Štědrý den v síti O2: rekord v počtu MMS a více SMS než před rokem

3

Operátoři se každoročně chlubí počtem odeslaných SMS a MMS zpráv a spojených hovorů ve své síti v průběhu Štědrého dne a Silvestra. Nejinak je tomu i letos, a jako první se o výkony ve své síti podělilo O2. Čísla jsou to mnohdy překvapivá. Poslalo se více SMS i MMS zpráv a ukazuje se, že tyto funkce komunikace nejsou výrazně na ústupu.

SMSky patří do starého železa? Ani náhodou...

Během štědrovečerního pondělí 24. prosince 2012 odeslali zákazníci O2 o milion textových zpráv SMS více než loni, a to 25,2 milionu. "Nejvíce SMS přenesla naše síť před obědem mezi 11. a 12. hodinou, kdy bylo odbaveno přes 2,3 milionu SMS zpráv. Úplně nejvíc jich pak bylo odesláno v minutě 11:15, kdy jich naše SMS centra přenesla 42 041," uvedl Hany Farghali, tiskový mluvčí společnosti Telefónica Czech Republic. My jsme v redakci zabrousili také do statistik z dřívějších let a zjistili jsme zajímavé věci. Pokud se totiž podíváme na starší statistiky, v roce 2010 se SMS zpráv odeslalo ještě více, než letos, a to 27,6 milionu. Proletíme-li se ale ještě více proti proudu času, zjistíme, že například v roce 2007 se v síti O2 odeslalo na Štědrý den 26 milionů SMS zpráv, tedy přibližně stejně, jako letos. Je tedy vidět, že SMSky jsou stále velmi oblíbené a minimálně ve vánočním období se nemusí bát konkurence moderních messengerů typu WhatsApp, iMessage, Facebook Chatu, gTalku a dalších. Bude zajímavé sledovat, zda tento trend bude pokračovat

Kromě textových zpráv si lidé během Vánoc také hodně volali. Mobilní síť O2 tak během jediného svátečního dne spojila více než 14,7 milionu hovorů. "Největší počet hovorů jsme zaznamenali mezi 10. a 11. hodinou. V tento čas ústředna spojila zhruba 1,5 milionu hovorů," upřesnil Farghali. Srovnáme-li to s loňskem, byl počet hovorů u O2 výrazně nižší. V obou předchozích letech volali lidé více (18,7 milionu hovorů vloni, 17,4 milionu hovorů předloni). Zhruba stejný počet hovorů, jako letos, byl odbaven například v roce 2007.

Rekordní MMS zprávy

Také MMS zažívají o svátcích špičku, byť se jejich počty pohybují o dva řády níže než v případě hovorů i SMS. Celkem tak síť O2 na Štědrý den přenesla doposud rekordních bezmála 333 tisíc multimediálních zpráv, což je zhruba poloviční nárůst oproti loňsku. Oproti roku 2007 se jedná o bezmála trojnásobný nárůst, v letech 2011 a 2010 činil počet odeslaných MMS zpráv zhruba 200 tisíc, což je opět výrazně méně, než letos. Je tedy zřetelně vidět, že se MMSky těší stále větší oblibě. Špička byla stejně jako v případě SMS v čase mezi 11. a 12. hod., to bylo posláno 28 286 MMS. Největší počet přenesených MMS jsme ovšem zaznamenali už v minutě 9.56 (616).