Google Nexus Tab už za 6 měsíců: co bude umět tablet od Googlu?

Google podle svého šéfa po referenčních smartphonech operačního systému Android řady Nexus představí také originální Google tablet. Na trhu by měl být do šesti měsíců. Jaké má vůbec Google důvody pro jeho vytvoření a co od nového tabletu lze očekávat?

Google Google nexus series logo

Tip: přečtěte si také článek - Google Nexus Tab: chystá Google vlatní tablet?

V březnu letošního roku jsme vás informovali o tom, že americký softwarový gigant Google chystá uvedení vlastního tabletu řady Nexus. Tehdy se spekulovalo o přítomnosti OS Android 3.0 Honeycomb a také o tom, že tablet pro Google vyrobí jihokorejská společnost LG jako modifikaci tabletu Optimus Pad. Na trhu se měl Nexus Tab objevit v průběhu letních prázdnin, a i když tyto informace poskytl většinou důvěryhodný ruský geek a odborný novinář Eldar Murtazin, tak nakonec Google žádné podobné zařízení světu nepředstavil.

Eric Schmidt, generální ředitel společnosti Google

Od té doby je tedy ticho po pěšině, a žádné nové informace se o tabletu z Mountain View neobjevily. Až nyní o něm v rozhovoru pro italské noviny promluvil sám CEO Googlu Eric Schmidt. Podle něj by tablet, pod který by se on sám i jeho firma podepsali, měl být přístroj té nejvyšší kvality. Samozřejmě by šlo mimo jiné i o referenční přístroj, takže by vždy update OS Android přišel vždy nejdříve právě pro něj, stejně jako se to děje u dnešních telefonů řady Nexus. Na trh by měl jít s v té době aktuálním Androidem verze 4.xx Ice Cream Sandwich.

Série Nexus má prozatím tři zástupce z řad smartphonů, již brzy ji ale rozšíří také tablet
Čtěte také - Samsung Galaxy Nexus: první dojmy z nové vlajkové lodi Androidu

Zatím není jisté, který z výrobců hardwaru tablet pro Google vyrobí. Vzhledem k nedávné akvizici Motoroly se začíná spekulovat o tom, že oním výrobcem bájného tabletu bude právě Motorola. To, že má Google takovéto ambice, je logické. Tabletům s Androidem se na trhu moc nedaří, což naznačují i pravidelně vydávané statistiky tržního podílu jednotlivých verzí Androidu. Tabletový Android 3.xx Honeycomb se v nich umisťuje s pouhými dvěma procenty a jeho růst je jen velmi pomalý. Ostatní platformy tipu BlackBerry QNX nebo HP WebOS pak i přes to, že jsou velmi povedené, z hlediska prodejů už za zmínku nestojí vůbec. Segment tabletů tak nadále, i přes všeobecnou snahu ostatních výrobců v čele se Samsungem, pevně ovládá Apple se svým iPadem.

Králem tabletů je i přes snahu ostatních výrobců stále Apple iPad. Změní to Nexus tablet?
Čtěte: Recenze Apple iPad 2 – Evoluce průkopníka

Google chce proto nabídnout opravdu plnohodnotného konkurenta, který by mezi širokou veřejností dokázal vyvolat stejný "wow efekt". Podle zákulisních informací opravdu vedení firmy nemá o dnešních Androidích tabletech valné mínění. V Mountain View si zkrátka myslí, že jedině oni mají sílu na to, uvést opravdový prodejní trhák, který na trhu prorazí. Je ale otázkou, jakou dle jeho vlastní rétoriky "přidanou hodnotou" chce Google tohoto docílit. Máme obavy, že pokud to bude pouze vždy ta aktuálně nejčerstvější verze systému, tak to stačit nebude.

Tablety s Androidem zatím nemají úspěch, prokletí má zlomit tablet přímo od Googlu

Pokud vše půjde dobře a nenastanou žádné komplikace, tak se Google Nexus Tab, jak připravovaný tablet prozatím média překřtila, na trh podle Erica Schimdta dostane cca v horizontu 6 měsíců v průběhu června 2012. Toto časové rozmezí tedy nahrává dalším spekulacím, podle kterých by měl Google tablet představit na blížící se mobilní akci roku, únorovém veletrhu Mobile World Congreess 2012, který se bude již po několikáté konat ve španělské Barceloně. Minulý rok se naše redakce této akce zúčastnila a samozřejmě se do španělského přímořského letoviska chystáme i nyní. Rádi vám všechny novinky doufejme i včetně špičkového tabletu od Googlu naživo představíme.

Zdroje: gsmarena.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze