Opera koupila konkurenční Skyfire: chce snížit FUP za mobilní video

Významný hráč na poli mobilních internetových prohlížečů, norská společnosti Opera Software, koupila Skyfire, známého konkurenta působícího na platformách Android a Apple iOS. Účelem celé akvizice je hlavně využití některých zajímavých softwarových technologií, které má Skyfire ve svém portfoliu.

Opera Skyfire logo

Většina z vás asi Skyfire dobře zná. Prohlížeč na trhu působí už od začátku roku 2008, kdy byla do oběhu vypuštěna první beta verze dostupná tehdy ještě pro dosluhující Windows Mobile. Od té doby prohlížeč zaznamenal velký vývoj a našel si cestu k desítkám milionů uživatelů na Androidu a iOS.

Stop žravému webovému videu!

Společnost Skyfire Labs dnes oznámila dohodu s Opera Software, jejíž podstatou je koupě společnosti. Cena byla stanovena na částku 115 milionů dolarů, tedy v přepočtu asi 2,2 miliardy českých korun. Hlavním důvodem zájmu Opery je software Rocket Optimizer, který právě Skyfire obsahuje. Zjednodušeně řečeno tento optimalizační program umí to, co již Opera dlouho dělá z webovými stránkami, tedy zmenšovat datovou náročnost komprimací. Opera k tomu využívá své proxy servery. Jakou technologii používá Skyfire nevíme. Víme ale to, že umí videa a i další multimediální obsah zpracovat tak, že přijdou v ideálním případě až o 60% své původní velikosti.

Skyfire rocket optimizer

Jistě si dovedete představit, že by zavedení této technologie mohlo znamenat pro vysoce penetrované prohlížeče Opery malou revoluci, jelikož by uživatelé mohli daleko více využívat sledování videí na webu včetně streamů s daleko menšími obavami o to, že jim video tzv. "sežere" jejich drahocenný FUP limit. Zavedení technologie by s otevřenou náručí jistě uvítali i operátoři, jelikož by ulevili zejména svým starším 2G a 3G přenosovým soustavám, které jsou už v dnešní době z hlediska objemu datových přenosů na konci svých možností. Jak přesně to funguje, dobře ukazuje následující video:

Skyfire zůstane i nadále jako samostatně fungující subjekt. Bude pouze nově plně ze 100% vlastněn jako dceřiná společnost Opery. Ta bude mít kontrolu nad jeho dalším rozvojem a hlavně bude moci veškeré jeho nové technologie podle možností implementovat do svých browserů. Technologie Skyfiru se určitě bude Opeře velmi hodit do připravované novinky jménem Opera Ice, o které nedávno uniklo pár informací. Čtěte - Opera Ice: v Norsku se líhne nový moderní a intuitivní prohlížeč.

Stáhnout Skyfire Web Browser

Google Play (zdarma) App Store

Zdroje: opera.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze