Otestovali jsme vychytávky Samsungu Galaxy S III (video)

Samsung se svým Galaxy S III nesází pouze na špičkovou hardwarovou výbavu, ale přináší i řadu softwarových vylepšení, které korejskou novinku odlišují od ostatní Androidí konkurence. Podívejte se na video, na kterém ukazujeme pohybová gesta a různé šikovné funkce včetně video multitaskingu.

Samsung velmi dobře pochopil, že pro odlišení se od zástupů dalších špičkových Androidů potřebuje něco víc než jen výbornou hardwarovou výbavu. Do Galaxy S III tak implementoval řadu softwarových vylepšení, která konkurence nemá. Samsung se tak vydává podobnou cestou, jako Apple, který vždy (tedy v poslední době už tak moc ne) překvapil šikovnou maličkostí, která výrazně zpříjemnila používání.

Příkladem takové šikovné funkce v případě Galaxy S III je například sledování obličeje uživatele a nezhasnutí displeje, pokud se na něj uživatel dívá. Vypadá to jako samozřejmost a přesto takovou funkci žádný telefon předtím nenabídl. To však není jediné šikovné vylepšení, které Samsung obsahuje. Některá jsou užitečná, jiná působí tak, že se Samsung snažil křečovitě něco vymyslet a výsledek působí rozpačitě.

Samsung Galaxy S III – pohybové ovládání a další funkce

Pohybová gesta skrz naskrz

Jednou z velmi šikovných funkcí je Přímé volání, které jsem několikrát v praxi již využil. Scénář je jednoduchý - dorazí vám SMS, na kterou odpovídáte, ale po pár slovech si uvědomíte, že by vysvětlování textem bylo příliš složité a zdlouhavé a jednodušší by bylo zavolat. V takovém případě nemusíte nic mačkat a stačí pouze Galaxy S III zvednout k uchu. Stejně to funguje v případě zobrazeného protokolu hovorů nebo detailu kontaktu. Bohužel však tato funkce nefunguje v případě e-mailu, kde by se také hodila.

Užitečnou funkcí je také Inteligentní upozornění. V momentě, kdy telefon uchopíte a zvednete ze stolu a máte zároveň nepřijatý hovor nebo novou zprávu, telefon automaticky zavibruje dříve, než rozsvítíte displej. Navíc zmeškanou událost signalizuje i modrá dioda nad displejem. Pomocí zatřesení lze obnovit vyhledávání okolních zařízení (Bluetooth a podobně), což ale není příliš přelomové. Gesta v podobě přidržení prstu/prstů na displeji a následného naklonění telefonu, čímž dojde ke zvětšení fotografie, posunu plochy a podobně, známe již z jiných telefonů. Galaxy S III samozřejmě umí také ztlumit vyzvánění a veškeré zvuky otočením displejem dolů.

Nepříliš dobře funguje naopak funkce, pomocí které se poklepáním dostanete na začátek seznamu. Funguje totiž prakticky jen v telefonním seznamu a poklepání na horní stranu telefonu musí být docela silné. V případě gmailu telefon na poklepání nereagoval. Přitom v mnoha aplikacích by se v případě dlouhého seznamu mohlo jednat o šikovnou pomůcku. Originálním způsobem se na Galaxy S III pořizují screenshoty a ztlumí zvuky. Obojí ukazujeme na videu a obě gesta fungují velmi dobře.

Nabídka gest je bohatá. Funkci každého z nich si můžete i nanečisto vyzkoušet

PiP dorazilo do mobilů

Funkce Picture in Picture, známá spíše z televizorů, dorazila i na mobilní telefony. Na Galaxy S III si tak můžete pustit HD video ve vestavěném přehrávači a poté jej přepnout do malého okénka a mezitím na telefonu dělat cokoliv jiného. Video se přehrává dál, a to naprosto plynule. Okénko si můžete libovolně přemisťovat na displeji. Neocenitelné to je u videí, ve kterých jde spíše o zvuk, a jen občas se do nich přepnete kvůli obrazu. I v průběhu přehrávání v malém okně funguje gesto pro kompletní ztlumení zvuků.

Pusťte si video, zmenšete jej do okna a dělejte s telefonem cokoliv dalšího

Dokud se díváte, nezhasne

Jednou z nejužitečnějších funkcí je sledování uživatele. Pokud na displeji čtete dlouhý text, prohlížíte si obrázek nebo jen přemýšlíte, Galaxy S III předtím, než vyprší interval pro vypnutí displeje, aktivuje přední kameru a podívá se, zda stále displeji věnujete pozornost nebo jej může zhasnout. Pokud zaznamená, že se na displej stále díváte, oznámí to probliknutím symbolu oka ve stavové liště. Většinou to funguje velmi dobře a problémy nastávají pouze za tmy, případně v protisvětle.

I když některé funkce popsané výše známe už z jiných telefonů nebo je není problém doinstalovat, případně jsou obsaženy v různých custom ROMkách, Samsung tyto mnohdy užitečné drobnosti přidal do základní výbavy své vlajkové lodě, která se tak i v tomto odlišuje od konkurence.

Diskuze ke článku
Petr
Dobrý den,hezké video,chtěl jsem se zeptat,jaké formáty videosouborů podporuje samsung galaxy sIII... jestli běžný avi soubor jde přehrát ? ,nebo se dají jiné nepodporované kodeky doinstalovat? Předem děkuji za odpověď,hezký den. :-)
Adam
vo videu pri posuvani widgetov medzi plochami staci mobil len jemne naklonit do strany a netreba nim machat hlava nehlava potom to vyzera ze to ktovieako nefunguje
zdenek
Zdravím,
chystám ke koupi tohoto telefonu, ale momentálně pracuji v Anglii a ve starém telefonu mám klasickou sim kartu. Je potřeba si sim kartu nutně vyměnit u operátora nebo je možné si ji sám nějak oříznout? Děkuji za případnou odpověď.
Zdeněk
Lukáš
Zajdi si k operátorovi a on ti ji ořízne zdarma, doma nic sám nedělej.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze