Pravda o podílu iOS a Windows Phone v Česku (statistiky)

Stále se vedou nekonečné debaty o tom, jak rozšířené jsou jednotlivé mobilní operační systémy ve světě. Co kdyby nás ale zajímala pouze situace u tuzemských mobilních operátorů? V takovém případě na nás na různých příčkách čekají poměrně překvapivá čísla, o které se s vámi dnes rádi podělíme. O dominanci operačního systému Android však není pochyb.

Debaty o tom, jaký mobilní operační systém je ten nejlepší, nikdy neuhasnou. Jedni proklamují Android, jiní zase iOS od Applu, další nedají dopustit na Windows Phone od Microsoftu. Každý zástupce dané skupiny dokáže předložit přehršel důvodů, proč je ten či onen operační systém ten nejlepší. Pak přijde na řadu statistika a různé průzkumy, které akorát přilévají olej do ohně. A nekonečný kolotoč „expresivního vyjadřování“ začíná nanovo.

OS

Dnes se nebudeme bavit o tom, jaký operační systém je ten nejlepší či nejrozšířenější na světě, případně v jakém se schovává největší potenciál. Dnes se zaměříme čistě pouze na to, jaké mobilní OS jsou nejrozšířenější u jednotlivých tuzemských operátorů, respektive u T-Mobile, O2 a Vodafone. Od všech operátorů jsme totiž získali čísla podílu jednotlivých systému v jejích sítích, přičemž tyto výsledky jsou mnohem přesnější a o zastoupení systému více vypovídající, než například čísla prodeje přístrojů, počty aktivací nebo dokonce přístupy do Storů. Jde totiž o zcela reálná data z telefonů, které jsou právě přihlášeny do sítě, a které někdo používá. Podíly jsou tak trochu jiné, než by se mohlo zdát z prodejních čísel. Od věci tak nebude připomenout si například Symbian. Ano, čtete správně, stařičký Symbian ještě neřekl poslední slovo, alespoň u českých uživatelů. Z podílů lze dobře vyčíst i vývoj podílu Windows Phone nebo iOS vůči Androidu.

O2

A začneme nejdříve u operátora O2, který pro nás připravil zajímavé statistiky z jeho sítě. Hned na úvod musíme zmínit, že statistika rozmělnění OS u uživatelů je z ledna roku 2015, během pár měsíců se však situace jistě nijak výrazně nezměnila a pro objektivní představu nám tato čísla rozhodně postačí.

Co nám tedy z grafu společnosti O2 vyplývá? To, že je Android s převahou první není třeba nikterak rozebírat, ale třeba to, že Symbian je pouze jedno jediné procento za iOS, a jedno procento před smartphony s Windows Phone, to už je poměrně překvapivé zjištění. V roce 2015 je takové rozdělení opravdu poměrně překvapivé, zvláště když uvážíme, že telefony se Symbianem už zrovna nepatří mezi aktuální zboží a žádné nové se už navíc ani neprodávají. Mezi českými uživateli si však Symbian udělal své místo, kterého se, jak je vidno, nehodlá jen tak vzdát.

Ze statistiky je také zřetelné, že oproti konkurenčním operátorům je v síti nejmenší měrou zastoupen iOS. A důvod je prostý. V minulých letech neměla Telefónica příliš dobré vztahy s Applem a iPhony příliš nefigurovaly v nabídce tohoto tuzemského operátora, nyní O2.

T-Mobile

Jako další tu máme T-Mobile, i z této strany přichází poměrně zajímavé statistiky. Tentokrát se podíváme na únorovou statistiku z letošního roku, opět nám to ale pro naši představu bude stačit.

U T-Mobile je situace tak trochu jiná, zde dokonce stařičký Symbian předstihl i rostoucí iOS. I zde lze tedy pozorovat konzervativnost velké části uživatelů, kteří nechtějí „upgradovat“ na některý z aktuálních systémů a se Symbianem si vystačí nebo jim vyhovuje. Aby však T-Mobile neposkytl pouze suché statistiky, poskytl nám také srovnání s rokem 2014, opět v měsíci únoru. Z tohoto srovnání vyplývá, že během jednoho roku povyskočil počet uživatelů zhruba o 10 % (z 61,5 % na současných 72 %), počet uživatelů Symbianu naopak o 10 % poklesl (z 21,5 % na aktuálních 11 %), u zbytku se situace téměř nezměnila. Zde je zřetelné, že se Microsoftu, potažmo tehdy ještě Nokii, nepodařilo stávající uživatele svých telefonů (Symbian běžel v drtivé většině právě na Nokiích) nalákat na svůj aktuální systém Windows Phone a většina uživatelů zvolila dominantní Android. Třeba takový iOS si oproti minulému roku polepšil jen zhruba o 0,5 % a je vidět, že v Česku má stabilní, ale vcelku malý podíl. Za iOS je pak dále Windows Phone, který rovněž roste, ale pouze velmi mírně. Zmíníme ještě BlackBerry. V únoru roku 2014 ho využívalo zhruba 3 %, v únoru letošního roku už zanedbatelné 1 % a je vidět, že telefony s ostružinou ve znaku se stávají velmi vzácnými kousky.

Vodafone

Jako poslední se dnes podíváme na statistiky od našeho nejmladšího operátora, respektive od Vodafone. Ten má „nejmodernější“ uživatele, alespoň ve srovnání s O2 a T-Mobilem.

U Vodafonu je totiž na druhém místě, za opět velmi dominantním Androidem, operační systémem iOS s větším podílem, než u konkurenčních operátorů. Symbian je zde samozřejmě také, tentokrát však až na třetím místě. Ze všech operátorů je zde nejmenší zastoupení operačního systému Windows Phone, a to pouze 5,47 %, což lze přičítat i menšímu zastoupení telefonů s tímto systémem v nabídce operátora v současnosti i historii. Také u Vodafonu to vypadá velmi špatně pro BlackBerry, které využívá zhruba jen 0,5 % všech zákazníků, což znamená opravdu zanedbatelný počet přístrojů.

web mobilenet.cz

Zajímalo vás někdy, jaký systém využívají nejčastěji návštěvníci našeho webu? Kdo nás vlastně čte? Tady je odpověď! Nejčastěji se samozřejmě jedná o uživatele s operačním systémem Android, ti zastupují necelých 70 % všech uživatelů, následují zcela vyrovnaně uživatelé iOS a Windows Phone. V případě telefonů dokonce na mobilenet.cz systém Windows Phone poráží ten s nakousnutým jablkem ve znaku, který zahrnuje jak telefony, tak tablety iPad. V tomto ohledu tedy žádná dominance Symbianu, což potvrzuje postavení mobilenet.cz jakožto technologického serveru, jehož čtenáři používají moderní systémy. Zbylé OS jsou zastoupeny v 2,3% poměru. BlackBerry si ještě samo pro sebe utrhlo podíl zhruba 1,6 %, což je více, než je průměr mezi operátory. Pokud se zaměříme čistě jenom na konkrétní zařízení, kterými uživatelé na náš mobilní web přistupují, prvenství si uzmul Apple iPhone (všechny generace) s 8,5% podílem, následuje Apple iPad (všechny generace) s necelými 7 % a na třetím místě je LG G2 se zastoupením 2,6 %.

Závěr

Co říci závěrem? Android samozřejmě dominuje, o tom nebylo pochyb. Průměrně ze statistik všech operátorů využívá telefon s operačním systémem Android zhruba 72 % uživatelů, tedy téměř 3/4. Na druhém místě se u operátorů umístil s velkým odstupem iOS, na třetím místě pak poměrně nečekaně Symbian, který stále do statistik promlouvá. Windows Phone se svými průměrnými 6 % nijak nepřekvapil. Růst zde je, ale nijak velký a iOS má stále navrch. BlackBerry evidentně postupně prohrává a stává se minoritním systémem, který využívá jen o trochu více než 1 % lidí (napříč všemi operátory).

Diskuze ke článku
Petr
Přístup na mobilenet: je fakt zvláštní počítat všechny generace iPhone dohromady a všechny ostatní mobily samostatně. Proč nejsou dohromady všechny generace Galaxy S? Xperie Z? LG G? atd atd...
Redmarx
Ja bych zaverem predevsim rekl, ze je cely clanek pomerne dost na ..., ale tak urcite jste pouzili nejake super cool interaktivni grafy, aby uzivatele zirali, co vsechno zvladnete. Ze se nekterym ctenarum jako me, co zrovna nepouzivaji Windows a IE grafy nenactou, ja vam u prdele co?
Romik
Tak ono je to sice hezké. Ale ruku na srdce,pokud jsem šel dvakrát prodloužit smlouvu a zakoupit k Tmobile mobil. První co bylo,že mi z vervou tlačili android. Mám WP . A podívejte se na nabídku u operátora jsou to zaprodanci Samsungu a androidu. Takže ano,grafum věřím ale podíl ovlivňují právě tím co vám nutí a prodávají. Toť jen můj postřeh. Svůj nový foun jsem teď nyní zakoupil ve volném prodeji. Neboť u Tmobile pro mě nebylo z čeho vybrat.
Otomar Thoma
Otomar Thoma
A jak jsou na tom obycejne mobily podle me jsou pred Applem

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze