Nokia N9 oficiálně: vlajková loď s MeeGo připlouvá

29

Po dlouhém čekání je konečně tady! Nová vlajková loď finské Nokie, model N9-00. Nenabídne však ani Symbian, ani Windows Phone, nýbrž MeeGo 1.2. Dále uchvátí čistý designem a absencí tlačítek pod displejem. Vše nově jen dotykově. Ve výbavě nechybí 8 megapixelový fotoaparát s autofocusem, technologie NFC, 1GHz procesor či 1 GB paměti RAM.

Telefon byl obestřený tajemstvím a mnoha spekulacemi. Bude mít klávesnici? jak velký bude displej? jaký Nokia použije operační systém? Počínaje časným ránem 21. června 2011 je už vše zcela jasné. Novinka nese název N9-00 a uchvátí snad každého na první pohled.

Podívejte se také na naše dnešní živé fotografie, video a první dojmy Nokie N9 z Prahy

Nokia N9-00 na oficiálních fotografiích

Klíčová fakta

  • Čistý design bez tlačítek
  • Operační systém MeeGo 1.2
  • 1 GB RAM
  • Jednojádrový procesor 1 GHz
  • 8 Mpx fotoaparát s autmatickým ostřením
  • Polykarbonové tělo
  • Micro SIM karta
  • 64 GB interní paměť
  • Podpora NFC

Vzhled vyrazí dech!

Design je totiž opravdu nevídaný. Pokud jsme někdy psali, že nějaký výrobce vytvořil čistý design, Nokia tuto hranici posouvá. Linie „eN-Devítky“ jsou naprosto uhlazené, nikde nic nevyčnívá. eliminovány jsou také ostré hrany. Pokud zabrousíme do rozměrů, objevíme, že na výšku měří 116,45 mm, široká je 61,2 mm a hluboká 12,1 mm. Hmotnost se zastavila na 136 gramech. To je zásluha především použitého materiálu, kterým je polykarbon. Ten navíc zaručuje perfektní bytelnost a také odolnost vůči poškození. Nokia díky němu rovněž vyzdvihuje lepší příjem antén zařízení.

Nokia N9-00 na oficiálních fotografiích

Velký displej, žádná tlačítka

Čelní stranu si výhradně pro sebe rezervoval AMOLED displej s úhlopříčkou 3,9 palce a rozlišením 854 x 480 pixelů. Displej je vybaven technologií pro reálné zobrazení černé barvy a do vínku dostal také protioslňující vrstvu. Dotyková technologie je samozřejmě kapacitní, nechybí multi-touch a celý displej je kryt sklíčkem Gorilla Glass. Zajímavostí je, že sklíčko není rovné, ale zakřivené. Po podrobnějším zkoumání vyjde najevo, že Nokia N9-00 nemá žádné tlačítko. Finové posouvají ovládání telefonu o další krok.

Nokia N9-00 se bude nabízet ve třech barevných variantách

Přivítejte Swipe

Veškeré ovládání bude řešeno pomocí gest. Nokia tento způsob nazvala Swipe. Pokud se například budete chtít vrátit na domovskou obrazovku, jednoduše se dotknete okraje displeje a tahem ke středu se přesunete domů. Vypadá to snadně a hlavně pohodlně, jak bylo na konferenci demonstrováno. Přeci jen jsou však umístěna nějaká tlačítka po obvodu telefonu. Na pravém boku je kolébková klávesa regulující hlasitost a taktéž vypínací tlačítko.

Podívejte se také na naše dnešní živé fotografie Nokie N9 z Prahy

MeeGo konečně na scéně

Zodpovězenou otázkou je použitý operační systém. Dočkali jsme se prvního telefonu s OS MeeGo, a to ve verzi 1.2. Na prezentaci nový operační systém běhal opravdu velmi rychle a působil kvalitním dojmem. Vděčí za to zřejmě dostatečné paměti RAM, která dosáhla na 1 GB. Zdá se také, že Nokii N9-00 bude postačovat jednojádrový procesor Cortex-A8 s taktem 1 GHz. Nový systém operuje se třemi domácími obrazovkami. Na první shromažďuje veškeré události kolem telefonu, na druhé aplikace a třetí je vyhrazena spuštěným aplikacím na pozadí. Praktickou vymožeností jsou živé náhledy minimalizovaných aplikací. Všechny určitě potěší interní paměť. Nokia N9-00 se bude nabízet ve variantě 16 GB a 64 GB. V případě větší varianty ani tolik nezamrzí absence paměťových karet. Překvapení se zrodilo u SIM karty. Nokia po vzoru Applu prosazuje micro SIM kartu.

Tři plochy domácí obrazovky

Zapomeňte na HDMI

Konektivita je zajištěna prostřednictvím microUSB konektoru. Bohužel se nedostalo na microHDMI zdířku, což je velká škoda. Video však bude možné z telefonu dostat ven přes 3,5mm jack konektor, který se nachází na horní hraně. Nemile překvapí také zastaralá verze Bluetooth (2.1 + EDR). K internetu se připojíte skrz Wi-Fi a/b/g/n či pomocí mobilních datových přenosů. N9-00 si rozumí s GPRS a EDGE ve třídě 33 a nepostrádá ani dvojici HSDPA a HSUPA, obojí ve vysokých třídách.

Nokia N9-00 na oficiálnch fotografiích

Moderní internetový prohlížeč

Internetový prohlížeč je založen na jádru WebKit, které využívá například konkurenční iOS nebo Android. To zaručuje pohodlné prohlížení webových stránek. Prohlížeč si tak bez problému si poradí s technologiemi HTML5 a CSS 3 nebo se spuštěním streamovaného videa.

Na vysoké úrovni je tradičně navigace. Podporována je A-GPS a k dispozici jsou Ovi Mapy doživotně zadarmo. Podklady si lze stahovat skrz mobilní data nebo Wi-Fi.

Nokia N9-00 na oficiálních fotografiích

Fotoaparát ano, LED dioda ano, autofocus ano!

Integrovaný fotoaparát disponuje rozlišením 8 megapixelů, dvojitým LED bleskem a konečně u Nokie vidíme (a vítáme zpátky) automatické ostření. Opět se honosí značkou Carl Zeiss. Před fotografováním si budete moci nastavit citlivost ISO, vyvážení bílé, rozlišení či přiřazení aktuální polohy dle GPS. Chybět nemůže ani oblíbený touch focus. Záznam videa je možný překvapivě „pouze“ v HD Ready rozlišení. Tedy maximálně 1280 × 720 bodů. Plynulost je však krásných 30 snímků za vteřinu a nechybí ani automatické kontinuální ostření. Potěší, že zvuk k videozáznamům je nahráván ve stereu.

Spousta zábavy s NFC

Nokii N9-00 nechybí také nová technologie NFC. Jak víme, pomocí NFC bude možné například platit v obchodech. Nokia však posouvá hranice dál. Pokud budete mít další zařízení podporující NFC, můžete pouhým přiblížením přeposlat fotografii. Stejným způsobem se Nokia N9-00 dokáže spojit i se speciálním headsetem.

Hudební přehrávač se pyšní funkcí Dolby Digital Plus. Inovace přinese kvalitnější zvukový přednes, který bude dostupný při připojení jakýchkoliv sluchátek. Z podporovaných hudebních formátů pak stojí za zmínku přítomnost bezztrátového FLAC.

Nezapomnělo se ani na herní stránku. Přímo v telefonu bude předinstalovaná trojice her. Začnu odpočinkovou hrou Angry Birds ve speciální edici Magic. Tato hra bude umět využívat možnosti NFC. Další v pořadí je vesmírná střílečka Galaxy On Fire 2, která se v současnosti těší velké oblibě. Výčet zakončuje Real Golf 2011. Plynulý běh zajistí grafika OpenGL ES 2.0 s podporou 3D.

Oblíbení Angry Birds se dočkají speciální edice pro Nokii N9-00

Snad stihne Vánoce

Přesný termín uvedení ani startovací cena zatím nejsou známy. Dle českého zastoupení Nokie bude cena oznámena později. Předběžný termín zahájení prodeje je však v plánu na druhou polovinu podzimu. Otázkou je, zda se N9 dostane i na trh v České republice. První zprávy indikovaly, že ano, ale na oficiálních stránkách Česká republika uvedena není. Vzhledem k zemím ve stejném regionu kolem je však i dostupnost v ČR pravděpodobná.

Podívejte se také na naše dnešní živé fotografie, video a první dojmy Nokie N9 z Prahy

Technické parametry Nokia N9

Kompletní specifikace
Konstrukce116,5 × 61,2 × 12,1 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 3,9" (854 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetARM Cortex-A8, CPU: 1×1 GHz, GPU: PowerVR SGX530
PaměťRAM: 1,02 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémMeeGo 1.2
Akumulátor1 450 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostlistopad 2011,
Diskuze ke článku
pudl
určitě skvělý počin od Nokie, ale proč už tento mobil není s WP Mango ? umíte si v Nokii představit tu bombu mezi ostatními výrobci mobilů ? ti by to nestrávili ani příští rok. Ale realita je jiná.
Viliam Valent
Veď Mango ešte nie je reálne dostupné, to bude až na jeseň. Ja som osobne sklamaný, čakal som od vlajkovej lodi popredného výrobcu oveľa viac. Napr. absencia hdmi, len bluetooth 2.1, takisto starý Cortex A-8, akurát navýšená frekvencia na 1GHz. Síce poteší veľkosť RAM, ale zase zamrzí absencia SD karty. Neviem, či je pre Nokiu problém dať do top prístroja všetky fičúrky alebo to robia zámerne, je to veľká škoda, ale tento prístroj je technologicky rok po zadu, je to skrátka tvrdé konštatovanie, ale je to tak. Aspoň že má NFC čip, ktorého využitie v blízkej dobe u nás je otázne. Displej takisto ničím zo štandardu dnešnej doby nevybočuje. Zaujímavé to bude s aplikáciami a podporou. Predpokladám, že to bude niečo ako N900, telefón pre nadšencov, aj keď tí budú zrejme niektorými chýbajúcimi prvkami sklamaní. Škoda.
anawarr.cz
Nejprve musím pochválit tento web (lidi), že jste se hodně zlepšili v aktuálnosti a rozsahu informací. ale k věci: nokia si sama pohřbila meego, když oznámila, že jako svůj páteřní os bude mít wp7. podle mě je meego odsouzeno k nezdaru, jako maemo (n900)
anawarr.cz
btw: opravte si v tiráži .......Windows Phone, nýbrž Merto 1.2.... předpokládám, že se slovo metro asociovalo z středeční stávky :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze