Podívejte se, jak budou vypadat notifikace na Android Wear

Spolu s novou platformou pro chytré hodinky a další nositelnou elektroniku Android Wear zveřejnil Google i designové principy, které mají vývojářům pomoci s optimalizací jejich aplikací pro malé displeje tak, aby poskytovaly uživatelům maximální komfort. Počítá přitom nejen s běžnějším hranatým displejem, ale i s kulatým tvarem, který nabídne Motorola Moto 360.

Aplikace pro Android Wear by měly zobrazovat správné informace ve správný čas. Měly by tak být včasné, relevantní a specifické. Protože uživatelé budou hodinky nosit celý den a budou je vnímat i svým periferním viděním, měly by efektivní aplikace poskytovat maximální objem informací s minimálním úsilím. Cílem je optimalizovat je tak, aby poskytovaly drobné úryvky z relevantních informací v průběhu celého dne.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Google to myslí s chytrými hodinkami vážně. Představil Android Wear

Protože tato zařízení disponují minimálním prostorem pro ovládání, měly by se zaměřit na jednoduché interakce, které vyžadují vstup od uživatele pouze v naprosto nezbytných případech. Většina vstupů je založena na dotycích a hlasu. Vstupy, které vyžadují jemné motorické dovednosti jsou vyloučeny a pokud jsou nutná gesta, tak pouze jednoduchá a rychlá.

Jedním z nejviditelnějších příkladů tohoto nového přístupu k informacím jsou notifikace, které tvoří jádro zkušenosti s Android Wear. Notifikace budou zobrazeny jako proud karet. Vzhledem k omezenému prostoru Google nabádá vývojáře, aby byli, co se týče textu, struční, nepoužívali věty, ale spíše krátké fráze a jednoduché ikony, piktogramy a vizualizace. U některých aplikací, například u těch, které slouží k zasílání zpráv, budou karty obsahovat dynamický obsah, který se nemusí vejít na jednu kartu. V takových případech bude automaticky zkrácen a uživatel si jej klepnutím rozbalí.

NEPŘEHLÉDNĚTE: LG G Watch a Motorola Moto 360: první hodinky s Android Wear

Velký důraz klade Google i na priority notifikací, přičemž pouze časově citlivé notifikace budou mít vysokou prioritu. Jedná se o ty notifikace, které vyžadují uživatelovu okamžitou pozornost, jako jsou různé upomínky na čase nebo zprávy od přítele. Na takové události upozorní vibrování. Nedůležité notifikace, jako je počet ujitých kroků za den, dojezdové časy nebo aktualizace na sociálních sítích by měly být tiše přidány do proudu karet.

Více notifikací z jedné aplikace pak může být sdružených do jedné karty. Každé oznámení v zásobníku může obsahovat samostatné stránky a oddělené činnosti, které jsou relevantní pro danou konkrétní notifikaci. Uživatel pak může mít přístup k těmto notifikacím po rozšíření karty.

Zdroje: androidcommunity.com, developer.android.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze