Dead Trigger: skvělá česká 3D akce plná naštvaných zombies

21

V dnešní recenzi se podíváme na novou 3D akční hru od českého vývojářského studia Madfinger Games. Stejní vývojáři mají na svědomí i legendární Shadowgun, takže o kvalitě tohoto nového titulu nemusíte mít pochyby. Pojďte si zastřílet do stovek zombies, kteří vám usilují o život.

Před několika měsíci jste si na našem serveru mohli přečíst recenzi 3D akční hry Shadowgun, která patří mezi ty nejlepší hry žánru TPS (third person shooter) na telefonech a tabletech s iOS a Androidem. Před několika dny vývojářské studio Madfinger Games vydalo další hru podobného ražení, s názvem Dead Trigger.

Příběh: virus přeměnil část lidí na zombies

Z dalekého vesmíru se přesuneme zpět na planetu Zemi. Píše se rok 2012 a lidstvo se zmítá v ekonomické krizi, peníze už zcela ztratily svoji hodnotu, platí se zlatem. Lidé povstali proti politikům, kteří měli za krizi odpovědnost, ti se ale "pomstili" tím, že vypustili smrtící virus, který zahubil miliardy lidí. Zbylá většina přeživších se přeměnila v zombies...

Virus nezasáhl ale úplně všechny, existuje skupina lidí, kteří virem nakaženi nebyli. Ti musí čelit nájezdům zombies při prozkoumávání měst, hledání potravy, či hledání a zachraňování ostatních. Jedním z nich jste i vy.

Zpracování: klasická 3D střílečka z vlastního pohledu

Dead Trigger je klasickou FPS (first person shooter) střílečkou, čili hrou, kterou vidíte z pohledu vlastních očí. Jak už jsem se zmiňoval, stejná společnost vytvořila i známou hru Shadowgun, která byla typu TPS (third person shooter). Ve Shadowgunu jste museli občas trochu taktizovat a schovávat se za překážky, proto byl pohled třetí osoby lepší. Dead Trigger je vyloženě jen o střílení, proto byl zvolen pohled z vašich očí. Zbraň a zaměřovací kříž je to jediné, co vás z vaší osoby zajímá.

Hra je rozdělena na mnoho menších úrovní, ve kterých máte vždy za úkol něco splnit. Například vystřílet všechny zombies, přežít určitý čas, hlídat dveře, aby se jimi zombies neprobourali, odnést něco na jiné místo v úrovni a podobně. Úrovně nejsou časově nijak náročné, pokud se snažíte, dohrajete jednu i za pár minut, záleží ale na její náplni. Autoři garantují přibližně 40 hodin čistého herního času. Úrovně nejsou lineární, na mapě si můžete vybrat z těch dostupných, kterou zrovna chcete. Jakmile úroveň dokončíte, budete odměněni virtuálními penězi.

Ve hře nemusíte nad ničím přemýšlet, stačí mít dobrou mušku, nejlepší hodnocení v závěru dostanete, pokud budete střílet co nejvíc zombies do hlavy (tzv. headshoty).

Grafika: naprosto excelentní

Nakousli jsme už lehce grafické zpracování, pojďme na něj podívat trochu blíže. Klobouk dolů, co dokázali brněnští Madfinger Games z telefonů a tabletů vymáčknout, momentálně jde o 3D hru s nejlepší grafikou, trumfne i takové pecky jako je N.O.V.A 3, Modern Combat 3 či Dead Space. Občas mi hra připomněla legendární Doom 3, kde se to zombíky také pěkně hemžilo. Pro nasnímání co nejreálnějších pohybů zombies použili autoři technologii motion capture, nechybí ani ragdoll fyzika.

Hru jsem testoval na novém iPadu, kde to jsou v retina rozlišení skutečné grafické orgie. Vše je naprosto plynulé, textury jsou detailní, ze zkrvavených zombies jde opravdu strach. Grafika je srovnatelná s akčními hrami na běžných herních konzolích, což propagují ostatně i sami vývojáři.

Druhá strana mince: in-app nákupy

Doteď jsme na Dead Trigger pěli oslavné ódy, pojďme se ale podívat i na druhou stranu mince. Celou hru kazí jedna věc, kterou jsou nákupy zbraní a vybavení. Dnes už je bohužel standardem, že výrobce nasadí nízkou (nebo nulovou) cenu hry a počítá s tím, že peníze dostane za různé nákupy v aplikaci. Ve výsledku tak hráč utratí mnohem více peněz, než kdyby hra byla už zpočátku dražší a bez nákupů.

Dead Trigger je bohužel "in-app" nákupy napěchovaný. Ve hře si budete muset s postupem času dokupovat za virtuální peníze a zlato lepší zbraně, abyste proti zombies měli nějakou šanci. Tyto virtuální peníze a zlato si buď můžete pomalu vydělávat hodinami a hodinami hraní nebo je nakoupit za peníze reálné. Za peníze získané hraním si ale stejně nebudete mít šanci koupit zhruba polovinu nabízených zbraní, u některých je prostě nákup za reálné peníze nutností.

Zpočátku, jako takovou ochutnávku, budete mít ve výbavě útočnou pušku Colt M4, kterou ale po několika úrovních ztratíte v boji se zombies. Hned dostanete na výběr, jestli si ji chcete za reálné peníze koupit. Pokud tuto možnost odmítnete, můžete si v obchodu se zbraněmi koupit nějakou jinou, ovšem vaše aktuálně vydělané peníze vám nedovolí více, než obyčejnou pistoli. Pro některé hráče to ovšem může být i výzva, aby prošli celou hru jen se základními zbraněmi. Další hráči ale budou smutně koukat na nabídku "vytuněných" zbraní, na které nikdy nedosáhnou, protože kromě koupě hry už do ní nebudou chtít investovat ani korunu navíc. Osobně by se mi líbilo více, kdyby Dead Trigger byl už v základu o něco dražší, ale abych pak už za něj nemusel utratit nic navíc, podobně jako v Shadowgunu.

Ovládání: my chceme gyroskop

Na ovládání je hra docela jednoduchá, levým palcem se pohybujete a pravým otáčíte, na displeji ještě najdete dvě virtuální tlačítka. Jedno pro střelbu a druhé pro dobíjení nábojů (pokud chcete nabít dříve, než to za vás udělá automatika). Tlačítka si můžete v nastavení přemístit na jinou pozici, stejně tak i zapnout režim pro leváky. Citelně ale chybí jedna věc, a to je míření za pomocí gyroskopu, čili pohybem telefonu / tabletu. Gyroskop by znatelně pomohl přesnějšímu míření a tím i většímu množství headshotů. Všechny novější a dražší telefony už ho ve výbavě mají, ty levnější by mohly místo něj využít akcelerometr. Snad se s touto možností setkáme v některé z dalších aktualizací.

Cena: pouhý dolar

Hra Dead Trigger rozhodně nenabourá váš rozpočet, zakoupíte ji za pouhý dolar v App Store nebo na Google Play. V telefonu (tabletu) nezabere ani moc místa, instalační soubor pro iPad má 161 MB, v přehledu aplikací má pak Dead Trigger velikost 202 MB, podobné je to i s verzí pro Android. Vzhledem k vynikající grafice bych očekával velikost zhruba o řád větší.

Závěr a zhodnocení

Podtrženo a sečteno, Dead Trigger je momentálně tou nejlépe graficky zpracovanou 3D akční střílečkou pro mobilní zařízení. Grafika vám mnohdy vyrazí dech, je opravdu profesionální a na špičkové úrovni. Střílet budete strašidelně vypadajících zombies, kteří vám pomalým krokem neustále půjdou po krku. Slušnou nabídku zbraní ale poněkud kazí fakt všudypřítomných "in-app" nákupů, které mají kompenzovat nižší cenu samotné hry. Bez těchto nákupů se budete jen těžko propracovávat k těm lepším zbraním.

Koupit Dead Trigger či nekoupit? Já osobně koupi doporučuji, hlavně pokud vlastníte tablet (nejlépe nový iPad), na jehož velkém displeji grafika co nejlépe vynikne. Momentálně je pro mě Dead Trigger nejlepší zombies střílečka široko daleko. Nebo znáte nějakou lepší?

Hodnocení: 8/10

Klady
  • Dobrá hratelnost
  • Skvělá grafika
Zápory
  • In-app nákupy
Diskuze ke článku
Honza Nimrichter
Honza Nimrichter
já hraju dead trigger 2 a ještě na počítači heč
Filip Antal
Vypadá to super podľa tých videí a screenov. Ale ja si to zahrám až vtedy, keď budem mať niečo s dvojjadrovým CPU. Teraz vlastním SAMSUNG Galaxy S, ale do budúcna plánujem kúpiť Galaxy S II. No ešte pred tým si prečítam vašu veľkú recenziu. S II sa mi dúfam najviac vyplatí oproti podobnej dvojjadrovej konkurencií (LG Optimus 2X, HTC Sensation, SAMSUNG Galaxy S Advance...). Ale ešte sa uvidí, čo budú mať v ponuke operátori...

S pozdravom,
chicony51@azet.sk
mrvastano
tak mna ta gamesa moc nezaujala a to FPS,alebo 3D rád drdím:) zombíci stále neutíchajú a vyliezajú...čo keby spravili dobre RPGčko od tejto firmy...
michalk
da sa tato hra rozbehat na 1ghz procaku, a grafike adreno 205?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze