Nokia N9: první pohled na inovativní Finku s několika mínusy

Nokia N9 je po dlouhé době něco zcela nového nejen mezi telefony finské značky, ale mezi mobily obecně. Inovativní design, polykarbonátové tělo, vysoký výkon a zcela nový operační systém MeeGo - to je zajímavá kombinace. Jak to ale vše funguje v praxi?

Nokia N9 na tiskové konferenci v Praze v červnu

Na Nokii N9 jsme se v redakci opravdu těšili a není divu. Konečně po dlouhé době něco nového od Nokie, konečně nový systém i zcela nový design a konstrukce. S Nokií N9 jsme se několikrát setkali na tiskových konferencích a prezentacích a vždy na nás udělala dobrý dojem. Bohužel Nokia rovnou oznámila, že N9ka bude první a zároveň poslední Finka s tímto systémem, což je rozhodně škoda. Řada uživatelů by raději na Nokiích viděla MeeGo, než Windows Phone 7. Své první telefony s WP7 mimochodem představí Nokia už ve středu v Londýně. Jaké jsou naše první redakční dojmy z průkopníka s Meego ve znaku?

Nokia N9 – videopohled

Design na jedničku

Konstrukce z polykarbonátu je funkční, originální a perfektně pevná. V černé barvě působí telefon trochu nudně, ale zářící ikonky na jinak černém AMOLED displeji v černém těle vypadají obzvlášť efektně. Pokud nedorazí bílá varianta, jedná se v podstatě o jediné seriózní barevné provedení. Modrá varianta působí trochu jako hračka, ale je originální. Červeno-růžová varianta je pak ryze dámský telefon. Zajímavě působí i zakřivené sklíčko displeje, výhradu máme ale ke kamerce umístěné v pravém dolním rohu, kde si ji můžete zakrýt rukou.

Polykarbonátové tělo a zakřivený displej vypadají zajímavě

K Nokii N9 budete potřebovat micro SIM kartu

Displej je opravdu krásný a při nastaveném vysokém jasu ikonky úplně září. Displej je dobře vidět na ostrém slunci a má také dobré pozorovací úhly, i když lze pozorovat nepatrné žloutnutí displeje při určitém natočení. V redakci jsme měli také tři Nokie N9 vedle sebe a každá měla jiný barevný odstín a kontrast displeje. Stejná fotografie tak na každé Nokii N9 vypadá trochu jinak. Ještě než se vrhneme na stručné první dojmy z prostředí, přinášíme několik fotografií a ukázek toho, jak Nokia N9 fotí. 8Mpx fotoaparát je průměrný. Fotografie jsou sice hezké, ale zamrzí vyšší šum, kvůli kterému se trochu ztrácí detaily.

Prostředí je originální, ale je co zlepšovat

Prostředí operačního systému MeeGo je něco trochu jiného, než na co jsme zvyklí z jiných systémů. Podrobně vám ho představujeme na videu výše a je zbytečné popisovat to, co je nejlépe vidět na videu. Zaměřím se spíše na první praktické zkušenosti. Ovládání gesty je o zvyku a po chvilce zácviku zjistíte, že se jedná o zajímavou a efektivní alternativu ke klasickému ovládání. Ostatně kdo někdy používal BlackBerry Playbook nebo HP TouchPad, bude určitě souhlasit. Někdy však trochu chybí klasické tlačítko pro krok zpět a při "odsunutí" aplikace se dostanete na jednu ze základních obrazovek místo na předchozí aplikaci, ze které jste se například do té současné přepnuli. Jinak se ale jedná o zajímavý koncept, který hodnotíme kladně. Reakce jsou díky 1 GHz procesoru ucházející, ale N9 rozhodně není žádný rychlík a občas vás nechá i pár vteřin počkat.

Nokia N9 byla navrhována od počátku jako zařízení integrované se sociálními sítěmi a dalšími službami. Už na začátku si lze nastavit opravdu úctyhodné možnosti propojení, od Facebooku a Twitteru, přes Google, Skype až po Picasu, Flickr nebo Apple MobileMe. Bohužel ale není všechno zlato, co se třpytí a například u Googlu citelně chybí synchronizace s kontakty a kalendáři, podporován je pouze e-mail. Podobná drobné chybky ale naleznete v systému všude, ať už se jedná o omezené možnosti sdílení některých položek nebo chybějící volby. Je vidět, že se jedná o čerstvý systém a Android, Windows Phone ani iOS na tom v začátcích nebyly jinak. U Nokii N9 je však problémem to, že se systém nijak výrazně už vyvíjet nebude, protože N9 je zároveň posledním telefonem s MeeGo od Nokie.

MeeGo rozhodně není dokonalé

Občas také záhadně přestávají fungovat některé funkce nebo nabídky a nejednou se nám stalo, že nešlo klepnout na horní stavovou lištu, či se telefon výrazněji zpomalil při větším množství otevřených aplikací. To je ostatně vidět i na videu. Několikrát nám v nevhodnou dobu některé aplikace také spadly, například aplikace fotoaparátu uprostřed natáčení videa. Vyfocená fotografie se nám také jednou neukázala v galerii, i když v aplikaci fotoaparátu dostupná byla. Po ukončení fotoaparátu však fotografie zmizela zcela, což jistě není příjemné. Takových malých zákeřností vás čeká při používání mnoho a není jisté, že se jejich opravy vzhledem k ohlášené omezené podpoře MeeGo dočkáme.

Nokia N9 v silikonovém obalu

Vyzkoušeli jsme také sdílení souborů přes NFC a díky tomu, že telefon nepožaduje žádné potvrzení, je sdílení velmi rychlé. Stačí mít otevřenou fotografii v galerii, přiložit druhý telefon a NFC se společně s Bluetooth o zbytek postarají automaticky, není potřeba nic ručně sdílet, potvrzovat ani ukládat. Sdílet lze i kontakty a některé další položky. U nich je ale nutné vždy vybrat sdílení přes NFC. Některé položky, jako například poznámky nebo záznamy v kalendáři ale nelze přes NFC sdílet vůbec. Kladně hodnotíme plynulý a kvalitní prohlížeč PDF a Office dokumentů, kterému ale chybí možnost soubory vytvářet. V Nokia obchodě nalezneme už poměrně slušnou zásobárnu aplikací, a to díky jednotné knihovně Qt, pod kterou jsou vytvářeny aplikace i pro Symbian a pro vývojáře je tak jednoduché aplikace překompilovat pro jiné rozlišení displeje a MeeGo. Samozřejmě je ale aplikací mnohonásobně méně oproti Symbianu a vzhledem k osudu MeeGo se toto nikdy nezlepší.

8 Mpx fotoaparát Carl Zeiss podává slušné výsledky

Pokud bych tedy měl shrnout naše první dojmy z Nokie N9, hodnotil bych ji jako originální a dobře vybavené zařízení se zajímavým designem, kvalitní konstrukcí a dobrou funkční výbavou, uvnitř kterého nalezneme velmi zajímavý a inovativní systém s mnoha možnostmi a pohodlným ovládáním, který však mnohdy dokáže nepříjemně překvapit, když některé funkce nefungují, jak mají.

Nokia N9 můžete zakoupit na značkovém e-shopu Nokia

Diskuze ke článku
N10
První pohled když všechny ostatní weby už dávno mají recenzi? Proč? Komu tím prospějete?
Karel
Takže systém je něco jako Android, chvíli jde a chvíli nejde ? :/
jeef
podla mojho osobneho nazoru nokia vydala dalsiu predrazenu kraksnu ktora mna osobne neoslovila nicim... ten dizajn je na tom telefone snad asi to najlepsie co dokazala spravit... ani fotoaparat ani meego ani nic ine preco by som si tento fon mal kupit proste nokia slape vedla a za konkurenciou uz straca mile a mile... nedotahuje sa ani na rozbehnuty android a na iphone tomu snad ani po navigacne tlacidlo nesiaha... kedze sa stavim ze tomuto kusku pripisu cenu asi 500 eur je nepredstavitelne si kupit telefon ktoreho vyvoj sa skoncil este pred uvedenim na trh... snad najvacsi klinec je to ukoncovanie aplikacii a v neposlednom rade sekanie... to ani moja stara 6210 c tento problem nemala... jednym slovom bieda...
Nokia
Dobrý den.
Jen upozorním na jednu věc kterou jste uvedli stejně chybně jako konkurenční weby. Nokii N9 mám již 2 měsíce a již od samého počátku mám VŠE z meho google účtu se synchronizované jak kalendáře, kontakty a maily. Toto funguje i na všech novych telefonech Nokia se Symbianem. Stačí když v položce účty zadáte že chcete nastavit účet mail for exchange a vyplníte udaje z vašeho Gmail účtu - doména se nevyplňuje dáte pokracovat a pote se jen vyplní adresa serveru: m.google.com a VŠE maká jak má prosím o doplnění do recenze ať děkuji. Jinak děkuji za provedenou recenzi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze