Síť českého Vodafone o Štědrém dnu: rekordní počet MMS zpráv

Dalším operátorem, který se podělil o výkony ve své síti o Štědrém dnu je Vodafone, u kterého jsme se dočkali jednoho rekordu. Další čísla jsou však veskrze standardní a žádných velkých výkyvů jsme se nedočkali. Díky novým tarifům lze ale pozorovat výrazný nárůst volání do zahraničí.

Zatímco objem volání a SMS se oproti loňsku víceméně nezměnil, významně letos vzrostla spotřeba dat. To lze přičítat rostoucímu počtu chytrých telefonů v populaci. Více než kdy předtím posílali lidé také MMS zprávy, které si meziročně výrazně polepšily také u O2.

Po ČR se volalo stejně, do zahraničí však více

Hovorů spojil Vodafone téměř 7,3 miliónů, což je o 7 % méně než loni a o 5% méně, než předloni. Lidé si zřejmě vyřídili vše potřebné během předcházejícího víkendu, proto si o Štědrém dnu spíše dopřávali soukromí. Špička nastala kolem 10. hodiny. Konkurenční O2 ale zaznamenalo ještě výraznější pokles, než Vodafone. Letos o Vánocích vzrostlo u Vodafonu volání do ciziny, a to zejména díky nově uvedeným volným minutám do zahraničí. Nejvíce se o Štědrém dnu volalo na Slovensko, Ukrajinu a do Německa.

Rekordní MMS

Lidé si letos o Vánocích vzájemně v síti Vodafone (z telefonů i z aplikací) poslali celkem 17,2 milionu SMS, což je o 1 % více, než loni, ale naopak o 7% méně, než v roce 2010. Pokud nahlédneme do historie, zjistíme, že například v roce 2007 se poslalo téměř stejné množství zpráv, tedy 17 milionů. Je tedy vidět, že SMSky zdaleka do starého železa nepatří a lidé jich stále posílají v podstatě stejné množství. Špička v posílání SMS nastala kolem 13:05. Stejně jako u konkurenčního O2 zaznamenal Vodafone ve své síti rekordní MMS provoz. Lidé si letos o Vánocích vzájemně z mobilů poslali téměř 170 00 MMS, což je o 30 % více, než vloni. Špička, co se týče MMS, nastala kolem 13:00.

Vodafone logo

Chytré telefony táhnou, data s nimi

Vodafone se také podělil o statistiky datového provozu, které nejsou nijak překvapivé. Letos lidé o Štědrém dnu i bez marketingové podpory datových služeb přenesli o 6 % více dat, než loni. Špička nastala kolem osmé hodiny. Souvisí to zejména s výrazně vyšší penetrací chytrých telefonů, které u Vodafonu tvořily před Vánoci až 80% všech prodaných telefonů. Celkově chytrý telefon používá v síti Vodafonu přesně čtvrtina zákazníků a 28% lidí využívá datové služby. A jaké chytré telefony se před Vánoci u Vodafonu prodávaly nejvíce? V žebříčku prvních pěti telefonu překvapí například absence Samsungu.

Nejprodávanější telefony u Vodafonu v předvánočním prodeji
  1. Apple iPhone 5 16GB BLACK
  2. Huawei Ascend G300
  3. VODAFONE SMART II
  4. Sony Xperia miro
  5. HTC Desire X

A co vy, posílali jste o Štědrém dnu SMS, MMS nebo jste spíše volali či využívali pro přání datové přenosy?

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze