HTC One A9
recenze

HTC One A9

Víc než jen kopie
37

HTC před nějakým časem představilo nový model řady One, kolem kterého se okamžitě rozpoutala velká debata, především kvůli jeho designu. Během našeho testování jsme však usoudili, že se jedná o víc než jen kopii. HTC One A9 je sám o sobě velmi kvalitní smartphone, k dokonalosti mu ale přesto ještě velký krok chybí.

Je to pták? Je to letadlo? Ne, je to… Dobrá, Superman to není. Je to HTC One A9, ale přesto se většina uživatelů, kteří vás zahlédnou s One A9 v ruce, zeptá: „Ty máš iPhone?“ Jelikož moje okolí ví, že používám především přístroje BlackBerry, tak jsem se s touto otázkou setkával neustále. O tom, že model One A9 jako iPhone navenek působí (o záměru můžeme spekulovat), tedy nelze ani v nejmenším pochybovat.

HTC One A9 je dostupný ve čtyřech atraktivních barevných variantách

HTC One A9 ale není pouze kopie iPhonu a tohle je naposledy, co o něm takto mluvím. HTC si totiž zaslouží, aby se na něj nahlíželo jako na HTC. Jedná se o velmi kvalitní smartphone, jehož testování jsem si vyloženě užíval. Přestože se objevil i nějaký ten zádrhel, zanechal ve mne veskrze pozitivní dojmy.

Technické parametry HTC One A9

Kompletní specifikace
Konstrukce145,8 × 70,8 × 7,3 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 617 MSM8952, CPU: 4×1,5 GHz + 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 405
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor2 150 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostlistopad 2015, 14 777 Kč

HTC One A9 – videopohled

Design a konstrukce: unibody šampion

HTC již v minulosti mnohokrát dokázalo, že jeho modely řady One patří v oblasti konstrukce k naprosté špičce, a model One A9 není výjimkou. Kovová konstrukce je skutečně precizně zpracovaná a z telefonu máte opravdu dobrý pocit. Vše perfektně lícuje, tělo je pevné, nikde nic nevrže. Výrobce jej navíc nabízí v několika atraktivních barvách, nám se do redakce dostala varianta s označením Space Carbon Grey.

HTC One A9

Snad jediná výtka směřuje k tomu, že telefon se nedrží úplně pohodlně. Nepomáhají tomu ani zaoblené hrany a hladká kovová záda, která nepříjemně kloužou. Mnohokrát chybělo opravdu málo a telefon mi vyklouzl z ruky rovnou na zem. A to opravdu nechcete, protože málokterá zařízení se opravují hůře než telefony od HTC s unibody konstrukcí. Rozměry 145,75 × 70,8 × 7,26 mm přitom nejsou nic neobvyklého a hmotnost 143 gramů také nevybočuje z dnešních standardů.

Zaoblené hrany narušuje pouze několik standardních prvků. Na horní hraně je to plastová krytka, pod kterou se pravděpodobně ukrývají nějaké antény, nejspíš ty pro příjem Wi-Fi a mobilního signálu. Bylo by hezké, kdyby tam byl například infraport, ale na ten se bohužel nedostalo. Na levé hraně své místo našly dva šuplíčky pro nanoSIM a také paměťovou kartu.

Pohled na boky telefonu

Pravý bok nabízí klasickou kolébkovou klávesu pro ovládání hlasitosti a pod ní zamykací klávesu. Ta je vyřešena naprosto skvěle - je dostatečně velká a nejen díky vroubkování ji lze velmi snadno nahmatat. Na spodní hraně se nachází mřížka hlasitého reproduktoru, 3,5mm jack konektor a nabíjecí microUSB. Zatímco umístění sluchátkového konektoru rozhodně chválím, umístění microUSB je nesmyslné. Je totiž vyosené mimo střed a hledat ho s nabíječkou potmě bylo vždy otravné. Je také škoda, že HTC nezvolilo USB-C konektor.

Přední strana je odshora až dolů překrytá odolným sklem Gorilla Glass 4 a chrání především 5palcový displej typu AMOLED. Kromě toho se však ještě nad displejem našlo místo pro přední kameru, telefonní reproduktor a sadu senzorů. Pod displejem je pak navíc jedna specialitka - oválný výřez v sobě totiž skrývá čtečku otisku prstů. Nejedná se však o klávesu, ale pouze o senzor, který reaguje na dotyk. K němu se však ještě vrátím později.

Kompletně hladká kovová záda narušuje pouze vystupující čočka hlavního fotoaparátu s rozlišením 13 Mpx a optickou stabilizací obrazu. Společnost mu dělají mikrofon a dvoutónová přisvětlovací LED.

Zvuk a kvalita reprodukce: sbohem stereo

Modely HTC One se proslavily mimo jiné svými zvukovými schopnostmi. Výrazné stereo reproduktory na přední straně byly pro modely One typické, u novinky One A9 je však již nenajdeme. Výrobce dal přednost elegantnějšímu designu, a proto zvolil pouze jeden hlasitý reproduktor, který umístil na spodní hranu.

HTC One A9

Jeho výsledky vás rozhodně nijak neohromí. Zvuk je plechový, výšky jsou nepříjemně zvýrazněné a jak jsme si zvykli u 90 % ostatních smartphonů na trhu, basová složka úplně chybí. Hlasitost je však zcela dostačující, takže hlavní funkci v podobě vyzvánění a notifikací zvládá dobře.

HTC se však chlubí integrovaným DAC převodníkem a výkonným zesilovačem určeným speciálně pro hudbu pouštěnou skrze sluchátka. V balení navíc obdržíte velmi kvalitní špuntová sluchátka s plochým kabelem a funkcí handsfree. Výsledek této kombinace mne mile překvapil. HTC One A9 hraje opravdu hezky, nicméně zde mám také několik drobných výtek.

V první řadě vám HTC po připojení sluchátek zapne funkci HTC BoomSound, která dokáže písničky opravdu výrazně přebasovat. U některých se to hodí, ale často jsem tuto funkci radši vypínal. Druhá výtka směřuje k absenci hudebního přehrávače. Čtete správně — telefon, který se výrobce snaží prezentovat jako špičkový hudební přístroj, nemá hudební přehrávač! A dokonce ani ekvalizér. Spolehnout se musíte pouze na aplikaci Hudba Play, což opravdu nechápu.

Baterie a výdrž: standardní jednodenní telefon

HTC u svého modelu One A9 sáhlo po akumulátoru s kapacitou 2 150 mAh, což je trochu méně, než dnes bývá zvykem. Podle HTC by měl telefon zvládnout až 12 hodin přehrávání HD videa nebo 9 hodin prohlížení internetu přes Wi-Fi, ale o tom si dovolím trochu pochybovat.

Detaily HTC One A9 jsou precizní, ale ostrá hrana u nabíjecího konektoru se nepovedla

Při běžném používání vám telefon vydrží bez problémů celý den, tedy od rána až do večera. Od 7 hodin ráno, kdy jsem telefon odpojil od nabíječky, jsem uskutečnil několik telefonátů, poslouchal pár minut hudbu přes Spotify, prohlížel internet, udělal několik fotografií, pracoval s emaily a zprávami v telefonu celkově, možná 5 minut hrál hru. V 7 hodin večer jsem měl zhruba ještě 20 % baterie.

Podle mého názoru za to však může hlavně úspornější Android 6.0 ve chvílích, kdy je vypnutý displej. Pokud však telefon používáte opravdu aktivně, tak se večera nedožijete. Při našem standardním testu přehrávání streamovaného Full HD videa mizela procenta baterie doslova před očima a HTC One A9 se nedostalo ani přes hranici 5 hodin. Konkrétně tuto činnost zvládlo vykonávat pouze 4 hodiny a 42 minut. Díky podpoře technologie Quick Charge 2.0 (také 3.0) však telefon dokážete nabít velmi rychle. Na druhou stranu k tomu potřebujete přímo nabíječku Rapid Charger od HTC.

Displej, ovládání a čtečka otisků: spolehlivě a snadno

Displej nového HTC One A9 je dominantním prvkem čelní strany. Chrání ho odolné sklo Gorilla Glass 4, takže nějaký ten pád by měl telefon vydržet. Samotný zobrazovač je typu AMOLED, má úhlopříčku 5 palců a rozlišení Full HD (441 ppi). Má skvělé zobrazovací schopnosti, slušnou čitelnost i na přímém slunci, široké pozorovací úhly a živé barvy.

Displej je krásně jemný a má velmi dobré zobrazovací schopnosti

Snad jediná výtka směřuje k podání bílé, která je celkově trochu do žluta, ale to je vlastnost panelů AMOLED. Černá barva je naopak perfektní. Nechybí ani automatická regulace jasu, ale rozsah by mohl být trochu vyšší.

K ovládání většiny funkcí slouží displej, jehož reakce jsou rychlé a přesné. Co jsem však příliš nepochopil je zbytečné plýtvání místem. Všimněte si, kolik místa HTC nechalo pod displejem. Kromě čtečky je tam pouze logo a zbylý prostor mohl výrobce klidně využít k umístění senzorových kláves pro navigaci v systému. Bohužel tak ale neučinil, takže zabírají cenné místo na displeji. HTC One A9 tak má vlastně dvě domovské klávesy.

HTC One A9
Čtečka otisků prstů pod displejem je pouze senzorová klávesa

Jednou z nich je právě čtečka otisků prstů. Její umístění je velmi dobré a i když nemá podobu hardwarového tlačítka, nýbrž pouze senzoru, fungovala po celou dobu testování spolehlivě. Její výhodou je, že na probuzení telefonu (třeba pro kontrolu času) stačí letmý dotyk. Stejně tak můžete displej rozsvítit poklepáním na displej.

Čtečka otisku prstů a Gesta Motion Launch

Pokud chcete telefon přímo odemknout, je třeba prst na čtečce podržet déle, takže celý proces trvá zhruba sekundu. Úspěšné odemknutí signalizuje jemná vibrace a rozpoznávání otisku je spolehlivé. Pro odemknutí si můžete samozřejmě uložit otisky z více prstů - já jsem tak učinil u palců a ukazováčku obou rukou.

Kromě toho však HTC ještě připravilo další drobnosti pro pohodlné ovládání. Je zde například režim ovládání v rukavicích nebo gesta Motion Launch. Pomocí nich můžete telefon probudit již zmíněným poklepáním na displej, otevřít přímo z vypnutého displeje BlinkFeed nebo spustit fotoaparát.

Hardware a výkon: špatná optimalizace

HTC si od mnoha uživatelů odneslo kritiku za hardwarovou výbavu nového modelu One A9. Pro začátek zmíním, že v USA uživatelé získají model s 32GB vnitřní pamětí a 3 GB paměti RAM. To však není náš případ. Evropská verze HTC One A9 má totiž pouze 16GB úložiště a 2 GB RAM. Co výrobce k tomuto kroku vedlo je nám záhadou, slot na paměťové karty microSDXC je však naštěstí u obou variant. Ještě doplním, že evropský uživatel má dostupných zhruba 9,5 GB prostoru pro svá data.

Výsledky benchmarků AnTuTU, Vellamo a Geekbench 3

O výkon se stará 64bitový čipset Qualcomm Snapdragon 617, jehož základem je osmijádrový procesor o taktu 4×1,5 GHz a 4×1,2 GHz. Grafickým čipem je pak Adreno 405. Papírově na tom tento čipset není vůbec špatně a ani výsledky benchmark testů nejsou zlé, ale ve světle dnešních vlajkových lodí trochu zaostává. Přesto si dovedu představit, že s trochou píle ze strany HTC by to uživatel vlastně ani nemusel poznat. To by se však muselo zapracovat na optimalizaci… a to se nestalo.

HTC One A9

Ačkoliv telefon nejprve běžel naprosto bez problémů, po několika dnech se začal v některých chvílích velmi nepříjemně zpomalovat. Návrat na domovskou obrazovku trval několik sekund i přesto, že jsem měl na výchozí obrazovce pouze jeden widget, otevírání zpráv a aplikací bylo pomalé, aplikace sem tam spadly, případně je systém ukončil (to však může být i špatnou kompatibilitou aplikací a nového Android 6.0), ale vůbec nejvíc mne dokázalo vytočit, když byl při psaní zobrazený text o 3 slova za mnou!

Tento problém se opakoval zhruba jednou za dva dny (možná i trochu častěji) a musím rovnou říct, že vzhledem k ceně telefonu (toho času více než 14 tisíc korun) jsem takové chování nečekal. Přihlédnu-li k tomu, že HTC One A9 je opravdu sympatické zařízení v mnoha ohledech, tak mám strach, že tady výrobce opravdu hází telefonu klacky pod nohy.

Operační systém a uživatelské prostředí: klasické HTC Sense a Marshmallow

Nové HTC One A9 je vůbec prvním přístrojem po modelech Nexus, který se na trh dostal s novou verzí operačního systému Android 6.0. Nová verze Androidu, která dostala přídomek Marshmallow, se naučila mnoho nových funkcí, jejichž přehled najdete v některém z našich starších článků.

BlinkFeed a domovská obrazovka

Za nejzásadnější považuji navrácení možnosti omezit oprávnění aplikací. Těm tak již nebudete muset tolerovat často nesmyslný seznam vyžadovaných oprávnění, která mohou často představovat bezpečnostní riziko. U aplikací, které byly upravené pro Android 6.0, nově nebudete muset schvalovat oprávnění již při instalaci, ale až během používání, když si aplikace například vyžádá polohu nebo přístup k souborům.

Stejné řešení najdeme například u iOS a je to rozhodně rozumný krok. Zmínit však chci také to, že například slibované zjednodušení výběru a práce s označeným textem se nekoná. Práce s textem je pořád stejně krkolomná, jako tomu bývalo dříve - dvě malé paličky na výběr textu a jedna pro práci s kurzorem

Nastavení domovské obrazovky a menu aplikací

Celé prostředí vypadá tak, jak jsou uživatelé systému Android zvyklí — několik obrazovek, na které umisťujete widgety a aplikace a hlavní menu s přehledem všech aplikací. Grafická nadstavba HTC Sense v7 k němu navíc ještě přidává několik vlastních funkcí a vylepšení, které hodnotím celkově velmi pozitivně. Jedná se například o nejrůznější nastavení motivu prostředí — můžete volit různá barevná schémata, vybrat si některý z mnoha připravených motivů v obchodě HTC nebo si vytvořit svůj vlastní.

Zajímavostí je speciální widget HTC pojmenovaný jako Domovská stránka Sense. Pod tímto kostrbatým názvem se skrývá inteligentní složka, která vám nabídne tři profily — Venku, Domov a Práce. Na každé kartě máte sedm míst pro vlastní aplikace a osmou tvoří „chytrá složka“ s návrhy aplikací odpovídajících danému profilu. Osobně jsem to sice nevyužil, ale věřím, že někomu se tato funkce může líbit.

Notifikační lišta a nastavení

Jednou z příjemných funkcí je integrace BlinkFeed, což je něco jako čtečka novinek, zpráv a sociálních sítí. Najdete ji tak, že první domovskou obrazovku posunete doprava, čímž se můžete rychle dostat k zajímavému obsahu na zkrácení dlouhé chvíle. Do BlinkFeed si můžete nastavit některý z mnoha zpravodajských kanálů včetně mobilenet.cz a kromě toho také sociální sítě Facebook, Twitter, Google+, Instagram a další. Mnohokrát jsem se přistihl, že jsem například při cestě tramvají automaticky otevřel BlinkFeed, abych nějak využil čas. A to je podle mě ideální stav.

Nastavení je provedeno opravdu přehledně a je snadné se v něm zorientovat. Vše co hledáte najdete snadno a tam, kde byste čekali. Do nastavení se dostanete nejsnáze přes notifikační lištu, která v sobě kromě notifikací integruje také rychlá nastavení. Je jich k dispozici celá řada, od regulace jasu displeje až po svítilnu nebo vypínání mobilních dat.

Celkově se mi uživatelské prostředí HTC Sense používalo pohodlně a nikdy jsem se v něm necítil ztracený. Naopak jsem přivítal například takovou drobnost, jako je změna písma na jemnější styl Helvetica. Písmo na velmi jemném displeji díky tomu vypadá opravdu skvěle i přesto, že je velmi tenké a malé. I taková zdánlivá hloupost mi zůstala v paměti, a o to víc mne mrzí, že HTC nezapracovalo na optimalizaci softwaru, jejíž nedostatečnost jsem kritizoval v předchozí kapitole.

Fotoaparát a videokamera: příjemné překvapení

Velkým překvapením pro mne byl fotoaparát a hlavně kvalita samotných fotografií, které pomocí HTC One A9 můžete zachytit. Snímač typu BSI s rozlišením 13 Mpx nabízí světelnost objektivu f/2.0 a je chráněný safírovým sklíčkem. Přítomná je také optická stabilizace obrazu, která má na vysoké kvalitě výsledných fotografií velký podíl.

Prostředí fotoaparátu

Fotografie jsou jedním slovem skvělé a HTC se po mnoha pokusech a experimentech, jako byly například ultrapixely, podařilo vyvinout opravdu kvalitní fotomobil. Fotografie jsou krásně ostré, barevně věrné a telefon si poradí i s náročnějšími scénami. Za slunečného dne se vám snadno podaří zachytit opravdu povedené fotografie, ale HTC se nemusí stydět ani za výsledky při špatném osvětlení.

Fotografie při denním světle
Fotografie při špatném osvětlení

Tam přichází na řadu právě optická stabilizace, díky které můžete pořídit kvalitní večerní snímky přímo z ruky. Pokud jste navíc trochu trpělivější, můžete si pohrát s ručním režimem a nastavit si podle sebe nejen ISO nebo hodnotu expozice, ale také čas závěrky. V ručním režimu se navíc fotografie ukládají ve formátu RAW, takže si s nimi můžete pohrát i později.

Drobnou výtku mám k umístění čočky fotoaparátu, protože se mi občas stávalo, že se mi do scény omylem připletl prst. Druhá výtka směřuje k safírovému sklíčku, které je sice odolné proti poškrábání, ale má tendenci u fotografií proti světlu vrhat fialové odlesky (viz fotografie). Před několika lety to bylo velké téma kolem nového iPhonu 5, jehož fotoaparát byl také krytý safírovým sklem.

Fotografie z přední kamery vybavené technologií Ultrapixel od HTC

O ultrapixely vás však HTC nakonec nepřipraví, protože si je nechalo pro přední fotoaparát. Ten má rozlišení 4 Mpx a HTC u něj využilo právě technologii Ultrapixel. Světelnost f/2.0 je na přední fotoaparát slušná a výsledky jsou také ucházející. Přesto však přední fotoaparát zůstává silně zastíněn špičkovým snímačem na zádech přístroje.

Nechybí samozřejmě možnost nahrávání videa, maximální rozlišení je však pouze Full HD. Na 4K rozlišení HTC jednoduše nemá výkon, ale i tak je kvalita nahrávaného videa velmi slušná. Díky mikrofonu na zádech navíc telefon dobře nahrává zvuk a když jsem zkoušel nahrávat chvíli v nejmenovaném klubu, byl jsem příjemně překvapen. Zklamalo mne však slow-motion video, kde opět narážíme na nedostatek výkonu, a proto telefon nahrává pouze do nízkého rozlišení 1024 × 576 pixelů rychlostí 24 fps, originální fps však výrobce nikde neuvádí.

Multimediální funkce a aplikace: zaměřeno na obrázky

Funkční výbava nového HTC One A9 je trochu chudší, než bývá dnes zvykem, i když na druhou stranu to pro někoho může být i výhoda. Hned zkraje připomenu, že HTC One A9 postrádá samostatný hudební přehrávač a místo něj jste odkázaní na aplikaci Hudba Play, kterou osobně navýsost nesnáším. Pokud vyloženě nevyužíváte placené streamování hudby od Googlu, určitě si stáhněte nějaký kvalitnější přehrávač. Využít můžete také integrované FM rádio s podporou RDS.

Galerie fotografií a editor

Samostatný videopřehrávač také chybí, ale natočená videa si můžete pohodlně prohlédnout skrze klasickou Galerii. Tam si můžete obrázky a fotografie zobrazit buďto seskupené podle času nebo jednotlivých alb. Samozřejmostí jsou bohaté možnosti sdílení, ale HTC připravilo také povedený editor fotografií s mnoha funkcemi nebo aplikaci Zoe. Pomocí té můžete nejen fotografie, ale také videa sestavit do tématických videoklipů obohacených o různé efekty nebo hudbu.

V seznamu aplikací najdete například HTC Club, ale po kliknutí jste přesměrováni do obchodu Google Play, kde se dozvíte, že ve vaší zemi není položka dostupná. Naštěstí ji lze alespoň odinstalovat. Aplikace HTC Dot View ale funguje a připomíná, že si k modelu HTC One A9 můžeme obstarat ochranný obal Dot View. Skrze tuto aplikaci pak můžete nastavit, jaké informace má telefon skrz pouzdro ukazovat.

HT Club, HTC Dot View a aplikace Google

Nechybí samozřejmě veškeré klasické Google aplikace jako YouTube, Chrome, Disk, Mapy, Hangouts nebo Fotky. Aplikace News Republic je součástí BlinkFeed, sdružuje nejrůznější zpravodajské služby z celého světa a můžete si zde například nastavit notifikace na chvíli, kdy na mobilenet.cz vyjde nový článek nebo aktualita.

News Republic, správce souborů, počasí, svítilna, zprávy a počasí

Výbavu doplňuje jednoduchý správce souborů, aplikace na počasí s vlastními widgety, svítilna nebo aplikace Zprávy a počasí, což je další zdroj zpráv a novinek z nejrůznějších zdrojů, ovšem tentokrát pod hlavičkou Googlu. To je vše. Říkal jsem, že funkční výbava zde není moc široká.

Telefonování, adresář, zprávy a klávesnice: jako na houpačce

Telefonní aplikace pro mne byla ze začátku trochu problém. Na první pohled je totiž dost nepřehledná a trvalo mi asi tři dny, než jsem si na ni zvykl. Je vcelku obsáhlá, a tak je rozdělená na pět samostatných záložek, přičemž první z nich představuje klasický seznam hovorů.

Telefonní aplikace

Výchozí záložkou při kliknutí na ikonu telefonu je však samotný číselník, který vám zároveň ukazuje váš poslední hovor. Kvalita hovorů je dobrá a nijak nevybočuje ze zaběhnutého standardu, překvapilo mne však, jak málo možností během hovoru máte. Chybí dokonce i možnost rychlého zadání poznámky, což mi občas lezlo trochu na nervy.

Adresář kontaktů

Třetí záložkou jsou oblíbené kontakty, pátou záložkou skupiny kontaktů a přeskočil jsem čtvrtou, která obsahuje kompletní adresář. Dostanete se do ní buďto přímo v telefonní aplikaci nebo skrze ikonku s nápisem Lidé a nabízí snad všechny možnosti, které od adresáře očekáváte — včetně blokování kontaktů. Pokud u kontaktu máte také fotografii, tak navíc vidíte Dot View podobiznu. Bohužel jsem neměl Dot View obal k dispozici; určitě to vypadá hezky, když vám potom někdo takový volá.

Zprávy SMS

Pro zprávy je připravena samostatná SMS aplikace, jež řadí zprávy klasicky do konverzací a umí celé konverzace přesouvat do samostatné zabezpečené složky, do které se dostanete jedině s heslem. Z neznámého důvodu však neumí pracovat se čtečkou pro otisky prstů, což mi přijde jako velká škoda. Navíc když Android 6.0 podporuje čtečky již nativně.

Pro emaily je přichystána aplikace Gmail, která si již poradí i s jinými schránkami než těmi od Googlu. Více se mi však líbila e-mailová aplikace Pošta přímo od HTC. Je graficky povedená a používá se snadno, i když mi chyběla možnost graficky od sebe odlišit emaily z různých schránek. Jinak ale funguje spolehlivě a neměl jsem s ní žádné trable. Pokud však vyžadujete větší možnosti nastavení, filtrování a podobně, pravděpodobně vám vyhovovat nebude.

Klávesnice

Klávesnice u HTC One A9 pochází přímo od výrobce a popravdě jsem z ní úplně nadšený nebyl. Ergonomicky mi tak úplně nesedla a ani na konci mého testování nemohu říct, že bych si na ni zvykl. Asi nejvíc mi vadilo, že při psaní pomocí tahů na displeji (tzv. swype) nešlo dobře zadávat spojky nebo předložky. Jakmile chcete napsat „a“, musíte vždy po daném písmenku zadat navíc mezeru -nestačilo pokračovat dalším tahem. Ve výsledku jsem nakonec swype prakticky nepoužíval a psal jsem klasicky vyťukáváním.

Organizér a GPS: prostý základ

Kalendář

Kalendář jest základem veškeré organizace času snad u každého uživatele a v HTC na to samozřejmě myslí. Kalendář v modelu One A9 je jednoduchý a pracuje se s ním pohodlně. Nabízí zobrazení měsíce, týdne, dne, agendy nebo pozvánek a samozřejmě podporuje také bezdrátovou synchronizaci. Jedinou výtku mám k týdennímu zobrazení, ve kterém nevidíte popis událostí, dokud na ně nekliknete. Zajímavostí je však samostatný řádek pro narozeniny.

Kancelářský balík od Googlu

Kancelářský balík v HTC One A9 zastupují aplikace od Googlu, a to sice Dokumenty, Prezentace a Tabulky. Pravděpodobně tyto aplikace znáte, jedná se o kvalitní mobilní kancelářský balík s mnoha možnostmi ať už v oblasti editace obsahu, tak například sdílení dokumentů nebo práce s cloudem.

Kalkulačka, Hlasový záznamník, Hodiny a Keep od Googlu

Do této sekce standardně řadím ještě aplikace, jako jsou Kalkulačka, Hlasový záznamník nebo Hodiny. Tyto aplikace samozřejmě nesmí chybět a doplňuje je navíc šikovný poznámkový blok a úkolovník v jednom - aplikace Keep od Googlu. Můžete si do něj zapisovat poznámky a přidávat k nim také přílohy nebo hlasové poznámky a zároveň slouží jako jednoduchý úkolovník.

Čip GPS vám umožní určit přesnou polohu vašeho zařízení a k dispozici je také přijímač systému GLONASS. Díky tomu se můžete na HTC One A9 spolehnout i v případě navigace a hodit se v takové chvíli budou předinstalované Mapy od Googlu (nutnost být online). Fixace satelitů je otázkou několika sekund a spojení je stabilní. V tomto ohledu se žádný kompromis rozhodně nekoná.

Konektivita a internet: připraven na LTE

Kompromisy nenajdeme ani v oblasti konektivity. Kromě standardních 2G a 3G sítí si HTC poradí také s aktuálními sítěmi LTE. Nabízí podporu pásem 1,3,5,7,8,20 a 28, tudíž nechybí ani klasická česká sestava. Rychlému internetu tak stojí v cestě pouze váš FUP, pokud tedy nejste zrovna na Wi-Fi. Využít můžete protokoly a/b/g/n/ac na frekvencích 2,4 i 5 GHz.

Pomocí Wi-Fi se můžete také připojit k domácí síti DLNA, ale pokud vám stačí připojení k jednomu počítači, můžete využít standardní microUSB konektor. Nezapomnělo se ani na Bluetooth 4.1 nebo technologii NFC, díky které může HTC One A9 pracovat se službou Android Pay. Tedy, zatím ne v České republice, ale jinak ano. Z konektivity tak chybí snad jen infraport pro ovládání dalších zařízení (například televizoru).

Internetový prohlížeč je zastoupen v podobě aplikace Google Chrome. Práce s ním je bezproblémová, stránky se načítají rychle a pohyb po nich je plynulý. Telefon v tomto nijak neztrácí na konkurenci, takže si budete moci v klidu užívat nejen samotného obsahu, ale také šikovných funkcí prohlížeče Chrome — například synchronizaci s vaším počítačem.

Závěr a zhodnocení: špičkový přístroj s několika kompromisy

HTC One A9 je velice zajímavý přístroj, který rozhodně má hodně co nabídnout. Stejně tak ale obsahuje několik kompromisů, které případní zájemci musí zvážit. Asi největší překážkou je podle mého názoru cena, která v běžném prodeji atakuje hranici 15 tisíc korun! Za tolik peněz seženete bez problémů nejen loňské, ale některé aktuální vlajkové lodě, a například iPhone 6, proti kterému se HTC doslova staví, můžete zakoupit již o tisíc korun dráž.

Silnou stránkou nového HTC je jednoznačně design v kombinaci s precizním zpracováním. Kvalitní displej, spolehlivá čtečka otisků prstů nebo opravdu špičkový fotoaparát jsou další vlastnosti, které mohou zákazníky oslovit, stejně jako povedené uživatelské prostředí nebo kvalita zvukového výstupu. Bude to však stačit?

Kromě vysoké ceny totiž HTC One A9 trpí špatnou výdrží baterie při aktivním používání nebo horší ergonomií. Největším problémem je však zasekávání, zpomalování systému a samovolné ukončování aplikací, což je dáno především špatnou optimalizací. Pokud by HTC zvládlo vyřešit tento problém, osobně bych mu odpustil i přemrštěnou cenu. Jinak mne totiž tento model opravdu oslovil a nabízí mnoho drobností, které mne během testování bavily. Na druhou stranu, kdyby jej HTC nabízelo za podobných podmínek jako v USA, možná bych přivřel oči i nad horší optimalizací.

Konkurence

Apple iPhone 6

Hlavním konkurentem HTC One A9 je bez debaty Apple iPhone 6. Loňský nosný pilíř mobilní flotily od Applu se totiž dá u ověřených prodejců obstarat již za 16 tisíc korun, což je zhruba o tisíc korun víc než si řekne HTC. Tyto dva přístroje si v oblasti výbavy a hlavních (ne)výhod nemají co vytýkat a troufám si tvrdit, že pro mnohé uživatele by HTC One A9 mohlo být opravdovým iPhonem bez iOS. Navíc s podporou paměťových karet či NFC.

LG G4

Stranou však rozhodně nestojí ani vlajková loď korejského LG. Model LG G4 možná není designově tak povedený, ale v oblasti výbavy válcuje HTC v mnoha ohledech. Má vyšší výkon, lepší výdrž baterie nebo ultra jemný displej. HTC má kvalitnější fotoaparát a prémiovější konstrukci, zároveň je však o více než dva tisíce korun dražší.

Samsung Galaxy S6

Z opačného konce cenového spektra se k hranici patnácti tisíc korun přibližuje také Samsung Galaxy S6. Velmi oblíbený model od Samsungu nabízí i přes menší rozměry o něco větší displej s QHD rozlišením, nechybí mu čtečka otisků prstů, kvalitní fotoaparát a boduje i lepší výdrží baterie nebo vyšším výkonem. V oblasti konstrukce mu těžko můžeme něco vytýkat, i když HTC stále působí trochu hodnotnějším dojmem. Pro koho byste hlasovali vy?

Nokia Lumia 930

Zajímavou alternativou může být také loňská vlajková loď Nokia Lumia 930. Ačkoliv Nokia již neexistuje, tak model Lumia 930 je stále atraktivním modelem, který nabízí velmi dobrý fotoaparát, zajímavý design a kvalitní zpracování. S nadcházejícím updatem na Windows 10 navíc opět získává na atraktivitě a to i přesto, že se nakonec nedočká podpory funkce Continuum. Bohužel už je dnes ale trochu problém tento model sehnat.

htc-one-a9
Klady
  • kvalitní hudební výstup
  • povedené uživatelské prostředí
  • skvělý fotoaparát s optickou stabilizací
  • kvalitní displej
  • spolehlivá čtečka otisku prstů
  • ochranné sklo Gorilla Glass 4
  • elegantní design
  • špičková unibody konstrukce
Zápory
  • přemrštěná cena
  • slabá výdrž baterie
  • horší optimalizace softwaru
Diskuze ke článku
Hop
Je divné, že zrovna HTC by mělo problémy s optimalizací. Vidím to na moc rychle vydaný Android 6 s Sense. Ale konečně to má dobrý fotky. 3-krát hurá!!! Ještě kdyby nasadili lepší cenu, boomsound, tak by to bylo mnohem lepší. :-)
Ony
Videopohled opět nebude? :(
PB
Jako dobrý, ale fakt ne za tyhle love. Tak max. za 10-12k.

Aktuálně mě teď hodně zajímá toto:
http://www.pandawill.com/elephone-p9000c-smartphone-4gb-16gb-mtk6755-deca-core-android-60-55-inch-fhd-black-p106493.html

neb za pouhých 179,99USD = 5653Kč vč. všeho (!!!) to vypadá na docela pěkného černého koníka ;)
Filip
Lagy, BoomCrap, kopie... Fakt tohle si koupí jen naprostý idiot. Vždyť může mít iPhone 6!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze