Následníci trůnu v Berlíně: Xperia Z5 a Z5 Compact naživo (video)

17

Na veletrhu IFA v Berlíně jsme vyzkoušeli také nově představené vlajkové lodě Sony – modely Xperia Z5 a menší verzi Xperia Z5 Compact. Mají nekompromisní výbavu, krásný design, čtečku otisků prstů a zcela nový fotoaparát. Za kvalitu si ale nechá Sony pořádně zaplatit. Podívejte se na naše první dojmy, fotogalerii a video.

Od představení Xperie Z4, potažmo Z3+ uplynulo jen několik měsíců a už zde máme nástupce. Stihlo vůbec Sony něco vylepšit? Ano, a není toho málo. Design zůstal sice hodně podobný, ale Sony jej prakticky vyladilo k dokonalosti. Je minimalistický, elegantní a luxusně působící.

Hliník vs. polykarbonát

Xperia Z5 nabídne hliníkový rámeček, který je zakulacený a telefon i přes hranatý půdorys padne vcelku pohodlně do ruky. Z5 Compact bohužel postihl stejný osud jako jejího předchůdce Z3 Compact a rámeček telefonu není kovový, ale pouze polykarbonátový. A v ruce je to znát, plast se Sony nesnažilo nijak zamaskovat a telefon nepůsobí tak exkluzivně, jako větší sourozenci. Ještě určitě stojí za zmínku, že nejvyšší model Z5 Premium, který jsme také vyzkoušeli, má rámeček ocelový.

Sony Xperia Z5 – první pohled z IFA 2015

Zatímco Z5 působí vzhledem k tloušťce jen 7,3 milimetru štíhlým a elegantním dojmem, Z5 Compact je s 9 milimetry trochu cvalík, boky působí možná až moc masivně, v ruce pak působí jako některé polykarbonátové levnější Lumie od Microsoftu či Nokie. Díky tomu ale telefon skrývá velkou 2 700mAh baterii a můžeme se těšit na dobrou výdrž. To Xperia Z5 s 5,2palcovým FullHD displejem (Z5 Compact má HD displej) má jen o 200 mAh více.

Sony Xperia Z5 Compact – první pohled z IFA 2015

Pozitivní je, že rámeček mírně vystupuje nad skleněnou přední i zadní stranu a telefon se díky tomu nepoškrábe. Zadní strana je nově z matného skla, kterému Sony říká „frozen glass“. Vypadá to lépe, než lesklá varianta u předchůdců a dle mého názoru elegantněji, než zrcadlová plocha u vrcholného modelu Z5 Premium. Telefon je voděodolný s certifikací IP68 a potěší odkrytý microUSB konektor. Když telefon ponoříte pod vodu, je potřeba před nabíjením skrze něj zhruba půl hodiny až hodinu počkat, než vyschne. I tak ale potěší, že není potřeba pokaždé odklápět krytku.

Sony Xperia Z5

Otisky prstů vůbec poprvé

Řekněte sbohem malému kulatému OmniBalance vypínacímu tlačítku, které bylo synonymem Xperií Z po dlouhá léta. Novinkou je podlouhlé tlačítko na boku, které skrývá u Xperií vůbec poprvé senzor otisků prstů. Tlačítko není vystouplé, naopak je zapuštěné pod okolní povrch a na první nahmatání ho nenajdete a je potřeba si na jeho polohu zvyknout. Tiskne se ale dobře a senzor otisků prstů byl také spolehlivý, i přes malou plochu.

Sony Xperia Z5

IPS Triluminos technologie zajišťuje jasné a věrné barvy, výborné pozorovací úhly a díky minimální vzdálenosti od krycího skla vypadá, jako by ikonky byly namalované. U obou telefonů je rozlišení dostatečně jemné a vyšší není potřeba. Díky tomu by měla i výdrž být poměrně slušná, zejména u menší Z5 Compact bude, jak doufám, navazovat na svého, v tomto ohledu úspěšného, předchůdce.

Jak vyplývá ze specifikací, mobilům výkon neschází a v praxi se to potvrzuje. I přes nasazení Snapdragonu 810 se nijak zásadně nezahřívají, a prostředí běžící na Androidu 5.1.1, obohacené o nadstavbu výrobce, běží plynule i při náročnějším multitaskingu. Sony si přidalo mnoho věcí navíc, například obligátní miniaplikace a další vychytávky, většina prostředí ale ctí Lollipop.

Špičkový fotoaparát

Velkou novinkou je také zcela nový 23Mpx fotoaparát, vyvinutý od znova poprvé od Xperie Z1. Sony použila mnoho technologií ze zrcadlovek Zaujme dobrou světelností a kvalitními nočními snímky, zejména ale potěší velmi rychlým ostřením, které je v praxi skutečně znatelně svižnější než u Z3+ a je hlavně velmi spolehlivé. Rozdíl oproti konkurenci s laserovým ostřením nelze pozorovat, samozřejmě ale v noci bude optické zaostřování mít větší problém. Zamrzí jen absence optické stabilizace obrazu, spolehnout se budete muset jen na digitální, která by ale měla být velmi pokročilá.

Sony Xperia Z5 Compact

Krásné a špičkově vybavené. Takové jsou nové Xperie Z5. Vetší model je klasickou dobře vybavenou vlajkovou lodí, která by měla na trh dorazit už příští měsíc a cena by se měla dostat pod 19 000 Kč. Zaujme designem, výkonem i zajímavými funkcemi a jen těžko lze něco vytýkat. Pokud přeci něco, tak absenci infraportu nebo bezdrátového nabíjení.

Sony Xperia Z5 Compact

Z5 Compact je sice z profilu trochu cvalíkem, jinak se ale jedná opět o telefon s unikátní kombinací špičkové výbavy a malých rozměrů a Sony je opět v podstatě jediným výrobcem, který s tímto žádaným koktejlem přichází. Škoda jen plastové konstrukce a také chybějícího infraportu. Sony zatím cenu neoznámilo, avšak první odhady hovoří o zhruba 16 000 Kč.

Technické parametry Sony Xperia Z5

Kompletní specifikace
Konstrukce146 × 72 × 7,3 mm, 154 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát23 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 28 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 810 MSM8994, CPU: 4×2 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 430
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 100 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:21 hodin
DostupnostQ4 2015,

Technické parametry Sony Xperia Z5 Compact

Kompletní specifikace
Konstrukce127 × 65 × 8,9 mm, 138 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 4,6" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát23 Mpx (5 520 × 4 140), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 28 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 810 MSM8994, CPU: 4×2 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 430
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 100 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:55 hodin
DostupnostQ4 2015,
Diskuze ke článku
jarda
Pekne modely, skoda, ze je compact cvalik, ale i tak je hezkej. Zajimalo by me, jestli Android 5.. v nem vydrzi se nezasekat treba rok.
eKSBIii
Xperia Z5 vypadá perfektně, zato Z5 Compact se mi už tak moc nelíbí. Loňská Z3 Compact vypadá díky průhledným bokům lépe, i když má rámeček také plastový.
Strášce Galaxyje
Má to notfikační diodu? Vícebarevnou? Silnou?
Mrazik
Sony pekne :)
Jen se mi nelibi,ze okraj nas displejem u Z5C je vetsi nez plna plocha pod displejem....vypada to docela divne

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze