Natočili jsme exotické Ubuntu na Meizu MX4. Stále je složité

Společnost Canonical, která stojí za vývojem operačního systému Ubuntu, na veletrh MWC v Barceloně přivezla první telefon se svým Ubuntu OS, který má na svědomí známý výrobce telefonů. Jde o zajímavé Meizu MX4, které pouze Android vyměnilo za nové Ubuntu. Ve videu jsme se zaměřili především na to, jak se systém Ubuntu OS posunul a jak moc je použitelný.

Možná si pamatujete, že jsme Ubuntu pro telefony na veletrhu MWC již natáčeli a moc nadšení jsme nebyli. Tehdy běžel ještě ve vývojové fázi na Nexusu 4 a prostředí spíše nefungovalo a gesta, na kterých je celý systém založen, se nám zdál příliš složitá. Jak se Ubuntu posunulo za uplynulé dva roky?

Ubuntu na Meizu MX4 – první pohled z MWC 2015

Poměrně hodně. Před dvěma měsíci začalo prodávat svůj první telefon BQ Aquaris E4.5 a nyní oznámilo dokonce spolupráci s Meizu. Model MX4, který jsme testovali s Androidem, plánuje společnost koncem jara začít prodávat právě s Ubuntu. Systém je mnohem použitelnější než předtím, je vcelku rychlý, ale stále zbytečně složitý. Je vidět, že se Ubuntu snaží za každou cenu odlišit a některé prvky jednoduše nefungují intuitivně a jsou příliš komplikované.

Podoba Ubuntu OS na Meizu MX4

To je případ zejména přístupu k domovské obrazovce, ke které se dostanete až po vysunutí levé boční lišty a stisku tlačítka. Nepříliš dořešené je i horizontální skrollování domovskými obrazovkami. Mnoho z nich totiž obsahuje další obsah (například obrázky), mezi kterými se znovu posouváte vertikálně, takže místo posunu na jinou obrazovku, se začnete posouvat nechtěně v pruhu fotek, na kterém vám prst po předchozím swipnutí neplánovaně přistál. Překombinované je i ovládání notifikační lišty s rychlým nastavením. Ostatně podívejte se na video, ve kterém veškeré ovládání ukazujeme.

Meizu MX4 s Ubuntu

Meizu MX4, na kterém Ubuntu běží, je zcela neupravené a disponuje stejnou hardwarovou výbavou. Paradoxně zůstalo zachováno i domovské tlačítko, které je v systému založeném výhradně na gestech k ničemu. Vývojáři jej dokonce neplánují ani zprovoznit pro návrat na domovskou obrazovku a spíše uvažují, že bude jen blikat při příchozí notifikaci.

Technické parametry Meizu MX4

Kompletní specifikace
Konstrukce144 × 75,2 × 8,9 mm, 147 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,36" (1 920 × 1 152 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (5 248 × 3 936), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 176 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6595M, CPU: 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: PowerVR G6200
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 32 GB / 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor3 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:39 hodin
Dostupnostprosinec 2014, 9 490 Kč
Diskuze ke článku
Naecken
Vzhledem k tomu, že Meizu MX4 má hodně výkonný HW, tak běh systému není tak přesvědčivě plynulý, jak by mohl být. Škoda.
lola
Ubuntu srajbuntu
Petr
Tohle je vcelku plynulý? S tím bych seknul o zem i na telefonu za 4 tisíce. Je otázka, jestli vůbec něco na té plynulosti za ten rok zlepšili a nebo jestli to běží trochu lépe (ale stále tragicky) díky lepšímu HW. Škoda, každá konkurence je dobrá, ale tohle vážně ne.
Sxe
Pre mňa sklamanie. Plynulosť prostredia nič moc a to to beží na MX4. A celý ten koncept ovládania sa mi nepozdáva. Toto by som asi nechcel mať v mobile. No a v neposlednom rade sú tu aplikácie, ktorých je minimum. S týmto ubuntu nezíska na trhu ani toľko percent, koľko má v PC segmente. Ale chcel by som vidieť ako ubuntu beží na BQ, keď na MX4 to je také zalagované :) .

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze