kalorie jsou pak pouze orientační. Před zahájením cvičení si vždy musíte stanovit nějaký cíl, ať už je to uběhnutá vzdálenost, doba cvičení nebo spálení kalorií, což je docela otravné. Chci prostě vyběhnout a vidět aktuální údaje, nechci si plánovat spálené kalorie.

Apple Watch nemají GPS. To asi všichni víte, stejně je to ale nutno připomenout. Při běhu jsou tak závislé pouze na hodnotách naměřených pomocí pedometru a dalších senzorů. A jsou poměrně přesné, zde to Apple vychytal. Odchylka od skutečné vzdálenosti je ve většině případů menší, než u většiny Android Wear hodinek, které jsem zkoušel, nebo Microsoft Band. I tak ale činí několik desítek metrů na kilometr.

Aplikace - Apple už teď vyhrál, škoda ale pomalosti - 12. 7. - 14:00

Apple s prvním iPhonem přišel s konceptem obchodu s aplikacemi integrovaného přímo do telefonu a tím změnil svět. Ekosystém Applu se od té doby rozrostl a vývojáři jej díky výnosům i uzavřené platformě, na které aplikace a hry dobře fungují a není je potřeba optimalizovat pro řadu různých zařízení, milují. Svoje know-how přenáší Apple do světa aplikací pro chytré hodinky a opět se mu daří. V poměrně krátké době se na Apple Watch objevilo obrovské množství aplikací od zvučných jmen a už nyní jich má Apple více, než kolik si jich můžete stáhnout na Android Wear.

Koncept je přitom stejný. Pokud máte nainstalovanou aplikaci v iPhonu, která má zároveň doprovodnou miniaplikaci pro Apple Watch, na hodinkách se vám objeví automaticky. Já mám v hodinkách 10 aplikací, od zpravodajských, přes sportovní, přes RSS čtečku až po cestovní aplikace. Na hodinkách čtu BBC zprávy, Feedly, checkuji se na Swarmu, rozpoznávám hudbu přes Soundhound nebo Shazam, mohu vzdáleně ovládat VLC, číst Twitter, úkoly v to-do listu Wunderlist nebo běhat se Sport Trackerem a mít na hodinkách boarding pass třeba díky aplikaci Air France. Je tu všechno, dokonce i Microsoft přispěchal s aplikacemi pro OneDrive nebo OneNote. Android může polovinu aplikací jen závidět. Skvělý je například také kalendář v hodinkách, kde můžete procházet schůzky a jednotlivé dny stejně, jako na telefonu, což je velmi užitečné.

Filozofie je, na rozdíl od Android Wear, klasická. Když chcete vědět, jaké bude počasí, spustíte si aplikaci. Nemusíte se spoléhat na chytré karty a myslet na to, že když omylem odhodíte kartu s počasím, už se nedozvíte nic. Také spouštění aplikací z klasického menu je mnohem pohodlnější, i když do titěrných ikonek nahuštěných vedle sebe se za pohybu rozhodně netrefuje ideálně.

Než přijde nový systém WatchOS 2, budete se ale muset smířit s pomalostí aplikací, které svůj obsah neaktualizují na pozadí. Když aplikaci spustíte, čekáte několik vteřin, než si načte data z iPhonu, a buď se tedy díváte na prázdnou obrazovku nebo na zastaralá data. Právě druhý případ je v praxi nepříjemný. Spustíte aplikaci na běhání po 5 minutách běhu a ta zobrazuje třeba po dobu 10 vteřin zcela staré údaje o času, tempu, rychlosti, což nepotěší. Pokud nejsou hodinky připojené k iPhonu, tak se většina aplikací ani nespustí. plikace často nejsou pouze čtečkou aplikací iPhonu, obsahují i možnosti ovládání a umí více věcí, než srovnatelné aplikace na Android Wear.

Chyby v menu – 10. 7. – 14:00

Ještě než se pustím do podrobného hodnocení aplikační výbavy a funkcí, musím zmínit zajímavý jev. V menu se čas od času objeví chyba v podobě neexistující ikonky určité aplikace. Místo ní se zobrazí pouze jakýsi monoskop a buď na něj jde kliknout a zobrazí se aplikace, která se pod ním skrývá, nebo na aplikaci nelze kliknout vůbec. Právě dnes se objevily rovnou tři takovéto chybné ikonky u sebe, i když v přehledu aplikací Watch na iPhonu se vše tváří být v naprostém pořádku. Každopádně je to chyba, která denně znepříjemňuje život s Watch. Mizící ikonky aplikací totiž ovládání poměrně dost znesnadňují.

Problémové zobrazení ikonek v Apple Watch

Výdrž baterie – 7. 7. – 14:00

Po více než dvoutýdenním používání už mohu vcelku objektivně posoudit celkovou výdrž hodinek. Je lepší, než jsem čekal, ovšem nejásejte předčasně, není totiž proč. Vzhledem k všeobecně negativnímu hodnocení jednodenní výdrže jsem očekával, že při mém aktivním používání se s hodinkami sotva prokoušu k brzkému večeru a pak si definitivně řeknou o přísun energie skrz, mimochodem velmi praktickou a dobře použitelnou, magnetickou bezdrátovou nabíječku. Naštěstí se takový černý scénář nekoná a jeden den (rozumějte přes den) Apple Watch vydrží i při hodně intenzivním používání, kdy na nich odbavujete prakticky všechny notifikace, hodinu si měříte běh a ještě si hrajete s aplikacemi.

Při běžném používání, kdy hodinky snímám z nabíječky kolem sedmé hodiny ranní, je opětovně večer připojuji kolem půlnoci většinou se zhruba 20 až 30 % baterie. V případě hodně intenzivního používání se hodinky vybijí kolem jedenácté hodiny večerní. I při minimálním používání naopak hodinky dva dny nevydrží, nabíjení přes noc je jednoduše nutností. To je nepříjemné hlavně na služebních cestách nebo u víkendů, kdy například trávíte jednu nebo dvě noci mimo domov a musíte myslet na balení další nabíječky, která není kompatibilní s ničím jiným.

Apple Watch

Notifikace - 2. 7. - 12:00

Ať se výrobci snaží sebevíc a přidávají do chytrých hodinek desítky aplikací a funkcí, naprosto základní a nejdůležitější vlastností pro mnohé uživatele jsou notifikace z připojeného telefonu. Nemuset neustále kontrolovat telefon a moci vyřídit polovinu věcí na hodinkách je jednoduše velmi pohodlné. Jak to vyřešil Apple, třeba v porovnání s Android Wear?

Rovnou musím říci, že o hůře, i když jak v čem. Pokud vám přijde nová notifikace, hodinky vám to oznámí vibracemi i zvukem (lze vypnout) a pokud je otočíte displejem k sobě, hned se text notifikace s hezkou grafikou zobrazí. Gestem dolů ji můžete odhodit nebo můžete sjet dolů a zvolit "dismiss". Dole je většinou ještě nějaká další volba, například pro archivaci u e-mailu nebo like u Facebooku. U většiny aplikací ale nic dalšího udělat nemůžete, pouze můžete notifikaci odstranit. U zpráv se vám naopak ukáže volba pro odpovězení několika předpřipravenými vzkazy. Diktovat můžete i hlasem, ale pouze pokud máte v iPhonu aktivní Siri.

Takto vypadají notifikace na Apple Watch. Některé můžete jen zahodit, s některými můžete udělat více věcí a na zprávy lze i odpovědět několika předpřipravenými vzkazy.

Co mi vadí oproti Android Wear nejvíce je absence jakékoliv možnosti otevřít si notifikaci na telefonu, což u Androidu používám často. Přijde vám dlouhý e-mail, na který se chcete určitě podívat na telefonu? Smůla. V hodinkách musíte notifikaci odhodit, vzít telefon, otevřít ručně aplikaci nebo notifikaci na telefonu a počkat si, až se vám načte konkrétní zpráva. Zde určitě Android vede. Také se občas nesmyslně zobrazí notifikace, že vám přišly dva e-maily nebo dvě zprávy a vy vůbec nevíte, jaké a nemůžete s takovou notifikací nic naložit.

Pozitivní je, že jsou notifikace v telefonu a hodinkách provázané. Pokud tedy vymažete třeba facebook chat notifikaci na hodinkách, zmizí z notifikační oblasti na telefonu a obráceně. Všechny notifikace pak na hodinkách otevřete, stejně jako na iPhonu, tažením prstu z horního okraje, kde pak můžete všechny novinky vymazat najednou pomocí force touch nebo po jedné. Místo odhazování do strany musíte každé smazání ale ještě potvrdit stejně jako na iOS, což opět trochu zdržuje.

Protivný Passcode - 1. 7. - 16:00

Na hodinkách mám zapnuté zabezpečení a při odpojení od iPhonu je nutno zadat kód. Ten ale není nutno zadávat v případě, že jste Apple Watch před chvílí používali a iPhone zároveň nemáte zabezpečený. Teoreticky. I když jsou hodinky spojené s iPhonem, který přede mnou leží se svítícím displejem a odemčený na stole, čas od času chtějí hodinky stejně Passcode, což je dost otravné. Snad to Apple v aktualizaci vylepší.

Displej se povedl - 1. 7. 12:00

K displeji nemám výhrad a je povedený. Rozlišení je dostatečně jemné, barvy živé a jasné a čitelnost je dobrá i na přímém slunci, a to i v polarizačních brýlích. Díky safírovému sklíčku se Watch takřka nepoškrábou.

Ciferníky - málo, ale s mnoha možnostmi

Jednou ze slabin Apple Watch oproti konkurenčním hodinkám s Android Wear je omezená možnost personalizace pomocí ciferníků. Těch je v hodinkách všehovšudy jen devět a další si zatím stáhnout nemůžete, ty současné jsou si často velmi podobné a marně byste hledali něco originálního, všechny jsou v podstatě klasické. To platí o digitálních i analogových ciferníků.

Ciferníků moc není, ale možnosti úprav jsou veskrze velmi široké

U většiny si ale Apple dal záležet s možnostmi úprav. Pomocí korunky můžete efektně ubírat například úroveň detailů ciferníků. Odstraníte číselné popisky, přebytečné indexy ze kterých vám například zůstanou jen čtyři. Otáčení korunkou vyvolá opět efektní animace, které doprovázejí změnu vzhledu. Zde se opět objevuje pověstný smysl Applu pro detail. Navíc si můžete měnit barvy a přidávat prvky, jako například ukazatel počasí, nabití baterie a pohybových aktivit. V tomto směru si Apple vyhrál, na nové ciferníky si musíme počkat na další verzi systému WatchOS.

Prostředí a ovládání - domyšlené do puntíku? - 30. 6. - 14:00

Přiznám se, že k ovládání Apple Watch jsem po několika kratších zkušenostech v Apple Storech všude po světě přistupoval s mírným despektem. Menu ve tvaru včelí plástve, někdy nucené ovládání kolečkem. „No uvidíme“, říkal jsem si.

Realita je naopak mnohem lepší, i když ne vše je vyřešeno ideálně. Menu ve tvaru včelí plástve je docela dobrý a praktický nápad, na očích máte většinu aplikací a intuitivně se posouváte tam, kde se aplikace nachází. Plástev si přibližujete kolečkem (pinch-to-zoom úmyslně nefunguje, což je škoda), i největší velikost je ale často příliš malá a do malinkatých ikonek se musíte zejména za chůze trefovat několikrát.

Když kolečkem točíte dále, ikonky se už nezvětšují, ale začne se postupně zobrazovat obsah aktivní aplikace, která se postupně vykresluje tím, jak se do ní otáčením více a více noříte. Na ciferníku se objevují jednotlivé prvky, u ostatních aplikací dochází k zesvětlování obsahu a vypadá to skutečně výborně. Otočením kolečka zpět pak přejdete K ničemu to v praxi není, ale dokazuje to, s jakými maličkostmi si Apple při návrhu prostředí vyhrál a jakou pečlivost věnuje svým produktům.

Zatím si příliš nemohu zvyknout na ovládání korunkou. Její stisk pro zobrazení hlavního menu je někdy fajn, raději bych byl ale za možnost vyvolat jej i obyčejným klepnutím na ciferník a nemuset sahat jedním prstem na korunku a druhým prstem z druhé strany hodinky zapřít pro stisk korunky. Také její ovládání jedním prstem seshora není tak pohodlné, jak jsem si myslel. Její povrch je kluzký a stejně jsem nakonec pro jistotu zvolil ovládání dvěma prsty. Naopak rollování dlouhými seznamy korunkou je velmi intuitivní, plynulé a zajímavé.

Zajímavým přídavkem, který zatím nikdo jiný kromě Applu neumí, je force touch. Stačí na displej zatlačit více než normálně a v aplikacích se objeví doplňkové volby. Někdy. Ne všechny aplikace force touch používají a mně osobně nepřijde o nic praktičtější a rychlejší, než dlouhé podržení prstu, které by mohlo dělat totéž. Nepochybně to ale vypadá efektněji a o to zřejmě Applu šlo.

Apple Watch

Gesto probuzení - dotažené k dokonalosti - 30.6. 9:00

Naprosto dokonalé. Zde Apple zcela válcuje konkurenci a stejně jako u touchpadů MacBooků, i zde ukázal, že tak samozřejmá věc, jako rozsvěcení hodinek při zvednutí ruky, dá dotáhnout k dokonalosti. Aktivace displeje při natočení ruky je naprosto blesková, a to nejen při zvednutí ruky. Apple Watch reagují naprosto neomylně i při jemném natočení ruky k vám na stole. Jednoduše vědí, kdy se na ně díváte.

Stačí zápěstí otočit mírně zpět a hodinky okamžitě zhasnout a nečerpají drahocennou energii. Za celou dobu používání se mi stalo maximálně jednou nebo dvakrát, že se hodinky nerozsvítily, když jsem chtěl, jinak se ale nepletou a odezva je minimální.

Pásek – špatné zapínání, super výměna – 29. 6. 11:00

Apple ukázal, že pásky budou velkou prodejní silou nových Watch. Vysunutí pásku a výměna za jiný je velmi snadná a rychlá. Konečně hodinky, kde si během pár vteřin můžete přizpůsobit pásek botám a opasku, případně si připnout sportovní gumový pásek. Za jeho konstrukci by si ale Apple zasloužil kritiku, zapínání je velmi nepraktické a trvá dlouho. Obyčejná přezka nebo motýlová spona by byla vhodnější.

Design – neurazí, ale ani nenadchnou – 29. 6. 09:00

Kolem designu nových Apple Watch probíhá mnoho diskuzí. Zatímco já osobně považuji design většiny výrobků Applu až na dílčí nedostatky za takřka perfektní, elegantní a zpracování za příkladné, v případě Apple Watch se dle mého názoru Apple designově nepřekonal. Apple Watch jsou obyčejným zakulaceným kvádrem, který vypadá zajímavě jen díky kovovému tělu a korunce na pravé straně. Mnohé konkurenční hodinky s Android Wear (nejen) s kulatým displejem vypadají dle mého názoru lépe. To však neznamená, že by Apple Watch nevypadaly dobře. Vypadají a představují elegantní, poměrně nenápadný standard, který ale lidé rozeznávají. Několikrát se mi v MHD nebo na školeních stalo, že se mě vedlesedící člověk zeptal, jak jsem s Apple Watch spokojený. To se mi u jiných chytrých hodinek nikdy nestalo. Inu aura Applu jednoduše funguje i zde.

Rozbalování a párování – 26. 6. 20:00

Apple Watch – unboxing

Diskuze ke článku
Michal
Chci poprosit různé hnidopichy, aby si své, zkusím to říct slušně, "debilní kecy" nechali pro sebe. Rád bych se v diskuzi dozvěděl něco jiného, či přečetl zajímavé poznatky od jiných uživatelů. Protože ty diskuze jsou v poslední době naprosto bez úrovně. Nebylo by od věci zavést povinnou registraci a případným blokem účtu a byl by klid. Jste skvělý web, ale ta diskuze už mě vážně sere, s prominutím.
Patrik Polák
Patrik Polák
Muzete porovnat funkcnost systemu v Apple Watch x Android Wear pripadne Tizen ?
Lukáš Vála Neumann
Lukáš Vála Neumann
A co Vydrž?
Martina Ledajová
Martina Ledajová
Mám ich takmer týždeň a som veľmi spokojná!! Robia všetko, čo som od nich čakala, spojenie s iphonom funguje perfektne, výdrž vôbec nie je aspoň u mňa taká katastrofálna. V pohode vydržia 1 a pol dňa. A to s nimi okrem notifikácií aj denne športujem. Ako sporttester (nie somprofesionálny športovec, len si rada zabehám a cvičím fitness) plne nahradili moje garmin vivoactive. Tep merajú celkom presne ba takmer rovnako ako garminy. Zatiaľ využívam všetko čo sa dá a tie doplnkové funkcie ako posielanie napr. tepu, alebo sketch iným AW potešili :-) Kúpu neľutujem a za seba opäť hovorím, že som maximálne spokojná.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze