Kidigi iDTV
recenze

Kidigi iDTV

Televizní DVB-T tuner pro iPhone či iPad
17

Pro iPhone a iPad nabízejí výrobci celou řadu více či méně užitečného příslušenství. Mezi ty prvně jmenované patří například dnes recenzovaný DVB-T tuner značky Kidigi. Nabízí velmi kompaktní rozměry, vlastní baterii a společně s aplikací iDTV Mobile umožní pohodlné sledování TV pořadů, včetně možnosti jejich nahrávání.

Na chytrých telefonech a tabletech jste většinou neustále online, máte tak možnost sledovat různá videa či televizní vysílání skrze příslušné aplikace přes wi-fi připojení. Problém ale nastává v okamžiku, kdy jste mimo dosah wi-fi a sledování videa přes mobilní síť je nereálné, buď kvůli omezenému FUP nebo absenci rychlého mobilního připojení. Stanice mnohdy některé programy přes internet ani nevysílají. V tomto okamžiku se hodí klasický DVB-T tuner, díky kterému můžete sledovat všechny dostupné TV a rádiové programy bez nutnosti být připojeni k internetu. Jedním takovým tunerem je i Kidigi iDTV.

Kidigi TV tuner: oficiální fotografie

Obsah balení

  • TV tuner Kidigi iDTV
  • Malá výsuvná anténa
  • Delší nevýsuvná magnetická anténa s kabelem
  • Redukce z velkého anténního konektoru na malý
  • USB-microUSB kabel pro nabíjení tuneru
  • Brožura s pokyny pro instalaci

Instalace: snadná a rychlá

Pro fungování TV tuneru Kidigi iDTV potřebujete mít v iPhonu nebo iPadu nainstalovanou aplikaci iDTV Mobile. K její instalaci budete vyzváni při prvním připojení zařízení, můžete si ji ale sami nainstalovat už dopředu, je na App Store k dispozici zdarma.

Po prvním spuštění si aplikace sama pozná skrze geolokační služby stát, ve kterém se nachází a vyhledá skrze TV tuner dostupné televizní stanice. Stanice se poté uloží, po dalším spuštění je budete moci rovnou sledovat. Budete-li chtít později z nějakého důvodu znova provést skenování stanic, můžete to učinit přes příslušnou volbu v nastavení. Pro provoz aplikace a tohoto tuneru není nutné žádné datové připojení, všechny případné informace o vysílaných pořadech jsou dostupné skrze digitální DVB-T vysílání.

TV tuner Kidigi iDTV: popis a konstrukce

TV Tuner Kidigi iDTV je kompatibilní s iPhone 4S, iPad 2 a s novým iPadem. Uživatelé iPhone 4 mají smůlu, patrně by jeho slabší procesor měl s dekódováním DVB-T signálu problém.

Samotný tuner je velmi malá černá krabička o rozměrech přibližně 3 x 3 centimetrů s hloubkou jeden centimetr. K iPhonu nebo iPadu se připojuje přes standardní 30-ti pinový konektor. Na opačné straně tuneru je microUSB port pro jeho nabíjení a malá zdířka pro připojení antény.

Antény najdete v balení hned dvě. První je vysouvací kovová anténka, která se přímo zasune do tuneru. Druhá anténa je plastová, není vysouvací, a její součástí je dlouhý anténní kabel. Tuto anténu musíte k tuneru připojit přes dodávanou redukci. Anténa má na své spodní straně magnet, je tedy přímo určena k přichycení například na okenní parapet nebo na kapotu auta.

Kidigi iDTV – ukázka

Technické parametry

TV tuner Kidigi iDTV slouží k příjmu DVB-T televizního vysílání. Umí automatické vyhledávání všech kanálů 6/7/8 MHz, podporuje detekci zvuku standardu DVB-T, rozlišení videa je 640 x 480. Mimo televizního vysílání umí naladit i radiové stanice, které na DVB-T vysílají.

Kvalita obrazu: záleží na síle signálu

Kvalita výsledného obrazu závisí hlavně na tom, jak silný je ve vaší lokalitě DVB-T signál. Měl jsem docela problém na dodávané antény chytnout signál běžně v místnosti, u okna jsem byl ale většinou úspěšný. Venku jsem problém neměl nikdy. Občas se stalo, že byl obraz na chvíli kostičkovaný, většinou za situace, když jsem si například rukou zastínil anténu a tím blokoval signál. Jinak ke kvalitě obrazu a zvuku nemám žádné výhrady, na testovaném iPhone 4S byl obraz naprosto plynulý, perfektně se zvukem synchronizovaný.

Nabíjení a výdrž: obsahuje i vlastní baterii

TV tuner má svou vlastní integrovanou baterii s kapacitou 240 mA. V nastavení aplikace máte dvě možnosti volby, jak se bude iPhone / iPad k baterii tuneru chovat. První volba „Preserve iDTV Mobile Battery“ slouží k zachování maximální kapacity této baterie. To znamená, že baterie napájí paměť a elektroniku tuneru jen v situaci, kdy je od iPhonu / iPadu odpojen, jinak si bere energii z něj. Druhá volba je „Preserve iPhone (iPad) battery“, která má naopak za cíl šetřit baterii telefonu a kompletně napájet tuner z jeho integrované baterie. V tomto případě ho integrovaná baterie zvládne napájet zhruba 2 – 2,5 hodiny.

Tuner se nabíjí běžným USB kabelem přes microUSB port. Kabel tak můžete zapojit do nabíječky iPhonu / iPadu. Během nabíjení svítí na tuneru červená dioda, jakmile je baterie plně nabitá, přepne se na zelenou.

Aplikace iDTV Mobile: sledování televize nemůže být jednodušší

Aplikace iDTV Mobile je rozdělena na tři základní menu, které vidíte na úvodní obrazovce po jejím spuštění. První z nich je Live TV, zde je seznam televizních a rozhlasových stanic, které máte naladěné. U každého z nich je název aktuálně vysílaného programu a programu následujícího, u obou je uveden čas, kdy program začíná. Kliknutím na název stanice se spustí vysílání.

Při sledování programu vyvoláte ťuknutím na displej on-screen menu, podobné jako mají běžné aplikace pro přehrávání videa. Můžete roztáhnout displej na celou jeho plochu, nebo ponechat původní proporce obrazu s tím, že nahoře a dole uvidíte černé pruhy. Líbí se mi možnost posunu v čase. To znamená, že si můžete film přetočit kousek zpět nebo ho pozastavit. Je toho docíleno tím, že aplikace si program nahrává do bufferu (standardně má velikost 100 MB, tam se vejdou přibližně 4 minuty), a v případě požadavku ho odtud i přehraje.

Během vysílání můžete pořad nahrávat, nahrávka se posléze objeví v druhém základním menu, jménem Recordings. Všechny nahrávky jsou pojmenované názvem pořadu, u každé z nich je detailní popis, datum a čas pořízení a nakonec délka záznamu. Na nahrávku se můžete jen podívat nebo ji smazat, chybí zde možnost ji například nějakým způsobem přenést do PC.

Třetí položkou v základním menu je Settings, čili Nastavení. To obsahuje možnosti třídění kanálů, nové skenování, nastavení velikosti Timeshift Bufferu (maximálně 2 GB), je zde zobrazen ještě v procentech stav baterie.

Aplikace nepodporuje teletext či obraz v obraze, ale když vezmeme v potaz, že jde o aplikaci mobilní, tak mi to nijak nevadí.

Zhodnocení

TV tuner Kidigi iDTV je zajímavým a praktickým doplňkem k vašemu iPhonu nebo iPadu za zajímavou cenu, díky kterému budete moci prakticky kdekoli sledovat televizní vysílání. Možnosti sledování jsou limitované jen sílou DVB-T signálu. Venku jsem s ním neměl problém nikdy, ale v místnostech to bylo horší a signál jsem pravidelně chytal jen u okna. To může být pro někoho problém. TV tuner je velmi malý, má skládací anténu a není problém ho nosit stále s sebou. Díky integrované baterii dokáže také šetřit baterii vašeho telefonu nebo tabletu.

Využili byste na vašem telefonu nebo tabletu TV tuner? Nebo televizi sledujete jen doma, případně dáváte přednost online vysílání? Napište nám o tom do diskuse pod článkem.

Za zapůjčení TV Tuneru Kidigi iDTV děkujeme společnosti Sunnysoft.

Klady
  • 2 antény v balení
  • Možnost nahrávání pořadů
  • Kompaktní rozměry
  • Vlastní baterie šetří baterii telefonu
Zápory
  • Aplikace pro sledování TV není v češtině
  • Občasné problémy s příjmem DVB-T signálu v místnosti
Diskuze ke článku
Jarda
Nevíte jestli něco takového je nebo bude i pro zařízení s androidem??
Crozz
já chci tohle pro Android :-(
Rob
A iPod Touch je taky pdoporovaný ?
Tofi
Chtěl bych se zeptat jaky TV stanice tam chytnu. Jestli tam je treba prima cool, nova sport, atd........?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze