Srovnání Samsungů Galaxy S II a Galaxy S III: který z nich zakoupit?

Porovnali jsme dvě špičková zařízení - Galaxy S II a Galaxy S III. Obě zařízení mají co nabídnout. Vyplatí se přechod ze staršího Galaxy na novinku? Jsou mezi nimi rozdíly nebo novinka nic podstatného nepřináší? Může Galaxy S II v něčem novinku trumfnout? A kde jsou naopak slabiny novinky oproti předchůdci? Na vše se dozvíte odpověď v našem článku.

Samsung Galaxy S II a S III - oficiální fotografie

Mnozí uživatelé ale i naše redakce se bavila o tom, zda má vůbec smysl pro majitele Galaxy S II přecházet na nástupce Galaxy S III. Dalším bodem diskuze by mohla být otázka, jaké zařízení si z této dvojice pořídit? Cenový rozdíl u těchto zařízení se pohybuje kolem 4 tisíc, což není částka, nad kterou můžeme mávnout rukou. Snažili jsme se přijít na kloub tomu, zda se vůbec vyplatí pořídit si nové Galaxy S III. Jsou rozdíly mezi oběma zařízeními tak markantní nebo se nástupce od novinky v reálném provozu nijak výrazně neliší, a pokud nutně nepotřebujete ten nejposlednější výkřik techniky, velmi dobře vás uspokojí i Galaxy S II?

Samsung Galaxy S III vs. Galaxy S II – srovnání

Úvodní rozstřel

Samsung Galaxy S II nabízí poměrně tradiční a konzervativní vzhled. Na trhu si uživatelé mohou vybírat ze dvou barevných variant – bílé a černé. Telefon se chlubí vynikající tloušťkou a nízkou hmotností. U dotykového displeje výrobce sáhl po osvědčeném Super AMOLED Plus displeji s úhlopříčkou 4,3 palce a rozlišením 800 x 480 bodů se zobrazovací maticí RGBs. Ta má oproti Pentile matici výhodu v tom, že přechody mezi jednotlivými pixely nejsou tak znatelné a displej působí jemněji, než u konkurence s vyšším rozlišením a Pentile maticí. Důkazem toho je například Motorola RAZR.

Hardwarovým základem je výkonný dvoujádrový procesor Samsung Exynos 4210 vyrobený 45 nm technologií, pracující na dvou jádrech a frekvenci 1,2 GHz a špičková grafika v podání Mali-400MP. Zadní stranu doplňuje 8 Mpx fotoaparát a autofokusem a pořizováním Full HD videí. Dobrou pohotovostní výdrž zajistí 1 650 mAh baterie.

Nové Galaxy S III přichází s uhlazenějším designem, zaobleným konceptem telefonu a symbolikou hlásající „design for humans“. Hlavní rozdíly můžeme spatřit především v markantním nárůstu úhlopříčky displeje Super AMOLED HD. Ten se rozrostl na 4,8 palce a zvýšilo se i samotné rozlišení na 1280 x 720 bodů. Naopak RGBs matice byla nahrazena horší maticí Pentile.

Další inovací je čtyřjádrový procesor Exynos 4412 vyrobený modernější technologií 32 nm. Grafický čip Mali-400MP zůstal beze změny. Rozlišení fotoaparátu se nezměnilo a činí 8 Mpx. Změnou prošel senzor, který je typu BSI od výrobce Sony. Objektiv fotoaparátu nabídne lepší světelnost f/2,6 a nakonec další změnou, byť ne výraznou, je implementace hlasového asistenta S Voice, o něco lepší datová konektivita v čele s NFC čipem a povrchová úprava plastových krytů HyperGlaze.

1. kolo: Design a konstrukce

Jak se říká, starší mají přednost. Takže začnu s popisováním konstrukce a designu u Galaxy SII. I přes samotné rozměry 125,3 x 66,1 mm a zejména tloušťku 8,5 mm se S II v ruce dobře nedrží. Může za to „hranatý“ koncept telefonu a poměrně ostré rohy. Naopak hmotnost 116 gramů je na špičkový telefon působivá hodnota.

Je jasné, že v otázce rozměrů vítězí starší Galaxy. Galaxy S III vzhledem k povaze svého displeje nabídne podstatně větší rozměry - 136,6 x 70,6 x 8,6 mm a hmotnost 133 gramů. Mezi oběma zařízeními není žádná příbuznost ani podobnost ohledně vzhledu. Novinka šla vlastní cestou a zvolila zcela jiný koncept. Zkosené rohy, ostré hrany, jednotvárný vzhled alá placka jsou minulostí. To vše ustoupilo hladkým liniím, zaobleným rohů a prohnutým zádům. Díky tomu se ale Galaxy SIII drží v ruce mnohem lépe a ergonomie je i přes obrovský displej lepší.

Oba telefony jsou vyrobeny z plastu. Ano, vzhledem k cenovým relacím a zařazení do nejvyšší třídy telefonů je na místě očekávat spíše kovové nebo jiné hodnotnější materiály. Samsungu ale nemůžeme upřít dobře odvedenou práci, kdy použil kvalitní kryty. Neprohýbají se, nikde nic nevrže.

Subjektivně se mi nelíbí u Galaxy S II plastová brada, která je už po pár měsících nositelem všech možných škrábanců. Tento jev telefonu zbytečně ubírá na půvabu a dělá z něj telefon, jehož stáří a používání se přibližuje opticky spíše několika letům, než měsícům. V případě bílé lesklé varianty je nutné se smířit se zobrazováním škrábanců a dalších poškození, která jsou více viditelné, než v případě černé varianty.

U novějšího Galaxy budeme také chválit kvalitu použitých krytů a jejich příkladné lícování k tělu novinky. Nesetkáme se s pohybem do stran, prohýbáním krytů nebo mezerami mezi kryty. Vše je precizně vyhotovené. Obě barevné varianty, bílá i tmavě modrá, mají úpravu zvanou HyperGlaze. Bílé variantě dodává perleťový nádech a modrá varianta naopak působí metalickým dojmem. Vedle této efektní úpravy bych uvítal i úpravu, která zajistí odolnost telefonu vůči škrábancům. Obě varianty totiž mají lesklé kryty, které jsou opravdu extrémně neodolné vůči škrábancům. U bílé varianty se objevily mikroškrábance do jednoho týdne, u modré jsou viditelné o něco později.

Obě zařízení mají stejný počet kláves i konektorů. V případě prvního i druhého zařízení bychom uvítali i hardwarovou spoušť fotoaparátu, která chybí. Zvyknout si tak budeme muset na softwarovou alternativu. Galaxy S III už umí uživatele na zmeškanou událost upozornit blikáním notifikační LED diody v několika barvách. To u Galaxy S II citelně chybělo. V této kapitole je z mého pohledu jednoznačným vítězem nové Galaxy S III. Proč? Z důvodu lepší ergonomie a vydařeného vzhledu (ne každý se mnou musí souhlasit). A také konečně díky přítomnosti notifikační diody.

Galaxy S II je tedy menší, ale lépe se paradoxně ovládá Galaxy S III díky zakulacenému designu. Galaxy S II je lehčí. Oba telefony jsou plastové, ale Galaxy S III se snadněji poškrábe.

Výsledek 1. kola: Samsung Galaxy S II 1 : 1 Samsung Galaxy S III

2. Kolo: Hardware a výkon

V oblasti hardwaru se novinky liší v několika bodech. Asi největší rozdíl představuje použití samotného procesoru. Oba procesory mají označení Exynos. V případě Galaxy S II je slabší procesor, pracující „pouze“ na dvou jádrech s označením 4210, který je vyrobený starší technologií 45 nm. Naopak u Galaxy S III výrobce použil v dnešní době nejmodernější čtyřjádrový procesor s označením 4412 vyrobený technologií 32 nm. Použití tohoto výkonného procesoru by mělo přinést mnohem vyšší výkon a úsporu energie.

Samsung Galaxy S III vs Galaxy S II napravo

Po stránce grafik je souboj papírově vyrovnaný, ale rozdíly se skrývají pod pokličkou. Obě zařízení sice v sobě mají stejný akcelerátor Mali-400MP, ale v případě Galaxy S III je přetaktován na vyšší frekvenci a je výkonnější. Stejné hodnoty pak už ale panují u operační paměti RAM, která činí podle specifikací 1 GB RAM v případě obou zařízení. Ve skutečnosti u Galaxy S II je celková kapacita 831 MB a u Galaxy S III 780 MB. Co S II schází, to přidává nové Galaxy. Je tím například NFC čip. Jiné hardwarové změny se už nekonají. Někdo namítne, že se mohou lišit jednotlivé komponenty uvnitř telefonů. Souhlasím, ale bohužel v redakci nemůžeme rozebrat telefony a říct vám, které součástky jsou jiné, a které shodné.

Druhé kolo nemohlo dopadnout jinak, než drtivým vítězstvím modelu Galaxy S III, který má výkonnější procesor i grafiku. Galaxy S III se tak ujímá vedení.

Výsledek po 2. kole: Samsung Galaxy S II 1 : 2 Samsung Galaxy S III

3. Kolo: displej

Na jedné straně stojí menší dotykový displej 4,3 Super AMOLED Plus s lepší maticí RGBs a horším rozlišením 800 x 480 bodů, na druhé pak větší displej SUPER AMOLED HD 4,8 palce s horší maticí Pentile a lepším rozlišením 1280 x 720 bodů.

Samsung Galaxy S III vs Galaxy S II napravo

Porovnání kvalit displejů a jejich vlastností nemusí být tak jednoznačné, jak se zdá. Zvláště-li, když se jedná o shodné technologie. Přesto jsou disciplíny, ve kterých se obě zařízení vzájemně střídavě předhánějí. Galaxy S II má neporovnatelně lepší čitelnost na přímém slunci. I na automatiku je displej obstojně čitelný. Naopak displej Galaxy S III svádí se sluncem nerovný boj, na jehož konci vítězí slunce. I při nejvyšším jasu ta čitelnost není moc valná a musím si clonit rukou, abych něco viděl.

Samsung Galaxy S III vs Galaxy S II napravo

Další boj svedou i ochranné technologie, chránící displej. V ringu vítáme Gorilla Glass 1 Samsungu Galaxy S II a Gorilla Glass 2 Samsungu Galaxy S III. Podle tvrzení výrobce nabídne CG 2 větší odolnost a pevnost. Zatím se tyto „sliby“ jeví jako plané řeči. U Galaxy S II jsem neměl problém se škrábanci nebo jiným poškozením displeje. To ale neplatí u Galaxy S III. Na jeho displeji jsem už po pár dnech pozoroval škrábance mikroskopického charakteru, a to jsem telefon nepokládal displejem na tvrdý povrch. Přinejmenším to znamená, že odolné sklo je možná tvrdé, ale už ne vůbec odolné vůči škrábancům. V případě Galaxy S III tedy opravdu doporučujeme zakoupit ochrannou fólii na displej.

Samsung Galaxy S III vs Galaxy S II napravo

Další disciplínou jsou zobrazovací matice. U Galaxy S II se v době uvedení do prodeje ozývali věčně nespokojení kritici s tím, proč displej nemá větší rozlišení qHD nebo dokonce HD rozlišení. Mně samotnému rozlišení přišlo dostačující, navíc když výrobce zvolil lepší matici RGBs. Jednotlivé body a přechody mezi nimi nejsou patrné ani při bližším zkoumání. Naopak u Galaxy S III je zvolena matice Pentile, která se vyznačuje hrubším rastrem a ne tak jemnými přechody mezi jednotlivými body. Ovšem HD rozlišení1280 x 720 bodů horší technologii takříkajíc přebije a displej je tak ve výsledku opravdu jemný a jednotlivé body nejsou vůbec patrné.

Samsung Galaxy S III vs Galaxy S II napravo

Podání barev je věrnější u Galaxy S III. Jeho displej není tak přesaturovaný a pokud zvolíme nejnižší úroveň sytosti barev, nabudeme dojmu, že se pomalu jedná o TFT displej. Displej Galaxy S II na mě naopak působí nereálným dojmem. Jeho kontrast je přemrštěný a zobrazovací schopnosti jsou vzdálené realitě. I při nejnižším stupni nemůže být řeč o adekvátní úrovni kontrastu a sytosti barev. V otázce zobrazení černých odstínů jsou si zařízení rovna. Černé odstíny jsou zobrazovány v excelentním provedení a žádná jiná technologie, kromě Clear Black technologie od Nokie, nemůže AMOLEDům konkurovat. Pozorovací úhly jsou u telefonů podobné, u nich nenacházíme žádné výkyvy. V širším srovnání se jedná o nadprůměr až špičku. I při větším náklonu se barevné zobrazení drží své úrovně a nijak neinvertuje, což je výhoda právě AMOLED technologie.

Třetí kolo nedopadlo vůbec tak jednoznačně, jak si určitě mnozí z vás při pohledu na specifikace mysleli. Galax S III má sice velký a krásný HD displej, ale výrazně ztrácí špatnou čitelností na přímém slunci, náchylností k poškrábání a zamrzí i mírně horší technologie PenTile, kterou však v praxi nepozorujeme. Celkově tedy v třetím kole volíme remízu, protože rozdíl není tak markantní a čitelnost displeje na slunci šla dolů, což je poměrně zásadní.

Výsledek po 3. kole: Samsung Galaxy S II 2 : 3 Samsung Galaxy S III

Samsung Galaxy S III vs Galaxy S II napravo

4. Kolo: Uživatelské prostředí, odladěnost a plynulost

Samsung se příliš nevytáhl s aktualizací na Android 4.0 pro Galaxy S II. Uvolnil verzi 4.0.3, která v praxi zklamala. Výkon se zhoršil, zhoršila se i pohotovostní výdrž, systém občas laguje a samotná vyladěnost někdy není ideální.

Benchmark testy zleva Galaxy S III - SmartBench 2012, Quadrant, Linpack single a multi thread, CF-Bench

Negativa dokonce mírně převažují nad klady systému. Líbí se mi třeba nový multitasking, nové funkce pro odemykání telefonu obličejem nebo přibyla podpora Wi-Fi Direct, ale základní použitelnost telefonu se rapidně zhoršila. Mnoho jiných telefonů s jednojádrovým procesorem je totiž rychlejších. V recenzi telefonu jsem chválil nadprůměrnou pohotovostní výdrž. Nyní bych jen stroze konstatoval, že výdrž je stejná jako u každého jiného Androidu – čili klasický jednodenní telefon.

Benchmark testy zleva Galaxy S II - Smartbench 2012, Quadrant, Linpack single a multithread, CF-Bench

Naproti tomu Android 4.0.4 u Galaxy S III je perfektně vyladěný. Za více než měsíc, co jsem telefon testoval a jinak používal, si nemohu stěžovat na žádné zpomalení, sekání nebo zamrzání. Odezva, ať provádím jakékoliv úkony, je blesková. Spouštění aplikací je okamžité. Systém je odladěný na jedničku s hvězdičkou. I pohotovostní výdrž je příkladná a rekordní vzhledem k tomu, že se jedná o Android. S telefonem nemám problém dosáhnout takřka dvoudenní výdrže, a to i při silnějším zápřahu. Při stejném používání jsem musel Galaxy S II dobíjet po deseti hodinách.

Zařízení SmartBench 2012 - Productivity SmartBench 2012 - Gaming Quadrant Linpack Single Linpack Multi CF-Bench
Samsung Galaxy S III 4 179 1 598 5 512 55,263 108,607 13 637
Samsung Galaxy S II 2 165 1 865 3 395 41,095 40,849 6003

Uživatelské prostředí obou telefonů je stejné. V obou případech figuruje nadstavba TouchWiz 4.0. Obě zařízení mají vestavěné pohybové čidlo. Starší Galaxy s ním umí pracovat v běžných situacích, jak jej známu i u ostatních telefonů. Čili ztlumení zvuků obrácením telefonu, pohyb v galerii, využití při hrách. Naopak Galaxy S III se snaží z přítomnosti čidla vytěžit, co se dá. Můžeme poklepáním na horní část telefonu přeskočit na začátek seznamu., zatřesením telefonu najdeme zařízení v našem okolí (využití v technologii Blueooth, Wi-Fi) a tak dále.

Prostředí Samsungu Galaxy S III

Jinou cestou jak ovládat telefon jsou hlasové povely. Google již řadu let podporuje hlasové povely, které ovšem nepokryjí celou funkčnost telefonu. Nové Galaxy S III má integrovaného asistenta S Voice, s jehož pomocí můžeme telefon kompletně „obsluhovat“ ve stylu Siri. Můžeme pozastavit přehrávanou skladbu, vyhledávat na internetu, nechat si zobrazit předpověď počasí, kurzy měn, vzbudit telefon, aktivovat fotoaparát... Nic z toho Galaxy S II neumí.

Prostředí Samsung Galaxy S II

Dalšími novinkami, které můžeme vidět jen u novinky, jsou Smart Stay a Smart Alarm. Při prohlížení displeje nás telefon svoji přední kamerou sleduje a během této doby nedojde k vypnutí displeje, což se hodí nejen při čtení delších textů či prohlížení multimédií. Smart Alarm zase jiným algoritmem umožní uživateli příjemné vstávání a ještě před nastavenou dobou buzení začne telefon hrát potichu přírodní zvuky, které jsou postupně hlasitější. Galaxy S II zatím tyto vychytávky nepodporuje a nenabízí.

Zde je výsledek jednoznačný, Galaxy S III má odladěnější a rychlejší systém, ve kterém nechybí nové vychytávky jako S Voice, Smart Stay nebo Smart Alarm.

Výsledek po 4. kole: Samsung Galaxy S II 2 : 4 Samsung Galaxy S III

5. Kolo: Multimédia – přehrávání hudby a videa

Obě zařízení si poradí s nadstandardním množstvím formátů a kodeků, například obě zařízení přehrají i bezztrátový kodek Flac. Hudebnímu přehrávači nic neschází a Galaxy S III má navíc vylepšené prostředí přehrávače. Nově podporuje i práci se složkami a vybírání hudebního obsahu na základě nálady uživatele. Ekvalizér se rozrostl o další přednastavené volby a rovněž i prostorový zvuk nabízí více voleb. Výrobce naštěstí nezopakoval stejnou chybu s použitím příliš nekvalitního hudebního čipu Yamaha, který nabízí Galaxy S II. Nové Galaxy S III má v sobě opět osvědčenou kvalitu, kterou je čip Wolfson WM1811. Rozdíly ve zvukovém výstupu u obou telefonů jsou slyšitelné na první poslech. Novinka uspokojí i náročného uživatele, za předpokladu použití odpovídajících sluchátek.

Prostředí Samsungu Galaxy S III

Drobný rozdíl číhá i u FM rádia. Galaxy S II má v sobě FM rádio, které nepodporuje nahrávání skladeb z hudební stanice. Nové Galaxy tuto absenci odstraňuje a nabízí uživateli nahrání jakékoliv skladby přímo z aktuálně přehrávané stanice. Limitem je pouze kapacita volné paměti.

Prostředí Samsungu Galaxy S III

Vestavěný videopřehrávač u Galaxy S II nenabízel mnoho voleb. Nemohli jsme například zvolit odstín displeje, nastavit titulky a další možnosti. V Galaxy S III prošel přehrávač upgradem. Podporuje nastavení titulků, rozlišení displeje, jas i odstín. Benefitem čtyřjádrového procesoru je funkce Pop Up Play. Spuštěné video může minimalizovat do malého náhledu a nechat ho spuštěné na pozadí. Během jeho přehrávání můžeme vykonávat jinou činnost. Psát sms zprávy, hrát hry a přitom přehrávání videa nebude nijak narušeno. Tohle starší generace Galaxy S II neumožňuje.

Zde je výsledek opět poměrně jasný, Galaxy S III nabídne lepší komfort pro práci s multimédii. Jedna má větší displej, ale má také kvalitnější zvukový výstup i hudební a video přehrávač. Bonusem je Pop-up play nebo užitečné nahrávání z rádia.

Výsledek po 5. kole: Samsung Galaxy S II 2 : 5 Samsung Galaxy S III

Prostředí fotoaparátu Galaxy S II

6. kolo: Fotoaparát a videokamera

Focení je silnou devizou obou zařízení. Galaxy S II má 8 Mpx fotoaparát s natáčením Full HD videí. S aktualizací ICS jsou nahrávaná videa se stereo zvukem a zlepšilo se i barevné provedení snímků. Obrazová kvalita snímků je celkově velmi dobrá s vysokou úrovní detailů. Největší slabinu spatřuji v poměrně pomalé spoušti fotoaparátu. Od namáčknutí spouště až po pořízení snímku většinou uplyne čas kolem dvou sekund. Oblast, kde Galaxy S II nezná bratra, jsou makro snímky, které mají neuvěřitelnost ostrost a úroveň detailů. Pěkný je i bokeh.

Prostředí fotoaparátu Galaxy S II

Nástupce Galaxy S III má stejné 8 Mpx rozlišení ale jiného výrobce senzoru, kterým je Sony. Má také i o něco světelnější objektiv f/2.6 vs f/2.65 (S II). Fotoaparát obdržel několik nových funkcí a odstranil ty neduhy, které trápily předchozí Galaxy, a to zejména v oblasti celkové rychlosti focení. Zero Shutter totiž slibuje takřka nulovou odezvu při pořízení snímku, což jsme v praxi ověřili a Korejcům musíme dát za pravdu. Mezi pořízením a vyhotovením snímku je skutečně neznatelná prodleva. Další novinkou jsou sekvenční režimy, u kterých můžeme z dvaceti snímků vybrat ten nejlepší. Pro dynamičtější ráz fotografie poslouží režim HDR. A do spleti sociálních sítí se zamotáme s funkcí sdílení obrázků a automatického rozpoznávání obličejů.

Kvalita snímků Galaxy S III může být pro někoho nemilým překvapením, druzí ji budou vychvalovat do nebes. Já se řadím do prvního táboru. Samsung v posledních letech ukazuje, že je producentem i telefonů, které mají špičkové fotoaparáty. Za všechny uveďme třeba Innov 8 nebo Samsung Omnii HD. Novinka ale nejenomže oproti Galaxy S II nezlepšuje obrazovou kvalitu, která je naopak stejná, ne-li horší. Je znát vyšší úroveň komprese, vyšší šum a tím i slévání detailů. Líbí se mi naopak výrazné barevné podání snímků, které je živější oproti Galaxy S II. Například konkurenční HTC One X fotí celkově lépe. Od Samsungu jsme určitě očekávali něco víc.

Stejné měřítko platí i pro pořizovaná videa ve Full HD rozlišení. Ty rovněž natáčí lépe a kvalitněji starší Galaxy S II.

Snímky z Galaxy S III vlevo a napravo snímky z Galaxy S II

Snímky z Galaxy S III vlevo a napravo snímky z Galaxy S II

Snímky z Galaxy S III vlevo a napravo snímky z Galaxy S II

Snímky z Galaxy S III vlevo a napravo snímky z Galaxy S II

Snímky z Galaxy S III vlevo a napravo snímky z Galaxy S II

Snímky z Galaxy S III vlevo a napravo snímky z Galaxy S II

Snímky z Galaxy S III vlevo a napravo snímky z Galaxy S II

Snímky z Galaxy S III vlevo a napravo snímky z Galaxy S II

Snímky z Galaxy S III vlevo a napravo snímky z Galaxy S II

Snímky z Galaxy S III vlevo a napravo snímky z Galaxy S II

Snímky z Galaxy S III vlevo a napravo snímky z Galaxy S II

Snímky z Galaxy S III vlevo a napravo snímky z Galaxy S II

V oblasti fotografování sice výsledek v oblasti celkové kvality snímků nahrává Galaxy S II, ale novinka boduje pohodlnějším fotografováním, rychlou odezvou a množstvím šikovných funkcí a režimů. Navíc lze očekávat, že kvalita fotografií bude, stejně jako u Galaxy S II, stoupat s postupnými updaty firmwaru. Zatím tedy tato kapitola končí remízou. Pro koho je důležitá pouze kvalita snímků, může si připsat bod u Galaxy S II, které v této kapitole srovnává krok

Výsledek po 6. kole: Samsung Galaxy S II 3 : 6 Samsung Galaxy S III

Data a GPS

Již Galaxy S II nastavilo velmi vysokou laťku, a to jak ve vybavenosti technologiemi (Bluetooth 4.0, Wi-Fi a/b/g/n) tak i svým prohlížečem. Ten si poradí s jakýmikoliv stránkami a nejnovějším Flashem. Jeho funkčnosti není co vytknout. Z mého pohledu jsem tedy nic nepostrádal.

Samsung Galaxy S III - živé snímky

Zastavím se u bezdrátových sítí Wi-Fi. Citlivost Wi-Fi antény mi u Galaxy S II přišla rozporuplná. Kde jiná zařízení měla třeba jednu čárku signálu, Galaxy S II hlásilo, že jsem mimo dosah. Někdo sice tvrdí, že je to pouze otázka softwaru a anténa použitá v Galaxy je citlivá s dobrým dosahem, realita je však taková, jakou jsem popsal. U Galaxy S III je naopak citlivost Wi-Fi dech vyrážející a předčí dokonce i řadu notebooků.

Samsung Galaxy S II - živé snímky

Galaxy S III má o něco výkonnější prohlížeč. Je to vůbec možné? Ano. Prohlížení stránek je naprosto plynulé, rychlé a vykreslování ukázkové. Nesetkal jsem se ani s kostičkováním obrazu nebo zpomalením. Datová oblast má pak stejné technologické zázemí jako starší Galaxy. S prací GPS modulu jsem byl spokojen už Galaxy S II. Fixace satelitů byla rychlá a ke ztrátě již nalezených satelitů nedocházelo. Galaxy S III ale dobu fixace výrazně zkracuje a svoji rychlostí nalezení satelitů patří opravdu mezi nejrychlejší telefony na trhu. Kromě samotného GPS modulu podporuje nově i ruský navigační systém Glonass.

V poslední kapitole už se Galaxy S III nenechalo zahanbit a svého předchůdce poráží. Kromě plynulejšího a pohodlnějšího prohlížení webu boduje také výrazně lepším příjmem Wi-Fi signálu, lepší prací s GPS a podporou navigačního systému Glonass. Hodit se budou také funkce jako S Beam, AllShare nebo NFC.

Výsledek po 7. kole: Samsung Galaxy S II 3 : 7 Samsung Galaxy S III

Zhodnocení

Obě zařízení se ve svých funkcích a parametrech výrazně neliší a v podstatě největším rozdílem je čtyřjádrový procesor a velký HD displej u Galaxy S III. Pak už to jsou spíše dílčí rozdíly, které však svým počtem hodně zaváží. Galaxy S III má navíc NFC čip, disponuje lepší pohotovostní výdrží, došlé události signalizuje notifikační diodou a uživatelé, kteří si potrpí na kvalitu zvukového výstupu, ocení návrat čipu Wolfson. U fotoaparátu jsou to pak drobnosti jako rychlejší spoušť fotoaparátu nebo nové režimy. Nemyslím si naopak, že mezi rozhodující kritéria, proč koupit novinku, bude patřit hlasový asistent S Voice. Softwarovou inovací jsou i režimy Smart Stay a Smart Alarm, které jsou sice zajímavé, ale opět nebudou pomyslným jazýčkem na vahách u rozmýšlejících se uživatelů. Klíčovou úlohu nesehraje ani přítomnost Glonass modulu pro navigaci. Někdo bude kritizovat velké rozměry novinky, které ovšem kompenzuje lepší ergonomií.

Samsung Galaxy S II je dobrým zařízením. Pokud jste jeho majiteli, zřejmě se vám přechod na Galaxy S III nevyplatí a pokud vysloveně neprahnete po velkém HD displeji a některých výše uvedených drobnostech, v klidu můžete zůstat u Galaxy S II. Pokud ovšem váháte mezi koupí Galaxy S II a S III, jděte určitě do nového Galaxy. Proč? Starší Galaxy oproti S III nenabídne žádnou přidanou hodnotu nebo plusovou vlastnost. Galaxy S III si bere z předchůdce jen to nejlepší, některé věci vylepšuje a navrch přidává několik nových a užitečných funkcí. Bonusem je pak dvojnásobný výkon a podstatně lepší výdrž. To vše zavírá perfektní displej, který můžeme kritizovat pouze za horší čitelnost na přímém slunci.

Proč zakoupit Galaxy S II

  • Menší rozměry
  • Příznivější cena
  • Mírně kvalitnější fotoaparát
  • Matice RGBs dotykového displeje
  • Lepší čitelnost displeje na přímém slunci

Proč zakoupit Galaxy S III

  • Lepší ergonomie
  • Větší úhlopříčka displeje a jemnější rozlišení
  • Lepší výdrž na baterii
  • Mnohem vyšší výkon
  • Rychlejší a lépe vyladěný systém
  • Chytré hlasové ovládání S Voice
  • Propracovaná gesta
  • Špičkový zvukový výstup
  • Funkce Smart Stay a Smart Alarm
  • NFC čip

Konečné skóre: Samsung Galaxy S II 3 : 7 Samsung Galaxy S III

Diskuze ke článku
eF
Nebudu S2 zapinat, ale mam pocit, ze chytry buzeni (byt v ICS popraseny) a nejaky ovladani hlasem primo od samsungu (byt mu rikaji jeste jinak) ma taky. Ale nevracel bych se k nemu zpatky.
PEPE86CZ
Mě fascinuje jak novináři řeší na dvě stránky rozdíl mezi Pentile a RGBs maticí. Když jsem si kupoval před rokem a něco S2 tak všichni novináři se předháněli v recenzích kdo dá větší hlášku na Super amoled plus displej. Že si Samsung s tím označením dělá srandu a tak. Rok utekl já si koupil Galaxy Note a Galaxy S3 s ,,ubohou,, Pentile maticí a podle recenzí se mám rovnou zastřelit, že vidím přechod mezi body atd. Jediný čeho jsem si všimnul je že S2 umí lepší černou a to o kousek. Jinak žádný body na Notem ani S3 nevidím a to mám dobrej zrak. To se jenom pisálkové nuděj tak tomu věnují dvě stránky. Nejdůležitější je rozlišení a to je u S3 HD a to je důležitý. Sice já už jsem si zvyknul na 5,3 displej v HD na kterém čtu víc internet, ale S3 trojka má taky špičkovej displej. Nebo nechápu proč by si někdo měl dávat na S3 fólii(ne ani od Zaggu, nebo jak se jmenuje), když po displeji tak pěkně kloužou prsty oproti G 1 to nechápu. Taky jak se k tomu novináři chovaj, jejich to není. S3 se vyplatí tomu kdo to myslí vážně s internetem v mobilu. Jestli máte S2 a maximálně se kouknete na email a něco si vyfotíte( i když S3 má větší světelnost) a neprahnete po velkých telefonech typu S3 Note tak si nechte S2
Kozaa
Ahoj diky za srovnani rad jsem si pocetl, jen bych chtel opravit par drobnosti. SII nema bluetooth 4 ale 3, inteligentni buzeni mela i stara S jednicka a jeste nemuzu souhlasit s verdiktem ze SII dela lepsi snimky. Staci se podivat na gsmarena kde je srovnani fotoaparatu mobilu a je tam videt vyrazny rozdil ve prospech SIII a to vcetne nahravani videa. Staci se podivat a urcite dostanu za pravdu :-)
Refael
Jsem majitelem SGS II a za SGS III rozhodne menit nebudu.
Pockam, s cim prijde Samsung na podzim: dalsi Samsung Galaxy Nexus ci Note II.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze