Plague Inc.: biologická válka v nové strategické hře pro iOS

1

Máte rádi strategické hry? Potom vám nesmí uniknout novinka s českými kořeny, která právě atakuje nejvyšší příčky v App Store. Jedná se o hru Plague Inc., která je děsivou simulací útoku smrtelného viru na naši planetu. Tentokrát však nehrajete za ty hodné, vaším úkolem totiž bude vyhladit celé lidstvo.

Před časem jsem zahlédnul na App Store novou hru s názvem Plague Inc. Podle popisu a screenshotů mě moc nezaujala, tak jsem jí nevěnoval moc pozornosti. Den za dnem však stoupala v žebříčku nejlepších aplikací, až se umístila na jejím vrcholu. To už jsem neváhal a hru za dolar zakoupil.

Plague Inc. je hra s poněkud morbidním cílem. Musíte vyhladit celé lidstvo, ale nepotřebujete k tomu žádné konvenční zbraně, válčit se bude na poli biologickém. Do světa vypustíte nějakou formu bakterií či virů a následně je vyvíjíte tak, aby se co nejrychleji rozšířily po celém světě. Proti vám stojí vědci a doktoři, kteří se naopak snaží najít vakcínu.

Plague Inc.

Nápad vytvořit hru, ve které máte za cíl infikovat celý svět, není ničím novým. Samotní autoři se netají inspirací u flashové hry Pandemic 2 (mimochodem paralelně s Plague Inc. se na App Store objevila i Pandemic 2.5), tuto inspiraci však dovedli k dokonalosti. Ačkoliv osobně moc strategické hry nehraji, tak Plague Inc. si mě naprosto získala, u málokteré hry pro telefon jsem strávil na jeden zátah tolik času a několikrát se mi podařilo během hry iPhone kompletně vybít.

Na úspěchu hry je zajímavé i to, že ji vytvořila jen dvojice programátorů, jeden z nich je z Česka a druhý z Velké Británie. Bez jakékoli propagace a reklamy se během pár dní vyšvihla na první místa v App Store v různých zemích světa. Je vidět, že na mobilních hrách se dá stále velmi dobře vydělávat, aniž byste museli být velká společnost. Stačí jen dobrý nápad…

Po spuštění hry si jako první musíte vybrat obtížnost. Jsou zde na výběr tři (Casual, Normal, Brutal), které se od sebe liší tím, kolik procent lidí si myje ruce, jak často pracují lékaři a jak se nakládá s nemocnými lidmi. Dále si musíte vybrat, jakým typem nákazy svět infikujete. Zpočátku budete mít na výběr jen bakterii, ale po úspěšném vyhlazení lidstva se vám odemkne virus, parazit, prion, nano-virus a další. Od sebe se liší tím, jak se šíří, mutují, jak jsou odolné a podobně. V dalším kroku si můžete nákazu dle libosti pojmenovat (jen nedoporučuji diakritiku, například slovo „chřipka“ se na některých místech hry přeměnilo na změť různých znaků) a můžete se vrhnout do hry.

Jako první si musíte vybrat zemi, kde nákaza vypukne. Pro začátek si zvolte nějaké chudé země, které nemají peníze pro vědce a doktory, a tudíž nákazu v počátku včas nepodchytí. Z jedné země se následně nákaza rozšiřuje do zemí okolních, a pak dále do světa.

Hlavní obrazovku hry tvoří mapa celého světa, po kliknutí na nějakou její část se zobrazí hranice konkrétní země. Na mapě můžete sledovat dopravní provoz, po mořích a oceánech jezdí lodě, vzduchem létají letadla. Dopravní prostředky jsou významným šiřitelem nákazy, mimo nich mohou nákazu ale přenášet i ptáci, hmyz, hlodavci, vzduch, voda a další. Během hry se na mapě objevují červené oblasti, které značí množství nakažených lidí.

V levém spodním rohu displeje je tlačítko Disease. Po jeho stisknutí se dostanete na obrazovku, kde vidíte váš virus. Musíte ho dále rozvíjet, k tomu jsou určené takzvané „DNA body“, které získáváte automaticky buď za nově nakažené či usmrcené lidi, ale i tak, že na mapě klikáte na „bubliny“, které se občas na ní nakrátko objeví. DNA body jsou velmi důležité, bez nich nemůžete virus rozvíjet.

U viru (a obecně i u dalších typů nákazy) můžete měnit způsob jeho přenosu, příznaky a schopnosti. Tyto atributy můžete kombinovat, například z aktivace přenosu vodou a vzduchem se vám objeví nový typ „Extreme Bioaerosol“, který pronikne skrze všechny běžné filtry v letadlech a nákaza celého světa zase bude o něco snadnější. Právě v kombinaci všech elementů viru tkví různorodost hry, neustále budete kombinovat různé způsoby přenosu, symptomy a schopnosti. Každý z těchto atributů viru stojí určitý počet DNA bodů, proto si každou další inovaci viru musíte dobře rozmyslet, jestli se vám vyplatí.

Jak už jsem se zmínil na začátku, zatímco vy virus vyvíjíte a šíříte, lidstvo se ho snaží zastavit. Do letadel se instalují vzduchové filtry, případně se letecký a lodní provoz omezí, v krajním případě se uzavírají hranice. V tomto případě musíte pozměnit virus tak, aby se dokázal šířit i jinou cestou. Jakmile lidstvo uzná, že se virus poněkud vymyká kontrole, začne pracovat na vakcíně. Rychlost vývoje vakcíny hodně záleží na tom, kolik vědců z bohatších zemí na ní může pracovat. To znamená, že v pozdějších fázích hry už neuspějete se strategií, kdy zpočátku infikujete chudé země, protože ty bohaté mezitím tuto vakcínu rychle vyvinou.

Hra končí v okamžiku, kdy na Zemi už nezůstane nikdo na živu nebo naopak v situaci, kdy lidstvo vyvine vakcínu a všichni se vyléčí.

Osobně se mi hra Plague Inc., navzdory svému námětu, líbí, hrát se dá pořád dokola, aniž by vás nudila. Neustále zkoušíte nové strategie, jak s virem nakládat a jak co nejefektivněji lidstvo vyhladit. Momentálně je hra dostupná jen pro iPhone a iPad, v plánu je ale i verze pro Android. Autoři budou hru neustále vylepšovat, v budoucnu by se mohla dočkat i multiplayeru.

Jak se Plague Inc. a její nápad líbí vám? Hrajete na telefonech a tabletech rádi strategické hry? Které jsou vaše nejoblíbenější?