nVidia Tegra 3: brutální výkon pro telefony a tablety

3

Společnost nVidia představila už třetí verzi svého procesoru Tegra. Jedná se o komplexní modul, který obsahuje procesor, grafický akcelerátor a řadu doplňkových obvodů. V současnosti se jedná o nejvýkonnější mobilní řešení, které díky chytrému způsobu řízení všech komponent má i nízkou spotřebu energie.

Společnost nVidia včera veřejnosti představila platformu Tegra 3 (též označovaná jako Kal-El), která do mobilních zařízení, jako jsou tablety a chytré telefony, přinese výkon údajně srovnatelný se stolními počítači. Platforma Tegra není pouze procesor, či grafický akcelerátor, jak si mnoho lidí myslí, jde o komplexní modul, který řeší na jednom čipu také spolupráci procesoru, grafického čipu, a dalších obvodů, jako jsou například dekodéry a enkodéry videa či zvuku.

nVidia Tegra 3

Trendem současné doby je mít co nejvíce řešení na jednom čipu. Je to levnější na výrobu, je zaručena vzájemná kompatibilita všech modulů, pro výrobce telefonů a tabletů je pak snadnější tento modul implementovat, než kdyby měli integrovat tyto samostatné komponenty od různých výrobců. Tegra 3 je vyrobena stejně jako Tegra 2 technologií 40nm, pro příští rok se počítá i s technologií 28nm.

Čtyři nebo pět jader?

Mnoho uživatelů a čtenářů dosud nemá jasno, zda Tegra 3 obsahuje čtyři nebo pět jader CPU. Pojďme se tedy podívat, jak to vlastně je. Hlavní komponentou platformy Tegra 3 je čtyřjádrový procesor, který umí běžet na frekvenci 1,4 GHz (jedno jádro aktivní) nebo 1,3 GHz (všechna jádra aktivní). Jednotlivá jádra se postupně aktivují až v případě, že výkon těch předchozích nedostačuje. Procesor je označován jako čtyřjádrový a také se tak chová.

Mimo těchto čtyř jader však Tegra 3 obsahuje ještě jedno speciální jádro, označované jako "Companion", které je jakýmsi chytrým řídícím prvkem tohoto procesoru. Pokud je zařízení s Tegra 3 v klidovém stavu, či po něm není požadována žádná náročná operace, pak jsou všechna čtyři jádra procesoru vypnuta a o chod se stará právě toto jádro. V okamžiku požadavku na vyšší výkon zajistí Companion okamžitou aktivaci plnohodnotných jader procesoru. Tímto se dosáhne znatelné úspory energie. nVidia si tento způsob řízení spolupráce jader procesoru dala patentovat, jmenuje se "Variable Symmetric Multiprocessing (vSMP)".

Úspora energie Tegra 3 oproti Tegra 2 by v optimálním případě měla být až 61 procent.

Všechna čtyři jádra jsou využita jen v případě velmi náročných 3D her, či při nahrávání / přehrávání HD videa (1080p). U "jednodušších" her (myslím tím hry, které jsou momentálně určeny pro Tegra 2) si vystačíte s jedním nebo dvěma jádry.

Srovnání Tegra 2 vs. Tegra 3: kdo asi zvítězí?

Grafický čip je jak jinak než nVidia GeForce, má 12 jader a nabídne ještě lepší možnosti grafických efektů, než Tegra 2. Nabízí též plnou podporu HDMI 1.4, a je tedy kompatibilní s moderními 3D televizory. Platforma Tegra 3 dále nabídne 7.1 surround zvuk a lepší propustnost pamětí. Když se podíváme na screenshoty a videa z připravovaných her, tak to vypadá, že konzole jako Xbox a Playstation 3 budou mít hodně brzy v tabletech Tegra 3 začínajícího konkurenta.

nVidia Tegra 3 - hry

Abyste na Android Marketu nemuseli složitě hledat hry s podporou Tegra, stačí když si stáhnete aplikaci NVIDIA Tegra Zone, což je vlastně obchod s hrami, které jsou určené pouze pro Tegra zařízení. Graficky nejlepší z těchto her pro Tegra 2 je momentálně akční hra Shadowgun.

nVidia Tegra 3 - hry

Na platformě Tegra 3 poběží i špičkový tablet Asus Transformer Prime, který byl včera představen zároveň s čipsetem. Měl by být dostupný v průběhu prosince letošního roku.

ASUS Transformer Prime

Plánujete do budoucna koupi tabletu či telefonu s Tegra 3, nebo si vystačíte s levnějším řešením ve formě stávající platformy Tegra 2?

Zdroje: knowyourmobile.com, phandroid.com

Diskuze ke článku
Viliam Valent
No nárast grafického výkonu som čakal o dosť väčší. Takto Tegra 3 sotva dorovnáva konkurenciu. Dovolím si tvrdiť, že na SGX543MP2 to ale stále stačiť nebude. Celkovo je pre mňa Tegra 3 sklamaním(čo sa týka grafickej časti), čakal som trocha inú ligu, predsalen nVidia má roky skúseností s grafikami z PC. Keďže ale hry takmer nehrám, je mi to ako užívateľovi jedno. Skôr ma zaujíma Transformer 2, ktorý vyzerá naozaj perfektne. Vedel by som si ho doma predstaviť, je to krásny kus HW s pomerne veľkou využiteľnosťou. Rozhodne lepšia voľba ako taký iPad alebo tablety od Samsungu. Prečo? Pretože to má klávesnicu :)
pVita
Tegra3 má do brutálního grafického výkonu pořád daleko, Nvidia si tak trochu hraje s počtem jader, tato zvláštní matematika je asi cílena pro co největší mediální úspěch. Konkurenční grafické procesory at' už PowerVR543M2 (dvoujádro v iphon4S či ipad2) a nebo PowerVR543M4+ (custom čtyřjádro v PSP Vita) odpovídají počtem jader, už s nima Tegra3 sotva lape po dechu a to se pořád zminuje že grafický procesor obsahuje 12jader , kde vono těch 12 super jader jsou vlastně výpočetní jednotky, pro příklad uvedu že jedno jádro PowerVR543M4 obsahuje asi 4výpočetní jednotky, což dává dohromady asi magických 16jader v nvida matematice , ale o žádný 16jadrový procesor nejde.. Už podle prvních testů bylo zřejmé že tady něco nehraje, hlavně že nvidia má jasno :)
David B.
Zatraceně mi vadí že nemá Xperia Play Tegru 3. Bože jen si to představte ?!?! PS3 na cestách!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze