Nokia Asha 308
recenze

Nokia Asha 308

Dvě SIM karty ve zlatě

Veleúspěšná řada Asha finské Nokie se rozšiřuje velmi rychle. Koncem září byly představeny takřka shodné modely Asha 308 a 309. Dnes testujeme prvně jmenovanou, která se chlubí podporou dvou SIM karet, příjemnými rozměry či až luxusním vzhledem.

Pokud vybíráte levný dotykový telefon bez otevřeného operačního systému, jistě se k vám již něco doneslo o řadě Asha od Nokie. V posledních měsících však finský výrobce zřejmě propadl neznámé nemoci a musí neustále vydávat nové modely. V krátkém sledu jsme tak dočkali modelů 305, 306, 308, 309 a 311. Na tom by samo o sobě nebylo nic špatného, jenže celá pětice, snad jen s výjimkou nejvyššího 311, se od sebe takřka neliší. Prozradím vám klíč k nalezení odlišností. Model 305 podporuje dvě SIM karty, ale chybí mu Wi-Fi. Prohoďte si obě funkce a získáte model 306. Zbývá podotknout, že oba modely mají rezistivní displeje, a to už se dnes, pokud nemáte dlouhé nehty, nenosí. Nevadí, jsou tu modely 308 a 309, které přinášejí kapacitní displeje a světe div se, opět jsou mezi nimi rozdíly v podpoře dvou SIM karet (model 308) a přítomnosti Wi-Fi (model 309). Kdybyste snad náhodou chtěli Wi-Fi a dual SIM, máte u Nokie smůlu, ale to je už jiný příběh. Nejvybavenější je pak model 311, který má kapacitní displej, 3G i lepší fotoaparát.

Nokia Asha 308 - oficiální fotografie

V naší redakci se usídlila Nokia Asha 308, tedy ten model, co má kapacidrtní displej, zvládne dvě SIM karty, ale chybí mu Wi-Fi. Snad jste se ve spleti funkcí neztratili.

Technické parametry Nokia Asha 308

Kompletní specifikace
Konstrukce109,9 × 54 × 13 mm, 104 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3" (240 × 400 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 176 × 144 px, 15 FPS
ChipsetCPU: 1×800 MHz
PaměťRAM: 64 MB, vnitřní paměť: 192 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémNokia S40 6th Edition
Akumulátor1 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostprosinec 2012, 2 800 Kč

Nokia Asha 308 – videopohled

Obsah balení

Základní balení levného telefonu čítá nezbytnosti. Prvně nabíječka. V jejím případě se nemohu zbavit dojmu, že Nokia má neomezené zásoby starých nabíječek s 2,5 mm konektorem. Na druhou stranu koncovým uživatelům to zřejmě nijak vadit nebude, protože telefon lze nabít jak tímto starým konektorem, tak skrze microUSB nabíječku. Druhá část základního balení představuje pecková sluchátka bílé barvy. Datový kabel chybí, nicméně počítat můžete s tištěným manuálem. Nejde jen o pár stránkové vysvětlení prvního spuštění, ale o kompletní příručku.

Obsah balení

Design a konstrukce

Podobnost modelů řady Asha s dotykovým displejem není jen u výbavy, ale začíná už u samotného designu. Opět se vymyká jen nejvýše postavená 311. Zbylou čtveřici od sebe jen těžko rozeznáte. Poznávacími prvky je zaoblená spodní část a naopak ostřeji řezaná horní část. Výsledek nepůsobí vůbec špatně. Nokia následně dobře zvolila zaoblené boky, díky kterým telefon skvěle padne do ruky.

Ve zlaté to Nokii sluší

S pohodlností držení korespondují rovněž rozměry, které v případě modelu Asha 308 jsou 109,9 milimetrů na výšku, 54 milimetrů na šířku a 13 milimetrů do hloubky. Říkáte si, že tloušťka 13 milimetrů je dnes už něco neodpustitelného? Ano, Nokia Asha 308 není žádná žiletka ála Motorola RAZR, avšak v kapse se ztratí a v ruce se drží dobře. Dlužím vám ještě hmotnost, která činí velmi příjemných 104 gramů.

Zadní kryt drží na svém místě skvěle

Pojďme se nyní na Nokii podívat kolem dokola. Levý bok je domovem krytek. Od shora jde o krytku chránící slot pro druhou SIM kartu, pod kterým je kryt zabezpečující slot pro micro SD kartu. Horní strana je domovinou pro konektory všeho druhu. V dominantním středu se nachází microUSB konektor, který je obklopen 3,5 mm jack konektorem a 2 mm nabíjecím konektorem. Sestavičku tlačítek na pravém boku by mnozí z vás jistě uhádli. Kolébkové tlačítko regulující hlasitost a odemykací klávesa. Zde si jen dovolím podotknout, že odemykací klávesa měla být o něco výše. Její současná poloha vás donutí ohýbat palec do neprobádaných poloh.

Všechny sloty jsou pod krytkami

Čelní strana působí svým způsobem netradičně. Displej je totiž uprostřed a je kolem něj nezvykle hodně místa, což jde tak trochu proti dnešnímu trendu. Nicméně kombinace černých ploch a v našem případě zlatého odstínu působí hodnotně a z dálky Asha 308 vypadá jako mnohem dražší přístroj. Pod displejem se nachází již obvyklá dvojice tlačítek. Jde o sluchátka umístěná v jednom pruhu. Pro lepší stisk jsou obě tlačítka mírně vyvýšena.

S pěknou čelní stranou neztrácí krok ani zadní strana. Na rozdíl od okolních plastů je totiž samotný kryt baterie lehce lesklý a nabízí zajímavé vzorování. Na adresu zadního krytu nebudu šetřit slovy chvály, neboť na svém místě drží jako přibitý a jeho sejmutí vyžaduje pevný nehet v kombinaci s dostatečnou silou. Celkově kladně hodnotím konstrukční zpracování. Nokia svou kvalitu nezapře a nešetří ani u levných modelů.

Do ruky padne Asha 308 skvěle

Baterie a výdrž

Asi vás nepřekvapí, že Nokia v modelech Asha používá jednu a tutéž Li-Ion baterii s kapacitou 1100 mAh. Sám výrobce slibuje v případě Ashy 308 až 510 hodin pohotovostní doby a 360 minut nepřetržitého hovoru. Realita je samozřejmě podstatně nižší. Při náročnějším používání, kdy budete využívat obě SIM karty, přičemž jednu stále na datové přenosy, se dostanete na dva až tři dny výdrže. Typický uživatel Nokia Asha 308 však může počítat se čtyřmi až pěti dny, kterých dosáhnete ve chvílích, kdy takřka nebudete využívat data a telefon bude sloužit k pár minutám volání během dne. Pokud budete využívat pouze jednu SIM kartu, může být i při náročnějším používání výdrž bez problému 3denní.

Nabíjení funguje oběma přítomnými konektory. Pokud vám tedy například někdo půjčí nabíječku s microUSB koncovkou, nabijete si s ní i vaší Nokii Asha 308.

Zvuk

U levných telefonů nebývá zvukový výstup silnou stránkou. V případě Ashy 308 potěší, že hlasitý reproduktor hraje opravdu hlasitě a ačkoli kvalitou neoplývá, ohlušující vyzvánění obstará opravdu spolehlivě. Výstup do sluchátek jsme testovali nejprve s dodávanými peckovými sluchátky. Verdikt zní, ponechat je v krabici či je dát malým dětem na hraní. Jejich kvalita je naprosto otřená, hudba zní zašuměle, zcela chybí hloubky. Samotný výstup je v tom však nevinně. Po připojení kvalitnějších pecek značky Koss jsme se dočkali vcelku ucházejícího zvuku, který nepostrádal dostatečný náznak hloubek a pro občasné poslouchání při cestě v MHD je tak Nokia Asha 308 postačující.

Displej: dlouhé nehty zakázány

V případě displeje se můžete těšit na třípalcový TFT panel s rozlišením 240 x 400 pixelů. Není to mnoho, ale stačí to a navíc tím vypálíte rybník i některým levným Androidům, kde se ještě vyhřívá QVGA rozlišení. Ale zpět k Nokii. Její displej je také kapacitní, to je ta výrazná změna oproti modelům 305 a 306, což znamená, že je citlivější a lépe reaguje na vaše prsty. Záměrně píši prsty, protože tužka či gelové nehty ho nechají zcela chladnými, na rozdil od Nokií Asha 305/306, jejichž rezistivní (odporový) displej reaguje na tlak čehokoliv. Samotná kvalita displeje není špatná. Poměrně slušně je vyobrazena černá a potěší i pozorovací úhly. Horší je to s čitelností na ostrém slunci, kdy se vám vaše druhá ruka bude hodit. Sklíčko displeje rovněž působí odolně, po testování na něm není ani mikroskopický škrábanec a při silnějším zatlačení nevznikají na displeji krásné, leč nechtěné duhy.

Hardware a prostředí: osvědčený dotyk

O výkon telefonu se stará jednojádrový procesor o taktu 800 MHz. To je mimochodem malá změna oproti dřívějším dobám, kdy Nokia používala standardně 1 GHz procesor. Rozdíl je však dle mého názoru v podstatě zanedbatelný. Počítat také můžete s 64 MB RAM.

Četli jste na recenze na modely Asha 306 a Asha 311? Ano? Pak víte o prostředí úplně vše, neboť v modelu Asha 308 je totožné. Říkáte, že nečetli? Poté vás do starších recenzí odkáži, protože v nich naleznete vše podrobně rozepsané a nemá cenu popisovat identické funkce dvakrát. My si zde vše jen v krátkosti prosvištíme.

Čtěte: Podrobnou recenzi Nokie Asha 306, jejíž prostředí se shoduje s prostředím modelu Asha 308

Základem jest trojice obrazovek. Prostřední je už v podstatě menu s aplikacemi, doleva se dostanete na obrazovku, která vypadá jako běžná pohotovostní plocha a doprava na vytáčení čísla, které lze nahradit přehrávačem či rádiem. Nokia se tedy v prostředí Series 40 nechala částečně inspirovat prostředím MeeGo z Nokie N9 a co se týče ovládání, změnila vše opravdu od základu. Pohotovostní obrazovku (ta nejvíc vlevo) lze obohatit zástupci aplikací a jednotlivých kontaktů. Zcela ale chybí widgety.

Prostředí telefonu je řazeno do tří obrazovek - pohotovostní, hlavní menu a číselník

Ty zřejmě nejsou až tak potřeba neboť kompletní menu s aplikacemi je stále po ruce. Seznam je vždy orientován vertikálně a jeho podobu nelze změnit. Měnit můžete pořadí ikonek a dát si výše ty, které používáte nejčastěji. Seznam je totiž opravdu dlouhý, Nokia přidala různé další aplikace. Praktická je i horní vysouvací lišta, která nezobrazuje notifikace, ale naleznete v ní jednak zástupce pro rychlý vstup na psaní zpráv, volání či spuštění hudby, tak ikonky pro vypnutí/zapnutí bezdrátových funkcí.

Fotoaparát

Integrovaný fotoaparát je v telefonu spíše na ozdobu, než za nějakým hlubším účelem. Důkazem budiž rozlišení pouhé 2 megapixely, chybějící ostření i přisvětlovací LED dioda. Prostředí je vyvedeno v moderním, minimalistickém designu. Nastavení čítá efekty, vyvážení bílé, zapnutí mřížky, časovač a samozřejmě volbu velikosti fotografie.

Prostředí fotoaparátu

Výsledné snímky jsou špatné. I za ideálních podmínek, na které jsme při testování měli štěstí, je viditelná vysoká hladina šumu a nízká ostrost. Slušně vypadají alespoň barvy. Fotoaparát proto doporučuji využívat pouze v krajní nouzi.

Ukázkové fotografie


Ukázkové snímky

V prostředí fotoaparátu naleznete i tlačítko k přepnutí na kameru. Toho si ale už vůbec nemusíte všímat. Maximální rozlišení natočeného videa činí 176 x 144 pixelů s 15 snímky za vteřinu. Výsledek vypadá otřesně i na displeji telefonu.

Funkce dual SIM

Asi nejlákavější bonusovou funkcí na Ashe 308 je podpora dvou SIM karet. První SIM kartu vkládáte pod baterii. Předpokládá se, že tu příliš často měnit nebudete. Druhá SIM karta se vkládá z levého boku. Samotný slot je ale velmi hluboko, a pokud máte krátké nehty, budete s tím vcelku zápolit, tak jako já. Druhou SIM kartu můžete měnit za chodu, po jejím vložení budete jen požádáni o zadání PIN kódu a SIM karta se okamžitě přihlásí. To je konkurenční výhoda oproti mnohým Dual SIMům na trhu, které je potřeba restartovat. Zbývá dodat, že obě SIM karty jsou typu mini SIM, tedy dnes nejběžnější.

Manažer SIM karet

Obě SIM karty jsou aktivní současně. V menu najdete praktického správce, kde si zvolíte vše potřebné. Nejrychleji navolíte jednu SIM kartu, která bud primárně obsluhovat odchozí hovory, SMS zprávy, MMS a data. Můžete si ale vybrat, že se telefony vždy zeptá, jakou SIM použít. Stejně tak si můžete vytvořit vlastní profil, ve kterém například zvolíte, že první SIM karta je datová a z druhé se bude primárně volat.

Pokud na SIM kartě číslo jedna načítáte internetové stránky, jste stále dostupní. V případě, že uskutečňujete na jedné SIM kartě hovor, na druhou se vám nikdo nedovolá, neboť není aktivní. To si lze ověřit i na indikaci, kdy signál zmizí a je přeškrtnutý. Jakmile dotelefonujete, budete o zmeškaném volání informování SMS zprávou od operátora.

Další výbava

Letem světem se podíváme na další výbavu. Zajímá-li vás cokoliv podrobněji, mrkněte na recenzi Nokie Asha 305, je totiž zcela shodná. V případě telefonních funkcí vás asi nic nepřekvapí. Seznam je vícepoložkový, přiřadit můžete i obrázek či vlastní melodii. U levného telefonu potěší synchronizace s Outlookem přes Nokia Suite.

Seznam kontaktů

Textové zprávy se řadí do konverzací. Vytvářet je můžete na alfanumerické klávesnici, nebo QWERTY klávesnici. V režimu na šířku je pak samozřejmě pouze QWERTY klávesnici. V nastavení si můžete zapnout predikci slov. V seznamu aplikací najdete i jednoduchý e-mailový klient. Na našem kusu však aplikace odmítala pracovat. Při spuštění vyžadovala kontrolu aktualizací a i přes aktivní datové přenosy zahlásila chybu. Aplikace chat pak sdružuje různé kecálky, ale ani v jejím případě jsme ji nebyli schopni spustit. Vlastní aplikace má i Facebook a Twitter, avšak opět odmítaly spolupracovat. Nepomohla změna SIM karty, ani restart zařízení. Zajímavé je, že v případě Nokií Asha 306 a 311 jsme tyto problémy neměli a zřejmě se jednalo pouze o špatnou náladu našeho kusu.

SMS zprávy, klávesnice, e-maily

Organizační funkce jsou zpracovány dobře. Pod kalendářem najdete nejen samotný kalendář, ale také poznámky a úkoly. K dispozici je měsíční a denní náhled. Chybět nemůže ani jeden opakovaný budík, který vás vzbudí, i když bude telefon vypnut. Z další výbavy nechybí kalkulačka, stopky či minutka. V menu objevíte také mapy, ale ty se nemohou opřít o podporu GPS. Budete tak závislí na internetovém připojení v případě určení polohy. Mapové podklady však lze prohlížet offline, předem si totiž můžete z počítače nahrát mapy libovolných států. Výčet funkcí uzavírá správce souborů.

Organizační funkce
Mapové podklady lze prohlížet offline, GPS však chybí

S Nokií Asha 308 se také můžete podívat na internet. K těmto účelům slouží nový prohlížeč, který komprimuje stránky, které se následně načítají rychleji. Podobný způsob mimochodem již před mnoha lety přinesla alternativní Opera mini, která vám na Ashe 308 bude fungovat také. Prostředí prohlížeče je zdařilé, nejdůležitější funkce jsou hned ve spodním panelu a slušná je také rychlost načítání a následné prohlížení. Využít můžete multidotykových gest.

Internetový prohlížeč

Připojení je možné výhradně přes GPRS nebo EDGE. Chybějící sítě 3. generace bychom ještě omluvili, ale absence Wi-Fi je na pováženou. Jednak nevidíme jediný důvod, proč stejný model 309 Wi-Fi mít může, a za druhé je to pro Ashu 308 nevýhoda v konkurenčním srovnání. S počítačem se propojíte přes Bluetooth 3.0 nebo USB kabel.

Multimediální výbava čítá samozřejmě hudební přehrávač, který nabízí třídění dle ID3 štítků a nechybí mu například ekvalizér. Přehrajete si i videa, ale jen ve formátech 3GP a MP4, která budou mít snímkovací frekvenci do 15 FPS. Galerie působí svěžím dojmem, je svižná a funguje v ní přibližování pomocí multidotykových gest.

Hudební přehrávač

Nokia klade důraz na hry. V základu je 11 her. Jenže sedm z nich jsou pouze demo verze. Naštěstí máte možnost si zcela zdarma stáhnout 40 her od věhlasného vývojářství EA. Další hříčky najdete v obchodě Nokia.

Do telefonu si můžete stáhnout až 40 her od EA zdarma

Závěrečné zhodnocení

Nokia Asha 308 je sympatickým telefonem ze zřejmě nekonečného rodu Asha. Zaujme vás designem, kvalitním zpracováním, jednoduchým a svižným prostředím či přítomností všech nezbytných funkcí. Plusem je pak podpora dvou SIM karet. Naopak zamrzí absence Wi-Fi, kterou telefony za dva a půl tisíce, od takové částky lze Ashu 308 sehnat, mají. Lepší by mohl být rovněž fotoaparát.

Když zabrousíme ke konkurentům, nemusíme chodit ani nijak daleko. Pokud nepotřebujete slot pro dvě SIM karty, zvolte Nokii Asha 309, která vám přinese navíc Wi-Fi. Zauvažujte i nad Nokií Asha 311, která je zhruba o 400 Kč dražší, ale přináší sítě třetí generace, Wi-Fi a lepší fotoaparát. Z telefonů s podporou dvou SIM karet mohu zmínit Samsung Star II Duos, který je jen o pár sto korun dražší než dnes testovaná Asha 308.

Konkurenti: Nokia Asha 309, Nokia Asha 311, Samsung Star II Duos, Samsung Galaxy Y Duos a Sony Xperia tipo dual

Pokukujete spíše po Androidu? Není problém. Je tu Samsung Galaxy Pocket Duos, za cenu takřka stejnou jako Nokia Asha 308. Přináší však navíc Wi-Fi, GPS či možnost instalovat spoustu aplikací. Mínusem je menší a horší displej a místy pomalejší běh. Z dražších kousků, kde byste si museli připlatit tisíc korun, můžeme jmenovat Samsung Galaxy Y Duos nebo Sony Xperia tipo dual.

nokia-asha-309
Klady
  • rychlé a přehledné prostředí
  • podpora dvou SIM karet
  • kapacitní displej
  • líbivý design
  • kvalitní konstrukce
Zápory
  • nepodporuje sítě 3. generace
  • podprůměrný fotoaparát a video
  • velmi špatná přibalená sluchátka
  • chybí Wi-Fi
Diskuze ke článku
René
Bez wifi :(
Naecken
Recenze je rozhodně povedená. Akorát v tabulce parametrů máte chybičku. 308 stejně jako 309, 305, 306 a 311 mají Nokia S40 D.P. 2.0 a ne 6th ed. Rozdíl mezi nimi je větší implementace java aplikací do systému, podpora vícedotykových gest pro aplikace a hlavně specifické API od Nokie (pro Nokie), které to umožňují (detaily vynechávám).
Xaver
Diky za recenzi. Recenze by se mela zamerit na to co odlišuje tento mobil od predchozich modelu a to vzhled a dual sim. napr
umi byt na prijmout hovor na SIM1 pokud mam na SIM1 spusten internet facebook apod?
umi byt na prijmout hovor na SIM1 pokud mam na SIM2 spusten internet facebook apod?
je mozne hledani v telseznamu dle SIM?
je mozno rozlisit vyzvanenim dle SIM?
atd

paulusx
tento telefon mám a sem spokojen, jen bych rád věděl jak nastavit blokování sms, byl bych rád za radu

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze