Google Now bude ještě chytřejší

2

Vedle samotného operačního systému pracují vývojáři i na jeho klíčové součásti známé jako Google Now. Jako obvykle se pracuje na tom, aby systém ještě lépe pochopil svého uživatele, nabídl mu ty správné odpovědi anebo pomohl s věcmi, které se právě chystá udělat se svým mobilním telefonem.

Prvním klíčovým krokem na této cestě je chápání kontextu. Nejde jenom o to, že telefon ví, kde jste nebo co plánujete, ale začíná chápat i kontext vašich slov, který je potřeba pro zodpovězení otázek, jako „Kdy otvírá tamten obchod?“ anebo „Kdy už tam budeme?“

Pro dodání správných odpovědí je zde tzv. Knowledge Graph, což jsou záznamy o věcech a místech z reálného světa. Google má ve svém Knowledge Graphu více než 1 miliardu záznamů. Rozumí tedy více než jedné miliardě věcí z reálného světa.

A do třetice zde máme Akci, kterou je potřeba vykonat poté, co známe odpověď na otázku položenou v patřičném kontextu. Na mobilu to obvykle znamená interakci s určitou aplikací. Autoři aplikací prý nemusí dělat žádné úpravy, aby z nich Google Now mohl tahat kontextové informace.

Google Now

První ukázky jsou skutečně působivé. Posloucháte například hudbu a zeptáte se, jaké je hudebníkovo skutečné jméno. Google Now nejenom rozumí kontextu toho, že posloucháte hudbu, ale i toho, že když se ptáte na „jeho jméno“, myslíte autora skladby.

Podobné ukázky obvykle bývají takto působivé, ale až praxe ukáže, co všechno je nového. Nové funkce z Google Now se objeví v Preview nového Androidu M. Pravdou je, že Google Now potřebuje vylepšení jako sůl. Je to slibný koncept, ale mnohdy velice nedotažený. Nyní se vydává na podobnou cestu jako Cortana od Microsoftu nebo Siri od Applu, tedy být skutečným digitálním asistentem.

Stáhnout Google Now

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)