Opera Ice: v Norsku se líhne nový moderní a intuitivní prohlížeč

3

Kvality mobilních prohlížečů od vývojářů z Opera software oceňujeme již dlouhé roky. Firma se nyní po dlouhé době rozhodla uvést úplně nový druh prohlížeče. Bude se jmenovat Opera Ice a jeho hlavním úkolem bude přinést uživatelům moderní a intuitivní design.

Opera mini a její smartphonová odvozenina Opera Mobile jsou aktuálně jedním z nejrozšířenějších browserů na mobilních telefonech. Hlavní výhodou prohlížeče původem z Norska je to, že výrazně šetří cenné FUP limity u připojení k internetu skrze operátory. Toto se ovšem s postupem času naučila i konkurence a mobilní Opera tak ztratila svoji hlavní výhodu. Naopak co se týče designu a jednoduchosti ovládání, začíná Opera postupně ztrácet. Poslední dobou jsou totiž updaty prohlížeče dosti kosmetického rázu nebo se odehrávají na pozadí v rámci složitých serverových technologií, které ve finále běžný uživatel nemá šanci poznat. Přitom například konkurenční Chrome Mobile či Firefox Mobile již nabízejí ovládání gesty a další funkce.

Opera

Opera se však naštěstí své léty udržované pozice nehodlá jen tak vzdát. Na serveru pocket-lint.com se nedávno objevilo video z přednášky jednoho ze členů Opera Software, který úzké skupině návštěvníků představil práci na novém prohlížeči Opera Ice. Prohlížeč bude zcela jiný už od technologického základu. Bude používat například vykreslovací jádro Webkit namísto stávajícího Presta, které je součástí stávajících prohlížečů od Opery.

Tip: přečtěte si také článek - Souboj prohlížečů BlackBerry 10, iOS 6 a Windows Phone 8

Stěžejní ale bude změna celého uživatelského prostředí. To je nyní daleko čistší a jednoduší a je prosto jakýchkoliv ovládacích tlačítek. Místo nich přijdou na řadu dnes tak moderní a oblíbená ovládací gesta. UI se v mnohém inspiruje u mobilních operačních systémů. Základem je obrazovka pro vyhledávání klíčových slov pomocí zvoleného vyhledávače (Google apod.) a běžných URL adres. Karty s otevřenými stránkami jsou nahrazeny ikonkami na obrazovce. Po překročení šesti stránek se další objeví na následující ploše, ke které se dostanete tažením prstu doprava. Více už ale ve slibovaném videu níže, kde je vše názorně ukázáno.

Video

Je jasné, že Opera Ice bude určena pro moderní smartphony a tablety s velkými dotykovými displeji. Stávající Opery ale jistě stále poslouží starším, méně výkonným smartphonům, a s vděčností je ještě pár let rádi spokojeně budou používat majitelé tzv. "hloupých telefonů".

Opera Ice by měla být představena už tento měsíc, pravděpodobně na Mobile World Congressu v Barceloně. Od začátku bude nový prohlížeč naprosto pochopitelně dostupný pro dvě majoritní platformy s největším počtem uživatelů - Apple iOS a Google Android. Vedení společnosti nicméně přímo nepopřelo ani verzi pro Windows Phone, kde možnost výběru kvalitních alternativních prohlížečů citelně chybí.

Co si myslíte o nové Opeře Ice? Vydala se Opera správnou cestou nebo by se měla raději nadále věnovat práci na svých stávajících produktech?

Zdroje: phonearena.com, pocketnow.com

Diskuze ke článku
xzeit
Snad to udělají i pro symbian..
Tomas
Mohli by taktez zapracovat na rychlosti spousteni. U meho galaxy s se spouti pomerne dlouho, min 5 vterin, casto i dele. vesteveny prohlizec se otevre ihned.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze