Nový ASUS Transformer Pad TF701T naživo z IFA (video)

Asus představil také čerstvého nástupce své řady Transformer, kterou představují tablety s Androidem a připojitelnou klávesnicí, díky které se z tabletu stává schopný pracovní nástroj. Nejnovější tablet však nezaujme pouze špičkovým displejem, ale překvapivě se oproti předchůdci i zhoršil. Jaké jsou naše první dojmy z novinky?

Na IFA 2013 v Berlíně jsme si nemohli nechat ujít příležitost vyzkoušet také nový Transformer, trochu krkolomně nazývaný New Transformer Pad, který přestavuje nástupce loňského modelu Transformer Pad Infinity. Výrobce některé prvky výbavy hodně vylepšil, jinde se naopak šetřilo, a to bohužel neplatí pouze o výbavě, ale i konstrukci.

Retina i na Asusu

Velkým skokem oproti předchozímu modelu je rozlišení displeje, které nyní dosáhlo na úžasných 2560 x 1600 pixelů. Už předchozí FullHD displej byl velmi dobrý, tento desetipalcový IPS displej s jemností bezmála 300 ppi je ale ještě o třídu výše. Díky IPS technologii se displej vyznačuje dobrými pozorovacími úhly, což je zejména u tabletu důležité, na druhou stranu jsme se setkali s poměrně výraznými odlesky. Uvidíme tak, jak si displej povede v praxi například na slunci. Upgradován byl i čipset, Asus použil to nejvýkonnější, co je v současné době možné, a to novou nVidia Tegra 4.

ASUS New Transformer Pad – první pohled z IFA 2013

Tablet má opět krásná kovová záda se soustřednými Zen kruhy, v kontrastu s nimi je pak trochu nevzhledná plastová část, pod kterou se skrývají antény. Konstrukčně je tablet zpracovaný stejně, jako předchůdce Transformer Pad Infinity, tedy výborně. Design je prvotřídní a až na drobné přesuny některých prvků se nic nezměnilo, shodné zůstaly i rozměry a hmotnost se snížila jen o jediný gram na 585 gramů.

Displej tabletu i jeho design jsou hlavními taháky novinky

Hle, plast

Asus bohužel snižoval také specifikace. Dočkali jsme se tak například snížení rozlišení zadního fotoaparátu z 8 Mpx na 5 Mpx, což ale většině lidí vadit nebude, s tabletem se příliš nefotografuje a kvalita je důležitější než rozlišení. Změny postihly i dokovací klávesnici, u které zatím neznáme kapacitu baterie, která je ale opět přítomná. V doku se nově nachází užitečný USB 3.0 konektor, zhoršila se ale konstrukce klávesnice. Její spodek už není z příjemně chladivého kovu, ale z poměrně levně působícího tvrdého plastu. Je to drobnost, ale při držení přístroje to udělá hodně a nový Transformer už nepůsobí tak hodnotně, jako Infinity.

Spodek dokovací klávesnice je bohužel nově z levného plastu

Nový Transformer Pad Infinity by se měl začít v České republice prodávat začátkem října, cena ještě zatím odhalena nebyla.

Technické parametry ASUS New Transformer Pad

Kompletní specifikace
Konstrukce263 × 180,8 × 8,9 mm, 585 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (2 560 × 1 600 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetnVidia Tegra 4, CPU: 4×1,9 GHz, GPU: ULP GeForce
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 3:22 hodin
DostupnostQ4 2013, ?
Diskuze ke článku
neo taa
neo taa
Tak ten chci, tedy pokud nebude drahší než hp slatebook x2.
Martin
Proc tam nedaj i gsm modul? Vyhoda prenositelnosti je mi k nicemu, kdys se pripojim jen na wifi :-(
Týnka
Kdy se dostane do prodeje ?
Martin
Dobrý den, někde jsem četl, že tablet je špatně dílensky zpracován a že například při zavření nelícuje. Údajně sem tam nefungovala klávesnice a tablet samotný v zámku doku měl velkou vůli. Po vyměnění kusu za kus se to opakovalo. Nemáte někdo prosím zkušenost?
Děkuji Martin F.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze