Alcatel OT-918D Mix
recenze

Alcatel OT-918D Mix

Výměnný kabátek a dvě SIM za pusu

Dnešní test zaměříme na zástupce nejnižší třídy smartphonů. Alcatel One Touch 918D Mix se do této kategorie řadí díky slabšímu hardwaru a operačnímu sytému Android. Za cenu necelé tři tisíce korun ale pro své zákazníky v rukávu skrývá ještě třeba dotykový displej, fotoaparát a slot na dvě SIM karty.

Alcatel už není tím, čím býval. Většina z vás asi ví, že před časem práva na používání značky Alcatel včetně nazvu One Touch kvůli finančním problémům mobilní divize koupila čínská firma TLC a pod značkou Alcatel může vyrábět mobilní telefony. Známá, oblíbená a léty prověřená značka tak nadále funguje, i když už s původním Alcatelem mnoho společného nemá. TCL na nás chrlí jeden model Alcatel za druhým a často jsou mezi nimi jen minimální rozdíly. Přesně to je i případ hlavního hrdiny dnešní recenze, Alcatelu One Touch 918D Mix. Téměř jako vejce vejci je podobný modelu One Touch 903D Smart, jehož recenzi jsme vydali ještě minulý rok v listopadu.

Alcatel One Touch 918D Mix - oficiální fotografie

Pro lepší orientaci jsme pro vás sepsali tabulku s největšími rozdíly mezi oběma sesterskými modely:

Alcatel One Touch 918D Mix vs. Alcatel One Touch 903D Smart

Alcatel OT-918D Mix Alcatel OT-903D Smart
Rozměry a hmotnost 112 × 58,6 × 12,1 mm, 123 g 110 × 57,6 × 12,5 mm, 114 g
Výměnný kryt a pásek ano ne
Fotoaparát 5 Mpx 2 Mpx
Displej TFT, 3,2 palce, HVGA (320x480 pixelů) TFT, 2,8 palce, QVGA (240x320 pixelů)

V tabulce jsme neuvedli ty úplně nejbanálnější rozdíly jako je o 10 MB vyšší paměť, o několik minut jiná hodnota teoretické (výrobcem udávané) pohotovostní doby, či jiné FPS u nahrávaného videa. Nutno dodat, že kromě vyšších rozměrů z tohoto bratrského miniporovnání vychází lépe právě recenzovaný kousek. Rozhodně by bylo zajímavé zjistit, co výrobce vedlo k tomu prodávat dva téměř identické modely.

Pojďme se už ale věnovat recenzi. Pohodlně se usaďte. Přejeme příjemné čtení.

Technické parametry Alcatel OneTouch 918D Mix

Kompletní specifikace
Konstrukce112 × 58,6 × 12,1 mm, 123 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (320 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 920), , video: 720 × 480 px, 25 FPS
ChipsetMediatek MT6573, CPU: 1×650 MHz, GPU: PowerVR SGX531
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 150 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2012, 3 000 Kč

Alcatel One Touch 918D Mix – videopohled

Obsah balení

A hned ze začátku budeme chválit. Hned, jak začnete rozbalovat mimochodem dosti neobvyklou krabičku s obalem podobnému tomu, ve kterém se prodávají třeba fény, budete příjemně překvapeni. V balení toho totiž najdete více, než u mnohých několikráte dražších konkurenčních smartphonů. Celý seznam příslušenství najdete v seznamu níže.

  • Telefon Alcatel One Touch 918D Mix
  • Výměnný kryt a výměnný obvodový pásek (obojí v růžové barvě)
  • Nabíječka se samostatným kabelem
  • Synchronizační USB kabel
  • Pecková sluchátka
  • Paměťová karta microSD s kapacitou 2 GB
  • CZ manuály a příručky
V dané cenové kategorii překvapí opravdu nezvykle bohaté příslušenství

Design a konstrukce: pro kluky i holky

Popis konstrukčních vlastností testovaného Alcatelu zahájíme výčtem rozměrů. Telefon měří na výšku 112, na šířku 58,6, a v profilu má 12,1 milimetrů. Ve srovnání s přístroji stejné cenové kategorie se jedná o pěkný a obvyklý průměr. Stejně tak je to i s hmotností 123 gramů. Telefon se díky nijak přehnaným rozměrům celkem dobře drží v ruce. Celé tělo je podle očekávání vyrobeno z plastu, slícování jednotlivých dílů je ale na ucházející úrovni, i když sem tam nějaké to provrznutí zaslechnete.

Růžová varianta se bude líbit spíše ženské polovině uživatelského spektra

Zvláštností Alcatelu Mix je možnost výměny barevných plastových součástí, konkrétně zadního krytu a pásku, který po boku obepíná celé šasi (podobný systém už jste mohli vidět na loňském Sony Ericssonu Mix Walkman). I když se to na první pohled možná nebude zdát, výměna těchto částí není nikterak jednoduchá. Výrobce v krabičce k telefonu dokonce přidává i malý papírek s návodem. Při celém procesu výměny doporučujeme být opatrní zejména při oblékání obvodového pásku, který je dosti tenký, a při vyvinutí větší síly by se dal snadno poškodit.

Konzervativně černý kryt si jistě ponechá většina mužů, pro které by růžová byla příliš extravagantní

Většina majitelů nejspíše výměnu zkusmo provede bezprostředně po vybalení telefonu z krabičky, a poté celý proces zopakuje nazpátek, případně zvolí rovnou variantu, která jim nejvíce vyhovuje. Od základu je telefon „oblečený“ do růžové, alternativní kryt a obvodový pásek jsou pak černé. Růžová barva se určitě velké části uživatelů ženského pohlaví zalíbí, pro ostatní ale bude prostě příliš extravagantní.

Fotografie detailů

Pojďme si ještě v krátkosti popsat jednotlivé prvky designu. Přední straně dominuje samozřejmě displej, nad ním najdete logo výrobce a výdech reproduktoru. Dalším, ovšem už neviditelným prvkem na tomto místě, je notifikační LED dioda, která vždy bliká (příchozí SMS, zmeškaný hovor...) nebo svítí pouze modře (nabíjení, spojení s PC) a nalezneme zde i obligátní senzor přiblížení obličeje k displeji. Pod displejem jsou umístěna tři dost neprakticky nepodsvícená dotyková tlačítka pro ovládání telefonu, které o něco níže doplňuje ještě hardwarové tlačko (už podsvícené) home se symbolem domečku .

Na pravém boku je umístěn dvoupolohový ovladač hlasitosti. Kousek pod ním je místo pro zamykací, resp. vypínací klávesu. Bohužel je dosti titěrná a málo vystouplá, takže práce s ní není zrovna příjemná. Levá strana ukrývá pouze nechráněný micro USB konektor. Na horní hraně je opět osamocený 3,5 mm konektor jack, spodní je pak úplně holá. Plochu zadní strany narušuje čočka fotoaparátu, výdech reproduktoru a logo řady One Touch.

Displej: občas se mu nechce

Displej Alcatelu Mix je bohužel tak trošku nedodělaná práce. O tom ale až za chvíli. Pojďme si nejdříve shrnout jeho papírové parametry. Panel je typu LCD TFT s úhlopříčkou 3,2 palce, rozlišení pak činí 320×480 pixelů (HVGA). Displej používá kapacitní technologii a podporuje zobrazení až 256 tisíc barevných odstínů.

Dojmy z displeje kazí hlavně pomalejší reakce a nízká citlivost

Co se týče velikosti, je displej na dobré úrovni. I když se dnes jako ideální úhlopříčka nejčastěji zmiňuje hodnota + - 4 palce, i na 3,2 palcích se dá bez problému pracovat. Rozlišení je vzhledem k této úhlopříčce dostačující a rastr je v rozumných mezích. Barevné podání je vyvážené, což se samozřejmě netýká světlejší černé, která je vlastností všech TFT panelů. Zklamalo nás, že výrobce do telefonu nenamontoval čidlo automatické regulace jasu displeje. Na druhou stranu k rychlé úpravě jasu se v uživatelském prostředí dostanete v notifikační výsuvné liště, takže to není až takový problém.

Jas displeje bohužel automaticky nereguluje žádné čidlo

Mnohem horší jsou pozorovací úhly. Platí, že pokud se na displej nedíváte přímo, ale s náklonem, je rapidně degradována kvalita zobrazení. Největším nedostatkem displeje je ale jeho špatná citlivost a pomalé reakce. Při ovládání vždy musíte tlačit o něco více, než je u kapacitních displejů zvykem. Někdy ale ani to nepomůže a obraz na displeji se ani nepohne, i kdybyste do displeje bušili pěstí. Kdyby se tento nedostatek objevil jen občas, dalo by se s ním žít. Například na odemykací obrazovce se s ním ale setkáte odhadem pětkrát z deseti pokusů, což dokáže někdy, když s telefonem potřebujete rychle pracovat, celkem otrávit život.

Zvuk: low-endový základ

Zvukový výstup za cenu tři tisíce korun není vůbec špatný. Chce to ale pořídit si lepší sluchátka.

Zvukový výstup přímo v telefonu obstarává reproduktor na zadní straně. Ten hraje celkem obstojně, i když spíše než pro poslech hudby se bude hodit jen pro vyzvánění nebo hlasitý odposlech. Připojit samozřejmě můžete i sluchátka. Dodávané pecky za moc nestojí. Pokud ale připojíte něco kvalitnějšího, je zvuk celkem dobře poslouchatelný. Pro ještě lepší zážitek určitě doporučujeme nainstalovat i lepší hudební přehrávač. Ten základní totiž sice nějaké to vylepšení zvuku obsahuje, mnohem rozsáhlejší možnosti ale skýtají alternativy na Google Play.

Hardware: i za ty peníze nic moc

Alcatel v rámci co nejmenších nákladů na výrobu do svých nejnižších modelů montuje ty nejlevnější čipsety, které bohužel svým výkonem zůstaly někde v dobách dřevních. Konkrétně Alcatel Mix je toho zářným příkladem. V jeho útrobách tiká jednojádrový ARMv6 procesor od MediaTek s taktem 650 MHz, kterému asistuje grafický čip PowerVR SGX531. Kromě procesoru a grafické jednotky obsahuje ještě paměť RAM s kapacitou 256 MB. Z té je vám však v praxi k dispozici jen několik desítek MB, což se rovná maximálně jedné až dvěma spuštěným méně náročných aplikacím současně. Identický problém je i s vnitřní pamětí. Připravte se, že po startu budete z celkových 150 MB volných jen asi 50 MB. Aplikace sice můžete přesunout na paměťovou kartu, nejprve se ale vždy musí stáhnout do vnitřní paměti, takže pokud v té chvíli přesáhnou volné místo, máte smůlu třeba i s 32 GB microSDčkem.V praxi si tak cokoliv jen trochu většího nenainstalujete.

Vysoký výkon rozhodně nepatří mezi kladné vlastnosti Alcatelu 918D Mix

A co pro vás slabší hardware znamená v praxi? Budete se zkrátka muset smířit s hraním nenáročných hříček, jelikož ty náročnější váš telefon z důvodu malého výkonu a nízké paměti nerozchodí. Videa si budete muset pouštět jen v nízkém rozlišení, a surfovat na internetu jedině přes spolehlivou Operu mini, jelikož doslova šnečí tempo vestavěného prohlížeče neuspokojí skutečně nikoho. Občas také počítejte se záseky v průběhu pohybu v nabídkách operačního systému. Celkově se dost načekáte při jakémkoliv načítání. Problém je i malá RAM paměť. Stačí otevřít jednu stránku ve webovém prohlížeči a telefon všechny ostatní aplikace ukončí a po přepnutí zpět se vždy načítají znovu.

Test výkonu pomocí Benchmarků. Zleva: Quadrant, CF-Bench, NenaMark2

Na závěr této kapitolky musíme poznamenat, že i když telefon stojí jen necelé tři tisíce, mohl do něj výrobce implementovat o něco silnější hardware, který ukazují někteří konkurenti v podobné cenové relaci.

Výdrž baterie: jeden den s Androidem

918ka má pod zadním krytem akumulátor s kapacitou 1300 mAh. Kapacita víceméně odpovídá velikosti a rozlišení displeje a "síle" procesoru a ve své kategorii v porovnání s konkurencí se řadí do průměru.

Baterii můžete z telefonu sami jednoduše vyjmout

Jak je na tom ale výdrž při každodenním běžném používání? Vše záleží na vašem způsobu práce s telefonem. Už zmiňovaný slabší výkon ale Alcatel Mix předurčuje spíše k základním úlohám jako je psaní SMS, volání + občasná kontrola času. Pokud denně vyřídíte zhruba pět hovorů a pošlete 10 SMSek a zkombinujete to s redukcí jasu displeje alespoň na poloviční hodnotu, dočkáte se výdrže i dva a půl dne. Samozřejmě pokud se neobejdete bez používání internetu, hraní her sledování videí, pravidelné e-mailové komunikaci a poslechu hudby, výdrž se podstatně zkrátí. Počítejte zhruba s jedním dnem.

Uživatelské prostředí: perníček s příjemným zdobením

Stáří Androidu 2.3 s přízviskem Gingerbread sice již dosahuje dvou let a systém už vypadá poněkud zastarale, v odvětví low-endových smartphonů má však tento operační systém stále své místo. V Alcatelu 918D Mix se nachází Android verze 2.3.6, není to ale čistá varianta tak, jak ji Google připravil. Alcatel totiž připravil uživatelskou nadstavbu, která k perníku přidává velmi drobné zdobení.

Na prvky úpravy oproti čistému Androidu narazíte hned při odemykání displeje. Lockscreen od shora zobrazuje řádek se stavem signálu, bohužel z něj ale notifikační lištu vysunout nemůžete. Hned pod tímto řádkem najdete indikaci SIM karet a aktuální čas a datum. Odemknutí provedete tažením prstu odshora dolů.

Zamykací obrazovka a menu s líbivými, animovanými tapetami

Po odemčení na vás vykoukne domácí obrazovka. Jejím obsahem je celkem až sedm ploch (počet lze upravit v nastavení), na které se dají umístit widgety, aplikace z menu nebo složky. Samozřejmě si můžete sami vybrat také pozadí základní obrazovky. Kromě několika statických tapet jsou na výběr i živé tapety. Z jiných Androidů určitě znáte třeba "Galaxie", "Mapy" či třeba "Nexus". Alcatel tento seznam obohatil ještě o "Divočinu", tedy tapetu, která jednoduše, ale celkem zdařile zobrazuje prehistorický svět, a "Ohňostroj", což je tapeta, zobrazující milence, kteří se dívají na hvězdné nebe, a vy tapnutím na displej k této okouzlující scenérii doplníte ještě efektní ohňostroj. Tapet je sice na webu nepřeberné množství, výrobce si však podle nás zaslouží pochvalu právě za to, že se stará i o tak banální věc.

Možnosti úpravy základní obrazovky

Spodní část základní obrazovky nabízí ikonky telefonu a SMS zpráv pro vstup do stejnojmenných aplikací. Uprostřed je pak piktogram menu. Menu aplikací je koncipováno jako vertikální seznam vždy čtyř ikonek v jednom řádku se zdařilým černým pozadím. Kromě prostého abecedního řazení si můžete menu nechat přeskládat také do sekcí "Komunikace", "Multimédia", "Nástroje", "Hry" a "staženo". Aplikace můžete mezi těmito sekcemi libovolně přesouvat, a také si můžete vytvořit vlastní sekci. Toto dělení rozhodně přispívá k větší přehlednosti menu. I přesto se nám ale nakonec více zalíbilo používání abecedního řazení. Jinak veškeré interakce v menu vyvoláte stisknutím levého senzorového tlačítka se symbolem oken pod displejem.

Menu aplikací je vyvedeno v konzervativním stylu s černým pozadím

Mezi specifické přídavky Alcatelu dále patří například časové nastavení, kdy se má telefon vypnout i zapnout. Zde musíme dát velký palec nahoru, jelikož se tímto dá ušetřit opravdu velké množství drahocenné energie v akumulátoru. Přímo v hlavním menu je také internetový odkaz na spuštění nápovědy telefonu v anglickém jazyce, odkaz na program Android manager či aplikace Aktualizace systému. Vyhledání nové aktualizace se ale nezdařilo.

Přehled systémových nastavení a možnost nastavení času vypnutí a zapnutí telefonu

Na závěr této kapitoly ještě pár slov o výsuvné liště. Toto poznávací znamení Androidu v Alcatelu významně upgradovali. Krom standardního zobrazování nových událostí má lišta integrován i proužek s rychlým nastavením. To se rozděluje na čtyři segmenty. V první můžete rychle spravovat SIM karty či přepnout na VOIP internetové volání. Druhý segment obsahuje nastavení displeje, třetí rychlé aktivace bezdrátových sítí, čtvrtá nakonec možnosti korekce zvuku.

Výsuvná lišta kromě novinek umí rychle nastavit třeba i zvukový profil nebo aktivovat Wi-Fi

Celkově se nám uživatelské prostředí na to, v jak levném přístroji se nachází, nadmíru líbilo. Alcatel dokázal, že i menší výrobci umí vytvořit kvalitní a dobře fungující nadstavbu pro čistý Android. Škoda jen, že díky již v recenzi zmíněnému slabšímu hardwaru se občas setkáte s pomalejšími reakcemi a záseky.

DualSIM funkce

Pod zadním krytem Alcatelu OT-918D Mix najdete hned dva sloty pro SIM karty

Za číslem 918 se v názvu recenzovaného telefonu nachází písmenko D. Výrobce jej ale nepřidal schválně pro "lepší" orientaci zákazníků ve svém "jednoduchém" portfoliu, značí totiž, že se jedná o přístroj s podporou funkcí DualSIM. Jakmile obě SIM karty do telefonu vložíme, objeví se v nastavení telefonu správa SIM karet. Zde si navolíme, kterou SIM kartu chceme použít pro volání, SMS nebo data. Jedna SIM karta tak může obsluhovat zprávy, druhá pak hovory. Pokud vstoupíme do prostředí hovorů nebo zpráv, v informační liště se tahem prstu shora objeví rychlé přepínání SIM karet. Jedním kliknutím si tak zvolíme, ze které SIM karty chceme například uskutečnit hovor. To samé platí i pro SMS. Přítomnost každé SIM karty může být barevně odlišena a karty si můžete i pojmenovat.

Práce se softwarem k ovládání funkcí DualSIM

Telefon se řadí mezi aktivní dual SIM telefony, obě SIM karty jsou tedy aktivní zároveň. Při aktivním hovoru na jedné SIM kartě se při dalším hovoru na druhou SIM kartu ozve obsazovací tón.

Pozn. redakce: Většina textu z této kapitoly a screenshoty pochází z recenze sesterského modelu Alcatel One Touch 903D Smart. Funkce DualSIM jsou u obou modelů naprosto totožné.

Multimédia: zázraky se nedějí

Multimediální výbava Alcatelu Mix je velmi chudá, což opět vyplývá hlavně ze slabého výkonu čipsetu, o kterém jsme dnes již několikrát mluvili. Výjimkou je snad jen hudební přehrávač. Na první pohled vypadá jako naprosto standardní přehrávač v Androidu 2.3, oproštěný od všech vylepšení. Zdání ale klame. Obvyklé možnosti jako je třídění skladeb podle interpretů, alb, vytváření playlistů či zobrazení obrázků alb rozšiřuje ekvalizérem. V tom si každý nalezne svoji „úpravu“. Nechybí možnost zvolení si intenzity hloubky zvuku, virtualizér, dozvuk a klasický ekvalizér s mnoha známými profily (pop, rock, taneční hudba a další ). Vlastní profil však bohužel není možné vytvořit.

Hudební přehrávač nás překvapil možnostmi vylepšení zvukového výstupu

Další z multimediálních aplikací je přehrávač videa. Aplikaci se zelenou ikonkou najdete přímo v menu. Bohužel funkčně je přehrávač velice chudý. Umí v podstatě pouze pozastavovat či opět pouštět video, přetáčet nebo potlačit poměr stran. S podporou formátů to také není kdo ví jak růžové. Přehrát si můžete pouze videa ve 3GP a MP4 v maximálním rozlišení 288 x 352 pixelů. Přidání titulků či obecně pokročilejší práci s obrazem hledejte u mnohem dražších smartphonů.

Spíše pro krátké klipy poslouží funkčně chudý videopřehrávač

Sociální sítě v telefonu zastupují dva giganti - Facebook a Twitter. Oba si lze přidat na plochu ve formě widgetů. Trošku překvapením je absence pro Android většinou nepostradatelných Googlovských služeb, sociální sítě Google+ a IM kecálku GTalk. Na řadě je galerie obrázků. Ta soustředí jak obrázky a videa pořízené fotoaparátem, tak i snímky stažené z internetu popřípadě přijaté pomocí Bluetooth. Zaregistrováním Googlu účtu v nastaveních v položce účty a synchronizace se vám ale s galerií sesynchronizují i vaše alba ze služby Google Picasa.

Sociální sítě zastupuje nejsilnější tandem Facebook a Twitter. Služby Googlu z neznámých důvodů chybí.

Poslední mediální funkcí je FM rádio. Alcatel je zabalil do ve velice nudného černého stylu. Mezi jeho funkce ale patří standardní podpora zobrazení údajů RDS (informace o přehrávané hudbě a podobně), přehrávání skrze reproduktor telefonu nebo ukládání frekvencí oblíbených stanic do seznamu "s hvězdičkou".

Galerie obrázků a FM rádio s poněkud fádním designem

Fotoaparát: 5ti megové momentky

Fotoaparát v Alcatelu One Touch 918D Mix krásně ukazuje, že maximální možné rozlišení focených snímků zdaleka není nejdůležitějším kritériem jejich kvality, jak se dnes domnívá většina zákazníků, a čehož ve svých PR aktivitách tak rádi všichni výrobci využívají.

Čočka fotoaparátu je vystouplá. Časem se tedy nevyhnete škrábancům.

Ale popořadě. Na zadní straně vedle čočky fotoaparátu je napsáno 3 Mpx. Přesto díky interpolování fotografií můžete fotit až v rozlišení 5 megapixelů, tedy přesněji 2560×1920 pixelů. Fotografovat můžete pouze pomocí softwarového tlačítka v rozhraní samotné aplikace pro focení. Hardwarová spoušť na boku se tedy nekoná. A ono vlastně ani není důvod k jejímu použití. Fotoaparátu totiž chybí automatické zaostřování.

Uživatelské, ovládací prostředí fotoaparátu je bohaté na velké množství různých nastavení

I přes to, že máte na výběr ze široké škály nastavení od vyvážení bílé barvy, přes kompenzaci expozice až po detekci obličeje a úsměvu, fotografie jsou jedním slovem hrozné. I když zase tak úplně jednoznačně to říct nelze, jelikož za ideálních podmínek, tedy za slunečného počasí se na ně celkem dívat dá. Jinak ale snímky trpí citelnou ztrátou ostrosti detailů. Pochopitelně i focení textů pro pozdější čtení není rozhodně moc dobrý nápad. Ostatně podívejte se sami na několik snímků a video (záznam v maximálním rozlišení 480p, 25 fps), které jsme během testování s telefonem pořídili:

Testovací fotografie

Alcatel One Touch 918D Mix (testovací video) – 480p

Telefonování

Pro hlasové GSM hovory slouží aplikace s názvem telefon. Dělí se na samotný číselník pro vytáčení, seznam zmeškaných hovorů, oblíbené kontakty a adresář. Jednotlivé kontakty v adresáři jsou řazeny abecedně. U kontaktů uložených v telefonu, na SIM kartě nebo na vašem Google účtu můžete měnit veškeré údaje od jména, příjmení, email, telefonní číslo, adresu až po web či třeba přezdívku. Kontakty v adresáři můžete roztřídit do mnoha kategorií. Je jich tolik, že budou pravděpodobně vyhovovat potřebám drtivé většiny uživatelů. Namátkou zmiňme filtry "rodina", "spolužák" a "VIP". Kromě rozličných možností úprav samotných kontaktů potěší i možnost zobrazení pouze těch kontaktů, které mají uloženo telefonní číslo. To se hodí díky tomu, že adresář umí synchronizovat i seznam vašich přátel z Facebooku, kteří mnohdy číslo ve svých údajích vyplněno nemají.

Aplikace pro telefonování a správu kontaktů

Samotné hovory probíhaly při dobrém stavu signálu bez problému. Druhá strana byla dobře slyšet v reproduktoru i při používání headsetu, což platilo i opačně.

Zprávy a e-mail

Textovou komunikaci můžeme vytvářet za pomocí standardní QWERTY klávesnice nebo pomocí TouchPal klávesnice. Ta má opravdu nepopsatelné možnosti různých nastavení a voleb. Můžeme si zvolit automatické korekce, interpunkce, zobrazování náhledů znaků během psaní. Vzhledem k malé úhlopříčce displeje a minimálním rozestupům jednotlivých kláves je psaní a přesnost při zadávání znaků značně zhoršená až limitující. Nakonec tak zjistíte, že si SMSku, mail či jakýkoliv další text raději napíšete na klasické, standardní Androidí klávesnici.

Psaní probíhá buď na klasické Androidí klávesnici nebo na externím řešení TouchPal

Přítomnost je odpočítávání znaků od 160, nechybí vložení rychlého textu (nadefinované zprávy), ani grafické emotikony. Neobvyklým pojmem je správa abecedy, kde si můžeme zvolit styl psaní – automatické formátování, super kompaktní a přesný režim. Tyto režimy přizpůsobí chování telefonu během psaní. Pro příchozí zvukovou indikaci zpráv lze nastavit libovolné vyzvánění a zvolení či deaktivování si vibrací.

GMail většině uživatelů poslouží lépe než klasický exchange mail

Výchozí e-mailový klient v úvodu nabídne možnost vybrat si účet (Yahoo, Gmail, Hotmail a ostatní). Podporuje přílohy, složky i automatické načítání zpráv na pozadí. K dispozici jsou protokoly pop3, imap4 a smtp. Je tu i Gmail klient, který je plnohodnotným klientem, jak jej známe u ostatních Androidů. Nabídne práci s přílohami, složkami, oblíbenou poštu i push synchronizaci.

Organizace času, GPS navigace a internet

O plánování času se stará kalendář. Kliknutím na kontextovou klávesu zvolíte mezi zobrazením denního, týdenního a měsíčního náhledu. Přehled všech události usnadní agenda. Nová událost pojme jen to nejnutnější. Přidat můžeme popisek, upozornění, název a typ kalendáře, ve kterém se má zobrazit. Další část, kde můžeme plánovat, jsou jednoduché poznámky, kterým lze přiřadit název, další možnosti tím však končí. Chybí barevné odlišení i podpora příloh. Jsme však v nejlevnější třídě telefonů, kde menší možnosti nevadí.

Google Mapy pro Android odvedou dobrou práci

Pro práci s GPS není nainstalována žádná výrobcem dodávaná aplikace. Spokojit se musíme pouze s tradiční aplikací Google mapy. Ta podporuje hlasovou navigaci s nutností online stahování mapových podkladů, zobrazování vzdáleností i různé typy zobrazení map. Úskalím je pouze nutnost datového připojení. Rychlost fixace satelitů byla s asistencí mobilního připojení téměř okamžitá. Bez připojení k internetu se rychlost zafixování prodloužila na několik minut, stále se ovšem nejednalo o nic zdrcujícího.

Vestavěný prohlížeč nedosahuje kvalit konkurenční Opery mini, kterou si můžete zdarma stáhnout na Google Play

Pro připojení k internetu existují v Alcatelu stejně jako u všech ostatních smartphonů dvě možnosti. Buď za poplatek využijete služeb operátora, přičemž pro mobilní připojení má Alcatel Mix integrovány sítě 2G GPRS/EDGE a 3G HSDPA (14,4 Mb/s) a HSUPA (5,76 Mb/s). Další možností je využití Wi-Fi. Ta má sice daleko omezenější dosah signálu, na druhou stranu je zdarma a zpravidla oproti mobilnímu připojení i o dost rychlejší. W-Fi u Alcatelu 918D podporuje protokoly 802.11 b/g/n. Z konektivity jsme ještě nezmínili Bluetooth verze 3.0. Díky kterému můžete zdarma posílat soubory mezi jinými zařízeními (telefony, tablety, PC atd.) nebo připojovat celou škálu různého příslušenství. Absence NFC nepřekvapí.

Závěrečné hodnocení: dobrý základ pro začátečníka

Jak tedy v kostce vypadá Alcatel One Touch 918 Mix? I když nás ze začátku odradil displejem s občas poněkud slabšími reakcemi, dohnal to obratně u výborně vypracovaného softwaru. Uživatelské prostředí od Alcatelu je opravdu příjemným vylepšením staršího Androidua z některých jeho funkcí by se mohla konkurence přiučit i u dražších smartphonů. Mladé uživatelky jistě potěší i možnost výměny růžového krytu a pásku, díky kterým telefon získá velmi extravagantní a originální styl. Slabší procesor a malá vnitřní paměť u telefonu určeného nenáročným zákazníkům či prvomajitelům chytrého telefonu není až takový zápor. Alcatel ale navíc přidal podporu dvou SIM karet a bohaté základní balení.

Alcatel Mix: smartphone mnoha tváří

Jak je vidět, Alcatel Mix je určitě přístroj mnoha kompromisů, ale také mnoha příjemných překvapení. Bude tedy záležet na vás, zda se po přečetní naší recenze rozhodnete investovat zhruba 2900 korun a zakoupit si ho. Abychom vám rozhodování usnadnili, níže jsme pro vás připravili přehled srovnatelných modelů od konkurence.

Přehled konkurentů

Konkurence Alcatelu 918D Mix se skládá výhradně ze smartphonů s Androidem a mobilních telefonů bez otevřeného operačního systému. Windows Phone, iOS a další "chytré" platformy se totiž v tak nízké cenové kategorii vůbec nevyskytují.

Sony Xperia tipo

TIP! Recenze Sony Xperia tipo – Xperia pro masy

Jako první si zmiňme model Xperia tipo od japonského výrobce Sony. Tento smartphone za cenu průměrně asi 3000 Kč nabídne 3,2 palcový displej se stejným rozlišením ale lepší funkčností než Alcatel, novější operační systém Android 4.0 Ice Cream Sandwich a rychlejší, 800 MHz procesor. Pomyslnou třešničkou na dortu je určitě daleko vyšší kapacita vnitřní paměti 2,5 GB. Pokud si připlatíte několik stokorun navíc, můžete si vybrat také variantu Xperia tipo dual, která jak již název napovídá, rovněž stejně jako Alcatel Mix umožňuje vložit dvě SIM karty najednou.

Nokia Asha 308

TIP! Recenze Nokia Asha 308 – Dvě SIM karty ve zlatě

Nokia Asha je stejně jako Alcatel Mix Dual SIM telefon. Na rozdíl od dnes recenzovaného kousku však neobsahuje Android, ale proprietární systém Series 40. I zde si, i když v omezené míře, můžete stáhnout aplikace a hry. Bohužel pro tento účel nelze využít Wi-Fi, ale jen mobilní sítě. Tento nedostatek napravuje sesterský model Asha 309, který ovšem pro změnu zase neumí dvě SIMky. Velkou předností Nokie Asha 308 je také nízká cena. Sehnat se dá už od 2300 korun.

Samsung Star II Duos

Tip! Recenze Samsung Star II Duos – Vylepšená legenda se dvěma SIM

Stejně jako Nokia i Samsung Star II Duos nedisponuje operačním systémem Android, ale vlastním prostředím. Jedná se o TouchWiz 3.0, blízké UI smartphonů od Samsungu s Androidem. Nositel legendárního jména Star se originálnímu Staru blíží designem, funkčně jej však o něco převyšuje. Základem je 3,2 palcový displej s rozlišením WQVGA (240×400 pixelů) s kapacitní dotykovou technologií. Jako hodně nízkou už můžeme označit kapacitu vestavěné paměti 30 MB, kterou naštěstí zachraňuje slot pro paměťové microSD karty. Pro zachycení momentek poslouží 3,2 megapixelový fotoaparát. A to nejlepší nakonec? Hádejte...ano, je to DualSIM.

Přehled cen Alcatelu 918D Mix v českých e-shopech podle heureka.cz

alcatel-onetouch-918d-mix
Klady
  • Uživatelská nadstavba od Alcatelu je kvalitní
  • Podpora DualSIM
  • Možnost výměny zadního krytu a obvodového pásku
  • Nízká cena
  • Hudební přehrávač s ekvalizérem
  • Vyzváněcí profily
Zápory
  • Malá kapacita vnitřní paměti
  • Pomalý procesor a slabší odezvy systému
  • Starší verze Androidu
  • chybí čidlo pro automatickou regulaci jasu displeje
  • horší pozorovací úhly displeje
  • malá paměť RAM
Diskuze ke článku
Káma
V recenzi říkáte "tří megový foťák" ale v technických parametrech je napsán 5 mpx
Vašek
Jakou aplikaci pro fotoaparát by jste doporučovaly, aby v ní šel vypnout zvuk spouště, je to příšerné. Děkuji
NIL
V recenzii je uvedené: Telefon se řadí mezi aktivní dual SIM telefony, obě SIM karty jsou tedy aktivní zároveň. Při aktivním hovoru na jedné SIM kartě se při dalším hovoru na druhou SIM kartu ozve obsazovací tón.

Na webe http://mobilni-telefony.heureka.cz/alcatel-ot-918d/recenze/ píše "Ověřený zákazník, Přidáno: 5. dubna 2013, Zakoupeno v x-store.cz" negatívne hodnotenie:
když voláte z jedné sim, tak se vám na druhou nedovolají - hlásí, že jste nedostupná
resp. Velkým mínusem je to, že se mi při volání z jedné SIM nikdo nedovolá na druhou - hlásí to, že jsem nedostupná

Ako to teda je? Je to aktívny alebo pasívny DUAL SIM?

Aldar
Pri wifi je tam možnosť nastavenia statickej IP adresy ???Potreboval by som sa dostať do ADVANCE wifi modu a neviem ako ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze