Poznejte řadu Samsung Galaxy: první tabletofon a tablety (2. díl)

1

Samsung se nebál experimentovat a jako jeden z prvních začal vyrábět také tabletofony, což jsou telefony, které se velikostí blíží tabletům. Ty Samsung po vzoru iPadů od Applu začal vyrábět také, ale sláva zůstane tomuto korejskému výrobci hlavně za svojí práci v divizi mobilních telefonů.

Během posledních pár let se Samsung značně změnil a v porovnání s počátečními kroky je od roku 2012 největším výrobcem mobilních telefonů a to po přeskočení Nokie. Tady je moc dobře vidět, jak velký obrat dokáže nastat během prakticky jediného roku a z největšího výrobce mobilních zařízení se stane menšina. Samsung se na první příčce drží i nadále a může za to hlavně řada Galaxy, která je hlavním prodejním tahákem.

TIP: Poznejte řadu Samsung Galaxy: milovanou i nenáviděnou (1. díl)

Samsung Galaxy

Obrovský úspěch „nováčka“ na poli chytrých telefonů odstartovala hlavně dvojice telefonů a to Samsung Galaxy S a SII, které byly technologicky na špici a právě druhý jmenovaný je dnes ještě často k vidění. Samsung Galaxy S (i9000) je dnes již 4 roky starý model, který byl představený v březnu roku 2010. Jak jsem zmiňoval v minulém díle, tak si Galaxy S vysloužil nespočet ocenění, mezi kterými nechybí druhé místo za nejlepší gadget roku 2010 od listu TIME.

Takto vypadal TouchWiz na Samsungu Galaxy S

Jen tak pro představu – v roce 2010 Apple představil iPhone 4, HTC dělalo telefony s Windows Phone a Motorola uvedla DROID X s „velikým“ 4,3palcovým displejem. Galaxy S se však dařilo a ještě než uplynul první týden prodejů, telefony byly vyprodány. To bylo zapříčiněno hlavně vynikající výbavou, která zahrnovala například 4palcový displej s rozlišením 800 × 480 bodů nebo čipset Samsung Exynos s 1GHz ARM-A8 procesorem. Telefon měl vše, co tehdejší zákazník mohl od high-endu vyžadovat, a tak zde byl senzor okolního světla, e-kompas, A-GPS, 3osý akcelerometr nebo také FM rádio s RDS a pod označením Galaxy S Relay se prodával také model s výsuvnou hardwarovou klávesnicí (dnes bohužel nepředstavitelné). Telefon se prodával skvěle, recenzenti ho chválili a veřejnost ho brala všema deseti, lepší to už snad být ani nemohlo.

Samsung Galaxy S Relay
Takto vypadal Samsung Galaxy S Relay

Lepší to ale samozřejmě být mohlo a také že bylo. O rok později se totiž Samsung vytasil s největším kalibrem a představil smartphone Galaxy S II, což je asi nejúspěšnější model této značky. Během prvních 85 dnů Samsung dodal 5 milionů kusů tohoto modelu a po pěti měsících se hodnota ještě zdvojnásobila. Telefon byl totiž vším, co zákazníci chtěli, a to podařenou evolucí. Lehce poupravený design a jeden z prvních telefonů využívajících čipset s dvoujádrovým procesorem dělaly z telefonu velmi výkonný stroj, po kterém toužila většina uživatelů. Na svojí dobu také šokoval rozlišením přední kamerky, které bylo 2 Mpx. Galaxy S II se ale dodávala ve dvou velmi odlišných variantách – jedna nabídnula 4,3palcový displej, zatímco druhá 4,5palcový. Telefon byl kritiky přijat velmi vřele a kladného hodnocení se dočkala hlavně velmi tenká konstrukce a výborný form faktor.

TIP: Poznejte řadu Nexus: jak vznikla, proč vznikla a Nexus One (1. díl)

Samsung Galaxy S II
Samsung Galaxy S II ve svojí době ohromoval

Samsung však nejsou pouze tradiční chytré telefony, ale pro většinu z nás také synonymum pro velmi úspěšnou řadu tabletofonů. V roce 2011 Samsung ukázal první tabletofon z řady Galaxy Note, který se velmi rychle stal hitem a během jednoho roku se ho prodalo 10 milionů kusů. První skeptické pohledy na 5,3palcové monstrum se stylusem tak byly rychle vyvráceny a Samsung trefil hřebíček na hlavičku. Rodokmen řady Galaxy Note pokračuje nadále a v současnosti není k dispozici pouze tradiční tabletofon Galaxy Note, ale také experimentální varianta Galaxy Note Edge se zakřiveným displejem na jedné straně.

Řada Galaxy Note však není pro všechny, jde o veliká zařízení, která mažou rozdíly mezi tabletem a telefonem, a to nejenom díky své velikosti. Přítomnost stylusu dodává na funkčnosti, kterou využijete například pro rychlé náčrtky nebo přesnější úpravu dokumentů. V Kanadě a USA došlo také k prodeji verze s LTE. Samozřejmostí pro řadu Note jsou také špičkové specifikace, které každý rok nechávají konkurenci za sebou. To je možné díky větším rozměrům, do kterých se vměstná například novější a větší čipset a Samsung má více prostoru i na řešení chlazení.

Samsung Galaxy Note 4 Edge – první dojmy z IFA 2014

Naše dojmy z nového Galaxy Note Edge

Společně s Applem byl Samsung také jeden z prvních výrobců, který zabrouzdal do vod tabletů. Již v roce 2010 uvedl Samsung svůj první tablet Galaxy Tab 7.0. V roce 2010 se na tablety stále nahlíželo jako na slepou uličku, která nikam nevede a předpokládalo se, že tablety brzy vymizí. O 4 roky později tomu však stále není a fenomén tabletů značně ovlivnil vývoj notebooků, které často přecházejí na konvertibilní konstrukci s dotykovým displejem. Z pohledu dopadu na trh s mobilními zařízeními však Galaxy Taby nemají takový význam, jako měly telefony Galaxy S a tabletofony Galaxy Note. V současnosti nabízí Samsung řadu tabletů, mezi kterými najdeme jak menší, tak i větší a prémiové modely.

Samsung Galaxy Tab 7.0
Samsung Galaxy Tab 7.0

Závěr

Samsung zažíval mezi roky 2011 a 2013 neuvěřitelný boom, který stále přetrvává a Samsung se nadále veze na vlně popularity. V současné době však Samsung začíná se svojí řadou Galaxy nabírat trochu jiný směr a stále více se odlišuje – používá různé materiály a v řadě Galaxy se objevuje i nositelná elektronika (například chytré hodinky či náramky). V příštím a zároveň posledním díle se podíváme na poslední důležité milníky této legendární řady a také se zkusíme zahledět trochu do budoucnosti.