Operátoři na Silvestra: MMS opět rekordní, hodně se také volalo

2

Operátoři dodržují každoroční tradici a první den nového roku se opět podělili o statistiky ze silvestrovského provozu ve svých sítích. Co lze vyčíst? Například že MMS zpráv, které již mnozí odepisují, se opět poslalo rekordní množství a do důchodu se rozhodně nechystají. Jako každý rok se hodně volali i posílalo SMS a výrazně narostl také datový provoz.

Níže přinášíme statistiky všech tří operátorů. Kdy jsme si přáli nejvíce, který operátor odbavil nejvíce hovorů a SMS zpráv a jak to bylo s daty? To vše se dozvíte z čísel a textů níže.

TIP: přečtěte si i štědrovečerní statistiky O2, T-Mobile a Vodafone

O2

O2 se může pochlubit například absolutním rekordem v počtu odeslaných MMS zpráv a v síti modrého operátora se také hodně volalo i psalo. I když v případě hovorů můžeme vidět setrvalý pokles počtu spojených hovorů, zatímco u SMS zpráv zůstávají čísla stabilní.

O2 logo

Hovory

Na Silvestra spojila O2 síť více než 17 milionů hovorů, což je pokles oproti loňským 19 milionům a ještě větší pokles oproti předloňským 22 milionům. Opakuje se tak trend, který se projevil už letos na Štědrý den, kdy jsme u O2 pokles rovněž zaznamenali. Lidé místo volání volí buď textová přání v podobě SMS a MMS, nebo využívají IM služby. V prvních pěti hodinách Nového roku zákazníci uskutečnili další téměř čtyři miliony hovorů. Lidé si nejvíce přáli k Novému roku těsně po půlnoci, kdy bylo v první hodinu uskutečněno více než 2,6 milionu hovorů. Ani nad ránem však hovory neustávaly. Kolem páté hodiny ranní totiž O2 síť spojila téměř 150 000 hovorů.

SMS

Během Silvestrovského dne a prvních hodin Nového roku odeslali zákazníci O2 více než 15,3 milionu SMS. To je o milión zpráv více než v loňském roce a zhruba stejný počet, jako předloni. Že počet poslaných SMS neklesá, ale naopak stoupá dokazuje pohled do minulosti, kdy v letech 2008 a 2007 zaznamala síť O2 o něco nižší objemy, zhruba 13,5 milionu zpráv. Nejvíce SMS si Češi poslali v poslední minutě před půlnocí, a to 32 000 SMS zpráv. Během první hodiny Nového roku pak SMSkou přálo více než 1,7 miliónu zákazníků.

MMS

Absolutní rekord padl v počtu odeslaných MMS. Během silvestrovského dne jich bylo v O2 síti rozesláno téměř 165 000. To je o osm procent více než v loňském roce a téměř dvojnásobek například oproti roku 2008. Nejvíce jich lidé tradičně rozeslali v poslední hodině roku 2012 – téměř 20 tisíc MMS zpráv.

T-Mobile

Zákazníci T-Mobile se na Silvestra činili. Celkový provoz v síti vzrostl téměř o 19 procent. Velkou měrou k tomu přispěl více než 13procentní nárůst v počtu hovorů, jejichž počet se blížil 24 milionům. Tradičně méně populární formou blahopřání jsou poslední den v roce SMS – ale stejně jako v roce 2011 jich sítí prošlo přes 15 milionů. MMS centrum odbavilo necelých 205 tisíc multimediálních zpráv, což je o dvě procenta více než o rok dříve. Výrazným způsobem narostl objem přenesených dat – o 112 procent

Hovory

Tradice i tentokrát zůstala zachována – telefonáty jsou nejoblíbenějším způsobem gratulace do nového roku. Na rozdíl od let minulých a například i od statistiky výše uvedeného O2 však statistky vykazují změnu klesajícího trendu. Počet volání vzrostl o 3 miliony na téměř 24 milionů. Zákazníci T-Mobile uskutečnili necelých 12,5 milionu hovorů, tedy o 13 procent více než před rokem. Nejrušněji v éteru – 3 miliony telefonátů – bylo jako obvykle první hodinu po půlnoci. Vrcholem bylo prvních patnáct minut roku 2013, kdy systémy zaznamenaly přes 1,1 milionu hovorů.

SMS

Naopak počet SMS zůstal na stejné úrovni jako v uplynulém roce. SMS centrum T-Mobile zpracovalo zhruba 15,3 milionu textových zpráv z mobilů a externích aplikací, což je 0,33 procenta méně než na Silvestra 2011. Sami zákazníci odeslali ze svých mobilních telefonů 12,4 milionu esemesek (-1,73 procenta). Největší nápor textovek prošel sítí v čase 23:45 až 00:45 – 1,7 milionu. Rekordních bylo 15 minut mezi čtvrt a půl jednou hodinou ranní s více než půl milionem SMS.

MMS

Množství multimediálních zpráv se opět o něco zvýšilo – 205 tisíc MMS z mobilů a externích aplikací znamená nárůst o 2 procenta. Z mobilů jich zákazníci odeslali 130 tisíc, což je pět procent více než před rokem. Vrcholem byla hodina od 23:45 do 00:45, kdy MMS centrem prošlo necelých 15 tisíc zpráv, z toho přes 4 tisíce v čase 00:15 až 00:30.

Data

Ke zvýšení provozu v síti T-Mobile o necelých 19 procent přispěl i mobilní internet. Celkový objem přenesených dat vzrostl o 112 procent, přičemž o zhruba 85 procent se postarala nejrychlejší 3G síť. Nejvíce se mobilní surfaři činili ještě před započetím silvestrovských oslav mezi 16:45 a 17:45.

Vodafone

Tento Silvestr byl ohledně celkového provozu v síti nejsilnější za poslední roky. Zákazníci využívali všechny služby více než loni, nejvíce narostl počet odeslaných MMS a objem provolaných minut.

Vodafone logo

Hovory

Počet hovorů oproti minulému roku stoupl u Vodafone o 7% a celkově bylo odbaveno 11 383 373 hovorů. Špička byla přesně o půlnoci, kdy bylo odbaveno přesně 1 514 616 hovorů.

SMS

Oproti jiným operátorům vzroztl počet odeslaných SMS zpráv, a to meziročně o 7% na 11 327 139. Lidé tedy odeslali skoro stejně SMS zpráv, jako uskutečnili hovorů. Tato čísla však vyjadřují celkový počet SMS zpráv nejen z mobilů, ale i z aplikací a SMS bran. Pokud bychom se podívali jen na čísla zpráv odeslaných z mobilů a tabletů, dostaneme se na hodnotu 8 310 811, což vyjadřuje nárůst o nepatrných 0,4 %. Špička nenastala překvapivě kolem půlnoci, ale až v čase 0:41.

MMS

Stejně jako u jiných operátorů i u Vodafonu vzrostl meziročně počet odeslaných MMS zpráv. Celkem bylo odesláno 101 697 MMS zpráv, což je o 14% více, než v minulém roce. Špička nastala v 00:50.

Data

Datový provoz také meziročně vzrostl, a to o 4%, špička ale nastala v 17:00, takže je vidět, že datové služby se v nějaké masové míře k posílání půlnočních přání nepoužívají.

TIP: přečtěte si i štědrovečerní statistiky O2, T-Mobile a Vodafone