Asus Transformer Pad Infinity
recenze

Asus Transformer Pad Infinity

Prime s FullHD
12

Co je dobré, neměňme. Něco takového si zřejmě řekli i v Asusu a připravili model Infinity, který jakoby z oka vypadl o něco staršímu Primu. Navzájem jsou si opravdu tablety velmi podobné a pro hledání odlišností musíme jít hlouběji. Zlepšil se displej, takt procesoru a sem tam nějaká drobnost. Stačí to na zcela nový model?

Dnešní recenze bude trošku odlišná od těch, které u nás takřka vždy vídáte. Ptáte se v čem? Bude podstatně kratší. Důvodem není podzimní lenost či nedostatek času na testování. Důvodem jest opravdu obrovská podobnost s jiným modelem, na jehož recenzi vás v článku odkáži.

Asus Transformer Pad Infinity - oficiální fotografie

V redakci se nám zabydlel Asusu Transformer Pad Infinity. Při pohledu na přiložené fotografie byste to ale možná neřekli. S pocitem jistoty byste mohli namítnout, že je to přeci Prime a ať neplácáme hlouposti. Nám by poté dalo poměrně dost práce vás přesvědčit o opaku, že nejde o Prime, nýbrž o jeho lepšího bratříčka Infinity. Změn je totiž pomálu, avšak všechny jsou k lepšímu. V dnešní recenzi se proto zaměříme výhradně na odlišnosti.

Technické parametry ASUS Transformer Pad Infinity

Kompletní specifikace
Konstrukce263 × 180,8 × 8,5 mm, 586 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetnVidia Tegra 3 T30, CPU: 4×1,6 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor6 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostsrpen 2012, ?

ASUS Transformer Pad Infinity – představení

Obsah balení

Ani v kratší recenzi si neodpustím obligátní exkurzi do krabice. Ta je zcela shodná s modelem Prime. Tedy velká a zahalená do tmavých odstínů. Ještě že výrobce nezapomněl krabici patřičně popsat. Uvnitř žádné hody nečekejte. USB kabel, koncovka nabíječky a samozřejmě dokovací klávesnice. Špičkový model a chybí i praktické pouzdro? Škoda

Osobní data a vzhled

Životní pouť Transformeru Pad Infinity započala vlastně už v únoru. Kdo by tehdy tušil, že bude mít Asus problém stihnout Vánoce. Start prodeje byl několikrát odložen a nejlepší tablet z dílen Asusu se na český trh dostal zhruba koncem září. Asus má jediné štěstí, že své tablety dělá nadčasové a stále tak mají co nabídnout.

Z čelní strany vypadá Infinity vcelku obyčejně

Ačkoli se to nemusí zdát, design nám poodhalí první odlišnost a jediné poznávací znamení před zapnutím přístroje. Rozměry jsou víceméně zcela shodné. Rozdíl dvou desetin milimetru v případě tloušťky jako zásadní nepovažuji a navíc jej opravdu nepocítíte. Na gram stejná je hmotnost, stále tedy 586 gramů. Po obvodu jsou prvky rozmístěny stále stejně. Nahoře je odemykací klávesa s LED diodou a regulací hlasitosti. Na levém boku nenápadný slot pro microSDHC kartu, micro HDMI konektor a 3,5 mm jack konektor. Spodní strana nabízí nabíjecí konektor a dva otvory pro připojení klávesnice. Na pravém boku najdete jen mikrofon.

Zadní strana už je typicky Asusovská

Jaké byly použity materiály? – opět stylový, chladivý a velmi působivý kov, který Asus zahalil do temných barev, které Infinity dodávají punc luxusu. Na krytu samotného tabletu opět nechybí kruhové vzorování „zen“, které již neodmyslitelně patří k produktům Asus. Dost ale rozplývání nad tím, co jsme chválili na jaře v recenzi Primu. Kromě již zmíněné barvy je hlavní odlišnosti plastový pruh v horní části zadní strany. Co vedlo Asus k tomuto barbarství? Za vším, tedy i plastem, hledej anténu. Na Infinity by tedy měl být o něco lepší příjem Wi-Fi a GPS, ačkoliv osobně žádný patrný posun nepozoruji.


Boky tabletu jsou bohaté

Naštěstí se plast povedlo dobře zakomponovat a nejenže nijak neruší, ale ani nevrže, neskřípe, jednoduše plně koresponduje se zbylou špičkovou kvalitou konstrukčního zpracování. Asus je v podstatě jediný výrobce, mimo Apple, který se nebojí své tablety zahalit do hodnotných materiálů a z jehož produktů lze mít podobně hodnotný pocit. Plastová konkurence by mohla závidět…

Baterie a výdrž: čelem vzad

Na další odlišnosti narážíme v oblasti baterií. Samotný tablet Infinity nabízí akumulátor s 25Wh, což je zcela stejné, jako v případě Primu. Avšak vyšší takt procesoru a lepší displej si řeknou o více energie. Výsledkem je bohužel nižší výdrž, což výrobce ani nijak netají. Zatímco Prime se chlubil 12 hodinami, Infinity se musí spokojit jen s 9,5 hodinami. Promítá se to i do běžného používání, kdy při práci, kdy neustále svítí FullHD displej, mizí procenta baterie opravdu závratným tempem. Prohlížení internetu v našem standardizovaném testu výdrže probíhalo 6 hodin a 39 minut. Na první pohled zdánlivě malá hodnota, ale například stále lepší než v případě Sony Xperia Tablet S, který vydržel jen 6 hodin. Poražen zůstává Infinity ve srovnání s Galaxy Notem 10.1, který internet dokázal prohlížet devět hodin. Zatím šlo o konkurenty s horším displejem. Srovnejme si proto Infinity s iPadem třetí generace, který nabízí ještě lepší displej. Zde dostává Infinity už opravdu řádně na frak a ztrácí v prohlížení internetu zhruba tři hodiny. iPad je sice výrazně těžší, ale může za to větší baterie, která jej udrží déle v provozu.

Celou situaci se pokusí zachránit dokovací klávesnice, která je sice odpojitelná, nicméně bude velmi často stabilní součástí. Má totiž také akumulátor, konkrétně s kapacitou 19,5 Wh a já se ptám, proč měl Prime dokovací klávesnici s 22 Wh? Odpovědi se mi asi nedostane, výsledku však ano. Zatímco dokovací stanice Primu prodloužila výdrž zhruba o 6 hodin, na výsledných 18 hodin, v případě Infinty jde o 5 hodinové prodloužení a výsledkem je 14,5 hodiny. Závěrem kapitoly dodám čas nabíjení samotného tabletu. Z nula procent na stovku to Infinity trvá zhruba 2 a půl hodiny bez klávesnice.

Zvuk a klávesnice

Krátce se zmíním i o zvukových kvalitách. Stále počítejte jen s jedním reproduktorem, který je však opravdu kvalitní, nabízí hutný zvuk, troufá si na hloubky a navíc nijak nerezonuje ani při vyšších úrovních hlasitosti.

Klávesnice žádných změn nedoznala, je stále stejně skvělá. Proč ji zmiňuji? Asus použil opravdu tentýž kus, jako v případě Primu. Z toho vyplývá, že vlastníte-li Prime s klávesnicí, ale pokukujete po Infinity, stačí koupit samotný Infinity a použít klávesnici z Primu.


Klávesnice je stejná jako u modelu Prime, tedy skvělá

Displej: hlavní tahák

Nyní se dostáváme zřejmě k tomu nejpodstatnějšímu. Displej je na první pohled stejný, opět 10 palců. Avšak výrazně narostlo rozlišení, a to na 1920 x 1200 pixelů, tedy na FullHD. Infinity se tak dostal mezi tabletovou smetánku s nejjemnějšími displeji. Na super špičku, kde se nachází iPad a Nexus 10 sice nemá, avšak to nikomu vadit nebude.

Parádní jemnost je opět doplněná technologií Super IPS+, která dokáže displej opravdu extrémně rozzářit a vy si jeho kvality vychutnáte vždy a všude. Nějaké ostré sluníčko nemá šanci. Rovněž pozorovací úhly, u kterých Asus slibuje až 178°, můžeme jen a jen chválit. K displeji tedy nemohu mít výhrad.

Nezodpověděl jsem ale otázku, která bude trápit nejvíce. Jak moc je patrný rozdíl mezi displejem Primu a Infinity? Nalijme si čistého vína a řekněme si, že to skoro nepoznáte. Při běžné práci, kde nejste nosem nalepeni na displeji vám přijde i displej Primu pěkný. Budete-li displej zkoumat blíže, na Primu jednotlivé pixely odhalíte, na Infinity už se vám to nepodaří.

Hardware: taktovalo se

Další změna, avšak již méně výrazná, se odehrála u procesoru. Opět tu máme špičkový čipset nVidia Tegra 3 se čtyřmi výpočetními jádry. Asus se ale rozhodl trošku „potunit“ výkon a procesor přetaktoval. Nově se těšte na 1,6 GHz, což je o celých 300 MHz více než v případě Primu. Jde však o jakousi průměrnou hodnotu. Běžně běží Infinity na frekvenci 1500 MHz, avšak při vytížení, například právě v benchmark testech, se procesor „rozjede“ na 1900 MHz. Lépe než slova nám poslouží výsledky benchmark testů, kde si výkon s Primem porovnáme.

Benchmark testy
Typ benchmarku Quadrant SmartBench 2012 Nenamark 1 Nenamark 2
Asus Transformer Prime TF201 4466 3580 / 2342 60,3 FPS 52 FPS
Asus Transformer Infinity TF700 4912 4644 / 1909 59,5 FPS 39,1 FPS

Prostředí: vše při starém

Navzdory informacím, že Asus již vypustil aktualizaci na Android 4.1 Jelly Bean, se v našem kousku stále nachází Android 4.0.3 Ice Cream Snadwich a tablet nám hrdě tvrdí, že aktualizace není k dispozici. Tím v podstatě můžeme říci, že prostředí je na chlup stejné, jako v případě Tansformeru Prime. Jedná se takřka o čistý Android, do kterého Asus přidal jen pár svých widgetů. Více si o prostředí proto přečtěte v podrobné recenzi na model Prime.

Pohotovostní obrazovka s widgety

My se zaměříme spíše na plynulost, která se mohla díky jemnějšímu displeji změnit. Na většinu úkonů se nemusí čekat. Během testování mi však přišlo, že jde vše hladce jen tehdy, když se Infinity „dobře vyspí“. V opačném případě se z něj stává mrzout, který shazuje aplikace a nechává uživatele řádně vydusit. Jako příklad uvedu internetový prohlížeč. Otevřu jej, chci zadat adresu. Dotyk do adresního řádku nefunguje, kliknutí na touchpadu rovněž nepomáhá. Po minutovém čekání, kdy má trpělivost pomalu mizí, to prohlížeč vzdá a raději spadne. Tyto situace naštěstí nejsou časté, ale i v malé četnosti dokáží výsledný dojem lehce degradovat. Jinak je ale vše naprosto plynulé, velmi svižné a dobře odladěné. Škoda jen tedy těchto občasných prblémků.

Fotoaparát

Vyšší model nedoznal změn ani u fotoaparátu. Opět tu máme 8 megapixelů s automatickým ostřením a LED diodou. Prostředí je pěkně zpracované a na vše důležité nastavení dosáhnete palcem pravém ruky. Nastavit lze vyvážení bílé, expozici, scény, režim ostření ISO, poměr stran, zvuk závěrky nebo funkci potlačení blikání.

Prostředí fotoaparátu

Snímky jsou na poměry tabletů rozhodně v lepším průměru. Ostrost provází celý snímek, barvy jsou věrné a problém nečiní ani fotografování blízkých předmětů. Dobře funguje automatický režim a pro běžné momentky tak většinou nemusíte nic nastavovat. Snad jedinou výhradu, kterou k fotoaparátu mám, je jeho vlažnější naběhnutí.

Ukázkové snímky


Ukázkové snímky

Záznam videa je umožněn ve FullHD kvalitě s 30 snímky za vteřinu. Nemám co vytknout. Obraz je plynulý, zvuk kvalitní. Však posuďte sami.

Asus Transformer Pad Infinity (testovací video) – exteriér, 1080p

Závěrečné zhodnocení

Pokud vás zajímá zbylá funkční výbava, tedy například organizační funkce, webový prohlížeč či multimédia, doporučuji načíst naší podrobnou recenzi Asusu Transformer Prime. Vše se totiž do puntíku shoduje s dnes testovaným modelem Infinity.


Pokud bych měl své dvou týdenní testování Asusu Transformer Infinity nějak shrnout, převládají pozitivní dojmy. Jedná se o poctivý kus tabletu, který zaujme stylovým designem, příkladným konstrukčním zpracováním s hodnotnými materiály a skvělou doplňkovou klávesnicí, která nabídne i USB port a dodatečnou baterii. Potěší i velmi povedený displej a vcelku dobře odladěné prostředí. K němu bych však přeci jen pár výhrad měl, avšak to se může s nejbližší aktualizací změnit k lepšímu. Potěšil také fotoaparát.

Co mě naopak zklamalo, je výdrž. Chápu, že jemnější displej si žádá více energie, ale to by měl vědět i Asus a přizpůsobit baterie. V dnešním případě došlo dokonce k poklesu kapacity baterie v případě dokovací klávesnice. Další výhrady ale snad ani nelze mít. Prostoru pro ukládání dat je dost. 64 GB interní paměť, slot na microSDHC karty, klasické USB s funkcí USB host a na dokovací klávesnici ještě i slot pro SD kartu. Všechna data máte vždy po ruce a navíc dostanete 8 GB v cloudu Asus WebStorage. Kdo hledá multimediální tablet, na kterém lze i velmi obstojně pracovat díky skvělé klávesnici, nešlápne s Infinity vedle. Cenovka se pohybuje na hranici 18 tisíc, a to včetně klávesnice, což beru jako maximální možnou hranici.

Konkurenti: Nový Apple iPad, Huawei MediaPad FHD a Asus Transformer Prime

Pokud zalovíme v konkurenci, nabízí se samozřejmě iPad, který trumfuje mírně lepším displejem, rychlejším prostředím a širší nabídkou aplikací. Cena je pak za 64 GB Wi-Fi verzi podobná. Konkurentem by se mohl stát i Huawei MediaPad FHD, který nabídne podobnou výbavu, avšak bez klávesnice. Vyváží to nižší cenou. Co nevidět se konkurentem stane také nový Google Nexus 10 se špičkovým displejem i výbavou a soupeřem je i stájový Transformer Prime. Opravdu zvažte, zda využijete FullHD displej. Pokud ne, zvolte určitě Prime, se kterým ušetříte hned několik tisíci korun.

asus-transformer-pad-infinity
Klady
  • zdařilé widgety od Asusu
  • slušný fotoaparát
  • špičkový FullHD IPS+ displej
  • klasické USB na dokovací klávesnici
  • microHDMI konektor
  • 64 GB interní paměti + dva sloty na paměťové karty
  • velmi pohodlná klávesnice
  • kovové materiály
  • perfektní dílenské zpracování
  • elegantní design
Zápory
  • displej je náchylný na otisky prstů
  • pouze jeden reproduktor
  • chudé základní balení
  • prostředí by chtělo lépe optimalizovat
  • slabší výdrž baterie
Diskuze ke článku
Michal
Mám Prime a jak tak čtu tak jsem rád že mám prodlouženou výdrž. Kromě toho mi ale naprosto všechny benchmarky ukazují že mám čtyřjádro o taktu 1,6 GHz. Neví někdo jak je to možné?
Refael
Nechapu, proc Asus se vsech jeho tabletu(krome TF700KL-pouze specialne pro nemecky VF) tolik vyhyba 3G<E a do zadneho z nich nepridava tyto moduly. Myslim, ze tablety obecne maji mit, aby splnovali svoji funkci misto notebooku na cestach se svoji mobilitou 3G a nekde i LTE. Byt neustale zavisly pouze na Wi-Fi pri cestovani nemuze byt ani trochu rec o mobilite. Zatim zadny vyrobce tablet takovych parametru jako TF700 s 3G nenabizi(staci tak malo), kdyby ano, uz by byl muj.
jana
Mam ho 3 mněsice a je ok. Displej a klavesnice super všechno připojite...na rozdil od iPad...Da se řict že taky všechno otevřete a přehrajete rychle a jednoduše PC šlo stranou.No a ta spotřeba...mně při normalnim provozu 2-3 hodiny deně jede 3-4 dny.
mrva
A zas mam acet a700 a vobec displej nie je horsi ako tu pise niekto.je na dobrej urovni aj pozorovacie uhly su ok.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze