První dojmy z HTC One A9: sázka na jedinou kartu

46

HTC, které se aktuálně topí v červených číslech, potřebuje okamžitý obrat. Spásou by mohl být v úterý představený model One A9, který se pyšní luxusním kovovým zpracováním, vytříbeným designem a slušnou funkční výbavou. My se v dnešních dojmech podíváme na to, jak si HTC s tímto na první pohled vyváženým koktejlem poradilo v praxi.

HTC potřebovalo model, který zvrátí propad značky do hlubin zapomnění a opět ji navrátí na výsluní. Poslední vlajková loď společnosti, model One M9, bohužel příliš úspěšná nebyla, stejně tak jeho zvětšená alternativa s přídomkem +, která prodejní úspěchy zabila vysokou prodejní cenou notně převyšující 20 000 Kč. V HTC tedy zapřemýšleli a došli k názoru, že úspěšný telefon nemusí být jen ten, který má maximální funkční výbavu. Stačí aby byl po funkční stránce nadprůměrný, nabídl luxusní design a hlavně zpracování a v neposlední řadě je důležitá také koncová cena, která se rozhodně nemůže rovnat například iPhonům. A tak přišel model A9.

HTC One A9

Design a konstrukce: luxusní a střídmý

Pokud si potrpíte na eleganci, novinka by vás mohla oslovit. Začneme netradičně zadní stranou, zde se totiž odehrálo nejméně změn. Po vzoru předchozích modelů řady One tvoří zadní část a boky zařízení kovová vanička, která dává telefonu punc exkluzivity a navíc je díky ní telefon perfektně pevný. Potěší také lišty antén, které nevystupují nad okolní povrch, jako v případě iPhonů řady 6.

HTC One A9

Na levém boku zařízení nalezneme dva sloty – jeden pro nanoSIM kartu, druhý pro microSD kartu, který není hybridní (Dual SIM tedy nepodporuje). Sloty lze vyndat pouze po vsunutí klíče, což je logické, i samotné sloty jsou totiž kovové. Na pravém boku nalezneme vypínací tlačítko displeje, to je bohužel plastové a je mírně vystouplé nad okolní povrch. Má na sobě také výrazné zdrsnění, které napomáhá lepší zpětné hmatové vazbě. Kov by se nám ale líbil více, nebudeme lhát. Co se týče tlačítka pro regulaci hlasitosti, to je už kovové a odezva je opět velmi dobrá.

Přemístíme se na přední stranu, které dominuje 5palcový AMOLED displej s FullHD rozlišením. Jemnost činí 441 pixelů na palec, vyšší jemnost by neměla smysl. Díky AMOLED technologii je černá opravdu černá, aktivní jsou totiž pouze ty pixely, které vykazují nějakou činnost. Za to HTC chválíme, je to krok vpřed k úspoře baterie. Displej je velmi kvalitní, navíc je krytý odolným sklem Gorilla Glass 4, za což jednoznačně chválíme. Displej je vyroben 2,5D technologií, respektive sklo displeje se svažuje k okraji telefonu, na které navazuje bez přerušení. I zde lze hledat podobnost s iPhonem, opět ale bylo první HTC s modelem 8X.

HTC One A9

Pod a nad displejem jsou viditelné opravdu velké rámečky, i zde si mnoho lidí může vyvolat spojitost s iPhonem 6/6s. One A9 už totiž nemá BoomSound stereo reproduktory, které by rámečky alespoň částečně ospravedlnily. Reproduktor je nově ve výřezu na spodní hraně zařízení a je pouze jeden. HTC se však chlubí skvělým zvukem se sluchátky, a to díky integrovanému 24bitovému 192KHz DAC převodníku zvuku.

Pod displejem však jednu zvláštnost nalezneme, jedná se o podlouhlý senzor, ve kterém je ukryta čtečka otisků prstů. Tento senzor není hardwarový, respektive nejedná se o tlačítko jako takové. Jedná se o pogumovanou plochu, která funguje jako čtečka a také jako tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku, ovšem mechanicky ho zkrátka nezmáčknete. Co se nám moc nelíbilo je barevné sladění u černé verze, kdy je tato plocha senzoru šedá. Celkově to působí moc výrazně a trochu bohužel i lacině. Bílá varianta však tímto problémem netrpí, tlačítko je ve stejném odstínu bílé a klidně může mást tím, že je skleněné. Subjektivně se nám bílá líbila více, ale to je věc názoru.

HTC One A9

Celkově hodnotíme design jako povedený, stejně tak rozměry 145,8 × 70,8 × 7,3 milimetrů působí skvěle. Potěší i hmotnost, konkrétně 143 gramů, v ruce navíc zařízení působí ještě lehčím dojmem. Jediný problém tak shledáváme ve zbytečně velkých rámečkách a také v nekorespondující barvě senzoru u černé varianty (později se na trh dostanou i další barvy, včetně vínové a zlaté).

Vnitřnosti: velmi slušně

HTC One A9 nabídne osmijádrový procesor Snapdragon 617, který dle slov zástupců společnosti získá v benchmark testu AnTuTu kolem 43 000 bodů. A to vůbec není špatná hodnota. Procesoru sekundují 2 GB RAM a 16 GB interní paměti, jak již víme, s možností rozšíření pomocí paměťových karet. Zde se na chvíli zastavíme, u tohoto modelu bude možné nabootovat paměťovou kartu tak, že se bude tvářit jako rozšířené interní úložiště a ne jako pouhá paměťová karta. Jak to bude fungovat v praxi teprve uvidíme.

Překvapí také fotoaparát, na kterém si dalo HTC záležet. Nabídne rozlišení 13 Mpx a sekunduje mu dvojtónová přisvětlovací LED dioda, potěší i přítomnost optické stabilizace obrazu. Ukládat budete moci fotografie také ve formátu RAW, což ocení všichni, co často upravují své fotografie v dospělých desktopových programech, jako je například Photoshop. Co nepotěší je snad jen to, že čočka fotoaparátu nově vystupuje asi 2 desetiny milimetru nad okolní povrch. Není to příliš estetické, každopádně vzhledem k přítomnosti optické stabilizace to novému HTC odpouštíme. Vepředu nalezneme ultrapixelový snímač s rozlišením 4 Mpx a se širokým záběrem. Tuto kombinaci už od HTC známe a nijak zvlášť nás nezklamala. Videokamera umožní nahrávat až ve FullHD rozlišení.

HTC One A9

HTC One A9 podporuje také LTE, a to včetně všech tuzemských pásem až do rychlosti 300 Mb/s (LTE Cat 6). Nechybí ani NFC a nebo nízkoenergetické Bluetooth. Baterie nabídne kapacitu 2 150 mAh a ač kapacita nepůsobí nijak extra, telefon by měl bez problému vydržet jeden den náročnějšího používání. Potěší také rychlé nabíjení Quick Charge 2.0 (kompatibilní s Quick Charge 3.0). Velkým překvapením je dosazení nejnovějšího Androidu 6 Marshmallow, po Nexusech se tedy jedná o první takové zařízení. OS Android je samozřejmě překryt nadstavbou HTC Sense 7.0, není tedy patrný syrový Android. Potěší také to, že dle slov zástupců nabídne HTC One A9 z volného trhu aktualizace (bezpečnostní, vylepšující) maximálně do 15 dní poté, co Google vypustí aktualizaci pro své Nexus zařízení. Co oceňujeme dále je počet předinstalovaných aplikací, který je minimální. Žádný bloatware tedy nečekejte.

Důležité je, že chod zařízení je velmi svižný, telefon reaguje na doteky okamžitě a i čtečka se jevila jako velmi rychlá, avšak rychlostí TouchID 2.0 od Apple prozatím nedosahuje.

Takže? Takže tak...

Cena je nastavena na 14 777 Kč, což není ani málo, ale ani moc. Cenovka je dle koncovky odvozena od stylu naceňování Vodafonu, avšak Vodafone nemá na tento model exkluzivitu, sehnat půjde i ve volném prodeji. Vodafone zkrátka udělal největší objednávku, nic víc za tím nehledejme. Do prodeje novinka vstupuje 2. listopadu, a to v bílé a černé barvě. Další dorazí později, konkrétně během prosince, aby HTC stihlo předvánoční mánii.

HTC One A9

Svoji klientelu by si novinka jistě najít mohla, o tom nepochybujeme, jestli ovšem bude onou „pákou“ pro dostání se z červených čísel, prozatím není jasné. A ani my si na 100 % jisti nejsme, a to i přesto, že na nás novinka zanechala veskrze pozitivní dojem.

Technické parametry HTC One A9

Kompletní specifikace
Konstrukce145,8 × 70,8 × 7,3 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 617 MSM8952, CPU: 4×1,5 GHz + 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 405
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor2 150 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostlistopad 2015, 14 777 Kč
Diskuze ke článku
Petr
Úplně ve všech rozměrech horší jak S6 a přitom menší display (i rozlišení, i když to stačí), úložiště, RAM, horší procesor, menší baterka, pravděpodobně horší foťák a za stejnou cenu.
http://mobilenet.cz/katalog/srovnat/3333-2645
Szmecek
Za 14000 koupím iPhone 6 a to je jiná liga. To si fakt myslí, že je tenhle telefon dostane z krachu?
Filip
Za 14.000 si v pohodě koupím Galaxy S6 nebo One M9, který jsou nesrovnatelně lepší.
Lukas Lendo Lendak
Lukas Lendo Lendak
HTC je mimo, nevie robit telefony... odstranili stereo-reproduktory - zmensili ramiky ale aj tak su tie ich ramiky obrovske... design je sice celkom slusny ale co to tlacidlo pod displayom? nedalo sa dat do stredu tej plochy? museli tam vopchat nan este "htc"? a tlacidlo posunut na samy okraj? to je strasne... htc sa proste nevie dotiahnut na momentalnu spicku vyrobcov

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze