Sony Xperia Z5 Compact oficiálně: menší, přesto nekompromisní

54

Řada modelů Compact neznamená u společnosti Sony osekaný smartphone ve všech směrech, ale jen kompaktnější variaci vlajkové lodi. Změny jsme se naštěstí nedočkaly ani tento rok, novinka tedy nabídne špičkový procesor Snadpragon 810, 23Mpx fotoaparát, čtečku otisků prstů nebo super rychlé nabíjení.

I tentokrát se můžete těšit na nekompromisní výkon ukrytý v menším těle, to Sony zkrátka umí. Po designové stránce se novinka drží zažitého standardu, experimenty nepřichází k úvahu. Sony i přesto inovovalo boční rám, na kterém se hrdě nese jemně vyryté modelové označení Xperia. I tyto detaily udělaly z novinky dospělejší zařízení, za které se rozhodně nebudete stydět.

Sony Xperia Z5 Compact

Zadní stranu kryje matné sklo a i novinka si samozřejmě zachovává jedno unikum – voděodolnost. Ta je zachována i přesto, že microUSB konektor není zajištěn žádnou krytkou, to už v případě produktů značky Sony ale známe. Xperia Z5 Compact bude dostupná v několika barevných variantách. Rozměry zařízení se zastavily na hodnotě 127 × 65 × 8,9 milimetrů, hmotnost pak činí 138 gramů.

Co se týče displeje, Sony vsadilo na úhlopříčku o 6 desetin palce menší, než u vlajkového modelu, uživatelům tedy nabídne 4,6'' displej s HD rozlišením. Bohužel, rozlišení zůstává stejné jako v případě předchozí generace, tedy 1 280 × 720 pixelů.

Hardware

Také Sony Xperia Z5 Compact nabídne osmijádrový procesor Snapdragon 810 postavený na 64bitové architektuře. Součástí čipu je také podpora Qualcomm Quick Charge 2.0 a Sony slibuje, že v případě její aktivace a nabíjení vhodnou nabíječkou, už po 10 minutách získáte 5,5 hodiny klasického provozu. Samozřejmostí je podpora rychlých datových přenosů LTE a nechybí ani NFC. Sony slibuje 2 dny výdrže běžného zatížení, tu by měla zajistit baterie s kapacitou 2 700 mAh. Paměť RAM se zastavila na hodnotě 2 GB, interní paměť nabídne kapacitu 32 GB. Tu lze následně rozšířit pomocí paměťových karet microSD.

Sony Xperia Z5 Compact

Prostředí zajistí aktuálně nejnovější verze operačního systému Android, tedy 5.1 Lollipop s klasickou nadstavbou společnosti Sony. Ve výbavě můžete čekat prakticky vše, nač si jen vzpomenete. Nechybí microUSB konektor s podporou MHL 3.0 pro přenos obrazu a videa, nízkoenergetické Bluetooth 4.1, GPS, GLONASS nebo Wi-Fi. Samozřejmostí je pak podpora NFC a LTE, které podporuje všechna potřebná tuzemská pásma.

Inovací v pravém slova smyslu je čtečka otisků prstů. Sony po několika letech upustilo od kulatého tlačítka pro odemknutí zařízení, které bylo pro designovou řadu Omni Balance tolik typické, a dosadilo nové tlačítko, do kterého je čtečka otisků umístěna. Stačí vzít telefon do ruky a krátce stisknout tlačítko. Novinka bude také podporovat standard FIDO, tj. ověření totožnosti pomocí otisku prstů pro účely online plateb. Podrobnosti o prvních partnerech budou zveřejněny před uvedením modelů na trh.

Fotoaparát

Jedním z hlavních lákadel novinky bude bezesporu fotoaparát. Xperia Z5 Compact je vybavena zcela novým velkým obrazovým snímačem 1/2,3" ExmorRS pro mobilní zařízení s rozlišením 23 megapixelů a objektivem G Lens se světelností f/2.0 – je to první kompletně inovovaný modul fotoaparátu v chytrém telefonu od modelu Xperia Z1, který byl navržen na základě technologií známých z fotoaparátu Sony Alpha s výměnným objektivem.

Sony Xperia Z5 Compact

Fotoaparát nabídne dle slov Sony nejrychlejší automatické ostření v chytrém telefonu. Tedy výkonnou kombinaci rychlosti a přesnosti, díky které snadno zachytí i ty nejprchavější okamžiky. Nabízí revoluční rychlost – jen 0,037 vteřiny, což je méně než je potřeba pro mrknutí lidského oka (v průměru 0,1 až 0,4 vteřiny). Potěší také 5násobný digitální zoom bez citelné ztráty kvality snímku. Sony také slibuje, že snímky za zhoršeného osvětlení bude trápit mnohem méně šumu. Video lze nahrávat až ve 4K rozlišení.

Xperia Z5 Compact nabídne také vylepšenou funkci SteadyShotTM s Intelligent Active Mode pro záznam videa. Tato inovace znamená, že nyní budete moci natáčet plynulé video třeba z jedoucího kola nebo na skateboardu bez otřesů a nárazů.

Dostupnost a cena

Celosvětová distribuce Xperia Z5 Compact startuje od října 2015, cena prozatím nebyla stanovena, avšak odhady hovoří o přibližně 16 000 Kč.

Technické parametry Sony Xperia Z5 Compact

Kompletní specifikace
Konstrukce127 × 65 × 8,9 mm, 138 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 4,6" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát23 Mpx (5 520 × 4 140), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 28 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 810 MSM8994, CPU: 4×2 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 430
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 100 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:55 hodin
DostupnostQ4 2015,
Diskuze ke článku
hero32
Z čeho je Compakt tentokrát? Zase z plastu jako Z3c?
Xwert Is
Xwert Is
Viac by sa mi páčili tie Xperie s novým Snapdragon 820 škoda že to nevyšlo. Inak ten Compact je v pohode akurát dve veci čo by mi vadili je asi že nemá fullHD to už za tú cenu myslím štandard a taktiež že má len 2Gb RAM za tú cenu už tam mohli byť aspoň 3GB samozrejme nikde sa to nepíše ale dúfam že tam dali aspoň LPDDR4 RAMKY
mandelinka
proč se nemohu zbavit dojmu,ze při tak krátkém ostření při focení to nebude zaostrovat spis vubec.zkuste schválně mrknout a v tomto krátkém čase to jako zaostři jo?byla by to bomba kdyby tohle fungovalo na 100% ale myslím ze to je zase jen tahák na peněženky .stejne tak jako počet 23 Mpx.A jak fotí Sony víme všichni-děsivě!!
RamesseIII
Jde ve směs o velmi dobrý telefon, jedna z mála voleb pokud chcete velký výkon v malém těle, ale co opravdu nechápu je to, proč na tiskovce říkali, že Z5c a Z5 jsou stejně vybavené (alespoň jsem to tak pochopil z vaší zprávy na twitteru), fullHD displej bych oželel, ale jen 2 GB RAM v dnešní době, škoda přišli podle mého o spoustu potenciálních zájemců včetně mě, velká škoda, čekal jsem, že ušetří spíš na procesoru a nasadí 808 :( .

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze