Poznejte Viv: jeden z nejambicióznějších projektů moderní doby

5

Znáte to. Jdete na návštěvu ke kamarádovi, který se vrátil z dovolené v Itálii a je zhýčkaný tamní kuchyní. Vy mu chcete udělat radost a chcete mu koupit ty nejlepší těstoviny. Jenže nevíte nic o těstovinách. A ani nevíte kde je koupit. A na všechno máte jenom pár hodin. Viv by vám s těmito problémy měla pomoct během zlomku vteřiny.

Je tomu již několik let, co Apple představil Siri, chytrou asistentku pro svůj zbrusu nový telefon iPhone 4S. Spousta zvědavců nad tím pouze kroutila hlavou, ale stejně taková spousta lidí se do tohoto nápadu zamilovala. Myšlenka toho, že telefonu nadiktujete nějaký úkol, nebyla do té doby veřejností vnímána jako důležitá, a Apple tak vypálil ostatním vývojářům rybník. Jenže za Siri nestál Apple jako takový, ale trojice vývojářů, kterými byli Dag Kittlaus, Adam Cheyer a Tom Gruber.

„Siri, buď nejlepší“

Siri totiž původně nebyla ničím jiným, než „jenom“ aplikací. Ta si žila svůj život na App Storu a byla propojená s ostatními aplikacemi, jako je například OpenTable, Google Mapy nebo také Taxi Magic. Po zadání jednoduchého povelu za vás telefon například vyhledal nejbližší restauraci nebo objednal nejlevnější taxi. Siri ale padla do hledáčku Applu a ten studio Siri Inc. odkoupil. Tak se zrodila legenda a počátek nové éry ovládání našich smartphonů tak, jak ho známe.

Siri

Siri byla samozřejmě navržena pro to, aby dokázala pomoct v co nejširším spektru problémů. Komplikace však nastanou, pokud chcete více informací naráz, podobně jako je tomu v perexu článku. Cheyer říká následující: „Jsem extrémně hrdý na Siri a na to, jaký měla na globální vývoj umělé inteligence dopad. Nyní chci udělat něco většího než telefon, většího než člověk, většího než počítač nebo společnost. Chci udělat něco, co od základů změní způsob, jakým je software vyvíjen.“

Viv jde o krok dál

Siri, Google Now a Cortana v současnosti tvoří svatou trojici hlasových asistentů, i když v případě Googlu není asistent propracovaný do takové míry po konverzační stránce, jako u Microsoftu a Applu a spíše jen odpovídá na povely. Dvojice pánů Kittlaus a Cheyer doplněná ještě Chrisem Brighamem ale míří jinam, do koutů doposud neprobádaných a nevídaných. Spolu založili studio Viv Labs, které stojí za vývojem jedné a jediné aplikace, a to Viv. Říkejme jí například Siri na steroidech, nebo centrální mozek lidstva, ale Viv má za cíl naučit se lidské řeči, dokázat jí analyzovat slovo po slovu a podle seřazení a smyslu slov přijít s řešením problému.

Viv

Studio Viv Labs má v San Jose pronajaté jedno patro skleněné kancelářské budovy, ve které celý den sedí několik postav za počítačem. Kittlaus má často výklady v jedné konferenční místnosti, která na patře je a sám tvrdí, že Siri, Google Now a Cortaně chybí jistý způsob interakce. Kittlaus dává za příklad následující: „Můžete se Google Now zeptat ‚kde se narodil Abraham Lincoln? Můžete se poté zeptat, kolik obyvatel v tomto městě žije? Můžete, ale nemůžete přímo položit otázku typu, kolik obyvatel žije ve městě, kde se narodil Abraham Lincoln.“ Google Now sice obě tyto věci ví, ale nedokáže si je dát dohromady.

Abraham Lincoln

A to je úkolem Viv. Tento pomocník se má naučit porozumění textu a vyhledat relevantní informace k tomu, na co byl tázán, bez ohledu na to, jak komplexní daný dotaz byl. Dnešní pomocníci v porovnání s tímto nápadem vypadají jako negramotní jedinci, kteří umí abecedu, kdežto Viv již píše eseje.

Proces hledání odpovědi

Viv Labs si připravilo jeden příklad, na kterém vysvětlilo, co by měl asistent Viv umět. Softwaru zadali dotaz „Jedu na návštěvu k bratrovi domů a potřebuji vybrat nějaké levné víno, které se hodí k lasagním,“ a rozebrali, jak bude vypadat proces hledání odpovědi. Viv si z toho vzala tři hlavní informace, a to „lasagne“, „bratr“ a „domů“. Proces, který následuje, je mnohem komplexnější než to, co známe ze současných pomocníků.

Viv

Viv identifikuje to, že lasagne jsou jídlo – najde si jeho ingredience a jaký je to typ jídla. Informace „bratr“ řekne systému, že se jedná o rodinný vztah a „domů“ aplikace použije k tomu, aby podle kontaktů nalezla bratrovo bydliště. Viv dále prohledá databázi, ve které zjistí, jaká vína jsou doporučená k danému typu jídla. Po nalezení vyhodnotí ideální kandidáty do užšího výběru a začne vyhledávat nejbližší obchody s ideálním vínem.

Viv

Viv ale mezitím nezapomněla na to, že jste na cestě a potřebujete, aby byl obchod po ruce. Proto Viv analyzuje cestu, kterou jedete k bratrovi, a najde po cestě vinárny, které mají daná vína z databáze a splňují výše napsaná kritéria. Viv za vás tak udělala následující: nalezla ideální víno k lasagním podle toho, jaký je to typ jídla a jaký druh vína se k němu pije, naplánovala cestu k bratrovi, vybrala obchod, ve kterém si dané víno můžete koupit a to všechno během 50 milisekund.

Viv

V průběhu tohoto procesu se vás Viv ještě může zeptat, jak daleko mimo trasu jste ochotni zajet nebo například kolik peněz jste ochotni utratit. Přijdou tak doby, kdy se naše telefony stanou našimi chůvičkami a my budeme slepě věřit tomu, co nám náš smartphone doporučí a naplánuje za nás? Autonomní vozidla, systémy, které za nás vyhledají odpověď na smysl života a další projekty jenom dále prohloubí jámu, která značí úpadek mezilidské komunikace a zdravého rozumu.

Viv

To je samozřejmě jeden scénář. Druhý, který nás bude zajímat více, je ten, jak moc nám Viv může usnadnit život. V dnešní době je těžké držet krok se spoustou trendů, jiných kultur, témat a názorů, které nám moderní svět servíruje. Viv by nám mohla pomoci ulehčit od těchto konzumních starostí a pomoci se soustředit na to, co je opravdu důležité a čemu bychom měli věnovat čas.

Skynet

Vtipnou vsuvkou byla i zmínka o tom, že Viv stačí nadiktovat „jsem opilý,“ a ona za vás automaticky objedná taxi, kterému nadiktuje, kde jste, systému zároveň řekne, kde bydlíte, a taxi vás vyzvedne a odveze domů. Vývojáři nevědí kdy a jak Viv implementují, ale jsou si jistí tím, že k tomu jednou dojde.

Viv

Zdroje: thenextweb.com, wired.com

Diskuze ke článku
Ami
"Centrální mozek lidstva", to mě vcelku děsí. :D
Jakub
Doufám že se nedožiju vzpory virtuálních asistentů. XD
Peedeeee
Jsem pro tyhle vymoženosti, ale jak říká Ami, je to už trochu děsivý :-D
Myslím si, že čeho je moc, toho je příliš :-D
Nadruhou stranu, zní to zajímavě, a opravdu by to vše zjednodušilo. Což je trend dnešní doby, vše zjednodušovat, aby bylo vše pohodlné, aby lidi nemuseli datlovat na internetu a hledat si informace sami.
Buďme rádi že ten internet v tom telefonu máme, že je mnohdy rychlejší než WDSL, že máme telefony s 6" displejem a to stačí.
žádný umělý inteligence v telefonu nepotřebuju.
anonym
Ono to ještě bude spolupracovat s těma chytrýma náramkama a chytrýma tričkama a trenkama, který budou nosit naše děti´, a my jenom řeknem "hi VIV, jakou hodinu má teď dcera?" "matemariku, chcete si poslechnout záznam z hodiny"? "ne díky, ale řekni mě, jestli náhodou dnes syn Marek nekouří na rožku u školy, a jestli vůbec něco jedl" :-D
wtf :-D to je kruta realita a za par let jsme v tom az po usi. Já říkám dost :-D
ale naštěstí se určitě češtiny nikdy nedočkáme :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze